Přeskočit na obsah

Cukr a spotřební koš?

  • Autor: KarolV

    Cukr a spotřební koš?
    Přeji dobrý den všem. Mám na Vás menší dotaz ohledně cukru ve spotřebním koši.
    Máme ho hrozně vysoko, běžně okolo 140 – 170%. Už nás nenapadá, jak ho odbourat, přitom se u nás sladí minimálně – čaj, kde denní dávka cukru je v čaji 30 dkg na 90 – 100 dětí. Dává se jim tam ještě trošku šťávy do čaje, ale máme ozkoušeno, že to jinak děti nepijí.

    Děkuji za odpověď.

    • Autor: Sartuna

      Vytiskněte si spotřební koš s „rozpadem skupin“ a uvidíte, co máte v „cukru“ zařazené a s jakým koeficientem (jestli tam není chyba) 🙂

    • Autor: Radek

      Dobrý den, zkuste každý den dávat méně cukru a děti si postupně zvyknou, zkuste k čaji nabízet čistou vodu, budete překvapeni jak jsou děti zvyklé pít pouze vodu, omezte používání sirupů a používejte 100% ovocné nápoje /mošty, džusy/ – lze též ředit vodou. Omezte sladká jídla a určitě si zkontrolujte správné zařazení koeficientů pro výpočet SK ve skladu potravin

    • Autor: Pavel Ludvík

      Podle mě jen tím cukrem v čaji nemůžete normu takto vysoko překročit. Do čaje dáváte 3 g na dítě, norma na oběd je přitom kolem 15 g. Záleží samozřejmě z jakého typu zařízení jste. Ani džemem, medem, povidly to nemůžete takto navýšit. Kam ještě dáváte cukr? Nemáte některé potraviny špatně zařazené a se špatnými koeficienty? Nemáte ve skupině cukr nějaký koncentrát se špatným koeficientem, který vám pak spotřebu výrazně navýší?

      • Autor: Eva2

        Tohle vypadá na špatně zařazené potraviny,nebo opravdu vaří víc sladkých jídel než je doporučeno.Pozor na doplňky, sladké svačiny a nápoje

    • Autor: Andy1

      U nás máme cukr max. do 60% – sladká jídla zařazujeme 1x za 14 dní, trocha cukru přijde občas do šlehaného tvarohu, čaj nesladíme, máme výborné čaje a děti je pijí. Takže se zamyslete spíš na složení jídelníčku, jestli nezařazujete často sladká jídla. O slazení čaje to asi nebude.

    • Autor: KarolV

      Děkuju moc všem za názory, mrknu na to 🙂

      • Autor: Bádovka

        Zdravím, je to tu staré téma, ale nechci zakládat nové. Mám opačný problém. Nedostanu se se současnou ,,zdravouů skladbou jídelníčku nad 60%. Hygiena to vítá a však podle zkušenosti ze školní inspekcí, podle vyhlášky musí být 75-100%.
        Máte někdo podobné zkušenosti prosím?

        • Autor: Valentýna

          Cukr neřeším. Máme na 35 – 40 %. Máme snižovat – nesladíme čaj. Děti to doženou doma.

          • Autor: Badovka

            Spotreba ma byt 75-100%.

          • Autor: Valentýna

            Jistě, podle SK, ale vzhledem k tomu, že jsme radikálně proměnili jídelníčky, vaříme zdravá jídla, ubrali jsme sladká jídla, dodržujeme pestrost a dle všech doporučení minimálně solíme a nesladíme nápoje, nebo téměř nesladíme, tak bych musela dětem koncem měsíce sypat samotný cukr do misek a dávat jako moučník, abych dodržela SK. Stále se zde řeší spotřební koš – dostali jste někde někdo nějaký reálný postih, pokud neplníte spotřební koš? Jistě, inspekce zapíše při kontrole, ale to bývá vše.

          • Autor: Bádovka

            Inspekce zapíše, ale….p.ředitelka dostane bububu od zřizovatele, nedostane odměny, může být za hrubé porušení výživových norem odvolána….realita. Tak, že se šlape po mě. Ze zdravých jídelníčků jsem musela vytvořit nezdravé.

          • Autor: Sartuna

            mám podobný „problém“, plním cukr kolem 60%. Inspekce u nás byla před rokem, kdy mi chtěla vytknout nízkou spotřebu cukru (dle jejích slov jí to mrzí, ostatní komodity plníme dobře). Tak jsem si našla vyhlášku 107/2005 o škol.stravování přílohu č.1, bod 2, a tam se píše, že potraviny se plní s tolerancí +-25% s výjimkou tuků a cukrů, kde množství tuku a cukrů představuje horní hranici, kterou lze snížit. A inspektorka mi do zápisu nic nedala. Takže to chápu stále stejně, že strop u cukru je 100% a dolní hranice není.

          • Autor: Karol

            Zdravím, dnes jsme měli kontrolu ze školní inspekce, přijeli po půl roce. Neplníme ovoce,máme 50-60 procent, řekli mi, že je to opakované pochybení, zápis pošlou na ministerstvo a může být zahájeno správní řízení !!!!!!

          • Autor: stravovačka

            Za překročení… napsali do zápisu. Hygiena nenašla jedinou chybu v provozu, jídelníček ohodnotili na 1 s vyznamenáním, tak aspon napsaly, že překračuji SPK (u brambor, luštěnin, mléčných výrobků ). A byla výtka….

        • Autor: Edeltraud

          Musíte udělat nezdravou skladbu potravin 🙁 Hygiena nás chválí, ale po kontrole ČŠI se musíme držet čísel a to bez nezdravého jídelníčku nejde. Nemáte nikde dovolání.

    • Autor: Katharinka

      Vše, co děláme si zkrátka musíme umět obhájit!

      • Autor: Valentýna

        Také se dá z přebytečného cukru dělat na zimu dekorace na stoly. Stačí přidat větvičky smrčku … a spotřební koš bude splněn 🙂

    • Autor: Badovka

      Podle odpovedi od ČŠI a MŠTS nesmi byt spotreba cukru a tuku pod 75 %.

      • Autor: Valentýna

        A když je pod 75% tak se stane co?

        • Autor: Edeltraud

          Máte zápis a musíte to napravit, „protože děti cukr potřebuji“.. dle ČŠI a jiných, kteří si vysvětlují vyhlášku č. 107/2005 Sb. po svém. Musí se odesílat zpětná zpráva….jaká byla zjednána náprava.

    • Autor: Leila

      Daří se vám přesně plnit SK přesně v limitu do 125% nebo i překačujete více…(ne u cukru a tuku) ale např. luštěniny, brambory, mléko a mléčné výrobky. Děkuji za informaci.

      • Autor: Pepča

        snažím se vše do limitu. na jaře mi dala ČŠI dala do zápisu , že mám překročen limit u mléčných výrobků. Měla jsem nějakých 130%, ředitelka musela napsat, že budeme dbát na dodržování SK. Trochu na hlavu to je. Teď jsem měla problém se zeleninou, že jsem taky přesáhla. Přidala jsem tedy u dospělých. A snažím se abych to měla do limitu. Stejně ve výsledku je to jen nic neříkající číslo. Navíc mám kuchařku, která neumí rozpočítávat do skupin, takže mi píše celkovou výdejku, já to nahážu do programu a ten to nějak rozdělí a mám zjištěno, že ne moc dobře, protože dělí podle financí a ne koeficientů.A opravdu tu nemám čas to rozpočítávat.

    • Autor: rohlik

      Jsem po kontrole ČŠI byla jsem pochválena, že máme nízké tuky, nedosáhnu na 75 procent a bylo to správně. Spotřební koše chtěla inspekce za celý rok vzít dohromady a vzít průměr, takže pokud je jeden měsíc úlet, další se dožene a vše OK. Cukry nemám také na 75 procentech a nic se nedělo. Přeji hezký den

    • Autor: Maja

      Jak zařazovat sirupy? Podle ČŠI do cukrů, ale když je v něm třeba 30 % ovoce?

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se