Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


Sýry ve výživě dětí i dospělých I

20.2.201712620Jana Petrová
Sýry jsou důležitou součástí naší výživy a jejich uplatnění ve školním stravování je rozsáhlé. Co je to vlastně sýr, jaké jsou druhy sýrů? Víte, proč se sýry používají v teplé i studené kuchyni? Jaké druhy sýrů použít k zapékání, do těstovin a salátů, do omáček nebo polévek?

Cukry, sladidla a spotřební koš

30.1.201714470Martin Krobot
Jaký je rozdíl mezi cukry a sladidly? Jaké jsou účinky cukrů a sladidel? Proč se ve spotřebním koši některé sladké potraviny neevidují? Na tyto a další otázky odpovídá dnešní článek. Má opravdu výbušné téma.

Jak (ne)kombinovat potraviny

5.1.201726992Jana Spáčilová
Kombinace různých potravin v rámci jednoho denního jídla může ovlivnit využitelnost některých živin, výslednou stravitelnost i senzorickou jakost jídla. Článek ukazuje, jak je v některých případech možné podpořit nutriční kvalitu stravy vhodnými a méně vhodnými kombinacemi potravin.

Vliv rodičů na stravování dětí

19.12.201615700Zdenka Macháčková
V poslední době se hodně hovoří o tom, že úspěšnost všech ozdravných trendů ve školním stravování závisí na rodičích. Ti mají mimořádně velký vliv na to, co jedí jejich děti, často mnohem větší než samotné školní jídelny.

Jaké byly pokrmy ve finále soutěže o Nejlepší školní oběd? (2)

21.11.2016156920Olga Marinčáková
Pokračujeme v nutričním hodnocení pokrmů, které se účastnily finále celostátní soutěže jídelen. V dnešní skupině obědových menu vás určitě zaujmou ta, která se umístila na prvních dvou místech, a závěrečný vzkaz autorky.

Jaké byly pokrmy ve finále soutěže o Nejlepší školní oběd? (1)

16.11.201617038Olga Marinčáková
Menu ve finále celostátního soutěže školních jídelen hýřila barvami a chutěmi, někdy udivovala pestrostí potravin, jindy svou jednoduchostí. Jaká ale byla z hlediska výživy? Seznamte se, jak první skupinu jídel hodnotí nutriční terapeutka.

Bezmléčné diety ve školním stravování

14.11.201615841Tereza Černá
Ve školním stravování přibývá dětí, jejichž zdravotní stav vyžaduje dietu s vyloučením mléka. Při jakých onemocnění je to nutné? Čím mléko nahradit, abyste strávníkovi zabezpečili plnohodnotný jídelníček? Jaká jídla a jaké potraviny těmto strávníkům podávat?

Z diskusí k novým výživovým doporučením

26.10.201619120Pavel Ludvík
O nutričním doporučení, které v loňském roce dorazilo do školních jídelen, se vedou stále diskuse. Objevují se v nich však nejen údiv a kritika, ale také cenné zkušenosti, rady a nové postupy, které pomáhají doporučení prakticky realizovat. Podívejme se na témata některých debat.

Co je to plnohodnotné bezmasé jídlo?

17.8.201631461Jana Petrová
V nutričním doporučení Ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši se v souvislosti s bezmasými pokrmy dočtete o plnohodnotném jídle. Co si pod takovým termínem představit? Stručné vysvětlení této problematiky s několika příklady přináší dnešní článek.

Dietní stravování v brněnských školských zařízeních

12.5.201616593Jana Stávková
Město Brno zavedlo ojedinělý systém dietního stravování ve školních jídelnách, jehož garanty jsou studenti oboru Nutriční terapeut z Masarykovy univerzity. Zkušenosti s tímto systémem nám dnes představí nutriční terapeutka Jana Stávková, koordinátorka týmu garantů.
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi