Přeskočit na obsah

Připomínkuje se návrh nové vyhlášky o školním stravování

Od začátku ledna probíhá připomínkové řízení k návrhu nové vyhlášky o školním stravování. Jaké změny, které návrh přináší? Chcete také vyjádřit své připomínky?

Autor: Redakce Jídelny.cz

Od začátku ledna probíhá připomínkové řízení k návrhu nové vyhlášky o školním stravování. Seznamte se změnami, které návrh přináší, a zapojte se do připomínkování.

V elektronické knihovně Úřadu vlády (eKLEP) je k dispozici návrh nové vyhlášky o školním stravování, návrh v těchto dnech probíhá připomínkovým řízením.

Navrhované změny

Návrh přináší tyto změny:

a) Dietní stravování v ŠJ mohou kromě nutričních terapeutů posuzovat také někteří lékaři,

b) stanovuje minimální počet pracovních míst v jídelně,

c) omezuje výběr záloh na stravování pouze na 1 měsíc dopředu.

Seznamte se s úplným zněním návrhu, ale také s předkládací zprávou, odůvodněním a dalšími materiály.

Minimální počet pracovních míst 

Minimální počet pracovních míst v jídelně se má stanovovat podle následujících pokynů.

Minimální počty pracovních míst v zařízení školního stravování

Průměrný denní počet obědů*)Evidenční počet zaměstnanců přepočtený na plně zaměstnané**)
do 501,2
51–1600,016 × počet obědů + 0,4
161–3200,0125 × počet obědů + 1
321–10000,01 × počet obědů + 1,8

*) Průměrný denní počet uvařených a vydaných obědů ve školním stravování dětem, žákům a studentům a v závodním stravování vlastním zaměstnancům za období od 1. září do 30. června.

**) Zaměstnancem se rozumí zaměstnanec obchodního provozu podle dílu 2.05 nařízení vlády č. 222/2010 Sb., o katalogu prací ve veřejných službách a správě (dále jen „katalog prací“) a technickohospodářští zaměstnanci podle dílu 1.01–1.04 katalogu prací.

Minimální počet pracovních míst se stanoví jako součet počtu za jednotlivá jídla upravený dále uvedeným způsobem.

Pro stanovení minimálního počtu pracovních míst pro obědy se použije výše uvedená tabulka.

Pro stanovení minimálního počtu pracovních míst pro jiná jídla než oběd se použije způsob výpočtu zaměstnanců podle výše uvedené tabulky s tím, že výsledný počet se následně vynásobí opravným koeficientem pro příslušné jídlo (snídaně, večeře nebo doplňkové jídlo). Takto získaný počet se následně v závislosti na typu zařízení školního stravování a v závislosti na druhu školy, které poskytuje školské služby, vynásobí příslušným opravným koeficientem.

Opravné koeficienty:

Ve směnném provozu se použijí koeficienty 0,3 pro snídaně a 0,7 pro večeře.

Školní jídelna mateřské školy použije koeficient 0,25 pro přepočet doplňkového jídla (přesnídávka, svačina).

Školní jídelna-výdejna mateřské školy použije pro přepočet koeficient 0,33.

Školní jídelna-vývařovna mateřské školy použije pro přepočet koeficient 0,67.

Školní jídelna-výdejna základní a střední školy použije koeficient 0,25.

Školní jídelna-vývařovna základní a střední školy použije koeficient 0,75.

Připomínkové řízení

Není zcela jasné, kdo se může zúčastnit připomínkového řízení. V systému eKLEP je sice uveden seznam připomínkových míst, ale podle zpráv z terénu obdržely návrh k připomínkování i organizace, které nejsou ve výčtu uvedeny. Návrh naopak nedostaly některé profesní subjekty, které ve školním stravování mnoho let působí. Objevují se názory (podložené zkušenostmi s připomínkovým řízením z podobných situací z minula), že snažit se připomínkovat je zbytečné. Přesto se odborníci shodují v tom, že stojí za to vyjádřit připomínky k návrhu!

Někde vedoucí jídelen kontaktují s připomínkami organizace, které návrh obdržely, v některých krajích se je snaha připomínkovat organizovaně přes ředitele škol.

Lhůta na podání připomínek podle eKlepu je do 20. ledna 2016, podávají se na tomto formuláři. Různé instituce, které návrh obdržely, mají však své interní lhůty kratší. Své návrhy můžete sepsat na formuláři, který najdete v sekci Ke stažení, a zaslat na adresu eklep@vlada.cz. Své připomínky můžete rovněž tlumočit těm, kdo návrh dostali oficiálně. Pokusíte se o to?

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Zalka

    Připomínky
    Dostala se mi do rukou tato navrhovaná novela již minulý týden, přepočetla jsem si kolik zaměstnanců je na 100 obědů, ale také kolik na tisíc a ta úměra je nepochopitelná. Na 100 obědů je 2 úvazky, na 1000 11,8. To jako podle úředníků práce s větším množstvím ubyde? Chtějí, aby byla připravována čerstvá strava bez polotovarů, ale v tomto množství to jde opravdu jen ve stresu a nepohodě. Je nutné si zajistit také dohled nad žáky, úklid, stále narůstající administrativu. Nikdo nezohledňuje specifika provozu – že část musí odejít na výdejnu, že je potřeba zvládnout v malých intervalech nápor strávníků jak na straně výdeje stravy tak i na straně úklidu a umytí nádobí. Přestože využíváme spoustu moderních strojů a zařízení, stejně je většina práce ruční a nejde na jedné straně nasypat suroviny, zmáčknout tlačítko a na druhé straně odebírat talíře s hotovým pokrmem. Brambory se musí dočistit, zelenina se musí očistit a zpracovat … Nechápu, kdo takto od stolu určuje, kolik lidí stačí.

    • Autor: Pavel Ludvík

      Proto je potřeba úředníky seznámit s realitou a připomínky jim poslat.

      • Autor: Zalka

        Mám obavu, že nebudou brát ohled na připomínku jednotlivce, když velmi často neberou připomínky od erudovaných lidí a bohužel nemám nikoho přes koho bych to mohla doručit

  • Autor: ziss

    připomínkuje se návrh nové vyhlášky o školním stra
    Zkusila jsem si propočítat jídla-úvazky a vyšel mi menší úvazek než máme nyní. Kolika dny se bude dělit za rok?
    Školky jedou takřka o všech prázdninách s malým počtem dětí a školy zavřou. Školkám se proto bude snižovat průměr jídel za rok víc než školám. Dalším překvapením je zahrnutí do počtu jídel i jídla pro pracovníky škol, tudíž menší úvazky a žádná platba za dospělé. Nám se proplácelo vaření pro dospělé, nyní to padne? Naprosto jednoznačně motivující předpis pro školní jídelny ohledně moderního a zdravého vaření pro děti. Míň hodin a míň peněz.

    • Autor: Radkaa

      Průměr se počítá od 1. 9. – 30. 6., takže hlavní prázdniny by se nepočítaly.

      • Autor: emmo4

        Také jsem to spočítala u více jídelen a všechny, které jsou nad 50 strávníků na tom budou hůře než doposud. A je to logické, neboť u základních škol je rozdíl mezi zapsanými a stravovanými cca 25 %, ale dospělí tvoří cca 10 %. U MŠ je rozdíl mezi zapsanými a chodícími cca 40 %, dospělí tvoří cca 20 %. Shrnuto vychází, že si většina jídelen pohorší, bude mít po novele méně lidí než dosud. Takže více práce za méně peněz.
        Ale včera jsem se dočetla, že školní jídelny posílí armáda nových kuchařů, aby se zvedla kvalita práce – http://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/deti/marny-zapas-se-skolnimi-blafy-jak-s-tim-bojovat_412638.html, tak je možné, že jsem novelu vyhlášky špatně pochopila.

  • Autor: Jana Spáčilová

    Lékaři
    Jen se sama sebe ptám, zda lékaři budou mít dostatek
    času řešit problémy se stravováním dětí ve školní jídelně, zda je budou školit tak, jak jsme to dělali my nutriční terapeuti, zda jsou vůbec dostatečně znalí problematiky léčebné výživy???? Mám pocit, že se chystá zase nějaký pelmel nepromyšlených věcí! Hlavy vzhůru, všechny jídelny, vaše práce je velmi důležitá a cenná, ač si to spousta lidí neuvědomuje!

    • Autor: ziss

      Po přečtení návrhu novely vyhlášky tam o prázdninách není zmínka. Tudíž mi z toho vychází dělit všemi pracovními dny od 1.9. do 30.6. MŠ o prázdninách v tomto rozmezí mají málo strávníků, tudíž se průměr pěkně naředí. Školy to asi budou mít také tak a potom průměry půjdou dolů.

  • Autor: zdenouš

    připomínky
    Pokud se započítají i jídla uvařená pro dospělé tak snad nemohou být menší úvazky,ba naopak.Já třeba vůbec nevím zda obědy,které vaříme pro zaměstnance školy a je to 30 obědů denně jsou finančně zohledněny.Skoro každý tady píše,že pro ně vaříme zdarma.Myslím,že i toto by se mělo dát do připomínek.Doufám,že minimální personální standard pro školní stravování projde u nás je to dodnestak,že vaříme 160 obědů a 25 svačin pro školku,děláme to mám jednu kuchařku a já mám 6 hodin jako vedoucí a 2 hodiny jako kuchařka.Při úvazku 0.95.Hezký den

    • Autor: Zalka

      Tak pokud jste součástí školy, požádejte ředitele o rozpis rozpočtu, tam je to přesně rozepsané úvazek na vedoucí jídelny, na kuchařky a takto malý úvazek tam určitě není. U vás je to pravděpodobně tak, že ředitel využívá vaše úvazky na něco jiného

  • Autor: kuchařinka

    připomínka k průměrnému počtu obědů
    Proč se nestanovuje počet pracovníků dle hlášení Z 17-01.
    Copak kuchařka může za skutečnost, že žáci jezdí na výlety a do školy v přírodě? V toto období je pokles obědů a pak budeme mít celý rok menší stav pracovníků. Učitelům taky nikdo nekrátí mzdy z důvodu nemoci žáků.
    Na naší školní jídelně máme méně téměř o 2 pracovníky než je normativ. Mysleli jsme si, že nám někdo pomůže donutit ředitele ať zvedne stav pracovníků ve ŠJ, ale je vidět, že to bude stejné jako dřív.