Máme pro vás jedinečnou příležitost zakoupit si dvě knihy za cenu jedné!
Tato akce se týká publikací základy výživy pro stravovací provozy a bezpečnost potravin ve stravovacích provozech.
Představení publikací:
ZÁKLADY VÝŽIVY PRO STRAVOVACÍ PROVOZY
Kniha je určena pro všechna zařízení, kde se připravují hromadně jídla, zejména však pro školní jídelny.
Obsahuje přehledně hlavní zásady výživy člověka a náměty k jejich praktickému naplňování. Zaměřuje se převážně na děti, pozornost však věnuje i dalším skupinám strávníků, jako např. dospívajícím, seniorům a mladým sportujícím strávníkům, zabývá se i stravováním nemocných. Kromě teoretického výkladu přináší i praktická doporučení pro realizaci správné výživy ve školních jídelnách.
V úvodní kapitole Základní složky potravy se čtenář seznámí se sacharidy, tuky, bílkovinami, ale také s vitamíny, vlákninou a dalším složkami potravy.
V následující kapitole jsou rozebrány zásady správné výživy, skladba stravy, pitný režim i vliv technologické přípravy pokrmů na kvalitu výživy.
Kapitola Výživa vybraných populačních skupin se věnuje specifickým aspektům výživy dětí, dospívajících, seniorů, sportujících dětí a adolescentů. Zvláštní pozornost je věnována výživě obézních dětí.
Samostatná část knihy pojednává o poruchách příjmu potravy, jako např. mentální anorexie nebo bulimie.
Kapitola Alternativní způsoby stravování přináší informace o nových trendech ve stravování, jakými jsou například vegetariánství nebo makrobiotika a přináší návody, jak je možno prvky těchto trendů v případě potřeby uplatnit ve školním stravování.
Rozsáhlá část knihy je věnována zvláštnostem školního stravování. Čtenáři v ní najdou výklad k jednotlivým skupinám potravin, k jejich významu a uplatnění ve školním stravování a také vysvětlení doporučené pestrosti stravy.
Prohlédněte si ukázky z knihy.
Autoři: Jana Petrová, Sylva Šmídová
Počet stran: 307
Formát: A5
Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá
Rok vydání: 2014 (1. vydání)
ISBN 978-80-905557-0-9
BEZPEČNOST POTRAVIN VE STRAVOVACÍCH PROVOZECH
Kniha je určena pro všechna zařízení, kde se hromadně připravují pokrmy (např. školní jídelny, restaurace, a další provozy otevřeného a uzavřeného stravování)
Kniha poskytuje základní přehled v oblasti dodržování hygienických požadavků ve stravovacích službách, poukazuje na správnou praxi, kterou mohou převzít vedoucí pracovníci, aby zlepšili, příp. zavedli, odpovědný přístup pracovníků k přípravě pokrmů.
Kniha má formu distanční učebnice. Každá kapitola obsahuje studijní cíl, učební text, řadu cvičení, námětů k přemýšlení, úkolů a souhrn dané kapitoly. Užitečný je i závěrečný klíč, který pomůže čtenáři ověřit správnost řešení svých úkolů. Širší pravý volný okraj stránek je určen pro psaní poznámek, které pomohou čtenáři, aby lépe porozuměl obsahu.
Kapitola 1 – Bezpečnost potravin je prioritou charakterizuje, proč je zajištění zdravotní nezávadnosti potravin důležité a přináší obecný přehled pro zajištění přípravy a podávání zdravotně nezávadných potravin. V kapitole jsou popsána nebezpečí, která mohou způsobit onemocnění strávníků a příčiny jejich vzniku. Kapitola také stručně charakterizuje změny probíhající v potravinách při zpracování.
Kapitola 2 – Prevence alimentárních onemocnění: Co je třeba vědět, popisuje příčiny vzniku onemocnění způsobených především mikroorganismy a možnosti prevence. Kapitola také stručně uvádí povinnosti pracovníků stravovacích provozů a obecný postup, jak reagovat v případě výskytu onemocnění ve stravovacím provozu.
Kapitola 3 – Co je třeba vědět o mikroorganismech, popisuje nejčastější alimentární onemocnění způsobená bakteriemi, parazity, viry a houbami. Uvádí podmínky ovlivňující množení mikroorganismů a možnosti jak zamezit nebo alespoň zpomalit jejich růst.
Kapitola 4 a kapitola 5 – Osobní hygiena a Provozní hygiena poskytují přehled důležitých zásad osobní a provozní hygieny. Poskytují informace o způsobu udržování stravovacího provozu v čistotě.
Kapitola 6 – Postupy zajišťující bezpečnost potravin uvádí základní operace při výrobě pokrmů včetně příkladů jak zabránit vzniku zdravotně závadného pokrmu.
Prohlédněte si ukázky z knihy.
Publikaci je také možné zakoupit na akcích společnosti Jídelny.cz.
Autoři: Ing. Lucie Janotová, PhD.
Počet stran: 210
Formát: A5
Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá
Rok vydání: 2014 (1. vydání)
ISBN 978-80-905557-1-6
Konec nejistoty při sestavování jídelních lístků!
Jídelníček je základem, podle něhož je jídelna hodnocena – jak strávníky, tak veřejností nebo kontrolními orgány. Na jeho skladbě velmi záleží. Sestavit měsíční jídelníček, aby vyhovoval všem požadavkům, je ale velmi komplikované.
Vybrali jsme pro vás 30 nejzajímavějších lístků z mateřských a základních škol, které sestavily zkušené vedoucí školních jídelen.
Publikace obsahuje komentáře nutriční terapeutky i vedoucí školní jídelny.
Nutriční terapeutka si všímá vhodnosti jídelníčku pro výživu dětí, nutričních vlastností jednotlivých menu a pokrmů, poukazuje na klady a zápory některých používaných potravin a jejich kombinací v jídelníčku. Vedoucí školní jídelny sleduje pestrost jídelníčku, komentuje ho z hlediska provozního (cena, použité technologie apod.) a zamýšlí se i nad jeho vztahem k chutím a požadavkům strávníků. V případech, kdy jídelníček obsahuje nedostatky, málo vhodné pokrmy a kombinace, pak komentáře nabízejí i konkrétní vylepšení.
Sestavené jídelní lístky jsou dvoutýdenní, jen výjimečně obsahují týdenní menu.
Vše je přehledně zveřejněno na dvoustraně: vlevo jídelníček, vpravo stanoviska odbornic.
Publikace je rozdělena do 4 oddílů:
- Jídelní lístky pro mateřské školy
- Jídelní lístky pro základní a mateřské školy
- Jídelní lístky základních škol s výběrem
- Jídelní lístky základních škol bez výběru
Soubor je navržený tak, aby pro vás byl skutečným zdrojem inspirace a průvodcem při sestavování jídelníčků pro dětské strávníky.
Počet stran: | 63 |
Formát: | A4 |
Vazba: | sešívaná brožura |
Rok vydání: | 2023 |
Publikace je novým a jedinečným pomocníkem pro nové vedoucí a kuchařky školních jídelen a pro zajištění každodenního provozu.
Skládá ze dvou dílů. První s podtitulem Metodika řízení (1 výtisk) obsahuje návody k řízení školní jídelny a druhá s podtitulem Receptury (2 výtisky) přináší receptář základních pokrmů pro školní stravování. Celý komplet nahrazuje podobné knižní soubory, které byly v minulosti vydávány a které již na trhu nejsou dostupné.
Největší předností publikace je spojení klasických jednoduchých receptur s podrobnými odbornými texty. Vše najdete na jednom místě bez nutnosti hledat na internetu a zejména začínajícím vedoucím publikace poskytne mnoho impulsů pro jejich další odborný rozvoj.
První díl má šitou vazbu, druhý díl v robustním provedení má tvrdé desky a kroužkovou vazbu.
1. díl – Metodika řízení (1x)
Obsahuje kompletní návody ze všech oblastí, s kterými vedoucí školní jídelny přichází do styku.
Seznamte se s přehledem kapitol – klikněte vlevo na oranžové tlačítko Ukázka.
Mezi texty najdete
– podrobně rozpracované pokyny k pestrosti stravy,
– jedinečný přehled hlavních právních předpisů pro školní jídelny a popis jejich nejdůležitějších ustanovení,
– detailní popis zásad hygieny a výživy, šitý na míru školním jídelnám,
– výklad spotřebního koše včetně návodu na čtení etiket potravin,
– rozsáhlý text o moderních technologiích ve školním stravování,
– dále ucelené texty k řízení školní jídelny, k personalistice nebo ekonomice jídelny, k internátnímu stravování a k řadě dalších oblastí.
2. díl – Receptury (2x)
Obsahuje 321 receptur ze všech skupin pokrmů, které jsou ve školním stravování potřebné: jak hlavní pokrmy masité i bezmasé, tak také polévky, přílohy, omáčky, saláty nebo několik desítek receptů na přesnídávky a svačiny.
Seznamte se s jejich přehledem.
– Z velké části jde o receptury, které tvoří základ jídelních lístků školních jídelen: zeleninové a masové vývary, zeleninové a luštěninové polévky, základní druhy omáček (např. smetanová, rajská, koprová), také základní úpravy mas, přílohy, pečivo na svačiny, kaše, nápoje.
– Tyto recepty lze snadno obměňovat a vytvářet tak nové, zajímavější a atraktivní varianty.
– Recepty mají upraven obsah soli a dalších složek, aby odpovídaly současným požadavkům na zdravou výživu.
– Receptury jsou doplněny výkladem o záměnách potravin v recepturách, o přiměřeném solení a o správné přípravě vývarů a o možnostech záměn surovin.
– Je doplněna ukázkou měsíčního jídelního lístku, sestaveného z receptur této knihy.
NÁŠ TIP: Zajímají Vás bližší informace? Podívejte se na video, kde publikace představujeme a vedeme o nich rozhovor s Mgr. Alenou Strosserovou. Video ve větším rozlišení je Vám k dispozicina YouTube.
Publikace je novým a jedinečným pomocníkem pro nové vedoucí a kuchařky školních jídelen a pro zajištění každodenního provozu.
Skládá ze dvou dílů. První s podtitulem Metodika řízení (1 výtisk) obsahuje návody k řízení školní jídelny a druhá s podtitulem Receptury (1 výtisk) přináší receptář základních pokrmů pro školní stravování. Celý komplet nahrazuje podobné knižní soubory, které byly v minulosti vydávány a které již na trhu nejsou dostupné.
Největší předností publikace je spojení klasických jednoduchých receptur s podrobnými odbornými texty. Vše najdete na jednom místě bez nutnosti hledat na internetu a zejména začínajícím vedoucím publikace poskytne mnoho impulsů pro jejich další odborný rozvoj.
První díl má šitou vazbu, druhý díl v robustním provedení má tvrdé desky a kroužkovou vazbu.
1. díl – Metodika řízení (1x)
Obsahuje kompletní návody ze všech oblastí, s kterými vedoucí školní jídelny přichází do styku.
Seznamte se s přehledem kapitol – klikněte vlevo na oranžové tlačítko Ukázka.
Mezi texty najdete
– podrobně rozpracované pokyny k pestrosti stravy,
– jedinečný přehled hlavních právních předpisů pro školní jídelny a popis jejich nejdůležitějších ustanovení,
– detailní popis zásad hygieny a výživy, šitý na míru školním jídelnám,
– výklad spotřebního koše včetně návodu na čtení etiket potravin,
– rozsáhlý text o moderních technologiích ve školním stravování,
– dále ucelené texty k řízení školní jídelny, k personalistice nebo ekonomice jídelny, k internátnímu stravování a k řadě dalších oblastí.
2. díl – Receptury (1x)
Obsahuje 321 receptur ze všech skupin pokrmů, které jsou ve školním stravování potřebné: jak hlavní pokrmy masité i bezmasé, tak také polévky, přílohy, omáčky, saláty nebo několik desítek receptů na přesnídávky a svačiny.
Seznamte se s jejich přehledem.
– Z velké části jde o receptury, které tvoří základ jídelních lístků školních jídelen: zeleninové a masové vývary, zeleninové a luštěninové polévky, základní druhy omáček (např. smetanová, rajská, koprová), také základní úpravy mas, přílohy, pečivo na svačiny, kaše, nápoje.
– Tyto recepty lze snadno obměňovat a vytvářet tak nové, zajímavější a atraktivní varianty.
– Recepty mají upraven obsah soli a dalších složek, aby odpovídaly současným požadavkům na zdravou výživu.
– Receptury jsou doplněny výkladem o záměnách potravin v recepturách, o přiměřeném solení a o správné přípravě vývarů a o možnostech záměn surovin.
– Je doplněna ukázkou měsíčního jídelního lístku, sestaveného z receptur této knihy.
NÁŠ TIP: Zajímají Vás bližší informace? Podívejte se na video, kde publikace představujeme a vedeme o nich rozhovor s Mgr. Alenou Strosserovou. Video ve větším rozlišení je Vám k dispozicina YouTube.
Základem knihy je 100 receptur úspěšných bezmasých pokrmů, které nám dodaly školní jídelny. Ke každému pokrmu navrhla nutriční terapeutka kompletní bezmasé menu, které splňuje ty nejvyšší nároky výživových specialistů. Pro zájemce, kteří se nespokojí s tím, že jen zařadí hotové menu do jídelníčku, a budou chtít vědět, jak vyvážená a plnohodnotná menu vytvářet, jsme připravili obsáhlou výkladovou část receptáře. Tato část rozebírá základní principy výživy se zřetelem k bezmasým pokrmům, ukazuje, jaké živiny najdeme v různých surovinách, a seznamuje čtenáře, jak tyto potraviny do stravy správně zařazovat.
Výhodou je, že takové poznatky lze užít nejen při přípravě obědů, ale také svačin v MŠ nebo večeří v dětských domovech a internátech. Tato teoretická část je zakončena kapitolou Nutričně vyvážené bezmasé pokrmy a bezmasá menu v praxi. Ta obsahuje praktický návod, jak sestavovat bezmasá obědová menu. Čtenáři zde najdou spoustu praktických příkladů, jak kombinovat potraviny v bezmasých menu, aby vznikl oběd nejen chutný, ale také vyvážený z pohledu výživy a bohatý na živiny.
Publikaci je také možné zakoupit na akcích společnosti Jídelny.cz.
Počet stran: | 120 |
Formát: | A5 |
Vazba: | Brožovaná |
Rok vydání: | 2020 (1. vydání) |
ISBN: | 978-80-907622-0-6 |
- 145 rybích receptů na jednom místě.
- Recepty obsahují nejen běžně používaná rybí masa (např. rybí filé, treska, losos) ale i ryby méně používané.
- V receptech jsou přednostně čerstvé nebo zmražené potraviny, jen výjimečně sterilované.
- Recepty byly upraveny a připraveny na základě pokynů nutriční terapeutky.
Mezi kulinárními úpravami dominuje pečené maso, ale v knize najdete rovněž návody na množství dušených a vařených pokrmů, i smažených, dále pestrou paletu receptů rybího filé, rovněž široký výběr zapečených pokrmů, polévek z rybího masa, pomazánek a salátů.
Prohlédněte si ukázky z knihy.
Seznam receptur obsažených v knize.
Publikaci je také možné zakoupit na akcích společnosti Jídelny.cz.
Počet stran: | 185 |
Formát: | A5 |
Vazba: | Brožovaná |
Rok vydání: | 2019 (1. vydání) |
ISBN: | 978-80-905557-9-2 |