Kniha je určena pro všechna zařízení, kde se připravují hromadně jídla, zejména však pro školní jídelny.
Obsahuje přehledně hlavní zásady výživy člověka a náměty k jejich praktickému naplňování. Zaměřuje se převážně na děti, pozornost však věnuje i dalším skupinám strávníků, jako např. dospívajícím, seniorům a mladým sportujícím strávníkům, zabývá se i stravováním nemocných. Kromě teoretického výkladu přináší i praktická doporučení pro realizaci správné výživy ve školních jídelnách.
V úvodní kapitole Základní složky potravy se čtenář seznámí se sacharidy, tuky, bílkovinami, ale také s vitamíny, vlákninou a dalším složkami potravy.
V následující kapitole jsou rozebrány zásady správné výživy, skladba stravy, pitný režim i vliv technologické přípravy pokrmů na kvalitu výživy.
Kapitola Výživa vybraných populačních skupin se věnuje specifickým aspektům výživy dětí, dospívajících, seniorů, sportujících dětí a adolescentů. Zvláštní pozornost je věnována výživě obézních dětí.
Samostatná část knihy pojednává o poruchách příjmu potravy, jako např. mentální anorexie nebo bulimie.
Kapitola Alternativní způsoby stravování přináší informace o nových trendech ve stravování, jakými jsou například vegetariánství nebo makrobiotika a přináší návody, jak je možno prvky těchto trendů v případě potřeby uplatnit ve školním stravování.
Rozsáhlá část knihy je věnována zvláštnostem školního stravování. Čtenáři v ní najdou výklad k jednotlivým skupinám potravin, k jejich významu a uplatnění ve školním stravování a také vysvětlení doporučené pestrosti stravy.
Prohlédněte si ukázky z knihy.
Autoři: Jana Petrová, Sylva Šmídová
Počet stran: 307
Formát: A5
Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá
Rok vydání: 2014 (1. vydání)
ISBN 978-80-905557-0-9
Počet stran: | 307 |
Formát: | A5 |
Vazba: | Brožovaná bez přebalu lesklá |
Rok vydání: | 2014 (1. vydání) |
ISBN: | 978-80-905557-0-9 |