Přeskočit na obsah

Zkušenosti z výběrových řízení na místo vedoucí či ředitelky školní jídelny

Přibývá výběrových řízení na vedoucí pozice ve školních jídelnách. Zaměstnavatelé si vybírají a žádný se nechce spálit. Jaké jsou zkušenosti zájemců, na co se připravit, na co si dát u pohovoru pozor?

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Ve školním stravování přibývá výběrových řízení na vedoucí pozice ve školním stravování – ať už oficiálních konkurzů na místa ředitelů a ředitelek samostatných školních jídelen, nebo těch neoficiálních, kdy vedení školy jen neformálně hledá novou vedoucí své školní jídelny. První typ výběrového řízení má stanovená přesná legislativní pravidla, druhý typ si může škola zorganizovat podle svého vlastního uvážení.

Oby druhy konkurzů mají něco společného: pohovor s komisí či s vedením školy. Na co se připravit, na co si dát pozor? Vaše dotazy i diskuse svědčí o tom, že tato problematika vás zajímá. Shromáždili jsme proto zkušenosti těch, kteří podobnými konkurzy úspěšně prošli.

Nespoléhejte na poslední chvíli

Ať už má konkurz jakýkoli charakter, bývá vyhlášen dlouhý čas dopředu. Využijte této doby, připravte se na něho a nespoléhejte, že vše zvládnete na poslední chvíli. Jedna ředitelka samostatné školní jídelny řekla: „Celkem jsem na podání přihlášky měla asi dva měsíce. Ten čas byl hodně dlouhý, ale byl mi nepřítelem. Když jsem se to dozvěděla, tak jsem okamžitě začala dělat kroky pro podání přihlášky. Vzala jsem tužku a papír a sepsala si, co všechno potřebuju.“

Seznamte se s jídelnou

Všichni oslovení potvrzují, že je velmi vhodné se co nejvíce s danou jídelnou seznámit. Prostudujte si její jídelníčky, ceny jídel, provozní řád a další materiály, které jídelny vydává, projděte si její webové stránky. Poznejte nejen její běžný chod, ale i její specifika, její okolí, také strávníky, jejich skladbu a místa či školy, odkud pocházejí. Vynikající je, když se vám podaří si v jídelně sjednat návštěvu a prohlídku. Zkušeností ovšem je, že pokud dosavadní vedoucí pracovník se chce konkurzu zúčastnit také, bude jeho ochota vás s jídelnou seznámit malá.

Připravte si plán rozvoje jídelny

Na základě získaných informací si sestavte plán, jak budete postupovat v dalším rozvoji jídelny a stravování. Písemně zpracovaný koncept rozvoje bývá nutnou podmínkou účasti v oficiálních konkurzech a zasílá se společně s přihláškou. Ale měli byste ho mít připravený i tehdy, kdy se hlásíte jen na místo vedoucí školní jídelny.

Součástí vaší přípravy by rovněž mělo být oprášení znalostí právních předpisů a metodických doporučení, kterými se školní jídelny řídí (školský zákon, vyhláška o školním stravování, nařízení o závodním stravování, zákon o potravinách, nutriční doporučení). Rovněž musíte osvědčit svůj přehled o aktuálním dění ve školním stravování a o trendech, které se uplatňují. Jestliže chcete řídit právní subjekt, měli byste mít také přehled o účetnictví, ekonomice, o toku peněz v jídelně, rovněž základní znalosti managementu a personalistiky.

Kdo kromě vás bude ještě u pohovoru?

Pokuste se vypátrat, kdo u pohovoru bude, a podle toho se připravte na otázky. U jednoduchých výběrových řízení ve školní jídelně to bývá ředitel či ředitelka školy: zjistěte si, jaké mají na školní stravování názory a požadavky. U oficiálních konkurzů musí být vícečlenná komise, v níž bude zástupce zřizovatele, ČŠI, KHS apod. Spektrum jejich otázek bude mnohem širší a mohou se objevit i dotazy dosti odborné.

U pohovoru se vás určitě budou ptát na vaše plány. Nachystejte si proto stručný ústní projev na toto téma, v němž seznámíte se svými záměry, upozorněte ale také vaše dosavadní zkušenosti a úspěchy. Zaměřte se zdravé stravování, zdravý životní styl, pestrost jídelníčku, na to dnes lidé slyší. Zdůrazněte to, co bude v jídelně nové, co jí přinesete, neuvádějte, že věci budete dělat stejně jako váš předchůdce.

Buďte připraveni na nepříjemné otázky

Buďte připraveni na záludné a nepříjemné otázky, i takové se při pohovorech kladou. Vaše snaha o nízké ceny obědů a úsporné hospodaření bude určitě velmi ceněna, ovšem ještě více bude hodnocena kvalitní a pestrá strava. Ta ovšem něco stojí. Příkladem záludné otázky bude, zda zachováte dosavadní cenu obědů, nebo ji zvýšíte. Jestli ji zachováte, jaké cesty použijete pro zkvalitňování obědů? Odpověď na takovou otázku musíte mít připravenu, nemůžete ji vymýšlet na místě. Nepříjemnou otázkou může být, zda chcete vařit podle zásad nutričního doporučení. Cítíte ten osten? Zde vám určitě pomůže důkladnější poznání jídelny, požadavků jejích strávníků nebo pana ředitele.

Promyslete si také, jak se budete stavět k doplňkové činnosti. Budete ji rozvíjet, příp. zavádět? Na jednu stranu to bude pro zřizovatele velmi vítaná aktivita, která mu šetří náklady, pomáhá ekonomice jídelny, na druhou stranu jídelna pro to musí mít předpoklady. Zde vám opět pomůže bližší seznámení s jídelnou a hlavně s jejím okolím: je v něm pro obědy, ale i rauty, oslavy, pečení koláčů, dostatek zákazníků?

Součástí výběrových řízení mohou být i různé testy, praktické, teoretické, populární jsou v dnešní době testy znalostí práce na PC, znalostí různých programů.

Nebědujte a buďte pozitivní

Při pohovoru mluvte pomalu, zřetelně, přátelsky. Neuchylujte se k hořekování nad neutěšenými poměry ve školním stravování, buďte pozitivní, musí z vás čišet zaujetí a nadšení pro věc.

Když jsme oslovili jednu z úspěšných účastnic konkurzu, aby poradila, jak vystupovat u pohovoru, řekla: „Zaprvé si vždycky vzpomenout, v čem jsme dobří, vždycky zdůraznit věci, které se mi daří, které mě baví, v čem vynikám. A když mi někdo dá otázku, v čem vidím přednosti své práce, tak si vždycky vzpomenout na to dobré, co se mi podařilo. To dát do popředí, ne začít stížností nebo bědováním nad tím, že nejsou peníze, že je málo lidí. To prostě stejně nezměním. Ale zdůraznit to, co dělám dobře a co dělám rád. Takoví lidé pak mají tu šanci velikou.“

Působit jako fundovaný odborník a příjemný člověk

U pohovoru byste měli působit fundovaně jako odborník, ale i příjemně jako člověk. Přispěje k tomu nejen dobré společenské chování nebo úsměv, s kterým jde všechno líp, ale také přiměřený oděv. Je možné, že když na neformální výběrové řízení ve škole přijdete v běžném oblečení, nebude to znamenat žádné mínus. I takové jsou vaše zkušenosti. Avšak alespoň trochu vyšší úrovní svého oděvu, než obvykle nosíte do práce, nic nepokazíte. Pracovník, který usiluje o vedoucí pozici, čas od času vystupuje na veřejnosti, nebo při příležitostech, kde slavnostnější oděv je nutností, a pohovor při výběrovém řízení může dokázat, že i toto zvládne.

Na závěr výběrového řízení se dozvíte jeho výsledek. Možná pro vás bude radostný – pak vám blahopřejeme, budete mít možnost své plány uskutečnit. Možná se ale dozvíte zamítavé stanovisko a pak byste si pravdivě měli říci, proč jste neuspěli, kde byly vaše slabiny. Vaše reakce by určitě neměla být, že vše bylo domluvené, že konkurz byl jen taková hra. Určitě takové případy jsou, ale mnoho výběrových řízení probíhá fér, byť tvrdě, a podle nastavených podmínek. Získali jste však cenné zkušenosti a třeba je zúročíte jindy.

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se