Město Zlín v podzimních týdnech už tradičně organizuje Týden zdraví, jehož cílem je ukázat a zpopularizovat zásady zdravého životního stylu. Do této akce se letos zapojila i 17. základní škola. V jídelně této školy proběhla akce s názvem Týden zdravé výživy. A tak kuchařkám ke každodenní péči o spoustu hladových krčků přibyla ještě jedna starost navíc – vařit co nejzdravěji.
Zásady pro zdravé vaření
Paní kuchařky nepoužívaly celý týden živočišné tuky – nahradily je rostlinnými, Florou anebo rostlinnými oleji.
Naopak častěji zařazovaly mléčné výrobky, což je v jídelnách docela problém. I tuto překážku však šikovné paní kuchařky zvládly, a tak se objevily tvarohové knedlíky, místo dresinku se do okurkového salátu přidával bílý jogurt, místo šlehačky se zjemňovalo smetanou rostlinného původu a podobně.
Děti dostaly také více zeleniny a ovoce. Objevilo se hlávkové zelí, mrkvový a okurkový salát nebo kořenová zelenina.
Jak na malé uličníky
Asi znáte tu situaci, kdy malí nevděčníci přebírají připravená jablka, mají o ně malý zájem a nakonec je stejně použijí jako munici při divokých bitkách. Paní vedoucí Adamová si ale poradila i s tímto : „Děti se musí nalákat. Jablka musí vypadat stejně barevně, musí být stejně veliké aby se děti nehádaly a navíc musí mít výbornou chuť.“
Když prosadila své požadavky u dodavatele, měla úspěch zaručen. Není divu, vždyť velká, šťavnatá a vyleštěná jablka Rubín by zlákala i ty největší nezbedy.
Paní kuchařky musely navíc sestavit jídelní lístek tak, aby jídla nebyla pouze zdravá, ale aby dětem připadala i přitažlivá.
Co na to rodiče?
Zároveň s touto akcí probíhaly ve škole Dny otevřených dveří. Rodiče dostali možnost prohlédnout si provoz v jídelně a ostřížím zrakem zkontrolovat, zda se tam jejich děťátko dobře napapá.
Zároveň mohli kterýkoli den přijít ochutnat některý ze zdravých obědů. Na degustační porci si přišlo 8 rodičů, největší úspěch u nich měl kuřecí steak v těstíčku. Tři z nich dokonce poobědvali se svými dětmi, na rodinu pohromadě byl vskutku okouzlující pohled.
Úspěchy a prohry
Nejúspěšnějším jídlem týdne se staly tvarohové knedlíky, ty děti skutečně uchvátily.
Velký zájem byl i o šunkovou pizzu se sýrem a kukuřicí. Ovšem tento pokrm se nevaří moc často, protože je náročné udržet jej teplý po celou dobu podávání obědů. Paní kuchařky ho musely pořád přihřívat, což zabere hodně času a energie, a navíc, pizza stálým přihříváním tuhne. Toto jídlo je tedy ve školních jídelnách spíše extravagancí.
Zajímavé je, že vaření zdravých jídel vyšlo jen o 5% dráž než jídel běžných.
Ale přiznejme si, že pro paní kuchařky to musel být docela náročný týden. Zdravá jídla jsou totiž podstatně pracnější, o tom není sporu. Proto je asi dobře, že se akce koná jen jednou do roka. Vždyť hodné paní kuchařky si musíme šetřit.
Jídelní lístek týdne zdravé výživy
Od 6.10.2003 do 10.10.2003
Pondělí
Zeleninový vývar se sýrovým kapáním
Masové koule v rajské omáčce, těstoviny se sýrem
Citronáda
Úterý
Kyselica (mléčná s bramborem, zelí)
Šunková pizza se sýrem, kukuřicí
Okurkový salát s jogurtovým dresinkem, čaj černý s medem
Středa
Vločková polévka s mrkví
Moravský vrabec, hlávkové zelí dušené
Vařený brambor, multivitamín mandarinkový
Tvarohový šáteček s makovou náplní
Čtvrtek
Kuřecí vývar s masem a těstovinou
Tvarohové knedlíky s jahodami sypané ořechy,
Vanilkové mléko, jablko
Pátek
Fazolová polévka
Kuřecí steak v těstíčku, bramborová kaše,
Mrkvový salát s jablky a citronem, sirup kiwi
Monika Pečková je redaktorkou portálu Jídelny.cz
Diskuze