Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


Školní mléko Smilky je zdrojem lepku

24.10.200420250Iva Bušinová
O problémech celiaků jsme v poslední době několikrát psali. Nedávno bylo zjištěno, že čokoládové školní mléko Smilky obsahuje sladový výtažek, tedy je zdrojem skrytého lepku. Zveřejňujeme otevřený dopis Ing. Bušinové výrobcům mléka a státním úřadům.

Vegetariánství

1.10.200421431Monika Pečková
V poslední době se zvyšují nároky kladené na kuchařky. Objevuje se např. stále více dětí s nejrůznějšími typy diet. Jedním z alternativních způsobů stravování je i vegetariánství.

Metodika pro výpočet spotřebního koše, 3. část

25.8.2004265966MŠMT
Třetí a poslední část metodického materiálu MŠMT k výpočtu spotřebního koše z roku 1997 obsahuje obecná doporučení pro výpočet spotřebního koše a tabulku základních skupin potravin.

Metodika pro výpočet spotřebního koše, 2. část

18.8.2004176721MŠMT
Přinášíme druhou část stále platného metodického materiálu MŠMT k výpočtu spotřebního koše z roku 1997. Obsahuje komentář k některým skupinám potravin a upozornění na některé problémy se zařazováním potravin do zadaných skupin.

Metodika pro výpočet spotřebního koše, 1. část

11.8.2004267961MŠMT
V průběhu jara 2004 jsme dostali do redakce dotazy, zda existuje nějaký návod či metodika k výpočtu spotřebního koše. Takový materiál skutečně existuje, byl vydán v roce v prosinci roku 1997 MŠMT a náš portál vám ho přináší v původním znění.

Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR

4.8.200426140SPV
Společnost pro výživu nedávno předložila nová Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR. V tomto článku se s nimi můžete seznámit. Máte-li chuť, můžete nám k nim přes vzkazovník zaslat vaše názory. Rádi je autorům předáme.

S jakými důsledky nesprávné výživy se setkává dětský lékař

21.7.200441181Petr Tláskal
Nesprávně aplikovaná výživa může mít nepříznivý účinek na zdravotní stav dítěte, později i dospělého člověka. V našem článku se nad specifiky dětské výživy zamýšlí dětský lékař.

Glykemický index různých potravin

14.7.200432170Stanislav Hrubý
Přinášíme článek našeho předního odborníka, který popisuje problematiku glykemického indexu potravin a jeho významu pro naše zdraví.

Bezlepková dieta

2.7.200448493Monika Pečková
Hodně z vás jistě ví, že tato dieta postihuje stále více dětí. Ale co přesně tyto děti nesmí? V čem jsou omezeny? A jak je možné jejich specifické požadavky v jídelnách realizovat? To a ještě více se dozvíte v našem článku.

Trvanlivé pečivo - významný zdroj sacharidů

30.5.200421860Jana Dostálová
Trvanlivé pečivo poskytuje člověku především energii. V závislosti na receptuře a způsobu výroby dodává ještě různé množství látek stavebních (bílkoviny, minerální látky) a látek ochranných (vitaminy, některé minerální látky, vláknina).
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi