Úterý
1. 11. 2011
Přesnídávka: Čaj meduňka/jablko, domácí jablečný závin listový, kakao
Polévka: Minestronne s drobením
Hlavní chod: Kuře po indicku, jasmínová rýže, fazolový salát
Svačina: Rama s rajčaty, kápií a ředkví, slunečnicový chléb, čaj s citronem
Středa
2. 11. 2011
Přesnídávka: Čaj černý rybíz/černý bez, pomazánka sýrová s nivou, pletýnka, švédský čaj, kedluben
Polévka: Koprová s bramborem
Hlavní chod: Domažlické krůtí ragú, chléb z parní pekárny Klimkovice, čaj se sirupem
Svačina: Puding s piškoty a ovocem, čaj s citronem
Čtvrtek
3. 11. 2011
Přesnídávka: Čaj Indiánské léto, pomazánka tvarohová s vejci, slezský chléb, mléko, žlutá kápie
Polévka: Oukrop se sýrovými nočky
Hlavní chod: Vepřová pečeně, brambory, dušená mrkev s hráškem, nápoj Horké ovoce
Svačina: Pomazánka z krabích tyčinek (lučina, rama, krabí tyčinky, pažitka), veka, čaj s citronem, mandarinka
Pátek
4. 11. 2011
Přesnídávka: Čaj Jahody se smetanou, pomazánka masová (pečené vepřové maso s výpekem, cibule-vyšlehané), chléb, čaj se sirupem, okurek
Polévka: Hrachová s fridáty
Hlavní chod: Houbový kuba z tarhoně, čaj s citronem, kyselý okurek
Svačina: Domácí špaldové muffinky, ochucené mléko, hruška
Pondělí
7. 11. 2011
Přesnídávka: Čaj malina/lípa, čokoládové máslo, veka, mléko, pomeranč
Polévka: Květáková s brokolicí
Hlavní chod: Rybí filé na česneku a slanině, bramborová kaše, míchaný ovocný kompot
Svačina: Pomazánka drožďová s rajčaty, chléb, čaj se sirupem
Úterý
8. 11. 2011
Přesnídávka: Ovocný čaj, pomazánka ze strouhaného sýra, chléb, mléčná káva, mrkev
Polévka: Bramborová se sojou
Hlavní chod: Hamburská vepřová kýta, domácí houskový knedlík, nápoj Dětský punč
Svačina: Smetanový jogurt bílý, banketka, čaj s citronem, banán
Středa
9. 11. 2011
Přesnídávka: Čaj Zimní pohoda, chléb ve vajíčku, sterilovaná kápie a okurek, horčice, čaj se sirupem
Polévka: Selská
Hlavní chod: Ledvinky na cibulce, dušená jasmínová rýže, mrkvový salát s kokosem
Svačina: Vícezrnná kostka, Colacao, jablko
Čtvrtek
10. 11. 2011
Přesnídávka: Čaj ovocný, pomazánka tvarohová s nivou, moskevský chléb, mléko, červená kápie
Polévka: Hovězí vývar s písmenky
Hlavní chod: Martinská husí prsa pečená, dušené červené zelí, bramborové noky, čaj s citronem
Svačina: Pomazánka zeleninová (z mražené zeleniny), Knuspi chléb sýrový, čaj se sirupem
Pátek
11. 11. 2011
Přesnídávka: Čaj zelený, pomazánka bulharská domácí (hovězí maso, brambory, jogurt, cibule, protlak), dalamánek, bílá káva
Polévka: Frankfurtská a brambor
Hlavní chod: Žemlovka s jablky a tvarohem, ovocný přírodní džus Tropico
Svačina: Ochucené pomazánkové máslo, chléb, ředkvičky, čaj se sirupem
Pondělí
14. 11. 2011
Přesnídávka: Čaj mandarinkový, pomazánka rozhuda, chléb žitný, ochucené mléko, rajče
Polévka: Z fazolových lusků
Hlavní chod: Hovězí tokáň, těstoviny, džus – mango
Svačina: Pomazánka ovocná (máslo, džem), uzel (bílé pečivo bez posypu), čaj s citronem
Úterý
15. 11. 2011
Přesnídávka: Čaj malinový, pomazánka námořnická bašta (olejovky, zelenina, sýr, zákys), veka, bílá káva, bluma
Polévka: Pórková s vejci
Hlavní jídlo: Kovbojské fazole (fazole, debrecínské párky, protlak, cibule), čaj se sirupem, cibulový chléb
Svačina: Pomazánka sýrová s celerem, chléb dlouhán, čaj s citronem
Středa
16. 11. 2011
Přesnídávka: Čaj Námořník s višní, domácí ořechovník s cizrnou a čokoládovou polevou (směs), Vitakao, banán
Polévka: Z kyselého zelí s krupkami
Hlavní chod: Kuřecí plněná roláda (mleté maso, kápie), brambory, celerový salát s jablky
Svačina: Pomazánka sojová s tvarohem, chléb kmínový, čaj s citronem, žlutá kápie
Čtvrtek
17. 11. 2011
Státní svátek
Pátek
18. 11. 2011
Přesnídávka: Čaj Indiánské léto s jahodou, pomazánka z paštiky, klimkovický chléb, švédský čaj, pórek
Polévka: Cibulová s bramborem
Hlavní chod: Rizoto po kantonsku (králičí maso a krabí tyčinky, pórek), kyselý okurek, džus – červený pomeranč
Svačina: Müsli tyčinka, čaj s citronem, mandarinka
Pondělí
21. 11. 2011
Přesnídávka: Čaj jablko/meduňka, pomazánka z olejovek, chléb, bílá káva, kedluben
Polévka: Vločková
Hlavní chod: Krůtí játra na italský způsob, dušená rýže thai, zelný salát s jablky
Svačina: Šlehaný tvaroh s kakaem, čaj s citronem, kiwi
Úterý
22. 11. 2011
Přesnídávka: Čaj černý rybíz/černý bez, pomazánka sýrová, veka, mléko, hroznové víno
Polévka: Rajská s těstovinovou rýží
Hlavní chod: Vepřová pečeně, dušená kapusta, brambory, čaj s citronem
Svačina: Mrkvové máslo, chléb kmínový, čaj se sirupem
Středa
23. 11. 2011
Přesnídávka: Čaj malina/lípa, pomazánka tvarohová s okurkou (tvaroh, zákys, tavený sýr, zelený okurek), slezský tmavý chléb, mléčná káva
Polévka: Norská rybí
Hlavní chod: Dukátové buchtičky se šodó, džus – broskvový, banán
Svačina: Pomazánka trampská (játra, kápie, sterilovaný okurek, rama), chléb, čaj s citronem, bílá ředkev
Čtvrtek
24. 11. 2011
Přesnídávka: Zelený čaj, rama a strouhaný sýr, chléb klímkovický, ochucené mléko, pomeranč
Polévka: Z vaječné jíšky
Hlavní chod: Ruská hovězí pečeně, karlovarský domácí knedlík, horký ovocný nápoj Tropico
Svačina: Pomazánka balkánská (fazole, sýr tavený, protlak, česnek, rama), Knuspi chléb zeleninový, čaj se sirupem
Pátek
25. 11. 2011
Přesnídávka: Čaj lesní plody, domácí makovník s pudingem, kakao
Polévka: Mrkvová s kukuřicí
Hlavní chod: Barevné těstoviny s brokolicí, čerstvá zeleninová přízdoba, džus – jablkový
Svačina: Bramborová bulka, čaj s citronem, jablko
Pondělí
28. 11. 2011
Přesnídávka: Čaj tropické ovoce, pomazánka liptovská, žitný chléb, mléko, kápie červená
Polévka: Rýžová s mlékem
Hlavní chod: Špagety po boloňsku, strouhaný sýr, džus – višňový
Svačina: Meruňková přesnídávka, piškoty, čaj s citronem
Úterý
29. 11. 2011
Přesnídávka: Čaj hruškový, pomazánka z ryb v tomatě, klimkovický chléb, bílá káva, mrkev
Polévka: Špenátová s lupínky
Hlavní chod: Smažený krůtí řízek, bramborová kaše, míchaný ovocný kompot
Svačina: Pomazánka drožďová, chléb ostravský, čaj se sirupem, mandarinka
Středa
30. 11. 2011
Přesnídávka: Čaj mandarinkový, sojový ovocný jogurt, 1/2 sladkého rohlíku, mléko
Polévka: Zeleninová s drožďovými noky
Hlavní chod: Vepřové maso na houbách, dušená jasmínová rýže, salát z červené řepy
Svačina: Rychtářův celozrnný rohlík, čaj se sirupem, hruška
Jídelníček je sestaven pro děti předškolního věku.
Svačinky
Nejprve bych se chtěla zaměřit na dopolední a odpolední svačinky. Jsou pěkně kombinovány mezi sebou navzájem i s hlavními jídly. Dětem jsou nabízeny svačinky slané (různé druhy pomazánek, sýr, máslo apod.), sladké (jablečný závin, čokoládové máslo, med, džem apod.) i mléčné (puding s piškoty a ovoce, jogurt, šlehaný tvaroh aj.). Poměr mezi sladkými a slanými svačinkami je celkem dobrý, přesto bych se snažila ještě více omezit sladké svačinky (rozhodně bych se vyvarovala müsli tyčinkám, které obsahují velké množství volných cukrů). Zajímavou sladkou svačinkou jsou špaldové muffinky a ořechovník s cizrnou.
Slané svačinky jsou dětem nabízeny nejčastěji, což je naprosto v pořádku. Jsou celkem pestré, přesto bych k nim měla pár připomínek. Vhodné by bylo zařadit častěji různé luštěninové pomazánky (čočková, fazolová, zeleninová s přídavkem luštěnin aj.), zde se vyskytuje pouze pomazánka balkánská a sojová s tvarohem.
Pomazánku z paštiky bych do předškolního stravování nezařazovala vůbec, obsahuje velké množství tuku a soli. Vyřadila bych také chléb ve vajíčku se sterilovanou kapií, okurkem a hořčicí. Jedná se o smažený pokrm, což je technologická úprava, která by se měla používat co nejméně. Smažená jídla obsahují velké množství tuku a proto jsou vysoce energetické. Sterilovanou zeleninu určitě nahradit čerstvou a hořčice pro předškolní děti není vhodná vůbec.
V některých dnech je dětem na svačinku podáváno samotné pečivo (bramborová bulka, rychtářův celozrnný rohlík, vícezrnná kostka). K tomuto pečivu by se v každém případě hodila nějaká pomazánka, sýr nebo jiný zdroj bílkovin a také čerstvá zelenina.
Čerstvá zelenina by měla být samozřejmostí u každé slané svačinky, nemusí jí být velké množství, stačí jen na přízdobu. Snažíme se o to proto, aby si děti vytvořily návyk do budoucnosti, že ke každému jídlu zelenina patří.
Polévky
Polévky jsou vhodně kombinovány s hlavními jídly. Zastoupení jednotlivých polévek je poměrně pestré, jsou zde zařazeny polévky zeleninové, zeleninové s obilovinami, luštěninové, vývar, ale také méně obvyklá polévka rybí. Chválím za zajímavou bramborovou polévku se sojou.
Hlavní jídla
Většina hlavních pokrmů je masových. Čtyři dny v měsíci jsou bezmasé, z toho dvakrát je dětem nabízen pokrm sladký, za což musím pochválit. Dva bezmasé pokrmy jsou slané, ale k těm bych měla jednu důležitou připomínku. Ani jeden z podávaných pokrmů (houbový kuba z tarhoně a barevné těstoviny s brokolicí) neobsahuje dostatečné množství bílkovin, které jsou pro správný vývoj dětí nezbytné. Bílkoviny jsou základní stavební složkou celého organismu, podporují růst, ovlivňují imunitu a mají celou řadu dalších funkcí, proto je vhodné do všech bezmasých pokrmů zařadit nějakou bílkovinou potravinu (sýr, vejce, tofu, Šmakoun, Robi maso, sojové maso aj.).
Dětem je nejčastěji nabízeno maso vepřové, drůbeží, hovězí, rybí, ale také méně obvyklé maso králičí a husí. V čem vidím velký nedostatek je velmi omezená nabídka masa rybího, je zde pouze jeden rybí pokrm (rybí filé na česneku a slanině). Výhradu bych měla k ledvinkám na cibulce, tento pokrm mi nepřijde pro tak malé děti úplně nejvhodnější. Stejně tak uzeniny by se v předškolním stravování neměly objevit vůbec (kovbojské fazole s debrecínským párkem, rybí filé na česneku a slanině) obsahují příliš mnoho tuku a soli.
Přílohy
Přílohy jsou pestré a nemám k nim žádných námitek.
Zelenina a ovoce
Velký nedostatek však vidím v nízké nabídce čerstvé zeleniny. Je zde velké množství hlavních jídel, k nimž by se zelenina hodila, např. hovězí tokáň s těstovinami, kovbojské fazole, krůtí ragů s chlebem. Kyselý okurek podávaný společně s rizotem bych vyměnila za čerstvý. Poměrně často je také dětem nabízen ovocný kompot, ten bych také raději nahradila buď čerstvým ovocem, nebo zeleninovým salátem. Obsahují mnohem méně cukru a více vitaminů.
Návrh k vylepšení
- čerstvou zeleninu podávat společně s každou slanou svačinkou
- zařadit častěji luštěninové polévky a hlavní pokrmy z luštěnin
- zcela vynechat uzeniny
- rozšířit nabídku pokrmů z rybího masa
- zvýšit nabídku čerstvé zeleniny a ovoce
Hodnocení provedla:
Mgr. Pavla Vašková
Ústav preventivního lékařství, lékařská fakulta, Masarykova univerzita
V Brně dne 2.12.2011