Přeskočit na obsah

Tematická odpoledne s ochutnávkou ve školní jídelně v Brťově-Jenči

Nechte se inspirovat nápaditými ochutnávkovými akcemi ze školní jídelny Brťov-Jeneč. Tato jídelna sice patří počtem strávníků mezi ty menší, ale její aktivity mohou inspirovat i velká stravovací zařízení.

Autor: Kateřina Bajková

Naše školní jídelna v obci Brťov-Jeneč patří bezesporu k těm menším. To ale neznamená, že se na malých vesnicích nesnažíme o zdravé stravování našich dětí a o kulturní zážitky svých občanů, právě naopak. A já vám o tom něco málo napíši…

O školní jídelně

Naše mateřská škola má jen jednu třídu pro sedmadvacet dětí, tudíž jsem v kuchyni pouze sama. Jako kuchařka zde pracuji od roku 2010 a od roku 2016 jsem navíc vedoucí stravování. Musím přiznat, že práce vedoucí mne baví snad ještě více. Na základě své nové funkce jsem se rozhodla stravování u nás v mateřské škole posunout ještě o pár kroků dál.

Přihlásila jsem naši školní jídelnu do soutěže o Nejlepší školní oběd, zapsala jsem nás i do projektu Zdravá školní jídelna, od září jsem si vzala do kuchyně studentku druhého ročníku oboru kuchař-číšník a také jsem začala více spolupracovat s našimi dodavateli.

Bohužel mnoho dodavatelů ani nechce být osloveno od malých stravovacích zařízení, mnohokrát se mi dostalo odpovědi typu: „Máte malou objednávku, to se nám nevyplatí“. O to více si vážím těch dodavatelů, kterým se sice možná nevyplatíme, ale o to máme vřelejší vztahy.

V loňském školním roce jsem zapřemýšlela o regionálních džusech, které neobsahují žádný přidaný cukr, ani konzervanty. Zvedla jsem telefon a požádala obchodního zástupce této firmy, zda by mi dokázal pro děti zajistit malé balení, aby i rodiče zjistili, co vlastně jejich děti ve školce dostávají. Bohužel to v ten okamžik nebylo možné. Ovšem mezi řečí se zmínil, že dělají různé ochutnávkové akce. Což byla pro mne výzva.

Čarodějnické dílničky s ochutnávkou

Říkala jsem si, že bych ráda rodičům představila dodavatele kvalitních potravin vhodných právě pro školní stravování, a také jsem chtěla, aby se rodiče dozvěděli, za jaké potraviny jejich peníze utrácím. Zajistila jsem si sál od obecního úřadu, oslovila zmiňované dodavatele a požádala paní učitelky o tematické vyrábění, vystřihování a malování. Po tomhle se mohla akce s názvem „Čarodějnické dílničky s ochutnávkou a prezentací“ spustit.

Za jídelnu jsem připravila cizrnové palačinky, domácí pečivo s chia semínky a sýrovou pomazánkou a naši regionální dodavatelé přidali něco více na ochutnání. Akce se zúčastnilo 69 osob včetně dětí.

A možná právě proto, že tato akce měla úspěch a já se v podobném organizování skutečně našla, rozhodla jsem se pustit do další akce. Tentokrát jsem si na stránkách portálu Jídelny.cz přečetla, že v měsíci říjnu budou tři velice zajímavé dny pro školní stravování „Světový den výživy“, „Den jablek“ a „Světový den těstovin“. Tyto významné dny byly skvělým základem pro uspořádání další veřejné akce. Po předchozí zkušenosti jsem již věděla, na koho se mohu s důvěrou obrátit.

Dýňové dlabání

Opět jsem oslovila naše regionální dodavatele 100% ovocných džusů, dodavatele zdravých doplňkových potravin a koření. Dále jsem oslovila střední odborné gastronomické školy z okolí, zda by mohly připravit nějakou ukázku slavnostních tabulí. Jen pouhý týden před akcí jsem se náhodně seznámila s jednou výživovou poradkyní, které jsem o této chystané akci pověděla, a protože se jí nápad velice líbil, účast přislíbila. Paní učitelky připravily tradiční dýňové dlabání, které bývá každoročně v budově MŠ jen pro „školkové děti“. Opět jsem zajistila od vedení obce zapůjčení sálu pro tuto veřejnou akci, sál jsem připravila, tak aby mohly přijet mistrové odborného výcviku se svými žáky a připravit slavnostní tabule den před akcí. A v den akce jsem se svojí učnicí, která je u mne na praxi, připravila pohoštění na ochutnávku.

Bohužel nebylo možné akci uskutečnit během víkendu, musely jsme proto pohoštění připravovat během běžného pracovního dne v MŠ. Bylo to opravdu náročné, paní učitelky nám ale naštěstí velice pomohly, aby se vše časově stihlo.

Vše začalo jablky, protože byl přece ten Den jablek. Sehnaly jsme bohužel jen devět odrůd, které jsme označily a pokrájely k ochutnání. Napekly jsme domácí pečiva, jedno z pšeničné hladké mouky s chia semínky a jedno vícezrnné ze špaldové mouky, nakoupily jsme i několik rohlíků z pekárny. Z pečiva jsme připravily jednohubky s pomazánkami česnekovou, tvarohovou s mrkví a z krabích tyčinek. Kolegyně školnice upekla svůj vyzkoušený jablečný závin a my ještě dopekly jogurtový koláč s jablky a s drobenkou a piškot s jablky.

Učnice měla na svojí tabuli připraveny dýňové a jablečné specialitky, například dýňové cookies anebo kokosovou panna cottu se skořicovo-medovým jablkem a zástupce jedné z firem měl připravený makovník, k ochutnání toho tudíž bylo dost.

                      Dýňové dlabání 1                        Dýňové dlabání 2                     

Po příchodu se všichni vrhli tím směrem, který uznali za vhodný, někdo začal prohlídkou sálu, jiný ochutnáním ovoce, či jiných pochutin. Každý zkrátka dle svého. Velkým lákadlem celé akce byli ovšem naši dodavatelé, kteří nabízeli svoje produkty buď k přímému prodeji, nebo jen na objednání. A krásnou ozdobou celé akce byla výživová poradkyně, která nám na požádání měřila tělesné parametry.

Samotná akce na sále trvala zhruba dvě hodiny, ovšem mnohem více času bylo zapotřebí k přípravě a poté úklidu nejen sálu. Ale, stálo to za to. Těch spokojených lidí, co jsem zde viděla, co mi ještě večer psali a děkovali, bylo dostatek, aby mi to vynaloženou energii zpět dodalo.

Vedoucím, kuchařkách a zkrátka všem co chtějí něco dělat, vzkazuji: „Nebojte se a jděte do Vašich nápadů.“ Vždy se najde někdo, kdo vše zkritizuje, ale většinou jsou to ti, co sedí doma! A pro ty ostatní má opravdu smysl cokoliv podnikat.

Ještě tedy prosím závěrem velké poděkování všem, kteří se jakkoliv podíleli na obou akcích – dodavatelé, účastníci, učitelky, děti, moje rodina a ostatní dobrovolníci, co přidali ruku k dílu, úklidu či odvozu.

Právě teď se mi v hlavě rýsuje další nápad, už se těším, až jej uskutečním…

 Kateřina Bajková – vedoucí stravování, školní jídelna Brťov-Jeneč

Autor: Kateřina Bajková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Valentýna

    Pouze devět odrůd jablek
    Vážená paní Kateřino,

    jste skutečně obdivuhodná. Kuchařka a vedoucí v jednom a ještě máte chuť do dalších akcí. Líbí se mi, jak jste sehnali „pouze devět odrůd jablek“ … 🙂 Blahopřeji k pěkným akcím, pěknému článku a přeji neutuchající elán i do budoucna.

    • Autor: Katka Bajková

      Milá Valentýno,
      moc děkuji za Váš krásný příspěvek. Každý takový kousek potěší, jsem za tyto větičky velice vděčná!
      Děkuji

  • Autor: kuchařinka

    ochutnávka šj Brťov-Jeneč
    Milá paní vedoucí super akce, smekám !

  • Autor: barca

    omlouvam se
    Samozrejme znamka za 1 🙂