Je skutečností, že některé (i velmi úspěšné) receptáře pro školní jídelny postupně zastarávají a přestávají odpovídat požadavkům na zdravé stravování. Určitým zlomem v hodnocení pokrmů bylo např. vydání Nutričního doporučení MZd v roce 2015, nebo publikování výsledků dvou studií SZÚ provedených v letech 2016-2019.
Těmto poznatkům se plně přizpůsobuje nová kniha receptů Ve škole nám stále chutná. Vychází ze dvou velmi úspěšných receptářů s podobným názvem, které byly vydány před 15-20 lety, ale upravuje jejich recepty podle nejnovějších poznatků.
Receptář přináší cca 220 úspěšných receptů, které se používají ve ŠJ po celé ČR, ovšem přizpůsobených nejnovějším poznatkům a požadavkům.
Jde o recepty úspěšné, zavedené, neexperimentující.
Receptář obsahuje široký výběr obědových pokrmů: polévky, pokrmy s různými druhy masa včetně rybího, pokrmy bezmasé slané i sladké, moučníky a saláty.
Cca 50 receptur je zařazeno ve skupině drůbežího a králičího masa, které má v moderní výživě významné místo.
Recepty odpovídají závěrům studií SZÚ o školním stravování a také Nutričnímu doporučení MZd.
Nepoužívají se uzeniny, velká pozornost je věnována vhodnému množství soli a koření, důraz je kladen na kořenicí směsi bez soli.
Zvláštní pozornost se v recepturách věnuje energetické hodnotě pokrmů a obsahu tuku.
Pokrmy mají oproti složení publikovanému v původních receptářích vylepšené nutriční hodnoty – v souladu se závěry studií SZÚ.
Rozhovor s autorkou receptáře Bc. Annou Packovou.
Počet stran: | 273 |
Formát: | A5 |
Vazba: | Brožovaná |
Rok vydání: | 2021 (1. vydání) |
ISBN: | 978-80-907622-1-3 |