Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Diskuse na téma Odsavače par

Červeně příspěvky za posledních dní
odpovědětKamča10:36 10.5.2006
Čas na zřízení odsavačů par do školních jídelen se krátí. Na školení nám bylo řečeno aby jsme si nepletli odsavaš par s digestořem. Ráda bych teda věděla, jak by takový odsavač par do škoní jídelny měl vypadat. Jestli můžu poprosit někoho, kdo zná odkaz na nějáké internetové stránky s nabídkou těhto odsavaču, tak Vás prosím o jeho zaslání. Děkuji
odpověděthygienička7:11 11.5.2006
Zřejmě máte na mysli přechodné ustanovení,kdy se musí ŠJ uvést v soulad s platnou legislativou t.j. do 31.12.2007.Nevím na jakém školení jste byla,ale doporučuji přílohu č.2 k nař. ES č.852, Kapitola I, bod č.5.Pěkný den.
odpovědět15:52 9.11.2006
Nař. ES 852 Kap.I.bod č. 5 = K dispozici musí být vhodné a dostatečné prostředky pro přirozené nebo nucené větrání. Nesmí docházet k tomu, aby proudění vzduchu při nuceném větrání směřovalo ze znečistěné oblasti do čisté. Ventilační systémy musí být konstruovány takovým způsobem, aby umožňovaly snadný přístup k filtrům a ostatním součástem vyžadujícím čištění nebo výměnu. = znemená to tedy, je-li v místonosti dostatečně velké okno pro tzv. přirozené větrání, které je opatřené vyjímatelným a omyvatelným sítem, potom žádná digestroř-odsavač atp. být nemusí, neboť okno je dostatečným prostředkem, a tudíž je splněn tento bod? Paní hygieničce předem děkuji.
odpověděthygienička6:47 16.11.2006
Domnívám se,že nevystačíte jen z oknem - příjde podzim,zima a pára se vám bude srážet (možný výskyt i plísně),nevím pro kolik strávníků vaříte,ale asi budete muset nárokovat nad varnými předměty (pánev,kotel apod) digestoř - odsavač par.Přeji pěkný den.
Mohu doporučit pro informace p.Svobodu z VSM Teplice-vzduchotechnika 602854052, S pozdravem Plíva ELKUS s.r.o. zařízení pro velkokuchyně www.elkus-gastro.cz
odpovědětpaja10:46 15.11.2006
my máme také dostatečné přirozené větrání, myslím, že nařízení EU neporušujeme, ale co na to kontrolní orgány, nebudou trvat na dodržování vyhlášky 137, kde je odsávání par povinnost?
odpovědětMiluše12:54 15.11.2006
Máme v kuchyni dostatek oken. Okna jsou opatřena síty proti hmyzu. Nad spotřebiči máme vedenu vduchotechniku, která je celý den v provozu, ale po 20 letech provozu asi moc " netáhne ", protože se nám zamlžují občas okna. Vduchotechniku každý rok nechávám čistit a kontrolovat.Takže jednoznačně po návštěvě hygieničky musím do konce příštího roku osadit nad spotřebiče digestoře.
odpovědětIva K.15:18 21.6.2011
V naší kuchyni máme odsávání nad každým zařízením. Vaříme a vydáváme pouze obědy (cca 400 porcí, mimo 7 a 8 měs.). Nad hlavním varným blokem máme jednotku s rekuperací s filtry a dle projektu je určena k odvětrávávní kuchyně v době přípravy pokrmů (6-11.30h.). V době výdeje zapínáme druhou VZT pro odsávání par nad výdejním prostorem, myčkou a současně VZT jednotka vhání čerstvý vzduch do jídelny ze střechy (11.40-14.00h.) přes kapsové filtry. Dle projektu je vše v pořádku, ale ... Ve skutečnosti v květnu a červnu se vhání teplý vzduch a společně se vznikající párou je v kuchyni nedýchatelno a nepomohou ani otevřená okna. V zimních měsících řešíme opačný problém zase při vaření. Rekuperační jednotka vhání studený vzduch a odcházející páry nestíhají vháněný vzduch ohřívat a zase máme v kuchyni chladno. Můžete se, prosím, se mnou podělit o Vaše zkušenosti. Nechci rovnou volat na hygienu a bezpečnost práce. Děkuji Iva
odpovědětMarťule11:21 22.6.2011
Máme to přesně jak píšete, v létě bychom "zdechly" horkem a v zimě musí školník a topič v jedné osobě přetápět, aby nám natopil vzduchotechniku - to nám pořád mlátí o hlavu. Ale zdraví máme jenom jedno, že?? A to máme jenom jeden okruh - podle plánů měly být dva, aby ten druhý chladil suchý sklad, protože tam v těchto měsících máme kolem 20 stupňů a to už taky přestává veškerá legrace. Navíc máme kuchyň a jídelnu zapuštěnou v zemi, takže vlhko je náš kamarád...
odpovědětJanaV.11:26 22.6.2011
Máme nad spotřebiči digestoře, keré se přepínají léto-zima.V zimě se přívodní vzduch ochřívá odsávanou párou. Stropní vzduchotechnika vhání vzduch ohřívaný topením. Také nemáme chlazení, takže v letě všechen přívodní vzduch podle venkovní teploty.
odpovědětAlena II.12:18 22.6.2011
Jsme na tom naprosto stejně jak popisujete. Nevím podle jaké normy se plánuje vzduchotechnika do kuchyní, ale já bych toho tvůrce postavila v poledne do umývárny. Jsme po rekonstrukci, dostali jsme výkonější myčku a v poledne dosahuje teplota vzduchu v umývárně kolem 50 stupňů! Zatím to řesím tak, že jsem si pozvala zástupce zřizovatele a stavební firmy, který rekonstrukci prováděla. Máme slíbeno jako dílčí řešení nějakou přídavnou jednotku, která bude alespoň v té umývárně sloužit jako chlazení vzduchu.Nakolik se to však podaří realizovat, záleží na tom, kolik to bude stát, protože dnes je to vše jenom o penězích.
V opačném případě jsem rozhodnuta zavolat někoho z hygieny práce.
odpovědětsonča11:45 22.6.2011
Jsme na tom stejně jako Iva K.
Je to tak asi většinou.
odpovědětMáša8:21 24.6.2011
Máme do puntíku stejný problém.
Letos v zimě jsem nelenila a vzala do ruky teploměr. Kuchařka smažila řízky, do obličeje jí stoupala z pánve teplota cca 40 stupňů, a na krk foukalo ze vzduchotechniky cca 8 stupňů. Je to šílené, když si představíte, že tam kuchařka stojí 3 hodiny. Nikoho to nezajímá, vše je vpořádku. Bylo nám řečeno, že vzduchotechnika není topení. Vůbec nechápu, proč u ovládacího panelu je volba teploty, asi pro parádu. Teplota tam skutečně volit nejde.
odpovědětKarmína15:59 16.11.2017
Mytí digestoří - dotaz: ráda bych se zeptala, jak řešíte mytí digestoří nad pánvemi, sporáky, kotli a konvektomaty. Vše je poměrně vysoko a paní kuchařky se bojí lézt po štaflích, aby sundávaly filtry v digestořích a omývaly celé plochy digestoří nad spotřebiči. Kdo u vás v jídelně provádí toto mytí a výměnu filtrů, případně jak často. Děkuji za názory a zkušenosti
odpovědětjentak17:05 16.11.2017
Filtry si děvčata sundají a nandají, popřípadě požádají pana školníka a otřou hadrem na násadě nebo na štaflích a ručně otřou, podle znečištění, žádná věda, prostě je to třeba udělat, tak se to umyje a je to zase čisté a myjeme podle potřeby, třeba i jednou týdně, dle doporučení dodavatele?
odpovědětKarmína9:46 20.11.2017
Ale právě ta práce na štaflích. Jak to máte ošetřeno - bezpečnost práce? Co když paní kuchařka ze štaflí spadne? Má to v pracovní náplni - lézt po výškách a umývat průduchy z digestoře pod stropem?
odpovědětOtter12:58 21.11.2017
My byly upozorněny na to, že polezeme-li na žebřík a spadneme, nic nedostaneme, protože nejsme proškolené ve výškových pracích (uklizečka ano, takže může mýt okna ze štaflí, ale v kuchyni se nám na to víte co, takže u nás to dělají cca 1x za půl roku údržbáři, pokud je to špinavé dřív, tak dle potřeby.
odpovědětJAROSLAVA14:25 22.11.2017
Dobrý den, jak tedy vůbec uklízíte?Vždyť přece světla,odsavače okna a spoustu dalších věcí není možné ze země umýt.Jednou za dva roky nás školí bezpečnostní technik a pokaždé posloucháme, že pokud budeme pracovat výše než metr a půl nad zemí, nesmíme tam být sami, ale musí nás jistit někdo další.Nevím jak bych pochodila u vedení, kdybych nahlásila, že vše kam děvčata nedostanou ze země musí umýt někdo jiný a už vůbec nevím, že by uklízečky procházely jiným školením.Zdravím Jaroslava
odpovědětstředa17:36 22.11.2017
okna myjí horolezci, světla pod stropem také; kuchařky ani pomocné síly NEMAJÍ v pracovní náplni tyto práce a odmítají lézt po štaflích či schůdkách - myslím, že oprávněně
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi