Přeskočit na obsah

Povídání o čajích (2)

Pokračujeme v povídání o čajích druhým dílem. Dnes se můžete dozvědět podrobnosti o čajích, které jsou v jídelnách možná častější a více používané. Řeč bude o čajích ovocných a bylinných.

Autor: Eva Heřkovičová

Povídání o čajích (1)

Ovocné čaje
Jsou ideální pro všechny věkové kategorie, nemají povzbuzující vlastnosti čajů pravých a mohou se pít bez větších omezení. Obvykle jako základ vyváženě obsahují jablko – nasládlost, šípek – lehká kyselost a vitamín C, pomerančovou kůru – lehká natrpklost, ibišek – kyselá chuť a červená barva, rozinky – nasládlost, bezinky – tmavá barva. Ty však obvykle nestačí pro žádanou výraznou chuť, přidávají se tedy další složky, zejména aromata.
Připravuje se zalitím vroucí vodou a louhováním alespoň 5 minut. Nic se ale nestane, prodloužíme-li dobu třeba na 20 minut. Záleží čistě na nás, jak silný nálev si přejeme. Výborně se hodí také pro koktejly, do ovocných šťáv, s ledem, nebo slazený.

   
 Ovocný čaj  Rooibos Honeybush 

Bylinné čaje

Obsah bylin musí tvořit alespoň 50 %. Některé velmi účinné byliny vyhláška povoluje pouze v určitém podílu ve směsi, proto je při konkrétních obtížích lepší použít hotovou směs s doporučením výrobce.
Pro vnitřní užití se používá odvar, macerát nebo nálev. Ten je nejrychlejší na přípravu, vhodný z jemných částí rostlin (květy, listy, nať). Bylinná kúra by měla trvat 3 – 6 týdnů s alespoň týdenní přestávkou. 

Rooibos (Aspalathus linearis)
Tak zvaný červený keř roste v jižní Africe a získal si velkou oblibu pro svou nasládlou příjemnou chuť, absenci kofeinu a obsah antioxidantů a minerálních látek (železo, fluor, sodík, draslík, měď). Je zejména vhodný pro děti, těhotné a kojící matky, sportovce, při trávicích potížích a alergiích. Pro čaj se zpracovávají drobné jehličkovité lístky, které se fermentují a tím získají červenou barvu a lahodnou chuť. K dostání je také méně známý zelený (nefermentovaný) rooibos, který chutná spíše rostlinně.
Připravuje se zalitím horkou vodou a louhuje se alespoň 3 minuty. Je možné ho ale nechat i mnohem déle, stejně tak se dá i vařit. Záleží na preferenci chuti nebo získání co nejvíce účinných látek. Hodí se k popíjení během celého dne, i ledově vychlazený, slazený nebo s ovocnými šťávami.

Honeybush (Cyclopia spp.)
Podle vůně svých květů i chuti nálevu se nazývá „medový keř“. Je to čistě přírodní produkt rostoucí v jižní Africe, jehož řízené pěstování je zatím problematické. Zpracovávají se celé drobné větvičky stejným způsobem jako rooibos. Taktéž jeho vlastnosti jsou podobné rooibosu.

Maté (Ilex paraguariensis)
Nápoj se připravuje ze sušených, případně pražených listů cesmíny paraguayské rostoucí v Jižní Americe. Je znám pro svůj vyšší obsah kofeinu a povzbudivé účinky. Tradičně se podává ve vydlabané dýni (kalabasa) s brčkem se sítkem (bombilla).


Čaje se dají zakoupit v různých baleních a podobách. Nejrozšířenější jsou porcované. Jejich snadná příprava je často na úkor nekvalitního složení. Suroviny, které se pro jejich výrobu používají, jsou velmi malého řezu a spotřebitel nemá možnost posouzení, co vlastně pije. U pravých čajů to může znamenat použití levnější sorty lístků drcených (fannings/dust). To vše i z důvodu vyvážení nákladů na výrobu a konečné ceny.
Sypané čaje jsou tedy v tomto směru nepochybně lepší. Je možné si je dobře prohlédnout, ovonět, poznat kvalitu zpracování, atd. Ani příprava není o mnoho složitější, na trhu je spousta alternativ – papírové filtry, sítka různých materiálů, speciální nádobí. V sypaných čajích se obvykle nedá najít tolik zbytečných přídatných látek, které se snadno „ukryjí“ do porcovaných nebo instantních, takže vyniká skutečná podstata čaje.

Instantní čaje
Instantní čaje a čajové extrakty jsou už jakousi odbočkou od skutečného přírodního produktu. Nejpohodlnější příprava jakéhokoliv nápoje je rozpuštění směsi převážně cukru nebo umělých sladidel s neuvedeným podílem ovocné šťávy, případně čajového výtažku neznámé kvality (obvykle max. několik procent) a přidaných vitamínů, vlákniny, barviv, aromat nebo regulátorů kyselosti. Takové nápoje by měly sloužit nanejvýš k rychlému zahnání žízně, nikoliv ke kvalitnímu pitnému režimu.


Ideální je pro gastronomii zodpovědný výběr kvalitního dodavatele sypaných čajů balených v nálevových sáčcích určených pro větší objemy. Dobré prostudování složení každého polotovaru je nejlepší způsob, jak se vyhnout zbytečným přídavkům, které hotový nápoj řadí do jiných kategorií. Žádná dodatečně přidaná složka nenahradí tu původní přírodní. Poskytnutí kvalitního servisu svým zákazníkům se určitě vyplatí.

Bc. Eva Heřkovičová, odbornice na čaj a byliny

Autor: Eva Heřkovičová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se