Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Články v kategorii Hygiena

Kategorie článků:


Učebnice Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech

27.8.201462021Redakce Jídelny.cz
Zajímá vás, jak připravit bezpečné a zdravotně nezávadné pokrmy? Chcete mít po ruce základy osobní a provozní hygieny v kostce? Pak právě pro vás vydal portál Jídelny.cz novou publikaci – Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech. Seznamte se s ní.

Jsou zeleninové saláty nebezpečné? Ne!

22.4.201423680Pavel Ludvík
Odbornou i laickou veřejnost nedávno zaujal případ hromadné alimentární nákazy, které propukla v domově mládeže ve Zlínském kraji. Podrobné informace o tomto případu a co z něho vyplývá pro školní jídelny nám poskytli na Krajské hygienické stanici ve Zlíně.

Pohled odborníka na uplatňování hygieny v jídelnách

25.7.201329240Jozef Golian
Slovenští hygienici provedli v posledním roce dva velké "zátahy" na školní jídelny a o zveřejněných výsledcích se rozsáhle diskutuje. Seznamte se, jak se na zjištěné nedostatky, ale i na úsilí školních jídelen v oblasti hygieny dívá nezávislý odborník. Mnohé závěry se velmi podobají situaci v Česku!

Poučení z kontrol hygieniků

13.7.201342322Pavel Ludvík
České a slovenské veřejnosti bylo v posledních měsících prezentováno několik zpráv z kontrol, které hygienici provedli v různých provozech hromadného stravování. Co se v těchto dokumentech můžeme dočíst a jak je mohou použít školní jídelny?

Světový den hygieny rukou

29.5.201333464Marcela Iliašová
V neděli 5. května 2013 si lidé na celém světě připomínali význam hygieny rukou. V nemocnicích, výzkumných ústavech a na podobných pracovištích organizovali akce, na kterých zájemcům předváděli správné umývání rukou. Přečtete si, jak se do těchto akcí zapojila i školní jídelna.

Příprava studených pokrmů

2.5.201339091Lucie Janotová
Ohledně přípravy studených pokrmů v jídelnách panuje mnoho nejasností. Jak při přípravě postupovat? Při jakých teplotách je možno tyto pokrmy, připravovat, skladovat, vydávat? Jsou nějaké závazné teplotní limity podobně jako u teplých pokrmů? Přečtěte si dnešní článek a vše vám bude jasnější.

Rozhovor s hygieničkou - kontaminované potraviny

15.11.201235521Pavel Ludvík
Kontaminované potraviny představují velkou hrozbu pro zdraví strávníků, zejména dětí. Přečtěte si rozhovor s hygieničkou, která objasňuje tato nebezpečí a cesty, jak ke kontaminaci může dojít.

Současné požadavky na hygienu ve školním stravování

27.9.201294312Jarmila Rážová
Zařízení poskytující stravovací služby (tedy i jídelny) se řadí mezi potravinářské podniky, které spadají pod dozor orgánů ochrany veřejného zdraví. Provozovatelé těchto zařízení jsou povinni důsledně dodržovat povinnosti stanovené potravinovým právem. Které to jsou?

Jak se mohou jídelny bránit průjmovým nákazám

4.6.201128630Pavel Ludvík
Přestože epidemie průjmového onemocnění z Německa k nám dosud nedorazila, v jídelnách se již vzmáhá určitý neklid. Portál Jídelny.cz proto pátral na KHS Brno po opatřeních, které by jídelny měly v současné době uplatňovat.

Jak je to s kvalitou potravin, uváděním do oběhu a jejich původem?

4.3.201121580Lucie Janotová
Pro ochranu zdraví spotřebitelů je identifikace potravin velmi důležitá. Jak funguje státní dozor, co kontroluje? Jak poznám, že kupuji potravinu původem z ČR? Jak probíhá kontrola dovážených potravin?
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi