Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


Toxické prvky ve školních obědech

17.3.20179160Olga Marinčáková
Konec ledna 2017 přinesl i poslední skupinu výsledků studie pokrmů školních jídelen ČR. Tato část se týkala obsahu některých toxických látek ve školních obědech. Mohou školní jídelny jejich přítomnost v jídlech nějakým způsobem ovlivnit?

Sýry ve výživě dětí i dospělých II

24.2.20176550Jana Petrová
Pokračování článku o sýrech se zabývá rolí sýrů ve výživě, jejich výživovou hodnotou, popisuje obsah živin v sýrech a zabývá se i některými problematickými rysy sýrů. Víte, na co dávat pozor, aby sýry skutečně sloužily zdraví vašich strávníků?

Sýry ve výživě dětí i dospělých I

20.2.20177800Jana Petrová
Sýry jsou důležitou součástí naší výživy a jejich uplatnění ve školním stravování je rozsáhlé. Co je to vlastně sýr, jaké jsou druhy sýrů? Víte, proč se sýry používají v teplé i studené kuchyni? Jaké druhy sýrů použít k zapékání, do těstovin a salátů, do omáček nebo polévek?

Cukry, sladidla a spotřební koš

30.1.20179530Martin Krobot
Jaký je rozdíl mezi cukry a sladidly? Jaké jsou účinky cukrů a sladidel? Proč se ve spotřebním koši některé sladké potraviny neevidují? Na tyto a další otázky odpovídá dnešní článek. Má opravdu výbušné téma.

Jak (ne)kombinovat potraviny

5.1.201720852Jana Spáčilová
Kombinace různých potravin v rámci jednoho denního jídla může ovlivnit využitelnost některých živin, výslednou stravitelnost i senzorickou jakost jídla. Článek ukazuje, jak je v některých případech možné podpořit nutriční kvalitu stravy vhodnými a méně vhodnými kombinacemi potravin.

Vliv rodičů na stravování dětí

19.12.201610740Zdenka Macháčková
V poslední době se hodně hovoří o tom, že úspěšnost všech ozdravných trendů ve školním stravování závisí na rodičích. Ti mají mimořádně velký vliv na to, co jedí jejich děti, často mnohem větší než samotné školní jídelny.

Jaké byly pokrmy ve finále soutěže o Nejlepší školní oběd? (2)

21.11.2016113620Olga Marinčáková
Pokračujeme v nutričním hodnocení pokrmů, které se účastnily finále celostátní soutěže jídelen. V dnešní skupině obědových menu vás určitě zaujmou ta, která se umístila na prvních dvou místech, a závěrečný vzkaz autorky.

Jaké byly pokrmy ve finále soutěže o Nejlepší školní oběd? (1)

16.11.201612538Olga Marinčáková
Menu ve finále celostátního soutěže školních jídelen hýřila barvami a chutěmi, někdy udivovala pestrostí potravin, jindy svou jednoduchostí. Jaká ale byla z hlediska výživy? Seznamte se, jak první skupinu jídel hodnotí nutriční terapeutka.

Bezmléčné diety ve školním stravování

14.11.201611031Tereza Černá
Ve školním stravování přibývá dětí, jejichž zdravotní stav vyžaduje dietu s vyloučením mléka. Při jakých onemocnění je to nutné? Čím mléko nahradit, abyste strávníkovi zabezpečili plnohodnotný jídelníček? Jaká jídla a jaké potraviny těmto strávníkům podávat?

Z diskusí k novým výživovým doporučením

26.10.201615660Pavel Ludvík
O nutričním doporučení, které v loňském roce dorazilo do školních jídelen, se vedou stále diskuse. Objevují se v nich však nejen údiv a kritika, ale také cenné zkušenosti, rady a nové postupy, které pomáhají doporučení prakticky realizovat. Podívejme se na témata některých debat.
Předchozí12345 ... 25Další
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi