Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Diskuse k článku Plýtvání potravinami

Plýtvání

odpovědět
11.12.201717:59olda1
Píšete : „Při výdeji stravy každý žák nahlásí množství požadovaného jídla v rámci normy tak, aby nedocházelo ke zbytečnému plýtvání.“ Věřím, že to podobně dělají i v dalších jídelnách. Je to hezky naivní idea. Každý strávník musí dostat normované množství , přes to vlak nejede. Jedině jak by se dalo plýtvání zamezit je uvařit méně tj. i méně normovat. Protože při vaší metodě by muselo dojít k přerozdělení mezi těmi co chtějí méně těm co chtějí " přidat ". Mám obavu, že při současném stavu stravování budou zbytky a plýtvání vždy.

Jak vyhodnocovat zbytky ?

odpovědět
11.12.201718:06Petra23
Cituji : "cca 40 % zařízení vracené zbytky pokrmů nijak nereflektuje v příští nabídce poskytovaných jídel.“ Jestliže by školní jídelna stanovila nějaký kvantitativní ukazatel zbytků, při kterém jídlo vyřadí z jídelníčku - zřejmě brzy by z jídelníčků zmizely ryby a luštěniny. Zpráva ČŠI je plná rozporů se kterými si ČŠI neví rady, ale po nás chce abychom si poradili. Knížecí rady jsou nám opravdu k ničemu

požadované množství

odpovědět
12.12.201716:29rohlik
Tento článek je hezky napsaný, ale praxe je jiná. Dítě v MŠ ani dítě na prvním stupni si neříká kolik toho asi bude chtít sníst. Nehledě k reakci rodičů, dítě řekne, že chce málo a rodič to nevidí, řekne a má pravdu, že na talíř má dostat to co si zaplatil. Proč já mám reflektovat na množství zbytků? Neříkám, že pokud je hodně zbytků, tak toho příště udělám méně, ale zavděčit se strávníkům nelze. Jsem po kontrole ČŠI , nikoho nezajímalo kolik je zbytků, ale nakolik je plněn spotřební koš, takže to je realita. Přeji hezký

nehorázné plýtvání

odpovědět
23.12.201721:16Zdenouš
Učitelky od nás byly na ve Švédsku v rámci nějakého projektu a přijely s tím,že si tam zapisují zbytky jídla,které děti vyhodí v rámci oběda do odpadu.Přišly za mnou s tím zda bych to také nedělala,přišlo mi to jako dobrý nápad,takže jsem zapisovala na tabuli v chodbě množství zbytků z oběda.Vyšlo mi, že za ani ne 10měsícú vaření, vyhodím v průměru do odpadu při 120 porcích obědů 2500kg kvalitního jídla.Docela alarmující.

plýtvání

odpovědět
5.1.20187:48Václava
Včera jsem byla u výdeje, jako vždy podívat se, jak výdej funguje, co naši mazánci dostanou na talíř, a jak se s tím vypořádají. Jídlo je pěkné, čerstvé, barevné, chutné!! Musela jsem odejít raději do kanceláře k papírům, abych si zachovala dobrou náladu. Nedá se na to zvyknout, nebetyčné plýtvání! Plníte maso? Ano, plníme, je to fraška - ze 100 % normy, děti snědí rádo-by 60%, atd. Někdo by se měl již probrat. Je to ukazatel toho, jak si žijeme nad poměry, mě rodiče i prarodiče učili, že jídlo se nevyhazuje. Něco se již musí stát!! Nechci vypočítávat všechny újmy finanční i morální, to by mě vyhnalo i z mé práce, kterou mám ještě stále moc ráda. (muselo to ven!)

nehorázné plýtvání

odpovědět
7.1.201812:42Zdenouš
Tak jsem ráda,že i u vás v jídelně to je stejné Václavo,jako u mě.Co by jste jen tak pro zajímavost navrhovala,aby se plýtvání zamezilo.Dejte do placu nějaký nápad.
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi