Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


Biologická hodnota bílkovin

28.4.201616180Jana Stávková
Nová doporučení pro tvorbu jídelníčků ve školních jídelnách opět připomněla důležitost příjmu bílkovin v přiměřeném množství, ale i ve vhodném poměru i kvalitě. Jak posuzovat biologickou hodnotu bílkovin?

Přesnídávky a svačiny nově – první zkušenosti

22.2.201630611Zdenka Macháčková
Nutriční doporučení pro školní jídelny platí nejen pro obědy, ale i pro přesnídávky a svačiny. I jich se týká omezení uzenin, nebo zvýšený důraz na používání zeleniny a luštěnin. Jaké jsou první zkušenosti z mateřských škol u těchto jídel?

Jsou některé jídelníčky příliš zdravé?

18.1.2016332218Pavel Ludvík
Zvykli jsme si, že existuje docela velká skupina rodičů, kteří se domáhají snížení spotřeby masa, mléka i dalších potravin ve školních obědech. Jsou však i opačné případy, kdy považují jídelníček školní jídelny za příliš zdravý…

Hodnocení jídel z finále soutěže O nejlepší školní oběd (2)

14.12.201524350Olga Marinčáková
Přinášíme vám druhou část podrobného pohledu nutriční specialistky na jídla, které se probojovala do finále soutěže O nejlepší školní oběd 2015. Článek obsahuje i hodnocení vítězných menu.

Hodnocení jídel z finále soutěže O nejlepší školní oběd (1)

10.12.2015283812Olga Marinčáková
Přinášíme vám první část podrobného pohledu nutriční specialistky na jídla, které se probojovala do finále soutěže O nejlepší školní oběd 2015. Její hodnocení vysvětluje, proč se do finále dostala právě tato jídla a jaké mají přednosti z hlediska výživy.

Seznamte se s novým Nutričním doporučením

19.10.2015489514Pavel Ludvík
Školní jídelny mají nové Nutriční doporučení, které by měly postupně začít uplatňovat při tvorbě svých jídelníčků. Seznamte se s jeho hlavními zásadami.

Je omezení příjmu lepku vhodné pro každého?

29.9.201521981Jana Stávková
Přibývá lidí, kteří vyžadují stravu s omezením lepku. Současně přibývá názorů, že snížit množství lepku ve stravě je užitečné i pro zdravé osoby. Seznamte se, co je na těchto informacích pravdy a jaká je role lepku v lidském organismu.

Méně solit, méně sladit

3.9.201527871Pavel Ludvík
V posledních letech přicházejí z různých stran požadavky, aby se ve školním stravování méně solilo i sladilo. Současně přitom ovšem máme dané výživové normy. Lze těmto trendům vyhovět i při dodržení spotřebního koše?

Výživová doporučení pro školní stravování je třeba změnit

20.4.2015454159Hana Krejčí
Čím dál více odborníků volá po změnách ve spotřebním koši. A nejen to, požadují celkovou revizi výživových doporučení pro školní stravování. Seznamte se s jedním z ucelených návrhů.

Různé výživové doporučené dávky a spotřeba bílkovin

23.3.2015384811Jana Stávková
Odpůrci současného spotřebního koše se často odkazují na jiné výživové doporučené dávky, než je spotřební koš, obvykle používaný ve školství. V čem se tyto výživové dávky liší a jak je to v nich s normou spotřeby bílkovin?
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi