Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


Mají jídelny nabízet výběr obědů?

5.6.20178800Zdenka Macháčková
Většina veřejnosti se kloní k názoru, že školní jídelny by měly nabízet obědy ve více druzích, že strávník by měl mít možnost si vybrat. Tento názor má své kladné i záporné důsledky, například rodiče mají při takovém vaření zvýšenou zodpovědnost za to, jak si dítě obědy vybírá.

Toxické prvky ve školních obědech

17.3.201711080Olga Marinčáková
Konec ledna 2017 přinesl i poslední skupinu výsledků studie pokrmů školních jídelen ČR. Tato část se týkala obsahu některých toxických látek ve školních obědech. Mohou školní jídelny jejich přítomnost v jídlech nějakým způsobem ovlivnit?

Sýry ve výživě dětí i dospělých II

24.2.20178800Jana Petrová
Pokračování článku o sýrech se zabývá rolí sýrů ve výživě, jejich výživovou hodnotou, popisuje obsah živin v sýrech a zabývá se i některými problematickými rysy sýrů. Víte, na co dávat pozor, aby sýry skutečně sloužily zdraví vašich strávníků?

Sýry ve výživě dětí i dospělých I

20.2.20179460Jana Petrová
Sýry jsou důležitou součástí naší výživy a jejich uplatnění ve školním stravování je rozsáhlé. Co je to vlastně sýr, jaké jsou druhy sýrů? Víte, proč se sýry používají v teplé i studené kuchyni? Jaké druhy sýrů použít k zapékání, do těstovin a salátů, do omáček nebo polévek?

Cukry, sladidla a spotřební koš

30.1.201711520Martin Krobot
Jaký je rozdíl mezi cukry a sladidly? Jaké jsou účinky cukrů a sladidel? Proč se ve spotřebním koši některé sladké potraviny neevidují? Na tyto a další otázky odpovídá dnešní článek. Má opravdu výbušné téma.

Jak (ne)kombinovat potraviny

5.1.201723202Jana Spáčilová
Kombinace různých potravin v rámci jednoho denního jídla může ovlivnit využitelnost některých živin, výslednou stravitelnost i senzorickou jakost jídla. Článek ukazuje, jak je v některých případech možné podpořit nutriční kvalitu stravy vhodnými a méně vhodnými kombinacemi potravin.

Vliv rodičů na stravování dětí

19.12.201612770Zdenka Macháčková
V poslední době se hodně hovoří o tom, že úspěšnost všech ozdravných trendů ve školním stravování závisí na rodičích. Ti mají mimořádně velký vliv na to, co jedí jejich děti, často mnohem větší než samotné školní jídelny.

Jaké byly pokrmy ve finále soutěže o Nejlepší školní oběd? (2)

21.11.2016130020Olga Marinčáková
Pokračujeme v nutričním hodnocení pokrmů, které se účastnily finále celostátní soutěže jídelen. V dnešní skupině obědových menu vás určitě zaujmou ta, která se umístila na prvních dvou místech, a závěrečný vzkaz autorky.

Jaké byly pokrmy ve finále soutěže o Nejlepší školní oběd? (1)

16.11.201614248Olga Marinčáková
Menu ve finále celostátního soutěže školních jídelen hýřila barvami a chutěmi, někdy udivovala pestrostí potravin, jindy svou jednoduchostí. Jaká ale byla z hlediska výživy? Seznamte se, jak první skupinu jídel hodnotí nutriční terapeutka.

Bezmléčné diety ve školním stravování

14.11.201612951Tereza Černá
Ve školním stravování přibývá dětí, jejichž zdravotní stav vyžaduje dietu s vyloučením mléka. Při jakých onemocnění je to nutné? Čím mléko nahradit, abyste strávníkovi zabezpečili plnohodnotný jídelníček? Jaká jídla a jaké potraviny těmto strávníkům podávat?
Předchozí12345 ... 25Další
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi