Přeskočit na obsah
Základy výživy pro stravovací provozy
Základy výživy pro stravovací provozy
Základy výživy pro stravovací provozy
Základy výživy pro stravovací provozy
Základy výživy pro stravovací provozy
Základy výživy pro stravovací provozy
Základy výživy pro stravovací provozy
Základy výživy pro stravovací provozy
Základy výživy pro stravovací provozy
Základy výživy pro stravovací provozy
Základy výživy pro stravovací provozy
Základy výživy pro stravovací provozy
Základy výživy pro stravovací provozy

Základy výživy pro stravovací provozy

Jana Petrová, Sylva Šmídová

Skladem
335 Kč
335 Kč bez DPH

Kniha je určena pro všechna zařízení, kde se připravují hromadně jídla, zejména však pro školní jídelny.
Obsahuje přehledně hlavní zásady výživy člověka a náměty k jejich praktickému naplňování. Zaměřuje se převážně na děti, pozornost však věnuje i dalším skupinám strávníků, jako např. dospívajícím, seniorům a mladým sportujícím strávníkům, zabývá se i stravováním nemocných. Kromě teoretického výkladu přináší i praktická doporučení pro realizaci správné výživy ve školních jídelnách.

V úvodní kapitole Základní složky potravy se čtenář seznámí se sacharidy, tuky, bílkovinami, ale také s vitamíny, vlákninou a dalším složkami potravy.
V následující kapitole jsou rozebrány zásady správné výživy, skladba stravy, pitný režim i vliv technologické přípravy pokrmů na kvalitu výživy.
Kapitola Výživa vybraných populačních skupin se věnuje specifickým aspektům výživy dětí, dospívajících, seniorů, sportujících dětí a adolescentů. Zvláštní pozornost je věnována výživě obézních dětí.
Samostatná část knihy pojednává o poruchách příjmu potravy, jako např. mentální anorexie nebo bulimie.
Kapitola Alternativní způsoby stravování přináší informace o nových trendech ve stravování, jakými jsou například vegetariánství nebo makrobiotika a přináší návody, jak je možno prvky těchto trendů v případě potřeby uplatnit ve školním stravování.
Rozsáhlá část knihy je věnována zvláštnostem školního stravování. Čtenáři v ní najdou výklad k jednotlivým skupinám potravin, k jejich významu a uplatnění ve školním stravování a také vysvětlení doporučené pestrosti stravy.

Prohlédněte si ukázky z knihy.

Autoři: Jana Petrová, Sylva Šmídová
Počet stran: 307
Formát: A5
Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá
Rok vydání: 2014 (1. vydání)

ISBN 978-80-905557-0-9

Počet stran:307
Formát:A5
Vazba:Brožovaná bez přebalu lesklá
Rok vydání:2014 (1. vydání)
ISBN:978-80-905557-0-9