Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Články v kategorii Hygiena

Kategorie článků:


Skladování potravin ve školních jídelnách

24.3.201042480Ivana Lukašíková
Na základě výsledků kontrol provedených ve školních jídelnách bylo zjištěno, že nejčastěji opakovanou závadou bylo neodpovídající skladování potravin. V čem se nejvíce chybovalo? A jaké z toho plyne doporučení?

Gelové nehty aneb musíme mít na všechno vyhlášku?

27.1.201035668Pavel Ludvík
V diskusi portálu Jídelny.cz se opakovaně objevují určité otázky a urputně se k nim hledají legislativní odpovědi. Je ovšem sporné, jestli vždy hledat v právu je správná cesta. Nebylo by lépe využít historických zkušeností našich předků? Jedním z takových dotazů je, zda může kuchařka nosit gelové nehty.

Ještě k SHVP - bez proškolování zaměstnanců to nemusí fungovat

14.10.200944200Pavel Otoupal
Není žádným tajemstvím, že uplatňování zásad SHVP není samozřejmostí a zcela záleží na lidech. Dnešní článek si všímá poučení a proškolení zaměstnanců, na které se stále více nahlíží nikoli jako na nutné zlo, ale jako na nedílnou součást odborné kvalifikace každého pracovníka ve stravování.

Nebezpečí se mění, opatrnost zůstává

31.7.200914780Pavel Otoupal
V posledních letech došlo k větším změnám ve výskytu alimentárních nákaz. Mění se nejen počty onemocnění, ale i procentuální zastoupení jednotlivých nemocí. Více si můžete přečíst v dnešním článku.

Častá a závažná pochybení v dodržování zásad SHVP (2)

15.7.200934920Pavel Otoupal
V druhém dílu článku se věnujeme nejčastějším porušením správné výrobní a hygienické praxe. Věříme, že desítka prohřešků vás zaujme a že v ní najdete inspiraci pro další zdokonalení organizace práce ve vašem stravovacím provozu.

Častá a závažná pochybení v dodržování zásad SHVP (1)

11.7.200935370Pavel Otoupal
HACCP, správná výrobní praxe, změny v jejich pojímání za uplynulých pět let, aktuální alimentární nákazy a kontroly z KHS - to jsou některé z bodů, kterým se věnuje první díl přednášky z konference Školní stravování 2009.

Pátý květen – Den čistých rukou

1.5.200935261Vladimíra Nejezová
Připojte se i vy ke Dni čistých rukou a využijte ho k propagaci a zviditelnění své jídelny. Sice je to den, který se připomíná především ve zdravotnických zařízeních, ale hygiena rukou je nezbytná i ve stravovacích zařízeních. Proto jistě neuškodí si ho připomenout také ve vaší školní jídelně.

Píší nám z Krajské hygienické stanice

28.11.200838356Ivana Lukašíková
Poslední týdny jsou na našem portálu ve znamení diskusí o školeních hygienického minima. Píšete maily, vzkazy, uvádíte záznamy do diskuse. Sdělení, které došlo do redakce z KHS Zlín je obsáhlejší a obsahuje mnoho užitečných informací. Přečtěte si ho.

Tři oříšky pro hygienika

14.11.2008383228Pavel Ludvík
V diskusi na portálu se objevily rozdílné pohledy na tři rizikové situace, které v jídelnách občas nastávají. Je to používání látkových ručníků, vstup cizích osob do kuchyně a přesypávání či přelévání potravin do jiných obalů. Vás všechny a zejména odborníky prosíme: vyjádřete svůj názor!

Žloutenka - aktuálně k 3.11.2008

6.11.200832840Pavel Ludvík
Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo další nové zprávy o vývoji počtu nemocných. V epidemii žloutenky došlo k obratu, počty nových případů se v uplynulém týdnu výrazně snížily. Přinášíme informace k 3.11.2008.
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi