Online pořad Vydáno #13 pro školní jídelny jsme pro vás vysílali 25.1.2024. Pokud jste se však na živé vysílání nemohli dostavit, můžete teď shlédnout jeho záznam!
Paní Bc. Ilona Špráchalová zodpověděla otázky ohledně předpisů školního stravování (školský zákon, vyhláška č. 107/2005 Sb., vyhláška č. 84/2005 Sb.), stravování žáků, stravování zaměstnanců škol a školských zařízení a doplňkové činnosti.✔
Představili jsme našeho nového partnera Firex Multifunkce a Violife Professional pro vás připravil několik zajímavých receptů, které můžete využít ve vaší praxi.🍴
Videozáznam z 27.09.2022
Účinkující: Ing. Lucie Janotová, Ph.D. a další
Začátek školního roku bývá hektický. Kromě přihlášek nových strávníků či případného přecenění stravného musíte do toho všeho ještě řešit dodržování nejrůznějších hygienických principů. Jak správně skladovat potraviny a co s načatým balením? Jak správně zanést hygienická nařízení do vnitřního řádu a jiných dokumentů jídelny? A co donášení stravy či surovin do ŠJ, jak to hygienicky správně podchytit?
Není proto divu, že hygiena a HACCP ve školních jídelnách je věčným a velmi vděčným tématem, o které si neustále píšete. Vyslyšeli jsme vaše přání a v nejnovějším díle našeho pořadu Vydáno pro školní jídelny můžete se těšit na diskuzi s Ing. Lucií Janotovou, Ph.D. právě na tato témata. Pokud tedy máte k tématům dotazy, neváhejte je již nyní psát do chatu. Paní Janotová na ně bude v rámci diskuze postupně odpovídat.
V rámci programu dále vystoupí Jan Laub z VIS Plzeň a přiblíží zálohování dat s modulem Sejf jakožto rozšíření Chytré zálohy. Co tento modul umí? Jak funguje? Ve Vydáno se dozvíte, jak limitovat kybernetické hrozby i zajistit data třeba i při rozbití hardwaru a ztrátě ostré verze.
Nepřijdete ani o zajímavé informace od našich partnerů týkající se úspor energií, přípravy pomazánek a nápojového programu.
Délka pořadu: cca 100 min.
Osvědčení není součástí webináře!
Prosím, objednejte si vstup do webináře pomocí tlačítka Objednat webinář. Vstup Vám pak bude zpřístupněn bez jakéhokoliv poplatku.
Videozáznam z 16.06.2022
Účinkující: Ing. Pavel Ludvík a další
Letní prázdniny se blíží. A s nimi i spousta dotazů a nejasností týkajících se prázdninového provozu. Za jakých podmínek může jídelna zastavit provoz? Jak se přiděluje práce kuchařkám, když jim dovolená nestačí? Může jim zaměstnavatel nařídit neplacenou dovolenou nebo je převést na jinou práci? Dá se taková práce odmítnout?
V předtočené přednášce Školní jídelna během prázdnin Vám se Ing. Pavel Ludvík nejen těmto dotazům, ale rozebere také to, zda jídelna může vařit pro děti, za jakou cenu, a zmíní náměty, čím kuchařkám v zavřené jídelně vyplnit čas.
Počítač je v dnešní době běžným nástrojem naší práce, ale také případným rizikem. Zamysleli jste se někdy nad bezpečností počítače ve školní jídelně? Že se Vás to netýká? Jste si jistí? V živém vstupu Vám odborník na počítačovou bezpečnost objasní, na co je třeba si dát pozor na internetu, v mailu, v elektronickém bankovnictví, při evidenci citlivých dat strávníků. Využijte jedinečné možnosti položit mu také Vaše otázky, s kterými si možná netroufnete oslovit školního správce sítě.
K létu také patří osvěžující nápoje. Přineseme Vám inspiraci na přípravu nápojů do horkých dnů, které nás čekají.
Nejen tyto, ale možná i další zajímavé informace na Vás čekají v předprázdninovém pořadu Vydáno #11 pro školní jídelny.
Délka pořadu: 90 min.
Osvědčení není součástí webináře!
Prosím, objednejte si vstup do webináře pomocí tlačítka Objednat pořad. Vstup Vám pak bude zpřístupněn bez jakéhokoliv poplatku.
12. díl vysíláme 27. září 2022 od 13:00 hod.
Videozáznam z 21.04.2022
Účinkující: Mgr. Alena Strosserová, Ing. Pavel Ludvík a další
Minule jste se nás hodně ptali na stravování dětských skupin. Do tohoto dílu je proto zařazena přednáška na téma vaření pro dětské skupiny od Ing. Pavla Ludvíka, který se této problematice intenzivně věnuje již od úpravy legislativy.
V pořadu dále zazní užitečné tipy a praktické recepty na zdravé vaření s firmou Rational.
Ve vysílání nechybí ani další odborná konzultace, tentokrát na téma Diety ve školních jídelnách s Mgr. Alenou Strosserovou – nutriční terapeutkou, která zároveň pracuje jako metodička školních jídelen na Praze 3.
Dozvíte se také informace týkající se velmi aktuálního tématu, a to stravování dětí z Ukrajiny. V živém rozhovoru je zodpovězena řada zajímavých dotazů. Využijte této příležitosti a poslechněte si odpovědi!
Nejen tyto, ale možná i další zajímavé informace na Vás čekají v pořadu Vydáno #10 pro školní jídelny.
Délka pořadu: 100 min.
Osvědčení není součástí webináře!
Prosím, objednejte si vstup do webináře pomocí tlačítka Objednat pořad. Vstup Vám pak bude zpřístupněn bez jakéhokoliv poplatku.
11. díl vysíláme 16. června 2022 od 13:00 hod.
Videozáznam ze 17.03.2022.
Účinkující: Bc. Anna Packová a další
Z předchozího, lednového vysílání jste si pochvalovali možnost dotazů k tématu hygiena a HACCP a psali jste si o další témata. Do březnového vysílání jsme proto zařadili další odbornou konzultaci, tentokrát na téma Spotřební koš a nutriční doporučení s Bc. Annou Packovou ze Státního zdravotního ústavu. Pokud máte k tématu dotazy, tak je můžete již nyní psát do chatu.
Dále se dozvíte, jak můžete získat až 85 % nákladů na rekonstrukci kuchyně díky dotacím. Své zkušenosti Vám předají profesionálové ze společnosti Rational. K tématu přispěje také Ing. Martin Jára z Regionální poradenské agentury.
Nejen tyto, ale možná i další zajímavé informace na Vás čekají v pořadu Vydáno #9 pro školní jídelny.
Délka pořadu: 75 min.
Osvědčení není součástí webináře!
Prosím, objednejte si vstup do webináře pomocí tlačítka Objednat webinář. Vstup Vám pak bude zpřístupněn bez jakéhokoliv poplatku.
Desátý díl vysíláme 21. dubna 2022 od 13:00 hod.
Videozáznam z 13.01.2022.
Účinkující: Ing. Lucie Janotová, Ph.D., a další
Záčátek roku bývá občas trochu hektický. Snažíme se ujasnit si informace z předchozího roku, případně se připravit na to, co nás právě čeká. A protože věčným a velmi vděčným tématem, o které si neustále píšete je hygiena a HACCP ve školních jídelnách, tak jsme vyslyšeli vaše přání a v lednovém díle se můžete těšit na diskuzi s Ing. Lucií Janotovou, Ph.D., právě na tato témata. Pokud tedy máte k tématům dotazy, tak je můžete již nyní psát do chatu.
Dále se dozvíte jaké nové webináře, jsme si pro Vás tento rok připravili.
A nezapomeňte, že do 10. 1. 2022 je možné soutěžit se společností Rational o knihu Restart jídelníček. Podrobnosti najdete v záznamu prosincového dílu, případně ke stažení v bonusovém materiálu u pořadu. V přímém přenosu vyhlásíme 3 vítěze, kteří knihu obdrží.
Nejen tyto, ale možná i další zajímavé informace na Vás čekají v lednovém vysílání pořadu.
Předpokládaná délka pořadu 60 min.
Délka pořadu se může lišit v závislosti na obsahu.
Osvědčení není součástí webináře!
Prosím, objednejte si vstup pomocí tlačítka Objednat videozáznam. Vstup Vám pak bude zpřístupněn bez jakéhokoliv poplatku.
Devátý díl vysíláme 17. března 2022 od 13:00 hod.
Videozáznam z 16.12.2021.
Účinkující: Mgr. Jana Petrová, dále Petr Náhlík, korporátní šéfkuchař společnosti Rational, realizační tým projektu Nové trendy v moderním vaření a další.
Vánoce se nezadržitelně blíží a s nimi i další díl našeho pořadu. A co na Vás čeká? Ukázka přípravy tradičních českých vánočních jídel pomocí technologií od společnosti Rational. Dále rozhovor s oblíbenou nutriční terapeutkou Mgr. Janou Petrovou na téma bylinky a koření, včetně podrobností k bylinkám ze zahrádky, či darovaným, z pohledu hygienických pravidel. Také nebude chybět pohled do zákulisí příprav dlouho očekávaných Nových trendů v moderním vaření, které jsou plánovány na období jarních prázdnin 2022. A jako bonus pro Vás máme připravenou vánoční soutěž. Napište nám nejpozději do 13. 12. 2021, na e-mail miroslava.lindauerova@jidelny.cz, netradiční zážitek z Vaší školní jídelny, který Vás vzal u srdce, a nikdy na tento zážitek nezapomenete. 3 výherci, které v přímém přenosu vybereme, se mohou těšit na krásné dárky. Každý z výherců obdrží 4 námi vydané knihy receptur pro školní jídelny a od partnera společnosti Professional Support získá balíček čistících přípravků. Další možnost získat zajímavou publikaci nabídne i společnost Rational. To se ale nechte překvapit v pořadu!
Podmínka účasti v soutěži, je přihlášení na 7. díl pořadu Vydáno pro školní jídelny, dodržení termínu pro zaslání příběhu a uvedení Vašeho jméno a název zařízení, kam můžeme výhru zaslat. Zároveň prosíme o sdělení, zda si přejete jméno a název zařízení uveřejnit.
Společnost Jídelny.cz (pořadatel soutěže), si vyhrazuje právo uveřejnit zaslané příběhy, foto na svých webových stránkách, sociálních sítích, online vysílání nebo i v tištěné podobě, a to s uvedením jména autora a zařízení. Autor příběhu zasláním textu souhlasí s předchozími body a potvrzuje, že se jedná o autorské dílo, nikoli příběh někoho jiného.
Tak neváhejte s přihláškou a zpříjemněte si předvánoční čas naším pořadem.
Těšíme se na Vás Již 16. 12. 2021 od 13h.
Předpokládaná délka pořadu 60 min.
Délka pořadu se může lišit v závislosti na obsahu.
Osvědčení není součástí webináře!
Prosím, objednejte si vstup pomocí tlačítka Objednat videozáznam. Vstup Vám pak bude zpřístupněn bez jakéhokoliv poplatku.
Osmý díl vysíláme 13. ledna 2022 od 13:00 hod.
Videozáznam z 11.11.2021.
Účinkující: Ing. Pavel Ludvík, dále zástupce společnosti 2P SERVIS a další
Podzim je tu a na dveře pomalu, ale jistě, začíná ťukat zima. A stejně jako je změna ročního období, tak i my pro vás sledujeme aktuální změny ze světa školních jídelen.
V listopadovém dílu se můžete těšit na rozhovor s Ing. Pavlem Ludvíkem, který vás seznámí s Dopady aktuálních legislativních změn pro školní jídelny, a rád zodpoví i vaše dotazy v chatu. Také si nenechte ujít tipy na správný výběr šatníku. Samozřejmě toho pracovního. Rady a tipy přinese reportáž od společnosti 2P SERVIS, která bude také přítomna na chatu, a připravena na veškeré dotazy, které budete k tématu mít, odpovídat.
A budeme pokračovat i v dalším představení využití technologii společnosti Montycon.
Nejen to a mnohem více…
Váháte pořád s přihláškou? Věříme, že ne a těšíme se na vás.
Předpokládaná délka pořadu 60 – 90 min.
Délka pořadu se může lišit v závislosti na obsahu.
Osvědčení není součástí webináře!
Prosím, objednejte si vstup pomocí tlačítka Objednat videozáznam. Vstup Vám pak bude zpřístupněn bez jakéhokoliv poplatku.
Videozáznam z 16.09.2021.
Účinkující: Ing. Petra Zukalová, dále zástupce společnosti Montycon, a další
Září je ve znamení návratu strávníků do školních jídelen. A stejně tak se i náš online pořad vrací po prázdninové pauze s pořádnou dávkou informací. S Ing. Petrou Zukalovou se podíváme na kontroly školní jídelny ze strany zřizovatele a České školní inspekce.
Dále nebude chybět ani živá diskuze, nyní na téma moderního varného, udržovacího a mycího systému se zástupcem společnosti Montycon. Své dotazy budete mít možnost opět pokládat s předstihem prostřednictvím chatu.
Také na vás čeká zajímavý rozhovor k nové knize, kterou naše společnost vydává. A nebude chybět i další tip na pomocníka do kuchyně od společnosti Robot Coupe.
To vše a možná i něco navíc na vás čeká v pátém dílu pořadu Vydáno pro školní jídelny. Stačí se jen přihlásit!
Předpokládaná délka pořadu 60 min.
Délka pořadu se může lišit v závislosti na obsahu.
Osvědčení není součástí webináře!
Prosím, objednejte si vstup pomocí tlačítka Objednat videozáznam. Vstup Vám pak bude zpřístupněn bez jakéhokoliv poplatku.
Šestý díl vysíláme 11. listopadu 2021 od 13:00 hod.
Videozáznam z 10.06.2021
Účinkující: zástupce společnosti Robot Coupe, Mgr. Ivana Lukašíková, Ing. Lucie Janotová, Ph.D.
Výběr správných pomocníků do kuchyně může být někdy oříšek. V živé poradně Vám firma Robot Coupe prozradí, jaký krouhač zeleniny je vhodný pro Váš provoz a zodpoví dotazy, které budete moci k tématu pokládat prostřednictvím chatu.
V další části pořadu Vás seznámíme se závěry studie věnované měření soli v polévkách, připravovaných ve školních jídelnách Zlínského kraje, o kterých nám poví Mgr. Ivana Lukašíková, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně. Také nebude chybět ani pozvánka na připravované podzimní krajské konference hromadného stravování.
A v závěrečném bloku s živou diskuzí k tématu Vám Ing. Lucie Janotová, Ph.D. řekne, co ve školních jídelnách kontrolují Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Krajská hygienická stanice a Veterinární správa.
Určitě si nenechte tento díl ujít a budeme velice rádi za veškeré dotazy k tématům.
Předpokládaná délka pořadu 90 min.
Délka pořadu se může lišit v závislosti na obsahu.
Osvědčení není součástí webináře!
Prosím, objednejte si vstup pomocí tlačítka Objednat videozáznam. Vstup Vám pak bude zpřístupněn bez jakéhokoliv poplatku.
Pátý díl vysíláme 16. září 2021 od 13:00 hod.
Videozáznam z 13.05.2021.
Účinkující: korporátní šéfkuchař firmy Rational Petr Náhlík, Petr Janů
Zajímají Vás technologické možnosti, které šetří Váš čas v kuchyni? Rádi byste si osvojili další funkce, které Vaše technologie možná mají a Vy je nevyužíváte? Tak si nenechte ujít speciální blok pořadu od společnosti Rational. Korporátní šéfkuchař společnosti si připravil odpovědi na Vaše nejčastější dotazy. Dozvíte se jak na nízkoteplotní úpravy, noční pečení a dušení. Vše tak, aby Vám usnadnil každodenní přípravy pokrmů. V případě dalších dotazů, se můžete těšit na online poradnu na konci pořadu.
A aby toho nebylo o vaření málo, tak v rozhovoru s dobře známým kuchařem Petrem Janů, si popovídáme o školním stravování, kde zazní i pár rad a typů, které se možná budou hodit i Vám.
Předpokládaná délka pořadu 80 min.
Délka pořadu se může lišit v závislosti na obsahu.
Osvědčení není součástí webináře, ani videozáznamu!
Prosím, objednejte si vstup pomocí tlačítka Objednat videozáznam. Vstup Vám pak bude zpřístupněn bez jakéhokoliv poplatku.
Čtvrtý díl vysíláme 10. června 2021 od 13:00 hod.
Videozáznam z 15.04.2021
Účinkující: Bc. Anna Packová, Ing. Petra Zukalová, Mgr. Alena Strosserová
Hledáte inspiraci na nové recepty pro Vaše strávníky? V tom případě Vás jistě zaujme rozhovor s autorkou nového receptáře pro školní jídelny. Také se podíváme na to, jak ovlivní novela zákona stravování zaměstnanců škol a školských zařízení příspěvkových organizací. A nakonec Vám v poradně prozradíme, jak si ověřit správné zařazení do platové třídy a stupně. Zároveň, se můžete těšit na další inspirativní tipy do školních kuchyní.
Předpokládaná délka pořadu 60 min.
Osvědčení není součástí webináře, ani videozáznamu!
Prosím, objednejte si vstup pomocí tlačítka Objednat videozáznam. Vstup Vám pak bude zpřístupněn bez jakéhokoliv poplatku.