Přeskočit na obsah
Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech
Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech
Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech
Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech
Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech
Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech
Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech
Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech
Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech
Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech
Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech
Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech
Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech
Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech

Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech

Lucie Janotová

Skladem
335 Kč
335 Kč bez DPH

Kniha je určena pro všechna zařízení, kde se hromadně připravují pokrmy (např. školní jídelny, restaurace, a další provozy otevřeného a uzavřeného stravování)
Kniha poskytuje základní přehled v oblasti dodržování hygienických požadavků ve stravovacích službách, poukazuje na správnou praxi, kterou mohou převzít vedoucí pracovníci, aby zlepšili, příp. zavedli, odpovědný přístup pracovníků k přípravě pokrmů.
Kniha má formu distanční učebnice. Každá kapitola obsahuje studijní cíl, učební text, řadu cvičení, námětů k přemýšlení, úkolů a souhrn dané kapitoly. Užitečný je i závěrečný klíč, který pomůže čtenáři ověřit správnost řešení svých úkolů. Širší pravý volný okraj stránek je určen pro psaní poznámek, které pomohou čtenáři, aby lépe porozuměl obsahu.

Kapitola 1 – Bezpečnost potravin je prioritou charakterizuje, proč je zajištění zdravotní nezávadnosti potravin důležité a přináší obecný přehled pro zajištění přípravy a podávání zdravotně nezávadných potravin. V kapitole jsou popsána nebezpečí, která mohou způsobit onemocnění strávníků a příčiny jejich vzniku. Kapitola také stručně charakterizuje změny probíhající v potravinách při zpracování.
Kapitola 2 – Prevence alimentárních onemocnění: Co je třeba vědět, popisuje příčiny vzniku onemocnění způsobených především mikroorganismy a možnosti prevence. Kapitola také stručně uvádí povinnosti pracovníků stravovacích provozů a obecný postup, jak reagovat v případě výskytu onemocnění ve stravovacím provozu.
Kapitola 3 – Co je třeba vědět o mikroorganismech, popisuje nejčastější alimentární onemocnění způsobená bakteriemi, parazity, viry a houbami. Uvádí podmínky ovlivňující množení mikroorganismů a možnosti jak zamezit nebo alespoň zpomalit jejich růst.
Kapitola 4 a kapitola 5 – Osobní hygiena a Provozní hygiena poskytují přehled důležitých zásad osobní a provozní hygieny. Poskytují informace o způsobu udržování stravovacího provozu v čistotě.
Kapitola 6 – Postupy zajišťující bezpečnost potravin uvádí základní operace při výrobě pokrmů včetně příkladů jak zabránit vzniku zdravotně závadného pokrmu.

Prohlédněte si ukázky z knihy.

Publikaci je také možné zakoupit na akcích společnosti Jídelny.cz.

Autoři: Ing. Lucie Janotová, PhD.
Počet stran: 210
Formát: A5
Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá
Rok vydání: 2014 (1. vydání)

ISBN 978-80-905557-1-6

Počet stran:210
Formát:A5
Vazba:Brožovaná bez přebalu lesklá
Rok vydání:2014 (1. vydání)
ISBN:978-80-905557-1-6