Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Články v kategorii Potraviny

Kategorie článků:


Změny nutričních hodnot při přípravě a skladování pokrmů 2

1.11.201227430Lenka Suchopárová
Nutriční kvalitu stravy ovlivňujeme my sami tím, jak se k potravinám a pokrmům chováme. V druhém dílu článku o této problematice přinášíme informace, jak se kvalita potravin mění při skladování a k jakým změnám dochází u jednotlivých složek potravy. Na závěr pár doporučení, jak dosáhnout vysoké nutriční hodnoty pokrmů.

Domácí, čerstvé, bio - móda nebo budoucnost?

16.7.201216580Jan Moudrý
Stále častěji se setkáváme s informacemi o problémech s kvalitou potravin na našem trhu a současně i o klesajícím podílu domácí zemědělské produkce oproti dovozu. Konkurenční boj mezi výrobci, zpracovateli a obchodníky vede někdy až k používání surovin nebo postupů, které neodpovídají zásadám správné výživy.

Není ovoce jako ovoce

17.5.201267842Martina Cukrová
Ovoce je součástí mnoha výrobků používaných jak doma tak ve školních jídelnách. Kam však zařadit ve spotřebním koši takové marmelády nebo džusy? Je to pořád ovoce nebo tím, že prošlo procesem zpracování, už ho nemůžeme považovat za ovoce jako takové? Na tyto otázky si odpovíme v následujícím článku.

Výběrová řízení na potraviny (2)

28.3.2012446910Pavel Ludvík
Druhý a závěrečný díl článku o veřejných soutěžích na potraviny přináší konkrétní poznatky z míst v ČR, kde podobný systém zavedli. Co vede zastánce tohoto trendu k soutěžím na potraviny? Co o zásobování potravinami vědí? Jaké jsou důsledky soutěží a centrálních dodávek potravin?

Výběrová řízení na potraviny (1)

26.3.2012577810Pavel Ludvík
V oblasti školního stravování se začínají objevovat veřejné soutěže na nákup potravin, někdy dokonce centrálně organizované. Přečtěte si o obecných zkušenostech s centrálními dodávkami potravin a o zkušenostech ze Slovenska, kde se veřejné soutěže na potraviny v jídelnách zavádí plošně.

Zajímavosti za světa potravin - označování českých potravin

23.1.201225872Jitka Kabátková
Na obalech některých potravinových výrobků najdeme grafické symboly, které upozorňují na zvláštní ochranu, která je těmto výrobkům poskytována. Která označení to jsou a co vyjadřují?

Zajímavosti za světa potravin - bezpečnost a kvalita potravin

18.1.201220223Lucie Janotová
Bezpečnost a kvalita potravin jsou neodmyslitelnou součástí celého potravinářského sektoru. V současné době nabídka potravinářských produktů převyšuje poptávku. Zákazníkům už nestačí nabídnout jen „nějaké“ potraviny, je třeba poskytnout jim kvalitní potraviny.

Nevěřte mýtům o jogurtech

24.9.201150793Jiří Kopáček
O pozitivním významu jogurtů a dalších zakysaných výrobků se příliš nepochybuje. Spotřebitelé je považují za chutné vnímají je také jako zdravé. Nedávno se však o zakysaných výrobcích začaly šířit blíže nezdůvodněné mýty, zkreslující či doslova zavádějící informace.

Jogurtová pohádka aneb to je ale síla!

18.5.201124200Ctibor Perlín
Přečtěte si vyjádření odborníka ke článku o jogurtech, který vyšel v tisku. Autor zmíněného článku podává nesmyslné informace, odborník jeho tvrzení vyvrací a dokládá fakty a skutečnostmi.

Potraviny a údajná chemická rizika (2)

18.3.201118961Ctibor Perlín
Také jste už slyšeli o E-certifikátu, který by měl dokládat, že obsah přídatných látek v potravině neohrožuje lidské zdraví? Co je pravdy na tom, že kyselina citronová podporuje vznik rakovinových nádorů? Přečtěte si nejen vysvětlení této problematiky, ale i další zajímavosti a informace o "éčkách".
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi