Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Spotřební koš – náš nepřítel nebo rádce a pomocník?

23.5.2009 7991 11 Marie Kučerová
Spotřební koš je pro mnoho vedoucích jídelen spíše nepřítelem než pomocníkem. Přečtěte si článek zkušené vedoucí školní jídelny, plný praktických komentářů a neotřelých nápadů, jak zajistit plnění spotřební koše.

Článek byl zveřejněn před více než 1 rokem,
a proto může obsahovat již neaktuální informace.

Když jsem byla oslovena redakcí portálu Jídelny, abych napsala článek na téma spotřební koš, dlouho jsem přemýšlela, co pro mne tento pojem v mé práci znamená. Na začátku mého působení ve školním stravování to pro mne byl spíš strašák, ale brzy jsem pochopila, že pomocí něj se jídelníček sestavuje mnohem snadněji. Vždyť pokud jej chcete plnit, máte vlastně předem stanovenu kostru měsíčního jídelníčku. Zkusím teď probrat jednotlivé položky důkladněji.

Maso - Tato položka bývá bez problémů, pouze je třeba dbát na pestrost a zařadit do jídelníčku i jiné druhy, než vepřové a hovězí. Úspěch má třeba králík, jelení nebo srnčí maso, používáme i klokana. Samozřejmě je to finančně náročnější, ale když zařadíme i levnější vnitřnosti, dá se to unést. Hovězí také není nejlevnější a navíc není u dětí moc oblíbené. Jen při použití netradičních druhů masa (třeba klokana) použiji v jídelníčku spíš název zvěřina, jinak by to dětičky asi nejedly. Toto maso navíc mohu velmi doporučit, je chutné a dietní.

Ryby - Pro splnění spotřeby je třeba zařadit minimálně dvakrát do měsíce. Ale jak na to, aby je děti jedly? To je dost problém, jelikož v některých rodinách se nejí ani na vánoce. Ve smaženém stavu se celkem bez problému do dětí dostat dají, ale zde se opravdu vyplatí nešetřit na úkor kvality. V současné nabídce se dá vybrat kvalitní ryba. Horší je dostat do malých žaludků rybu v přírodním stavu. Zde se nám nejvíce osvědčila klasická úprava na másle s přídavkem např. bylinek, případně mírné přelití sýrovou omáčkou. Také se dá vyrobit chuťově výborná mozaiková sekaná nahrazením 1/3 masa tuňákem ve vlastní šťávě s přídavkem sýra a trojbarevné papriky. Vypadá i chutná znamenitě.

Mléko - Asi největší oříšek. Není účelem spotřebu plnit jen ,,na papíře“. Pokud vím, že na normu vyjde např. 50 l mléka, ale ve skutečnosti se vypije jen 10 l, tak raději připravíme méně každý den, pokud se tedy mléko k jídlu aspoň trochu hodí. Jako sladké jídlo jednou měsíčně zařadíme např. krupici nebo buchty s krémem, na jejichž přípravu je třeba velké množství mléka. Také omáčky nebo smetanové polévky, jako třeba kulajda, jsou u dětí oblíbené. Není přece účelem splnit spotřebu i za cenu toho, že polovinu nápoje budeme vylévat, ale dostat mléko do strávníků.

Mléčné výrobky - Tato položka se celkem splnit dá. Je třeba přidat občas sýr do polévky, velice oblíbené jsou boloňské špagety se sýrem jako bezmasé jídlo, také třeba smažené hermelínové výseče děti milují a při šetrné přípravě v konvektomatu neriskujete překročení spotřebního koše v položce tuků. V oblibě jsou různé tvarohové krémy s ovocem.

Tuky volné - Dříve to byl docela problém, protože smažená jídla děti většinou milují a pokud jste zařadili do jídelníčku 1x smaženou rybu, většinou už zbyla možnost pouze jednoho smaženého jídla do konce měsíce. V tomto ohledu je konvektomat výborná pomoc, protože výrazně sníží spotřebu tuků a dá se tedy zařadit v delším měsíci smažené jídlo kromě ryby 2x. Smažený sýr v konvektomatu, k tomu hranolky do trouby bez použití tuku, tatarka připravená z jogurtu a yofresch majonézy, krásná zeleninová obloha a máte tahák pro děti jako hrom. Navíc spotřeba sýra, jogurtu a jogomajonézy (poměrnou částí) jde do spotřeby mléčných výrobků, obloha do spotřeby zeleniny.

Cukr volný - Při četnosti sladkého jídla dvakrát v měsíci a rozumném použití při slazení nápojů se dá v pohodě dodržet. Dá se přece doslazovat i medem a například při používání mražených bio koncentrátů nebo 100% ovocných šťáv není nutno doslazovat vůbec. U nás také dáváme strávníkům k dispozici denně i neslazený nápoj a je o něj docela zájem

Zelenina - Pokud to jen trošku jde a zařadíte dvakrát v týdnu zeleninový salát, dá se i tato položka splnit. Hodně zeleniny přidáváme i do polévek.

Ovoce - Tato položka je problém. Zařadíte ho do jídelníčku, objednáte na počet strávníků, většinou však raději objednávku mírně snížíte, ale stejně množství ovoce, které jste měli vydat na jeden oběd, se vydává přinejmenším ještě další den. Takže když zařadíte ovoce dvakrát v týdnu, vydáváte jej vlastně denně. Navíc, jistě mi většinou dáte zapravdu, že celá vesnice ví, co bylo v jídelně za ovoce, jelikož v okolí školy je všude. Jak to vyřešit? Jednoduchá matematika pro tuto položku spočívá v tom, že ze 2 kg jablek se připraví zhruba 1 l moštu. Zkuste najít dodavatele, který dodává ovocné šťávy (které jsou většinou také bez konzervantů) Nezamýšlejte se nad tím, že je to drahé, když litr této šťávy stojí např. 40,- Kč, ale představte si, že když děti vypijí 2 dl této šťávy je to jako kdyby snědly 40 dkg ovoce. Navíc ji opravdu vypijí a nebudou hrát s jablkem fotbal u školy. Litr šťávy dáte do spotřeby ovoce s koeficientem 2 a hned to bude vypadat jinak. Také se dají koupit odpařené čisté ovocné šťávy v mraženém stavu. Kilo tohoto protlaku představuje 6 kg ovoce. Navíc je to nápoj velice chutný, zdravý a v bio kvalitě.

Brambory - Pokud zařadíte do jídelníčku 2x týdně brambory nebo výrobek z nich a občas přidáte do polévky, je tato položka splnitelná.

Luštěniny - Při zařazení luštěninové polévky každý týden a luštěnin jako hlavní jídlo dvakrát měsíčně se luštěniny v toleranci spotřebního koše plnit dají. Také si zkuste pomoci tím, že si objednáte např. halušky nebo moučníkovou směs s přídavkem cizrny, přidáním cizrnové mouky do kapání, těstíčka na obalování apod. Také v salátu na základě bílého nebo čínského zelí chutná barevná luštěnina výborně a také je salát přitažlivější pro oko.

Na závěr chci jenom říci, že také nám se stane, že se při nejlepší vůli občas v některé položce nevejdeme do tolerance spotřebního koše úplně ideálně. V tomto případě tuto položku překročím v příštím měsíci a vytisknu si spotřebu například za čtvrtletí. Je třeba jen se nevzdávat a stále nad plněním přemýšlet. A v tomto bych viděla spotřební koš spíše jako našeho pomocníka.

Přeji hodně zdaru ve vaší práci a hlavně spokojené strávníky.

 

Marie Kučerová, školní jídelna Šenov


 

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
Spotřební košhospodářska21.05.2009 07:42
K masuMonika21.05.2009 13:54
luštěninyJanav.21.05.2009 14:02
Re: luštěninymajka21.05.2009 18:13
spotřební košDáša21.05.2009 19:31
Re: K masumajka22.05.2009 06:16
Re: K masumajka22.05.2009 06:53
oddělení strávníkůSońa28.05.2009 12:11
Re: oddělení strávníkůI.K.28.05.2009 15:48
Re: oddělení strávníkůmajka29.05.2009 16:40
Re: oddělení strávníkůmajka29.05.2009 16:45
Zobrazit diskusní příspěvky
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi