Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Jídelna, kam je radost chodit na oběd

13.2.2017 1834 0 Pavel Ludvík
Jsou jídelny, které uvaří obědy, vydají je a pak už o nich nikdo neví. Jsou však takové, které kromě toho vyvíjejí další aktivity a dávají o sobě řádně vědět. Navštivte s námi jednu z nich.

Jsou jídelny, které uvaří obědy, vydají je a pak je už jen ticho, nikdo o nich neví. Jsou však takové, které o sobě dávají řádně vědět: jsme tady, máme o vás zájem, přijďte se k nám najíst. Mezi takové, jejichž práce nespočívá pouze v tom uvařit oběd, patří i školní jídelna v Kojetíně, městě s šesti a půl tisíci obyvateli na Hané. Kromě přípravy a výdeje školních obědů se dokáže postarat také o jejich dovoz dalším zájemcům, zajišťuje cateringové služby a připravuje zajímavé akce pro své strávníky a pro svého zřizovatele – Město Kojetín. To ostatně potvrdil i starosta Jiří Šírek, který si schůzku městské příspěvkové organizace s portálem Jídelny.cz nenechal ujít. Jeho zájem byl ne zcela běžným důkazem sepětí zřizovatele a jídelny.

Rodiče se zajímají

Podle ředitelky jídelny Mgr. Hany Rohové vzrůstá zájem rodičů o složení stravy jejich dětí a původ surovin, které jídelna používá. Na webových stránkách jídelny proto všechny informuje takto: „V naší kuchyni se vaří z čerstvých a kvalitních surovin, které nakupujeme převážně z domácích (českých) zdrojů: maso, brambory, ovoce, zeleninu. Zásadně nepoužíváme polotovary jako např. knedle, ovocné knedlíky, předem upravené a okořeněné či předsmažené maso, instantní omáčky, polévky, atd. Zakládáme si na zdravé stravě: vaříme knedlíky „nadýchané jako od maminky“, vývary z kvalitního masa (nepoužíváme kosti), zeleninové polévky jsou z čerstvé zeleniny, ovocné knedlíky s čerstvým či kompotovaným ovocem. Jen pro zajímavost – kuchařky na jeden oběd ručně vytváří cca 2500 ovocných knedlíků. Ryby nakupujeme pouze kvalitní bez přídavku vody. Na dochucení pokrmů používáme čerstvé bylinky a koření vhodné pro děti. Rodičům tak zaručujeme, že se u nás jejich děti stravují v rámci zásad zdravé výživy. Takže strava je vhodná nejen pro vyvíjející se dětský organizmus, ale i pro strávníky vyžadující stravu tzv. „dietní“.

Vaříme z regionálních potravin

Regionální jídelníček KojetínNa podzim 2016 jídelna připravila pro své strávníky několik tematických týdnů. Na otázku, proč se takovými akcemi zabývají, ředitelka Rohová odpovídá: „Chceme strávníkům zpestřit jídelníček, ale také chceme, aby ti nejmenší poznali, jak se vaří jinde, když jde například o týden mezinárodní kuchyně. V rámci zachování lidových tradic připravujeme lidové pokrmy s těmito tradicemi spojené. Prakticky tak realizujeme výchovně vzdělávací funkci jídelny.“

V září zde uspořádali akci Vaříme z regionálních potravin. Jídelna sice používá průběžně potraviny z nejbližšího okolí, pracovnice jídelny ale chtěly ukázat veřejnosti a strávníkům, že se dá vařit z místních kvalitních a čerstvých surovin i delší dobu. Jídelna pro to má ty nejlepší předpoklady, protože na úrodné Hané lze nakoupit většinu základních potravin od místních výrobců: maso, ovoce, zeleninu, mouku. Nedaleko Kojetína dokonce působí rybářství, takže ani ryby nebyly problémem. Nejvzdálenější dodavatel, který zajistil drůbež, byl asi 30 km daleko. Bylo jen velmi málo potravin, které se nedaly nakoupit v regionu: například v nedalekých Troubkách se vyrábějí těstoviny, ale byly tak finančně náročné, že se to ředitelce jídelny zdálo zbytečné.

Regionální jídelníček chutnal

Jídelníček byl sestaven z běžných receptur, zvláštní bylo jen to, že potraviny pocházely všechny z regionu a že jejich původ byl v jídelníčku zvýrazněn. A tak se strávníci mohli dočíst, že jedí přerovskou polévku s Minaříkovými bramborami, maso na Stavinohových paprikách, maso od kojeckého hospodáře, buchty s mákem a povidly z Výšovic, ovoce z Troubek, nebo rybu z tovačovského rybníka

Akce měla u veřejnosti velký ohlas, občané a rodiče se o nápadu kladně vyjadřovali na kojetínském facebooku, jen děti ji přešly bez většího povšimnutí.

Na dotaz, co strávníkům nejvíce chutnalo, Hana Rohová uvádí: „Chutnala vepřová pečeně na paprikách se smetanou a těstovinou, samozřejmě také holešovská pizza, špecle s paprikovým těstem a masem, rovněž buchty – ty mají děti rády. I hovězí nudličky byly dobré.“

V pátek 23. září 2016 byla na oběd ryba z tovačovského rybníka. Vzhledem k obecně známé nechuti dětí k rybím jídlům, zejména k rybám s kostí, bylo zařazení kapra na jedničku odvážným tahem. Rybáři z Tovačova se však vyznamenali. Hana Rohová o tom hovoří: „Rybářství nám vyšlo maximálně vstříc a dodali nám ryby vykostěné, kostry a hlavy nám přišly zvlášť. Ty jsme použili do polévky. Samotné filety byly už nasekané a kousky kostí, které v nich zbyly, se tepelnou úpravou ztratily tak, že maso mohly i děti ve školce.“ A jak chutnala kapří polévka? Už svou vůní se lišila od běžné polévky z rybího filé. Dospělým strávníkům chutnala, ti jsou na to zvyklí, starším dětem také, ale dětem z MŠ i z 1. stupně ZŠ ne.

V Kojetíně věří poctivé práci

Po podobných akcích si vedoucí jídelen často stěžují, že jídla byla dražší než obvykle. V Kojetíně za celý týden provařili 1500 Kč při počtu 700 strávníků denně, což není moc. Kdyby některé potraviny jako například červenou čočku, která byla v polévce a v těstovinách, nahradili běžnými, tak by se provar blížil nule.

Když jsme spolu akci hodnotili, ředitelka jídelny si pochvalovala nejen spolupráci s rybáři, ale se všemi dodavateli: „Nemůžu je kontrolovat, jestli brambory byly opravdu z Chropyně, ale věřím jim. Je to o poctivé práci, jak my děláme poctivě, tak oni také. Odebírám od nich pravidelně a jejich zboží je dobré, čerstvé, třeba o jablcích vím určitě, že jsou z našich sadů.“

Halloween ve školní jídelně

Poslední říjnový týden byl ve školní jídelně v Kojetíně ve znamení Halloweenu. Jídelníček byl plný pokrmů s dýní, kuchařky jich zpracovali rovných 140 kg. Strávníci si mohli pochutnat na dýňovém rizotu, masové roládě s dýní, na dýňových polévkách a omáčkách, na králíku s dýní, na kachním mase s dýňovým zelím. Zarážející bylo, že rodiče na facebooku už předem psali, že dýňové speciality jejich děti jíst nebudou, aniž by je někdy zkusily. Podobné názory zastávali i někteří dospělí. O to větší radost kuchařky měly, když se po snězení obědů názory změnily a strávníci byli spokojeni. Ani obavy, že se dětí dýně přejedí, se nepotvrdily – v halloweenském týdnu byly podzimní prázdniny.

Týden vánoční kuchyně

Vánoční jídelníček KojetínPředvánoční týden byl v kojetínské školní jídelně ve znamení vánočních jídel našich babiček. Podával se například jahelník, o němž ředitelka Rohová řekla: „Je to vánoční jídlo, sladký pokrm z jáhel se švestkami. Nevaříme ho poprvé, děti ho už znají a chutná jim. Vánoční klasikou byl také kuba: kroupy a houby. Toho však děti nemají moc rády, tak jsme to dali na dvojku. Podle počtu objednávek ale chutnala hovězí pečeně s povidlovou omáčkou, opět vánoční kombinace.“

Hned v pondělí musela strávníky v jídelníčku zaujmout bratříčkova polévka z Hané, jejíž recept objevila hlavní kuchařka na internetu v sekci vánočních polévek. Polévka obsahovala čočku, hrách, fazoli, pohanku, kořenovou zeleninu, cibuli, okořeněná byla majoránkou a česnekem. A v čem byla zvláštní? Kombinace surovin, zajímavý neznámý název. Jeho vysvětlení záleží na naší fantazii, i v tom je jeho kouzlo.

Původ názvu bratříčkova polévka Hana Rohová sice neznala, zato kuřecí řízek, který podávali v Ježíškově peřině, vysvětlit uměla velmi dobře: „Je to v těstíčku se sýrem, obal je bílý a připomíná peřinu. Opět jsme to našli na internetu.“ Poprvé také zkusili rybu se švestkami. Použili obyčejné rybí filé, posypané švestkami, šťáva po nich voněla a to dětem chutnalo. Nejdřív si myslely, že ve šťávě jsou houby, tak byly mile překvapené, že ne.

K úterním jídlům se podával vánoční nealkopunč. Jak ho v Kojetíně připravují? Připraví se ovocný čaj, vyvaří se koření na punč, skořici a hřebíček, trochu badyánu, trochu ovocného džusu. Do misky se nakrájí čerstvé ovoce, mandarinky, pomeranče, jablka a ananas. Děti si nabraly do sklenic krájené ovoce a vše si zalily teplým punčem z nerezového termo tanku.

Týden vánoční kuchyně opět nebyl příliš drahý, protože finančně náročnější suroviny byly použity jen v biskupském chlebíčku.

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
Nikdo zatím článek nekomentoval. Buďte první!
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi