Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Metodika pro výpočet spotřebního koše, 3. část

25.8.2004 26347 6 MŠMT
Třetí a poslední část metodického materiálu MŠMT k výpočtu spotřebního koše z roku 1997 obsahuje obecná doporučení pro výpočet spotřebního koše a tabulku základních skupin potravin.
Článek byl zveřejněn před více než 1 rokem,
a proto může obsahovat již neaktuální informace.

Obecná doporučení

Protože uvedený propočet spotřebního koše a tím i kontrola naplňování výživových dávek je velice zjednodušený, nemůže postihovat všechny možné varianty, které přicházejí v praxi v úvahu.
Je proto vhodné, pokud si je vedoucí jídelny vědoma skutečností, které mohou významně ovlivnit výsledek propočtu, aby tyto skutečnosti uvedla v komentáři
Je to např. velice obtížné vyhodnocení spotřebního koše v mateřských školách, kde velká část dětí neodebírá odpolední svačinu. V tomto případě je jídelna ve výsledcích zvýhodněna ve spotřebě volných tuků (nižší spotřeba) a naopak má horší výsledky ve spotřebě ovoce, zeleniny a mléčných výrobků,které jsou součástí odpoledních svačin.
Pro tento případ je možné jednotlivá jídla v MŠ a doporučnou spotřebu potravin přepočítat podle následujícího vztahu:

Celodenní stravování (oběd, přesnídávka, svačina) 1 x počet  
Přesnídávka + oběd 0,833 x počet  
Pouze oběd 0,583 x počet  
Přesnídávka 0,250 x počet  
Svačina 0,167 x počet  
Celkem přepočteno na celodenní stravování Součet

Takovýto přepočet je náročnější, ale měl by přinést objektivnější hodnocení školní jídelny mateřské školy, kde počet jednotlivých jídel je velice rozdílný.

Svým způsobem je např. znevýhodněna i jídelna, která sama připravuje pro děti moučníky, vyšší spotřebou tuků a cukrů proti jídelně, která sladké pečivo nakupuje z maloobchodu.To ovšem neznamená, že bychom doporučovali moučníky kupovat - naopak! Je však nutno být si této skutečnosti při hodnocení jídelny a porovnání jejich výsledků s ostatními vědomi.
Používání některých "náhrad" masa z rostlinných zdrojů lze doporučit jako určitou změnu v jídelníčku, která přinese jednak úsporu finanční, jednak sníží spotřebu skrytých tuků ze živočišných zdrojů.
Rozhodně by se to však nemělo stát masovou záležitostí a tyto suroviny by se měly používat ve školním stravování v rozumné míře. Větší úspěchy byly zjištěny tam, kde se tyto náhrady používají ve směsi s masem. Při hodnocení plnění spotřeby masa podle doporučeného spotřebního koše  by se mělo ke spotřebě těchto výrobků přihlédnout.

Základní skupiny potravin pro výpočet spotřebního koše potravin

Podle vyhlášky č.48/1993 Sb., o školním stravování

Brambory  
Bramborová kaše v prášku 7,0
Brambor. knedlíky v prášku 2,0
Bramborové těsto 2,0
Brambory 1,0
Brambory loupané 1,4
   
Cukr  
Džemy 0,6
Sirupy 0,6
Marmelády 0,6
Cukr 1,0
   
Luštěniny  
Čočka 1,0
Fazole 1,0
Hrách 1,0
Sója 1,0
Sójová mouka 1,0
   
Masa  
Vepřové maso 1,0
Vepřové vnitřnosti 1,0
Uzené maso 1,0
Hovězí maso 1,0
Hovězí vnitřnosti 1,0
Telecí maso 1,0
Drůbeží maso 1,0
Drůbeží vnitřnosti 1,0
Ostatní masa výseková 1,0
Masné výrobky 1,0
   
Rostlinné "maso"  
Sojové „maso“ 3,5
„Maso z rostlinných zdrojů 1,0
(v kuchyňské úpravě)  
   
Mléko  
Mléko 1,0
Mléko kondenzované 2,7
Mléko sušené 10,0
   
Mléčné výrobky  
Biokys 1,0
Jogurt 1,0
Jogurt bílý 1,0
Jogurt ovocný 1.0
Smetanové krémy 1,0
Mraž. smetan. krémy 1,0
Podmáslí 1,0
Smetana do 12% 1,0
Sýry tvrdé 1,0
Sýry tavené 1,0
Sýry ostatní 1,0
Termix 1,0
Tvaroh 1,0
   
Ovoce  
Mražené ovoce 1,4
Mražené ovocné protlaky 1,4
Ovoce sušené 10,0
Ovoce čerstvé mírného pásma 1,0
pásma  
Ovoce čerstvé jižní 1,0
Džusy podle % na obalu
Kompoty (bez nálevu) 1,0
Ořechy 1,0
Ovocné dřeně sterilované 1,4
Přesnídávky ovocné 1,4
Rozinky 1,0
   
Ryby  
Mražené filé 1,0
Mražené ryby ostatní 1,0
Uzené ryby 1,0
Ryby čerstvé 1,0
Rybí konzervy 1,0
   
Tuky  
Máslo 0,8
Smetana ke šlehání (33) 0,3
Oleje 1,0
Sádlo 1,0
Slanina 1,0
Tuky ztužené (na smažení) např. Iva, Isa, Omega, Ceres Soft 1,0
Margariny např. Alfa, Rama, Hera 0,8
Margariny se sníženým obsahem tuku, např. Flóra, Alfa plus 0,7
Margariny nízkotučné (halvariny) např. Diana, Perla 0,4
   
Vejce  
Vejce čerstvá 1,0
Vejce mražená paster. 1,0
Vejce sušená paster. 10,0
   
Zelenina  
Zelenina čerstvá 1,0
Zelenina mražená 1,4
Zelenina sterilovaná bez nálevu 1,4
Zelenina sušená 10,0
   

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
Spotř. koševelyn30.09.2008 21:57
spotřební košsunshine23.01.2012 09:13
Maso s kostíKritik208.02.2012 09:28
Neplatné odkazyFajnšmekr02.04.2012 13:54
vedoucí ŠJ MŠ01.03.2013 12:28
Zařazení do spotřebního košeLenik6212.09.2013 08:18
Zobrazit diskusní příspěvky
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi