Přeskočit na obsah

Světový den hygieny rukou

V neděli 5. května 2013 si lidé na celém světě připomínali význam hygieny rukou. V nemocnicích, výzkumných ústavech a na podobných pracovištích organizovali akce, na kterých zájemcům předváděli správné umývání rukou. Přečtete si, jak se do těchto akcí zapojila i školní jídelna.

Autor: Marcela Iliašová

Neděle 5. května 2013, patřila hygieně rukou – lidé z celého světa si připomenuli, jak důležité je umývat si ruce. V tomto roce se národní kampaně nesly pod názvem „Umývej si ruce – zachráníš život“ anebo „Save lives: Clean your hands“.

K čemu nám slouží ruce

Ruce jsou prostředníkem komunikace, pracovním nástrojem, léčí, ale mohou být i hrozbou. Povrch ruky, zejména znečištěný, je prostředím, kde se soustřeďuje množství různých mikroorganizmů. Ty mají schopnost přežívat i několik hodin. Pokud si ruce pravidelně neumýváme, šíříme prostřednictvím nich choroboplodné zárodky všude tam a na všecko, čeho se dotknou. Znečištěné a špinavé ruce jsou příčinou infekčních onemocnění jako chřipka, záněty trávicího traktu, kožní záněty, žloutenka typu A, zánět mozkových blan a jiné. Správné a důkladné umytí rukou s mýdlem a teplou vodou či dezinfekčním přípravkem na bázi alkoholu pomůže ochránit naše zdraví.

Wash your hands

„Wash your hands“ si prozpěvovali žáci v naší školní jídelně. Krátká a zábavná videa jim v pátek 3. května 2013 ukázala, proč je potřebné udržovat naše ruce čisté, jakým způsobem a jak dlouho si je třeba ruce umývat, i to, jaké jsou následky špinavých rukou pro náš organismus. Během vyučování navštívili žáci prvního stupně spolu s paními učitelkami školní jídelnu, kde jsem je čekala s připravenou prezentací a krátkým výkladem o hygieně rukou. Na výdejní okénko jsem jim nalepila plakáty s nakreslenýma rukama, kapkami vody a mydélky. Aby to bylo pro děti zábavné a zároveň poučné, přečetli si společně s paní učitelkou básničky.

Videa o umývání rukou

Po tom, co jsme si pověděli o čistých rukách, co všechno se nám může stát, pokud si ruce neumyjeme, jak často a dlouho si je třeba ruce umývat, si žáci posedali na židle a netrpělivě čekali, co bude dál. Přes dataprojektor jsem jim promítla 5 krátkých videí. Kreslená videa byla doprovázená písničkami a děti mohly vidět přesný způsob umývání rukou. Písničky byly zpívané anglicky, ale jelikož se i na prvním stupni vyučuje tento jazyk, vůbec neměly problém se přidat k postavičkám a zpívat spolu s nimi. Děti byly veselé, na otázky, které jsem jim kladla, odpovídaly takřka jednohlasně.

Jak ruce správně umývat – praktický kurz

Po skončení prezentace jsme se přesunuli do umývárek před jídelnou a prakticky jsme si ukázali, jak správně je třeba ruce umývat. Až se všechny děti vystřídaly a ukázaly nám čisté a voňavé ručičky, byla jsem spokojená nejen já a paní učitelky, i samotné děti si pochvalovaly, jaké mají ruce krásně voňavé. Nakonec jsme si udělali společnou fotografii a čistýma rukama. Během přestávky na svačinu přišli žáci k okýnku a ukazovali nám, jak čisté jsou jejich ruce. Paní kuchařky je pochválily a vydaly svačinu.

Nanuky za čisté ruce

Podobnou prezentaci si s trochu menším nadšením zopakovali i žáci druhého stupně během velké přestávky. Během oběda jsem jim promítala kreslená videa a myslím, že se nejen pobavili, ale i poučili. K obědu jsme jim připravili sladkou a studenou odměnu – nanuky za čisté ruce, tak jak jim slibovala básnička, kterou si předtím přečetli. Na výběr měli tři příchutě – jahodové, vanilkové a čokoládové Korneto, z čehož měli obrovskou radost.

Rozhlasová relace o umývání rukou

V pondělí 6.5.2013 si všichni žáci vyslechli rozhlasovou relaci, v které jsem jim opět připomenula, že hygiena rukou je důležitá, jak potřebné je dodržovat ji nejen ve Světový den hygieny rukou, ale neustále. Kromě shrnutí zajímavého prožití pátečního dopoledne si vyslechli i kousek teorie o významu umývání rukou a dodržování všeobecných hygienických pravidel v životě člověka. Když špinavou rukou pozdraví kamaráda, když mu špinavou rukou nabídnou jídlo anebo špinavou rukou vezmou jeho osobní věci, bakterie ze špinavých rukou přenesou i na něho.

Takto mu nechtěně nebo vědomě mohou způsobit nemalé zdravotní potíže. Nejsou to zbytečné problémy? Můžeme tomu zabránit? Myslím, že žáci naší školy si z připravené prezentace odnesli nejen veselé zážitky, ale i množství informací, a zapamatují si, že mýdlo a voda jsou tou nejlacinější a nejpřístupnější prevencí před nakažením sebe a svého okolí různými infekcemi.

Wash your hands, přátelé

Věřím, že obrázky na výdejních okéncích v naší jídelně budou našim strávníkům neustále připomínat zásadu, že před jídlem je třeba si umýt ruce a že ke svačině nebo obědu si sedáme s čistýma rukama. I když nanuky nedostanou každý den, jsem přesvědčená, že tak, jak nám během následujícího týdne ukazovali čisté ručičky, budou si pravidlo umývání rukou pamatovat neustále, ve škole, na výlete i při zábavě.

„Wash your hands,“ přátelé a každý den se budu těšit na vaše čisté ruce u stolu.

Marcela Iliašová, vedoucí školní jídelny při ZŠ s MŠ Diviaky nad Nitricou

Autor: Marcela Iliašová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: haris

    mytí rukou
    Určitě dobrá akce,jen mě zlobí ,proč je hlavička akce v angličtině…

    • Autor: Pavel Ludvík

      Tuším proč. – Název je kratší a libozvučnější než v  češtině. – Ve světě se tomuto tématu a dni věnuje mnohem víc pozornosti než u nás. A pochopitelně se používá angličtina. – Neviděl jsem k tématu informační materiály, ani videa v češtině. Musíme bohužel vzít zavděk anglickými.

  • Autor: Pekařka

    Mytí rukou
    Článek moc hezký, podněný, ale… U nás jdou děti k okénku pro oběd přímou cestou, aniž by zahnuly do umývárny, nevedou je k tomu, bohužel, ani vychovatelky, když jdou s družinkou. Takže – my používáme jednorázové rukavice, papírové ručníky, desinfekční mýdla a dítka pak jedí s rukama, které vodu neviděly celý den. Ach jo…

  • Autor: Pekařka

    Ruce
    Omluva za překlep – patří PODNĚTNÝ 🙂