Přeskočit na obsah

Kapacita školní jídelny

  • Autor: Cathy 66

    Kapacita školní jídelny
    Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně stanovení kapacity školní jídelny – vývařovny! Kdo ji stanovuje, podle jakých kritérií, popřípadě kde bych o této problematice získala více informací. Děkuji za odpověď.

    • Autor: pepinda

      Kapacitu máte ve zřizovací listině. Když jsem jí navyšovala přišli z  OHESU a zjišťovali vybavení kuchyně, zda je možné obědy zvládnout. Nebyl s tím žádný problém. Pokud vaříte více obědů než je ve zřizovací listině, tak si to určitě navyšte. Počítají se tam všichni strávníci i cizí.

      • Autor: maticni

        Kapacita školní jídelny je zapsána v rejstříku škol a školských zařízení a do nejvyššího povoleného počtu stravovaných se zahrnují pouze děti, žáci a studenti, jimž je zabezpečováno školní stravování v rámci hmotného zabezpečení podle § 122 školského zákona. Takže nemáte pravdu s těmi počty strávníků !!!

        • Autor: rohlik

          Do počtu strávníků se zahrnují všichni strávníci i cizí. Navyšovali jsme kapacitu. Přišla pani z hygieny prohlédla množství varných ploch atd a bez problémů kapacitu navýšila.

    • Autor: vaříme rádi

      Kapacitu stanovuje krajská hygiena.

      • Autor: pepinda

        Hygiena chtěla vědět všechny strávníky. Navyšovali jsme jí právě kvůli cizím strávníkům. Tak nevím?

    • Autor: maticni

      Jsou dva druhy kapacity: kapacita pro rejstřík škol a školských zařízení a stavebně-technická kapacita. Ta první zahrnuje jen žáky a nesmíte ji překročit z hlediska pohledu zřizovatele a ČŠI. O této kapacitě rozhoduje zřizovatel na základě žádosti o změnu v rejstříku škol.Ta druhá je samozřejmě vyšší a zahrnuje všechny strávníky, tedy i cizí. O této kapacitě rozhoduje hygiena. Tuto kapacitu zřizovatel nesleduje, tu kontroluje hygiena.

    • Autor: hygienička

      Dobrý den,
      Kapacitu ŠJ stanovuje KHS na základě odborného posouzení vedoucí ŠJ nebo odbornou firmu (gastro firmy), určitě nestanovuje KHS bez tohoto odborného posouzení. Ověřte si na kraji, domnívám se, že se zapisují počty strávníků bez cizích (dotace se týkají jen dětí, žáků). Pohodový den.

    • Autor: rohlik

      Myslím, že tady nikdo neřeší dotace na žáky. Mluví se tady o kapacitě školní jídelny. Navyšovala jsem o 50 strávníků. Pani z hygieny prošla varné plochy, oddělené prostory a kapacitu nám navýšila. Přišlo nám oficiální vyjádření.Myslím, že pokud by to nemohla navyšovat asi by to nedělala.Přeji hezký den

    • Autor: hygienička

      Dobrý den,
      Dle mého se jedná o dotované jídla pro děti, žáky (přece neplatí plnou výši oběda, svačin apod.), mohu se mýlit a nakonec nepatří to do mé kompetence to posuzovat.
      Já taky procházím varnu, ale rozhodně neposoudím zda jste schopné uvařit, uložit a vyexpedovat vámi požadovaný počet jídel při vašem počtu pracovníků. Vy jste odborná pracovnice (vedoucí ŠJ) a toto vše musíte mít ošetřené. Můžete mi říci, z kterého jste okresu (kraje)? Mějte pohodový den.

    • Autor: rohlik

      Já stále nechápu, proč řešíme dotované jídlo, Myslela jsem, že paní v dotazu se ptá na to, kdo může povolit navýšení strávníků pro její kuchyň. Tuto zkušenost mám ze středočeského kraje.

    • Autor: Cathy 66

      Dobrý den, všem Vám děkuji za informace a zkušenosti.

    • Autor: maruš

      stoprocentně to není hygiena. To bývávalo cca před 15 lety. Z legislativy to vypadlo. Záleží na každé jídelně jaký počet je schopna zvládnout bez problémů. Je nesmysl, aby hygienička povolovala zvýšení kapacity podle počtu varných ploch 🙂 ( Přece můžu na jednom hořáku vařit v 10 l hrnci nebo 30l)

      • Autor: rohlik

        Nechápu z jakého důvodu předpokládáte, že jsem tak hloupá, abych nevěděla, kdo mi před 5 lety povolil navýšení kapacity kuchyně. Mám to zdokladované a povolené i s razítky. Pišu jen svoji zkušenost a nechci se zaplétat do dalších rozepří a už vůbec kolík kastrolů na jakých varných plochách. Přeji hezký den

        • Autor: MarieM

          Ano hygiena se již ke zvýšení kapacity nemusí vyjadřovat. Řešila jsem to letos na jaře. Myslím si, že to není dobře.

    • Autor: pepinda

      u nás se to měnilo před rokem a hygiena u toho byla.

    • Autor: Vlado

      Zdravím, Vaše názory jsou obecné, ale není to tak jednoduché. Pokud to někde projde „jen tak“ tak vžy do doby než se něco stane z hlediska zdraví nebo ochrany zdraví. proto posílám stručny a to podtrhuji hygienický standart, na který dále navazuje X dalších stavebních, technologických a hygienických předpisů. Hygiena je ta, která vše konečně posvěti
      www.khsstc.cz/Soubor.ashx?souborID=177&typ=application/msword&nazev…

      Hezký den Vlado
      .

    • Autor: rohlik

      Dobrý den, odkaz jsem si pročetla, nikdo náš provoz neprošel jentak. V odkazu není napsáno. kdo navyšuje kapacitu, pouze podrobně rozepsáné požadavky hygieny, které byly splněny a tudíž kapacita navýšena. Kde tedy žádat, nikde nikdo konkrétně neuvedl. Přeji hezký den

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se