Med
Zdravím všechny při pátku,
mám dotaz týkající se nákupu medu. Vzala jsem med z velkoskladu a vyšla cena jedné sklenice na 340,-. Máte někdo zkušenosti s odběrem medu od místního včelaře? U něj se pohybuje cena medu za 160,-. Je v tom nějaké zdravotní riziko? A hlavně, jak tento med zaplatit, když včelaři nemají IČO a nevystavují doklady.
Děkuji
Tak to je trochu problém, to je jako potravina neznámého původu. Odběr tzv ze dvora je určen jen k přímému konzumentu, což jídelna není. Správně by měl mít prodej všechny náležitosti.
Já bych med přijala jako dar, zaúčtovala bych cenu v místě obvyklou a pokusila se prostředky získat třeba od SRPŠ. Založila bych si adresu a jméno včelaře, oblast, kde byl vyprodukován pro případnou návštěvu hygieny nebo veterináře (med je živočišného původu).
Dobrý den, tento problém už se tu kdysi dávno řešil a myslím, že k žádné změně asi nešlo. Na všech školeních nás neustále upozorňují, že potraviny rostlinného původu lze ze dvora nakupovat bez problému, ale potraviny živočišného původu nikoliv. Med je živočišný a málokterý drobný včelař ho má veterinárně vyšetřený. Poté co se ve zprávách objevil med od nejmenované firmy s obsahem antibiotik a my jsme měli právě tento med ve školce koupený, řeším to jinak. Med jim donesu z domu (manžel je včelař), na výdejku napíši dar a dětem ho daruji. Vím, že tím riskuji pokutu, ale alespoň nikdo neřekne, že se na nich chci obohatit. Jen prostě chci, aby měli zdravý med od nás a ne nějaký míchaný bůhví odkud. Jinak nechat si vystavit doklad-prodejku za hotové by neměl být žádný problém pro žádného včelaře. Ale podle pravidel o potravinách živočišného původu to ale určitě není. Zdravím Jaroslava
I včelaři musí uvádět na trh potraviny bezpečné a zdravotně nezávadné. Z toho plyne, že žádné zdravotní riziko nehrozí. Včelař může vystavit doklad o prodeji, ićo ani razítko nejsou povinným údajem na účetním dokladu.
Med pravidelně beru přímo od včelaře, potažmo mého manžela. Doptejte se v okolí na včelaře a od něj odebírejte pravidelně. Poctivý med je určitě lepší než ten z velkoskladu, kdo ví odkud.
Milé kolegyně, na školení pořádané veterinární správou jsme slyšeli, že chovatel včel může dodat do maloobchodu, včetně stravovacích zařízení až 2 tuny medu ročně. Med musí být vždy označen etiketou se všemi legislativou požadovanými informacemi. Poviné údaje jsou: označení – stačí MED, výrobce/včelař, množství v g nebo kg, původ medu (Česká republika), datum minimální trvanlivosti.
Dobrý den. Pro doplnění vkládám odkaz na webové stránky SVS k problematice prodeje medu, resp. nákupu medu přímo od včelaře (bod za 5. „… do maloobchodu, přičemž tím je i stravovací provoz…“): https://www.svscr.cz/zivocisne-produkty/prodej-medu/ . Současně připomínám, i v případě nákupu medu od včelaře platí povinnost sledovatelnosti. Zároveň si dolovím nesouhlasit s tím, že v souvislosti s medem (resp. nákupem přímo od včelaře) žádná zdravotní rizika nehrozí – pokud včelař nebude dodržovat „co má“ (ať už úmyslně, čí neúmyslně), může stejně tak jako u každé jiné produkce potravin, vzniknout produkt zdravotně závadný, anebo nekvalitní, resp. falšovaný. Než začnete s nákupem medu přímo od včelaře tzv. ve velkém, doporučuji vyzkoušet si alespoň kvalitu medu na vzorku (buď zakoupením menšího množství, nebo vyžádáním si vzorku) – ne jednou se stalo, že med přímo od včelaře byl naředěn cukerný roztokem (což je samozřejmě v rozporu s legislativou).
Kupovala jsem med přímo od včelaře, který mi k tomu dával Certifikát od Výzkumného ústavu včelařského (měl pak označení Český med). Je pak takováto koupě v pořádku? Za rok 2022 už si med certifikovat nedával, protože je to finančně náročné.
Med
Autor: muminna
Med
Zdravím všechny při pátku,
mám dotaz týkající se nákupu medu. Vzala jsem med z velkoskladu a vyšla cena jedné sklenice na 340,-. Máte někdo zkušenosti s odběrem medu od místního včelaře? U něj se pohybuje cena medu za 160,-. Je v tom nějaké zdravotní riziko? A hlavně, jak tento med zaplatit, když včelaři nemají IČO a nevystavují doklady.
Děkuji
Autor: ivka6
Tak to je trochu problém, to je jako potravina neznámého původu. Odběr tzv ze dvora je určen jen k přímému konzumentu, což jídelna není. Správně by měl mít prodej všechny náležitosti.
Já bych med přijala jako dar, zaúčtovala bych cenu v místě obvyklou a pokusila se prostředky získat třeba od SRPŠ. Založila bych si adresu a jméno včelaře, oblast, kde byl vyprodukován pro případnou návštěvu hygieny nebo veterináře (med je živočišného původu).
Autor: Jaroslava
Dobrý den, tento problém už se tu kdysi dávno řešil a myslím, že k žádné změně asi nešlo. Na všech školeních nás neustále upozorňují, že potraviny rostlinného původu lze ze dvora nakupovat bez problému, ale potraviny živočišného původu nikoliv. Med je živočišný a málokterý drobný včelař ho má veterinárně vyšetřený. Poté co se ve zprávách objevil med od nejmenované firmy s obsahem antibiotik a my jsme měli právě tento med ve školce koupený, řeším to jinak. Med jim donesu z domu (manžel je včelař), na výdejku napíši dar a dětem ho daruji. Vím, že tím riskuji pokutu, ale alespoň nikdo neřekne, že se na nich chci obohatit. Jen prostě chci, aby měli zdravý med od nás a ne nějaký míchaný bůhví odkud. Jinak nechat si vystavit doklad-prodejku za hotové by neměl být žádný problém pro žádného včelaře. Ale podle pravidel o potravinách živočišného původu to ale určitě není. Zdravím Jaroslava
Autor: Irenaka
I včelaři musí uvádět na trh potraviny bezpečné a zdravotně nezávadné. Z toho plyne, že žádné zdravotní riziko nehrozí. Včelař může vystavit doklad o prodeji, ićo ani razítko nejsou povinným údajem na účetním dokladu.
Autor: boba2
Med pravidelně beru přímo od včelaře, potažmo mého manžela. Doptejte se v okolí na včelaře a od něj odebírejte pravidelně. Poctivý med je určitě lepší než ten z velkoskladu, kdo ví odkud.
Autor: veedoucí
Milé kolegyně, na školení pořádané veterinární správou jsme slyšeli, že chovatel včel může dodat do maloobchodu, včetně stravovacích zařízení až 2 tuny medu ročně. Med musí být vždy označen etiketou se všemi legislativou požadovanými informacemi. Poviné údaje jsou: označení – stačí MED, výrobce/včelař, množství v g nebo kg, původ medu (Česká republika), datum minimální trvanlivosti.
Autor: muminna
Všem děkuji za informace.
Autor: Lucie Janotová
Dobrý den. Pro doplnění vkládám odkaz na webové stránky SVS k problematice prodeje medu, resp. nákupu medu přímo od včelaře (bod za 5. „… do maloobchodu, přičemž tím je i stravovací provoz…“): https://www.svscr.cz/zivocisne-produkty/prodej-medu/ . Současně připomínám, i v případě nákupu medu od včelaře platí povinnost sledovatelnosti. Zároveň si dolovím nesouhlasit s tím, že v souvislosti s medem (resp. nákupem přímo od včelaře) žádná zdravotní rizika nehrozí – pokud včelař nebude dodržovat „co má“ (ať už úmyslně, čí neúmyslně), může stejně tak jako u každé jiné produkce potravin, vzniknout produkt zdravotně závadný, anebo nekvalitní, resp. falšovaný. Než začnete s nákupem medu přímo od včelaře tzv. ve velkém, doporučuji vyzkoušet si alespoň kvalitu medu na vzorku (buď zakoupením menšího množství, nebo vyžádáním si vzorku) – ne jednou se stalo, že med přímo od včelaře byl naředěn cukerný roztokem (což je samozřejmě v rozporu s legislativou).
Autor: spaky2
Kupovala jsem med přímo od včelaře, který mi k tomu dával Certifikát od Výzkumného ústavu včelařského (měl pak označení Český med). Je pak takováto koupě v pořádku? Za rok 2022 už si med certifikovat nedával, protože je to finančně náročné.