Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Den jablek ve školní jídelně

7.10.2013 4126 4 Alena Stará
Den jablek – 21. říjen – nepatří v naší zemi mezi ty významné dny, které jsou v širším povědomí veřejnosti. Mnohem větší ohlas má v zahraničí. Přesto je svým zaměřením jak ušitý pro školní jídelny. Připomeňte svým strávníkům tento ten a přečtěte si článek o tom, jak takovou akci uspořádat a co vám může přinést.
Článek byl zveřejněn před více než 1 rokem,
a proto může obsahovat již neaktuální informace.

Jablko v našem životě

Jablko je jedním z nejopěvovanějších produktů přírody.  Můžeme si o jablíčku zpívat písničky i povídat dětem pohádky. Ve filmových pohádkách se to jablky jen hemží a nechybějí nikdy na stolech, které se prohýbají hojností.  Zaslouženě se toto ovoce prolíná uměním a dějinami. Figuruje rovněž už v počátcích křesťanského světa v rukou Adama a Evy.

Jablka v sadech

Než rozkvetou první růžové kvítky v předzvěsti jara a bohaté sklizně jablek, trvá to mladým stromkům až 5 let. Potom ze sebe stromy vydávají všechno dobré až po dobu 100 let. Jabloňové sady mají v naší zemi hlubokou tradici, od pradávna jsou jablka zdrojem obživy a zdravé stravy. Jsou oblíbená pro svou nenáročnost, dostupnost, vůni a lahodnost. Vyšlechtěna byla spousta odrůd jako např. voňavé a krásně zbarvené Idarety, Matčino jablko, Kmínové renety, Řehtáče soudkové, známé Jonathany, Golden Delicius  a další.

Jablka pro zdraví každý den

Jablko vždy obstojí v konkurenci ovoce z dovozu, byť atraktivního. Jablka nám zevšedněla a často opomíjíme jejich význam pro naše zdraví. Obsahují celou řadu minerálních látek, jako je draslík, vápník, hořčík, dále širokou škálu vitamínů, především provitamín A, vitamín C a E. Z dlouhého výčtu blahodárných účinků můžeme zmínit dietetický význam pro vysoký obsah hrubé vlákniny a stravitelných jednoduchých cukrů. Obsahují pektin a mnoho důležitých enzymů, které pomáhají správnému trávení. Konzumace jablek chrání mozek proti vážným chorobám a působí jako přirozený prostředek proti revmatismu. Jablka jsou i dárcem významných antioxidantů a pomáhají snižovat riziko rakoviny. Je to také vhodná a příjemná pochoutka pro zdravé dásně a nízká kalorická hodnota jen podtrhuje význam těchto plodů.

Slavíme Den jablek

Historie tzv. Apple Day (21. říjen) sahá do Velké Británie, kde se „Den původních odrůd jablek“ spojoval s charitou, oslavami odlišnosti národů a přešel v kulturní festivaly. Oslavy Dne jablek se často spojují s týdnem boje proti rakovině 8. – 14. října a se Světovým dnem výživy, který je stanoven na 16. října. Tyto dny jsou provázeny různými akcemi, osvětou a ochutnávkami za účelem posílení povědomí lidí a jejich zdraví. Připomeňte i vašim strávníkům 21. října Den jablek - taková oslava jistě patří i do školních jídelen. 

Den jablek v praxi školní jídelny

Informujte spolupracovníky, dejte hlavy dohromady a zapojte všechny ochotné a šikovné lidi kolem sebe. Určitě najdete podporu také ve vedení školy.

Den jablek lze pojmout jako společenskou, kulinářskou i kulturní záležitost. Zapojit se mohou rukodělné a výtvarné kroužky vaší školy, svá díla tematicky zaměřená mohou předvést na výstavě a výzdobě jídelny. V dílnách mohou žáci vyrobit mřížky na sušení ovoce.  Dovědět na přednáškách něco víc o pěstování jabloní, odrůdách a škůdcích je jistě zajímavé i pro dospělé, nejen pro školáky. Na výstavku jablek může místní sadař dodat různé odrůdy těchto plodů. Zpestření soutěžemi o nejdelší slupku z jablka, nejzajímavější jablkový recept nebo soutěž o nejkrásnější plod lze celou akci oživit

Ochutnávejme jablka

Nedílnou součástí Dne jablek je ochutnávka různých receptů a pamlsků. Upevníme si tak zdraví a ještě si pochutnáme. V naší zemi jsou jablka běžnou a dostupnou surovinou. Využití tohoto ovoce je známé a rozsáhlé od pradávna, a tak máme i mnoho dobrých receptů.  K oblíbeným moučníkům patří jablkový závin, chutná náramně ve všech variantách, ať je s ořechy nebo jen s  voňavou skořicí. Jablečné džusy a mošty jsou lahodným nápojem, pyré a přesnídávky potěší jako rychlá a vydatná svačinka. Kompoty oceníme hlavně v zimním období, přestože tepelným zpracováním dochází ke ztrátám vitamínů.  Mlsné jazýčky ocení i jablka v županu a vláčné piškotové řezy s nastrouhanými jablky. Skvělým zdrojem energie jsou sušené křížaly, které byly kdysi nejlepší (a často také jedinou) pochoutkou pro děti i na Vánoce.

Největším zážitkem je nicméně jistě čerstvě utržené jablko, ještě proteplené sluníčkem. Při prvním zakousnutí má člověk pocit, jako by zdraví přímo prýštilo z plodů. Příroda je velká umělkyně a o veškeré své bohatství se s námi dělí. Užívejme si té štědrosti a využijme jí i při práci.

Snad najdou Dny jablek své místo v našich školních jídelnách. Mohou se stát nejen zajímavou akcí pro vaše strávníky, ale upozorní i na činnost školní jídelny, která si pozornost jistě zaslouží.  Budeme rádi, když nám pošlete fotografie z průběhu Dne jablek ve vaší jídelně a když se s námi v diskusi rozdělíte o vaše zkušenosti.

Alena Stará je spolupracovnice portálu Jídelny.cz

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
jablkakrupka07.10.2013 16:56
JABLKA V JÍDELNÁCHANAJ17.10.2013 16:35
jablkaanaj23.10.2013 18:15
Den jablekAnaj21.10.2017 07:19
Zobrazit diskusní příspěvky
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi