Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Potřebují jídelny tolik doporučení?

21.10.2016 1918 3 Alena Strosserová
V poslední době se na školní jídelny hrnou různá doporučení, jak vařit. V čem se liší a v čem se shodují? Školní jídelny se právem cítí zmatené. Která doporučení akceptovat?
Článek byl zveřejněn před více než 1 rokem,
a proto může obsahovat již neaktuální informace.

V poslední době se na školní jídelny hrnou doporučení ze všech stran. Jakoby školní stravování, které má sedmdesátiletou tradici, pozbylo soudnosti a bylo třeba mu radit, jak má vařit. Vím, že by většina školní jídelen uvítala kvalitní metodickou pomoc a doporučení, která by mohla využít ke své práci. Ale proč je najednou doporučení tolik? A proč se organizace, které doporučení vydávají, nedomluví, aby se udělalo jedno, ve kterém by se jídelny snadno orientovaly, bylo v souladu s výživovými doporučeními a hlavně, aby bylo jasné, konkrétní a srozumitelné?

Ukázky různých doporučení

Jako příklad ze současnosti můžeme uvést tři doporučení:

Státního zdravotního ústavu a Ministerstva zdravotnictví (z roku 2014)

Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (roku 2016)

Skutečně zdravé školy (z roku 2016)

 

SKUTEČNĚ ZDRAVÁ ŠKOLA

DOPORUČENÍ MŠMT

ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA

Zapsaný spolek od 11. 3. 2016

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Ministerstvo zdravotnictví a Státní zdravotní ústav

Desatero školní kuchyně - Září 2016

Metodická pomoc k zajištění kvalitního školního stravování - Březen 2016

Metodický manuál pro zvýšení nutriční kvality školního stravování - Květen 2014

Upřednostňujeme lokální a sezónní potraviny.

ZŠS (zařízení školního stravování) přizpůsobuje sestavování jídelníčku ročnímu období a používá co nejvíce čerstvých surovin a regionálních potravin.

Čtvero ročních období – zařazování sezónních potravin

Zrušení spotřebního koše

ZŠS dodržuje výživové normy stanové v příloze č.1 vyhlášky o školním stravování.

Správné a bezchybné vedení spotřebního koše

Nahrazení spotřebního koše novými pravidly, které budou vycházet z Nutričního doporučení MZ 2015

ZŠS dodržuje zásady pestrosti a nutriční vyváženosti podávané stravy.

Plánování jídelníčku dle nutričního doporučení ke spotřebnímu koši (Nutriční doporučení MZ 2015)

Používáme jen základní suroviny, minimalizujeme používání polotovarů a instantních potravin.

ZŠS používá polotovary vysokého stupně zpracování jen ve výjimečných případech.

Nepoužívání polotovarů vysokého stupně konvenience, omezení používání dochucovadel a instantních dehydrovaných směsí

Respektujeme potřeby dítěte a čas k jídlu.

ZŠS poskytuje ŠS v takovém prostředí, které je důstojné a odpovídá kruhu osob, kterým je poskytováno.

Výzdoba jídelny, veřejně dostupný jídelníček

Minimalizujeme množství soli.

 

Zařazování receptur s limitovaným množstvím soli

Snižujeme spotřebu cukru.

 

Pitný režim s omezením jednoduchých cukrů

Nabízejí kurzy vaření pro žáky i rodiče.

Má písemně vypracovány receptury a technologické postupy pro poskytované druhy ŠS a dodržuje je.

Školí školní jídelny i pracovníky hygienických stanic

Pořádají na škole farmářské trhy a komunitní aktivity.

Informace, u nichž jsou z povahy věci nutné operativní úpravy, nejsou součástí vnitřního řádu (jídelní lístek), jsou zpracování písemně a jsou dostupné osobám, jimž je ŠS určeno.

Komunikace jídelny s rodiči, žáky a pedagogy

 

Je nutných tolik doporučení?

Po prostudování je jasné, že se všechny tři doporučení v hlavních bodech shodují. Tak proč jsou tři? Proč MŠMT jen neodsouhlasilo návrh MZ a SZÚ z roku 2014, když dle legislativy je partnerem ministerstva školství právě ministerstvo zdravotnictví, které dle vyhlášky o školním stravování odpovídá za výživovou část vyhlášky, tedy za spotřební koš?

Proč se do této doporučovací mašinérie zapojuje občanské sdružení, které oficiálně vzniklo až v letošním roce, ale již několik let se různí odborníci pod hlavičkou Skutečně zdravé školy usilovně snaží změnit školní stravování?

Jak bylo řečeno výše, na první pohled to vypadá, že se tvůrci všech doporučení shodli v zásadních bodech. Ale proč tedy Skutečně zdravá škola žádá zrušení spotřebního koše a používání Nutričního doporučení ke spotřebnímu koši? Jak tomu máme rozumět? A proč se MŠMT ve svém doporučení vůbec nezmiňuje o tomto nutričním doporučení z roku 2014, když obě ministerstva mají spolupracovat?

Školní jídelny se nyní mohou cítit zmateně a je to zcela pochopitelné. Dostávají různá doporučení od různých subjektů a není jasné, čím se mají řídit. I když nejjednodušší reakce na toto schizma by byl racionální přístup - jsou to jen doporučení, mohou se jimi inspirovat, ale nemusí je dodržovat.

Váha doporučení je různá

Ignorovat může jídelna Desatero Skutečně zdravé školy, neboť jeho autorem je občanská iniciativa, která může šířit myšlenky, jaké chce, ale školní jídelny je nemusí vůbec akceptovat.

Složitější situace je v Nutričním doporučení MZ. I když je to také „jen“ doporučení, pracovníci hygienických stanic se jím řídí a kontroly zařízení školního stravování probíhají dle něho.

A Česká školní inspekce bude zřejmě kontrolovat plnění doporučení, které vydalo MŠMT.

Situaci dále komplikuje další nový zapsaný spolek, Asociace zřizovatelů školních jídelen. Ta nyní poslala dopisy na MŠMT a MZ, ve kterých se zmiňuje, že našla slabá místa v projektech Skutečně zdravé školy i Zdravé školní jídelny.

Můžeme tedy očekávat další doporučení? A bude zase od soukromého subjektu nebo ho zaštítí MŠMT, když se nyní na něj sdružení obrátilo?

Zpětným pohledem je vidět, že můj text je plný otazníků. Bylo by dobré podívat se blíže na jednotlivé body těchto doporučení, abychom mohli s nimi opravdu účinně zacházet.

Přehnaný zájem rodičů

Můžeme uvést příklad, kam vede přehnaný zájem rodičů o školní stravování. Takto si zkoumání školních obědů představují rodiče, mediálně ovlivnění propagandou Skutečně zdravé školy, a navíc se podobné rozbory zveřejňují na sociální síti:

„Přidávám fotky jidla z minulého týdne. Mohu říci, ze jsem byla prekvapena/zase tak spatne to nebylo. Polévka Lusteninova, testoviny s masem. Davam prst nahoru za luštěniny a prst dolu za bílou mouku v testovinach a cukr v dezertu a v Caji. jestli budete chtit obed take ochutnat je nutné si jej objednat den predtim u hospodarky ;)) vrele doporucuji ochutnat. Pristi tyden se chystam na dalsi obed, tak Vam podam info.“

Opravdu je nutné, aby se takto rozebíralo každé jídlo dle subjektivních názorů strávníků nebo dokonce lidí, kteří se ani v jídelně nestravují?

Školní jídelny by se měly věnovat vaření chutných a nutričně vyvážených pokrmů a ne rozpitvávat připravovanou stravu na molekuly a každou jednotlivou složku zkoumat, zda je nebo není vhodná pro školní stravování. Práce pod takovým tlakem bude mít za následek nervozitu a špatné vztahy mezi školní jídelnou a strávníky, což je v přímém rozporu s výše uvedenými doporučeními.

Bc. Alena Strosserová – metodička školních jídelen

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
Potřebují jídelny tolik doporučení?kapsa21.10.2016 07:15
DOPORUČNÍVendina21.10.2016 07:41
vše je v rodiněmajka121.10.2016 19:03
Zobrazit diskusní příspěvky
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi