Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


Bezmléčné diety ve školním stravování

14.11.201617201Tereza Černá
Ve školním stravování přibývá dětí, jejichž zdravotní stav vyžaduje dietu s vyloučením mléka. Při jakých onemocnění je to nutné? Čím mléko nahradit, abyste strávníkovi zabezpečili plnohodnotný jídelníček? Jaká jídla a jaké potraviny těmto strávníkům podávat?

Z diskusí k novým výživovým doporučením

26.10.201620480Pavel Ludvík
O nutričním doporučení, které v loňském roce dorazilo do školních jídelen, se vedou stále diskuse. Objevují se v nich však nejen údiv a kritika, ale také cenné zkušenosti, rady a nové postupy, které pomáhají doporučení prakticky realizovat. Podívejme se na témata některých debat.

Co je to plnohodnotné bezmasé jídlo?

17.8.201633081Jana Petrová
V nutričním doporučení Ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši se v souvislosti s bezmasými pokrmy dočtete o plnohodnotném jídle. Co si pod takovým termínem představit? Stručné vysvětlení této problematiky s několika příklady přináší dnešní článek.

Dietní stravování v brněnských školských zařízeních

12.5.201617813Jana Stávková
Město Brno zavedlo ojedinělý systém dietního stravování ve školních jídelnách, jehož garanty jsou studenti oboru Nutriční terapeut z Masarykovy univerzity. Zkušenosti s tímto systémem nám dnes představí nutriční terapeutka Jana Stávková, koordinátorka týmu garantů.

Biologická hodnota bílkovin

28.4.201617340Jana Stávková
Nová doporučení pro tvorbu jídelníčků ve školních jídelnách opět připomněla důležitost příjmu bílkovin v přiměřeném množství, ale i ve vhodném poměru i kvalitě. Jak posuzovat biologickou hodnotu bílkovin?

Přesnídávky a svačiny nově – první zkušenosti

22.2.201631811Zdenka Macháčková
Nutriční doporučení pro školní jídelny platí nejen pro obědy, ale i pro přesnídávky a svačiny. I jich se týká omezení uzenin, nebo zvýšený důraz na používání zeleniny a luštěnin. Jaké jsou první zkušenosti z mateřských škol u těchto jídel?

Jsou některé jídelníčky příliš zdravé?

18.1.2016343718Pavel Ludvík
Zvykli jsme si, že existuje docela velká skupina rodičů, kteří se domáhají snížení spotřeby masa, mléka i dalších potravin ve školních obědech. Jsou však i opačné případy, kdy považují jídelníček školní jídelny za příliš zdravý…

Hodnocení jídel z finále soutěže O nejlepší školní oběd (2)

14.12.201525430Olga Marinčáková
Přinášíme vám druhou část podrobného pohledu nutriční specialistky na jídla, které se probojovala do finále soutěže O nejlepší školní oběd 2015. Článek obsahuje i hodnocení vítězných menu.

Hodnocení jídel z finále soutěže O nejlepší školní oběd (1)

10.12.2015295612Olga Marinčáková
Přinášíme vám první část podrobného pohledu nutriční specialistky na jídla, které se probojovala do finále soutěže O nejlepší školní oběd 2015. Její hodnocení vysvětluje, proč se do finále dostala právě tato jídla a jaké mají přednosti z hlediska výživy.

Seznamte se s novým Nutričním doporučením

19.10.2015514614Pavel Ludvík
Školní jídelny mají nové Nutriční doporučení, které by měly postupně začít uplatňovat při tvorbě svých jídelníčků. Seznamte se s jeho hlavními zásadami.
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi