Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Gastrofest – svátek jídla v celé škole

6.11.2017 768 3 Pavel Ludvík
Základní škola v Dubném uspořádala zajímavou akci, která seznamovala veřejnost se školním stravováním a která se stala skutečnou oslavou jídla. Významný podíl na uspořádání měla školní jídelna. Inspirujte se jejími dobrými zkušenostmi.

Říjen a listopad jsou měsíci, kdy se ve školních jídelnách pořádá poměrně hodně akcí. V této době pominul nápor práce související se zahájením školního roku, Vánoce jsou zatím v nedohlednu, a roční doba dává spoustu příležitostí k zastavení. Jídelny si připomínají Den jablek, někde se připravují na haloweenský svátek, spoustu využití nabízejí dozrálé dýně a příležitost k osvětě mezi strávníky dává i Den výživy. Zcela jiný impuls – přiblížit rodičům školní jídelnu – stál u zrodu akce, kterou ve školní jídelně v Dubném u Českých Budějovic nazvali Gastrofest. Konala se v sobotu 4. listopadu 2017.

Proč svátek jídla

U vchodu každý účastník nafasoval vstupenku, hostesky (z osmé nebo kolikáté třídy) mu popřály příjemné zážitky a už ho směrovaly na „výstaviště“. Celý Gastrofest byl organizován tak trochu po vzoru gastronomických výstav do jednotlivých výstavních pavilonů (tedy tříd), každý s jiným tematickým zaměřením a návštěvníci jimi mohli neorganizovaně procházet.

V úvodních slavnostních proslovech se objevil názor, že obraz školních jídelen v očích veřejnosti poněkud ustrnul v době před mnoha lety a že je potřeba to změnit. Vedoucí školní jídelny Petra Voborská při zahájení řekla, že cílem setkání bylo přiblížit všem návštěvníkům to, jaká školní jídelna skutečně je a co se v ní vaří, aby všichni mohli ochutnat, jaké jsou školní obědy. Dubenský Gastrofest byl především svátkem jídla, byl jednou velkou degustací a návštěvníci byli ujišťováni, že vše, co mohou ochutnat, se dětem ve školní jídelně skutečně podává. Jedinou výjimkou byla pravděpodobně káva pro dospělé...

Jedna kuchařka a pět pomocníků

Rušno bylo od samotného počátku akce především ve vstupní hale školy, která byla přirozeným centrem, v němž se všichni účastníci setkávali. V hale se před jejich zraky chystal hamburger, pochopitelně ten zdravý, školní, se spoustou zeleniny a náplní v podobě luštěninového nebo rybího karbanátku. U přípravy stála jedna kuchařka, která však měla k ruce hned 5 malých pomocníků. Ti komunikovali s návštěvníky, ptali se, jakou náplň hamburgeru zvolí, doporučovali na výběr různé druhy zeleniny, „tatarku“ či avokádový dresink. Vše úhledně připravili, samozřejmě v jednorázových rukavicích, podle zásad moderní hygieny, v případě zájmu doplnili ubrouskem a další na řadu, prosím. Rybí hamburger prý byl o poznání žádanější, ovšem složitost volby mezi rybou a luštěninou může ocenit jen ten, kdo školnímu stravování opravdu rozumí.

Navštívíte kavárnu, koktejl bar či VIP lóži?

Kdo pohrdl hamburgerem, mohl v kavárně (vedlejší třídě) posedět u několika druhů sladkých řezů, některé i s logem školy, či slaného koláče, který velmi připomínal zapečené lasagne ze školního jídelníčku, paní kuchařky se skutečně vyznamenaly. Všude byl dostatek nápojů, džusů a různých vod, včetně zmíněné kávy pro dospělé.

Po vzoru velkých gastronomických akcí měl Gastrofest i svou VIP lóži, kde se setkávali pozvaní hosté. Většinou se však rychle ztratili v davech návštěvníků a svátek jídla tak opravdu oslavili.

Kdo měl chuť na něco originálního, mohl navštívit Koktejl bar, kde barmanky (patrně z deváté třídy) zkušeně připravovaly z ovoce a různých šťáv netradiční nápoje. Jedna třída (pardon, výstavní hala) byla věnována osvětě návštěvníků. Mohli zalistovat školními zpravodaji, nebo se seznámit s koncepcí a úkoly školní jídelny na tento rok. Mnozí poprvé zjišťovali, že jídelna se musí řídit nějakým nutričním doporučením…

Nejen jídlo, ale i osvěta

Osvěta pokračovala i ve školní jídelně, která při této akci doslova praskala ve švech. Kromě jídla byl pro návštěvníky připraven stůl s talíři, na nichž byly hromádky pěti druhů čočky, třech druhů fazolí, cizrny a hrachu. Normální čočku známe z domova, ale čočku červenou, žlutou, čočku Beluga, nebo fazole Adzuki jsme možná viděli poprvé v životě. Některé malé děti se hromádkami bobů s chutí probíraly a propouštěly si je mezi prsty.

Ve spojovací chodbě si návštěvníci mohli prohlédnout vystavené fotky z předchozích podobně zaměřených akcí, které škola pořádala, a bylo vidět, že v tomto směru mají v Dubném již nějaké zkušenosti.

Jídelna v Dubném                                                                  Ukázky luštěnin

 

Raut ve školní jídelně

V jídelně však byl zájem hlavně o jídlo. Nabízely se různé jednohubky s pomazánkami nebo zeleninou, před výdejním okénkem stál improvizovaný výdejní pult s gastronádobami, u nichž kuchař s kuchařkou nabízeli k ochutnání některá školní jídla. Rodiče často sahali po hovězím ragú s kouskem chleba, po krkovičce s bulgurem, děti dávaly přednost tortille s kuřecím masem. Proč právě tortilla? Jedna maminka k tomu řekla: „To doma jíme,“ a její výrok jen dokresloval, že pokud se dítě naučí konzumovat určitá jídla v rodině, nemá pak problém ve školní jídelně. Oba obsluhující potvrzovali, že zájem byl nejen o ochutnání, ale i o recepty.

Další kuchařka odebírala u okénka množství špinavých talířů, lžiček a vidliček. Na otázku, zda je více zbytků, než při běžném obědu, odpověděla: „Vrací se dnes docela málo, vidím, jak si to hlavně děti užívají, jaký je to pro ně zážitek. Při umývání nádobí jí pomáhala děvčata ze školy a další mladé pomocnice se míhaly v jídelně a nosily čisté nádobí. Jistě si budou pamatovat, jak složité je připravit pohoštění pro tolik lidí.

 Ochutnávka                                    Ochutnávka

Byla to společenská událost

Ačkoli se mnozí přišli do jídelny hlavně najíst, brzy zjistili, že společné posezení u stolu se známými a sousedy má své kouzlo. Přítomná starostka obce mohla spokojeně pozorovat, jak se navazují a utužují mezilidské vztahy. Diskusní kroužky se v druhé polovině Gastrofestu utvořily i ve vstupní hale, mnozí se tam potkávali a hlasitě se vítali. Řada rodičů přišla i se svými malými dětmi, které tak asi poprvé viděly, co to ta školní jídelna vlastně je.

Návštěvníků bylo skutečně požehnaně. Na koktejly se stála fronta, v jídelně a vstupní hale místy nebylo k hnutí, a když jsem se asi hodinu před ukončením akce hostesek u vchodu ptal, kolik návštěvníků přišlo, řekly mi, že vydaly 230 vstupenek. Ty se dávaly jen dospělým, dětem ne…

Uspořádáte váš Gastrofest?

Bylo vidět, že Gastrofest v Dubném byl akcí celé školy, která dala k dispozici několik tříd a další prostory. Nebyla to záležitost jen kuchařek, které tu spoustu jídla musely připravit a kterým za to patří velký obdiv. Na organizaci setkání významně spolupracovalo vedení školy a její zástupci byli přítomni po celou dobu konání.

V pozadí podobné akce musí být silná osobnost, která přípravy táhne kupředu. Tou byla vedoucí jídelny Petra Voborská. Sympatické bylo její vyjádření, že nemá pod sebou tým kuchařek, ale že je má spíše vedle sebe.

Gastrofest byl znamenitě zorganizován a jen díky tomu se všichni poměrně volně a rychle pohybovali ve stísněných školních prostorách. Na vstupence měl každý schematický plánek výstavních prostor, a kdo se ztratil, toho ochotně přivedli na správnou cestu přítomní zaměstnanci a žáci školy.

Značný byl i podíl žactva, zejména toho z vyšších ročníků. Minimálně patnáct až dvacet děvčat a chlapců se pohybovalo mezi návštěvníky, nebyli pověřeni jen pořadatelskou službou, ale starali se také o přípravu jídla, nádobí apod. Většina byla společensky ustrojena, tmavé kalhoty či sukně a světlé košile či halenky. I jejich chování bylo na úrovni.

Ve vstupní hale byl připraven mikrofon s reproduktory, vedoucí jídelny zde opakovaně vítala přicházející a upozorňovala je, co vše je pro ně připraveno.

Podobnou akci není možné zorganizovat bez předchozích zkušeností. Škola v Dubném připravila již několik menších podobných akcí a zkušenosti nyní zúročila.

Samozřejmostí u podobných akcí je nutnost dohodnout sponzorskou spolupráci s dodavatelskými firmami.

Gastrofest měl i společenský ráz. Přišla se na něho podívat starostka obce, v kuloárech se hovořilo o kontaktování krajských orgánů, byli přítomni i zástupci médií a tak se o akci určitě bude mluvit v širokém okolí.

Pro zabezpečení dostatečného počtu návštěvníků je potřeba velká propagace. V Dubném odnesl domů pozvánku na akci každý žák, veřejnost byla informována v novinách, pomohl také obecní úřad pomocí rozeslaných SMS a jak se ukazuje, velmi účinná je osobní prezentace.

 

Gastrofest v Dubném byla velmi povedená akce, která rozhodně může být inspirací i pro další školy a školní jídelny.

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
Závidím perfektní týmValentýna06.11.2017 17:38
super akceSartuna07.11.2017 06:28
akce pro veřejnostjentak07.11.2017 07:23
Zobrazit diskusní příspěvky
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi