Přeskočit na obsah

Jídelníček

MŠ Kameňáček
Finanční normativy: 28,00 Kč / 30,00 Kč

Pondělí

3.2.2014

Přesnídávka: Chléb, pomazánka tvarohová s mrkví, ovoce, Vitakáva
Oběd: Polévka drůbeží s nudlemi, šoulet, kuřecí plátek, okurka kyselá, čaj ovocný
Svačina: Knuspi sýrové, zeleninový talíř, čaj ovocný

Úterý

4.2.2014

Přesnídávka: Šáteček s marmeládou, ovoce, Granko
Oběd: Polévka slepičí s těstovinovou rýží, hovězí v mrkvi, brambory, čaj ovocný
Svačina: Chléb, pomazánka čočková, zelenina, čaj ovocný

Středa

5.2.2014

Přesnídávka: Chléb slunečnicový, pomazánka sýrová s nivou, ovoce, čaj černý s citrónem
Oběd: Polévka kedlubnová, žemlovka s jablky a tvarohem, mléko
Svačina: Ovocný talíř, čaj černý s citrónem

Čtvrtek

6.2.2014

Přesnídávka: Chléb, pomazánka z olejovek, zelenina, Granko
Oběd: Polévka česneková s bramborem, krůtí maso s dušenou zeleninou, bramborová kaše, 100 % džus
Svačina: Chléb, pomazánkové máslo, ovoce, čaj ovocný

Pátek

7.2.2014

Přesnídávka: Houska s máslem, zelenina, mléko
Oběd: Polévka zeleninová, špagety boloňské, sýr strouhaný, čaj ovocný
Svačina: Termix, ovoce, čaj ovocný

Pondělí

10.2.2014

Přesnídávka: Krupicová kaše s kakaem, čaj ovocný
Oběd: Polévka ze zeleného hrachu, vepřové na kmíně, rýže Parboiled, čaj ovocný
Svačina: Chléb, pomazánka česneková, zelenina, čaj ovocný

Úterý

11.2.2014

Přesnídávka: Chléb, pomazánka špenátová, zelenina, Granko.
Oběd: Polévka slepičí s drobením, hovězí pečeně švédská, houskový knedlík domácí, čaj ovocný
Svačina: Snack cereální, ovoce, čaj ovocný

Středa

12.2.2014

Přesnídávka: Chléb, pomazánka vajíčková, ovoce, švédský čaj.
Oběd: Polévka z vaječné jíšky, rybí filé se sýrem, brambory, zelný salát s kukuřící, čaj černý s citrónem
Svačina: Ovocný salát s jogurtem a rozinkami, čaj černý s citrónem

Čtvrtek

13.2.2014

Přesnídávka: Chléb s máslem, šunka plátková, zelenina, mléko
Oběd: Polévka zeleninová s drožďovými knedlíky, kuřecí na paprice, těstoviny, 100 % džus
Svačina: Chléb sezamový, pomazánka sýrovo–celerová, ovoce, čaj ovocný

Pátek

14.2.2014

Přesnídávka: Chléb, pomazánka budapešťská, zelenina, Vitakáva
Oběd: Polévka zeleninová, kapustové karbanátky, bramborová kaše, zeleninová obloha, čaj ovocný
Svačina: Přesnídávka, ovoce, čaj ovocný

Pondělí

17.2.2014

Přesnídávka: Chléb, pomazánka z tuňáka, ovoce, Vitakáva
Oběd: Polévka vločková, zbruf se sýrem (z vepřového masa), těstoviny, čaj ovocný
Svačina: Termix vanilkový, ovoce, čaj ovocný

Úterý

18.2.2014

Přesnídávka: Cornflakes s mlékem, čaj černý s citrónem
Oběd: Polévka zeleninová se sýrovým kapáním, čočkový prejt, brambory, salát z kysaného zelí, čaj černý s citrónem
Svačina: Chléb, pomazánka drožďová, zelenina, čaj černý s citrónem

Středa

19.2.2014

Přesnídávka: Chléb, pomazánka zeleninová, zelenina, švédský čaj
Oběd: Polévka selská, hovězí guláš karlovarský, rýže Parboiled, 100 % džus
Svačina: Knuspi sýrové, zeleninový talíř, čaj ovocný

Čtvrtek

20.2.2014

Přesnídávka: Chléb moskva, pomazánka sýrová s česnekem, zelenina, kakao
Oběd: Polévka hovězí s abecedou, nudle s mákem, Granko
Svačina: Veka krájená, pomazánka sýrová, ovoce, čaj ovocný

Pátek

21.2.2014

Přesnídávka: Chléb, šunková pěna, ovoce, Granko
Oběd: Polévka špenátová, francouzské brambory, okurkový salát, čaj ovocný
Svačina: Chléb, pomazánka z rybího filé, zelenina, čaj ovocný

Pondělí

24.2.2014

Přesnídávka: Chléb slunečnicový, pomazánka z ryb v tomatě, ovoce, Vitakáva
Oběd: Polévka drůbeží s nudlemi, těstoviny se špenátem a sypaným sýrem, 100 % džus
Svačina: Puding vanilkový, ovoce, čaj ovocný

Úterý

25.2.2014

Přesnídávka: Tvarohový dezert s piškoty, ovoce, čaj černý s citrónem
Oběd: Polévka mrkvová s bramborem, vepřové na česneku, bramborový knedlík domácí, červené zelí, sirup
Svačina: Chléb, pomazánka z kuřecího masa, zelenina, čaj černý s citrónem

Středa

26.2.2014

Přesnídávka: Žitná houska s máslem, ovoce, švédský čaj
Oběd: Polévka hrachová, obalované rybí filé, bramborová kaše, zeleninová obloha, čaj ovocný
Svačina: Chléb, pomazánka cizrnová, zelenina, čaj ovocný

Čtvrtek

27.2.2014

Přesnídávka: Chléb, pomazánka vlašská, zelenina, mléko
Oběd: Polévka krupicová s vejcem, hovězí pečeně cikánská, rýže Parboiled, čaj ovocný
Svačina: Houska s máslem, ovoce, čaj ovocný

Pátek

28.2.2014

Přesnídávka: Chléb, pomazánka tvarohová s vejci, zelenina, horká čokoláda
Oběd: Polévka zeleninová s cizrnou, králík na žampiónech, těstoviny, čaj ovocný
Svačina: Müslli tyčinka, ovoce, čaj ovocný

Jídelní lístek je připraven pro děti navštěvující mateřskou školu. Na první pohled je vidět snaha o sestavení zdravého jídelníčku. Je zde dostatek zeleniny, mléčných výrobků, vyšší nabídka rybího masa, ale zejména musím pochválit omezené používání cukru. Přesto, jej pro předškolní stravování nelze použít jako vzorový, neboť zde nejsou splněny požadavky na spotřební koš ani doporučenou pestrost. Dětem je nabízeno málo mléka a luštěnin. Zejména mléko je pro dětský organismus velmi důležité, neboť je hlavním zdrojem vápníku, nezbytného pro správný růst a vývoj kostí a zubů.

Nejprve bych se chtěla vyjádřit k dopoledním a odpoledním svačinkám. Svačinky jsou poměrně pestré, jsou zde zastoupeny různé pomazánky (tvarohová, rybí, luštěninová, zeleninová aj.), mléčné svačinky (puding, krupicová kaše, termix, aj.) máslo, šunka atd.

Pochválit bych chtěla za rybí pomazánky, které jsou zde předpisově 4x v měsíci (z olejovek, tuňáka, rybího filé, ryb v tomatě), naopak jako nedostatečnou hodnotím nabídku luštěninových pomazánek, jsou zde pouze čočková a cizrnová, doporučuji luštěninové pomazánky podávat alespoň 4x do měsíce.

Šunka je zde 2x, jednou ve formě plátku a podruhé jako šunková pěna. Podávala bych ji pouze jedenkrát a místo ní zařadila např. čerstvý sýr typu Lučina, žervé apod. Jen úplně drobná poznámka k sýrové pomazánce s nivou. Niva je také sýr, proto bych ji raději nazývala pomazánka z nivy, nebo pouze sýrová pomazánka.

Připomínku bych měla ještě k pestrosti, v jeden den je zde nabízena sýrová pomazánka na dopolední i odpolední svačinku, stejně tak se v jednom dni vyskytuje zeleninová pomazánka se zeleninou (bylo by lepší k ní dát ovoce) na dopolední svačinku a zeleninový talíř na odpolední svačinku. Dva dny po sobě je zde také nabízena rybí pomazánka, přitom by stačilo jen prohodit tyto svačinky mezi sebou a už by to vypadalo jinak.

Na jednu odpolední svačinku děti dostávají přesnídávku a k ní ještě ovoce, přitom přesnídávka sama splňuje jednu porci ovoce tak proč k ní přidávat ještě další.

Další poznámku bych měla k müsli tyčince, tu bych raději úplně vynechala (obsahuje velké množství cukru) nebo ji alespoň nahradila za müsli, které lze dát např. do jogurtu nebo mléka, čímž se zvýší i nabídka mléka nebo mléčných výrobků. Místo termixu, který je v tomto měsíci podáván 2x, bych alespoň jednou zařadila jogurt, nejlépe bílý s přídavkem čerstvého ovoce.
 
Polévky jsou vhodně kombinovány s hlavními jídly. Za zmínku stojí jen den, kdy je podávána zeleninová polévka, kapustové karbanátky a k nim zeleninová obloha. Je pravda, že zeleniny není nikdy dost, ale kvůli zvýšení pestrosti bych volila např. polévku drožďovou, gulášovou apod. Stejně tak je v jeden den podávána k dopolední svačince vajíčková pomazánka a k obědu polévka z vaječné jíšky, což opět snižuje pestrost jídelníčku.

K zastoupení jednotlivých polévek bych měla také připomínku. Správně jsou zde nejčastěji nabízeny polévky zeleninové nebo zeleninové s různými zavářkami.  Velmi často jsou zde však i masové vývary (4x drůbeží a 1x hovězí), drůbeží polévka s těstovinou je zde dokonce dva dny po sobě. Přitom právě masové vývary by se měly do dětského jídelního lístku zařazovat pouze umírněně. Luštěninová polévka je podávána 2x (ze zeleného hrachu a hrachová – omezená pestrost) a jednou je zde cizrna jako zavářka do zeleninové polévky. Dle spotřebního koše je však v jídelníčku málo luštěnin, proto bych se nebála a přidala např. červenou čočku nebo fazole jako zavářku do některé ze zeleninových polévek.

Většina hlavních pokrmů je masových, což je naprosto správně. 5x do měsíce jsou zařazena hlavní jídla bezmasá, z toho 3x slaný pokrm a 2x sladký. Za toto rozdělení chválím. Sladký pokrm by se měl v jídelníčku vyskytovat maximálně dvakrát. Jen drobná připomínka ke středě 5.2. K přesnídávce je podáváno ovoce, na oběd žemlovka s jablky a tvarohem a ke svačině ovocný talíř – je zde příliš cukru. Je vhodnější k přesnídávce dát raději zeleninu a ovocný talíř ke svačince nahradit pečivem s pomazánkou, máslem apod.

Nabídka masa je opravdu pestrá. Dětem je nabízeno maso kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí, rybí i méně obvyklé králičí. Přílohy jsou rovnoměrně zastoupeny a nemám k nim žádné výhrady. Chválím za neobvyklý čočkový prejt.

Zelenina je dle spotřebního koše naprosto v pořádku, přesto i zde by šla nabídka ještě vylepšit. Čerstvý zeleninový salát bych přidala např. ke králíku na žampionech s těstovinami, či k vepřovému masu na kmíně s rýží. 

Nabídka ovoce je poměrně častá, ale i zde by šlo ještě malinko přidat. Např. ke krupicové kaši, cornflakes s mlékem a nudlím s mákem. 100% džus by se měl vždy podávat naředěný vodou.

Dle spotřebního koše je zde nízká spotřeba mléka, proto bych navýšila nabídku mléka a mléčných nápojů, v některých dnech klidně i dvakrát. Lze zařadit i mléčné koktejly, které se zde vůbec nevyskytují. Mléčné výrobky jsou nabízeny v dostatečném množství, přesto bych častěji zařadila jogurty a jiné kysané mléčné výrobky.

Navrhované úpravy:

– Zvýšit pestrost jídelníčku
– Rozšířit nabídku mléka a mléčných nápojů
– Častěji zařazovat luštěniny
– Snížit četnost podávání vývarů

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se