Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Úspěšně na bezmasé pokrmy – nový receptář pro školní jídelny

3.10.2016 11395 4 Redakce Jídelny.cz
Představujeme vám nový receptář pro bezmasé obědy: 192 originálních a vyzkoušených pokrmů z 23 školních jídelen. Pokrmy ze zeleniny, luštěnin a brambor, z těstovin a obilovin, nechybí ani saláty a pokrmy z hub.

Chcete častěji podávat bezmasé pokrmy? Nemáte k tomu dostatek receptů? Vaši strávníci odmítají čočku bez vejce a hrachovou kaši bez uzeného?

 

Titulní listPak vyzkoušejte nově vydaný receptář bezmasých pokrmů: 192 originálních a vyzkoušených pokrmů z 23 školních jídelen.

Kniha obsahuje recepty na slané pokrmy ze zeleniny (43), luštěnin (31) a brambor (14), dále na pokrmy z těstovin (24) a obilovin (24), nechybí samozřejmě ani saláty (24) nebo pokrmy z hub (12) a řada dalších, které by ve vašich jídelníčcích neměly chybět (20).

Bonus k receptům

Ke každému pokrmu návrh nutričně vyváženého menu včetně polévky, přílohy a salátu.

Obsáhlý návod, jak sestavovat plnohodnotné bezmasé pokrmy.

 

Výhody bezmasých receptů

  • Odpovídají moderním poznatkům ke stravování dětí a studentů.
  • Zajišťují plnění normy zeleniny a luštěnin ve vašem spotřebním koši.
  • Zvýšená spotřeba mléka a mléčných výrobků.

Zpestřete vašim strávníkům jídelníček například 27 recepty s čočkou, 10 recepty s cizrnou nebo 90 recepty se sýrem.

Kde knihu koupit?

Receptář můžete koupit elektronicky v sekci Objednejte si. Cena činí 390 Kč včetně DPH.

Autoři

Na přípravě knihy se podílelo 23 školních jídelen z celé ČR i kuchaři některých firem. Recepty byly konzultovány s odborníky, kteří se zabývají školním stravováním, mj. s nutričními terapeutkami. Ty ke každému pokrmu navrhly polévku, přílohu a salát, aby vzniklo nutričně hodnotné a vyvážené obědové menu.

Malá ochutnávka

Mezi zeleninovými pokrmy vás jistě upoutají baskické fazolky: kombinace dušených rajčat a fazolek vyniká snadnou přípravou a s bramborami nebo rýží, kuskusem či bulgurem bude jistě vašim strávníkům chutnat.

Cizrnová směs s dýní HokaidoLuštěniny jsou vždy velkým testem strávníků. Zkuste čočkové ragú se špagetami a parmazánem. Děti špagety milují a vynikající ragú jistě přijmou jako jejich doplněk. Nebo jim nabídněte cizrnovou směs s dýní Hokaido. U směsi cizrny, dýně, brambor a rajčat, ochucené česnekem, cibulí a bylinkami se strávníci budou jen olizovat.

 

Mezi bramborovými pokrmy každého zaujme musaka s květákem. Plátky brambor jsou prokládány květákem a rajčatovou směsí, vše je zalito bešamelem a posypáno sýrem. Jako další varianta zapečených brambor bude znamenat další osvěžení vašeho jídelníčku.

Tagliatelle se žampiony, cuketou a parmazánemS těstovinami se dá vzhledem k jejich oblíbenosti neomezeně experimentovat a zkoušet různé, třebas i neoblíbené přílohy, omáčky. Připravte vašim strávníkům tagliatelle se žampiony, cuketou a parmazánem. Naservírujte dětem na těstoviny směs zeleniny a hub, snoubící se s vůní bylinek a sýra a můžete jen sledovat výsledky...

 

Obiloviny se stávají běžnou součástí školních jídelníčků. Nabídněte vašim strávníků jáhly zapečené s kysaným zelím. Uvařené jáhly se smíchají s orestovaným kysaným zelím a směs se zapeče. Chuť dodá samozřejmě smetana a sýr. Jednoduché na přípravu a chutné pro strávníka.

V řadě pokrmů z českého venkova jsou použity houby. Například krkonošský houbovec: směs koleček rohlíků, hub, mléka, cibule, česneku se zapeče a se zeleninovou polévkou nebo zeleninovým salátem pak tvoří nutričně hodnotný celek.

Rovněž saláty si postupně nacházejí místo ve školním stravování. Vyzkoušejte teplý rýžový salát s tofu. Jeho základem je rýže s paprikou, mrkví, celerem a cibulí. Směs se klade na listy hlávkového salátu a posype se kostičkami tofu. Oběd je nejen chutný, ale také představuje pastvu pro oči.

Nabídněte vašim strávníkům i slané koláče nebo palačinky. Třeba ty, které jsou plněny sójovou a zeleninovou směsí. Palačinky jsou u dětí oblíbené, při jejich přípravě se spotřebuje velké množství mléka a se zeleninovou polévkou představují vyvážené obědové menu.

Obsah

Titulní list receptáře   Obsah 1   Obsah 2   Obsah 3   Obsah 4   Obsah 5    Obsah 6    Obsah  7 

Obsah 8   Obsah 9   Obsah 10   Obsah 11   Obsah 12   Obsah 13    Obsah 14    Obsah 14

 

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
Chcete to posté, potisící, po miliónté? Žitomír Pohanka03.10.2016 18:40
buď v kliduMonik05.10.2016 06:49
Žitomír Pohanka05.10.2016 17:37
SuperAdka12.10.2016 08:26
Zobrazit diskusní příspěvky
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi