Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Potřeba bezmléčné diety ve školním stravování – výsledky dotazníků

27.2.2017 889 2 Tereza Černá
Na podzim proběhlo na portálu Jídelny.cz dotazníkové šetření o potřebě bezmléčné diety ve školních jídelnách. Seznamte se s jeho výsledky.

Na přelomu listopadu a prosince mi portál Jídelny.cz umožnil dotazovat se Vás, vedoucích školních jídelen, na pár otázek ohledně dietního stravování ve školách. Vzhledem k tématu mé diplomové práce – Bezmléčná dieta ve školním stravování – mě zajímal především počet jídelen, ve kterých se vyskytl požadavek na vaření bezmléčné diety nebo, kde ji již připravují.

Všem, kteří dotazník vyplnili, bych chtěla ještě jednou velmi poděkovat, nebylo Vás málo, Váš zájem mě velice potěšil a ochoty si moc vážím.

Stručné shrnutí výsledků dotazníku

  • Celkem se mi dostalo 94 vyplněných dotazníků.
  • 54 z těchto jídelen připravuje kromě běžných pokrmů také některý typ diety nebo dokonce kombinaci více (bezlepková, bezmléčná, šetřící, eliminační, jiné), ale požadavek na přípravu dietních pokrmů se objevil u 65 jídelen.
  • Nejčastěji připravovanou dietou ve školách je, podle výsledků i podle předpokladů, dieta bezlepková (v četnosti 40 jídelen z našeho souboru).
  • Požadavek konkrétně na bezmléčnou dietu se objevil ve 44 jídelnách, ale současně ji připravuje pouze 37 z nich, je tedy druhou nejčastěji připravovanou dietou.
  • Procentuálně nejvíce dietních pokrmů se připravuje na základních školách, ale rozdíly oproti školám mateřským nejsou významné.
  • Stejně tak z výsledků nevyplývá, že by se více bezmléčných diet připravovalo pro děti předškolního věku, než pro ty školou povinné a starší, jak by možná mnozí z nás očekávali.
  • Z výsledků ale vyplývá, že se dietní pokrmy připravují častěji ve velkých jídelnách, tzn., kde vaří více jak 500 porcí denně. To by mohlo vést k myšlence, že pro velké stravovací provozy je jednodušší najít prostor, pracovní síly i finanční prostředky pro přípravu dietních pokrmů.
  • V souboru se objevily i jídelny připravující méně než 100 porcí denně schopné poskytovat možnost dietního stravování.

Z výsledků tedy vyplývá, že bezmléčná dieta je druhou nejžádanější a nejčastěji připravovanou dietou v rámci školního stravování, hned za dietou bezlepkovou. Tímto dotazníkem jsme si také dokázali, že je třeba zabývat se složením jídelníčků dětí s takto specifickými potřebami stravování. Není jich mezi námi málo a vzhledem k četnosti konzumace mléka a mléčných výrobků v klasické dětské stravě a s ohledem na významné složky mléka můžeme předpokládat, že při jejich vyloučení často dochází k nedostatečnému příjmu těchto látek. Jedná se především o bílkoviny a vápník, také ale třeba o jód a mohli bychom ještě pokračovat.

Co se dá také vyčíst z výsledků

Dále určitě stojí za to zvýraznit, že jedna z jídelen z našeho souboru je schopna připravovat až 60 dietních pokrmů (celkové vaří přes 1200 obědů) denně a v několika dalších jídelnách přesáhl počet dietních pokrmů číslo 20. To jsou obdivuhodná čísla. Klobouk dolů ale před všemi zaměstnanci jídelen, kteří se dennodenně potýkají s náročnou přípravou dietních pokrmů a pečlivě dbají o zdraví svých strávníků.

Ukázalo se, že mnoho jídelen je ochotno připravovat byť jen jeden jediný dietní pokrm, za to si zaslouží též velké ocenění. Nejde přeci jen o kvantitu, ale o kvalitu!

Jeden takový pokrm sice zabere na první pohled zbytečně mnoho času, je ekonomicky nevýhodný, musí se kvůli němu nakupovat nové vybavení a vyhrazovat prostor pro přípravu i skladování surovin, navíc musí ještě školní jídelna zajistit spolupráci s nutričním terapeutem, ale pro daného strávníka a rodiče je možnost stravování ve škole nedocenitelnou variantou.

 

Ve své diplomové práci se tedy budu dále snažit o zhodnocení bezmléčného stravování a poskytnutí konkrétních rad a nápadů, jak zajistit, aby i jídelníček bez mléka obsahoval vše, co děti potřebují. Budu se stále držet svého oblíbeného úsloví: „když se chce, všechno jde“ a budu věřit, že má práce bude užitečná i pro praxi mnohých školních jídelen.

Srdečně vám děkuji za spolupráci

Bc. Tereza Černá –  nutriční terapeutka

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
Poděkovánívedoucí M27.02.2017 08:33
Černá11.03.2017 13:01
Zobrazit diskusní příspěvky
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi