Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


Je omezení příjmu lepku vhodné pro každého?

29.9.201523001Jana Stávková
Přibývá lidí, kteří vyžadují stravu s omezením lepku. Současně přibývá názorů, že snížit množství lepku ve stravě je užitečné i pro zdravé osoby. Seznamte se, co je na těchto informacích pravdy a jaká je role lepku v lidském organismu.

Méně solit, méně sladit

3.9.201528821Pavel Ludvík
V posledních letech přicházejí z různých stran požadavky, aby se ve školním stravování méně solilo i sladilo. Současně přitom ovšem máme dané výživové normy. Lze těmto trendům vyhovět i při dodržení spotřebního koše?

Výživová doporučení pro školní stravování je třeba změnit

20.4.2015464159Hana Krejčí
Čím dál více odborníků volá po změnách ve spotřebním koši. A nejen to, požadují celkovou revizi výživových doporučení pro školní stravování. Seznamte se s jedním z ucelených návrhů.

Různé výživové doporučené dávky a spotřeba bílkovin

23.3.2015396911Jana Stávková
Odpůrci současného spotřebního koše se často odkazují na jiné výživové doporučené dávky, než je spotřební koš, obvykle používaný ve školství. V čem se tyto výživové dávky liší a jak je to v nich s normou spotřeby bílkovin?

Luštěninové pokrmy včera a dnes

9.2.201563637Jana Petrová
Dříve čočka s vejcem nebo hrachová kaše s párkem. Dnes čočka s rýží, hrách se zeleninou a fazole s bramborem. Zavádí se zcela bezmasé dny. Proč se mění doporučení, s čím podávat luštěniny?

Vývoj chuťových preferencí dětí

20.11.201422051Jana Stávková
Chuťové preference dětí se v průběhu jejich života mění a je vhodné na to brát ohled. Seznamte se s poznatky z této oblasti a se zkušenostmi, jak sladit dětské chutě a podávané jídla.

Odbornice na výživu hodnotí metodický pokyn z Liberce

3.11.201425610Mgr. Sylva Šmídová
V červnu 2014 vydal Liberec pro své školní jídelny metodický pokyn k omezení používání některých potravin. Odborníci na školní stravování se v hodnocení pokynu velmi rozcházejí a ne všichni s ním jednoznačně souhlasí. Jak hodnotí tento pokyn nutriční terapeutka?

Hodnocení menu ze soutěže O nejlepší školní oběd 2014

13.10.201428904Jana Stávková
Deset finálových menu ze soutěže O nejlepší školní oběd představuje obrovský zdroj inspirace pro každou školní jídelnu. Proč do finále postoupila právě tato menu, co přináší u hlediska výživy? Seznamte se, jak je hodnotí nutriční specialista.

Školní oběd - vyberte si ze dvou jídel

8.9.201431929Jana Stávková
Na jídelním lístku jsou v mnoha školních jídelnách nabízeny obědy ve dvou či více variantách. Tato služba má své výhody i nevýhody. Na co si dát pozor? Jak sestavit jídelníček, aby i při dvou jídlech zajišťoval dodržování zásad zdravé výživy?

Výchova ke zdraví ve školní jídelně aneb je stále co zlepšovat?

3.9.201421610Jana Stávková
Začátek školního roku bývá obdobím plánů, co všechno v jídelně vylepšit. V následujících řádcích nabízíme několik tipů, jak může jídelna pomoci motivovat děti ke správné výživě a podílet se tak na výchově ke zdravému životnímu stylu.
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi