Přeskočit na obsah

???

• Autor: Lenka K.

???
    Chtěla bych se zeptat na pár věcí,co mě nejsou jasné..pracuji jako vedoucí ŠJ teprve od září a byla jsem tzv.hozena do vody..

– tatarská omáčka-může se zařazovat do JL?Jaké jsou podmínky?

– přepočítávání mražené zeleniny-musí se přepočítávat ,když se už nečistí?V normě mě vyjde,že potřebuju 3kg mraž.zeleniny,ale když ji přepočítám KOEF 0,7,jak jsem se dozvěděla,tak mě jí moc nezbyde na to,kolik vařím porcí…Můžu dát tolik,kolik mě vyjede na normu bez přepočítávání?

– mražené maso-..když potřebuji 20kg př.filé,tak si to mám vynásobit KOEF 1,2?.Kůli vodě…. .Všechna masa,co koupím zamražená,tak se násobí 1,2?

– limit a spotřeba-každým dnem se mě limit zvyšuje a nevím,jak ho srazit..dávám hodně zeleniny,ovoce,mléčné výrobky,sem tam oplatek.. a nedaří se mě ho stáhnout dolů….poradíte,jak na to?

– může být v jedné místnosti chladící zařízení na běžné zboží,které musí být uchováváno do 5st., další chladící zařízení na maso,mrazící pult na zeleninu a koše na pečivo?Všechno je samožrejmě odděleny,ale bohužel v jedné místnosti…

Děkuji za rady.

• Autor: ilka

Re: ???
      jsem také začínající a chtěla bych se zeptat jak to děláte přes nový rok s penězi které se ušetří a děti je neprojedí,snažím se aby se denní finanční norma vždy vyčerpala,ale někdy se prostě ušetří a ted se mi nahromadila docela větší částka

• Autor: kate

nevím o jak velkou částku jde,ale mělo by se to provařit.My necháváme přebytek + – 200 kč,to je zatím tolerováno.Na tyto peníze se pohlíží jako na vybrané zálohy,tudíš si myslím,že by měli být provařeny.holt dětem dopřejte dražší potraviny,jiný způsob mě nenapadá.Dříve jsme peníze převáděli do dalšího roku,bylo nám to uznáno jako chyba.Toto je normální, že ke konci roku peníze většinou přebývají.

• Autor: kate

PS: pokud vám přebývá skutečně moc, zkuste si snížit normativy.

• Autor: magdalena

Milá Lenko, normy už dnes tak striktně nemusíte dodržovat, důležitý je pro vás spotřební koš. Zeleniny, ovoce, ryb, mléčných výrobků tedy co nejvíce.
      – ryby-norma je 0,125 ale když má ryba ledování 15-20 % tak je nanormuji, po rozmrazení by Vám toho moc nezůstalo a porcička by byla malinká a ryby jsou zdravé
      -limit můžete srazit kvalitnějšími surovinami, např. v biokvalitě ( maso, ryby, do salátu olivový olej apod.), přídavkem k obědu ve formě ovoce, jogurtu, sýru…Jistě se to časem naučíte, ale určitě je lepší když je více než naopak.
      – co se týká skladu- i já mám v suchém skladu lednici, chlaďák i mražák. Prozatím to žádné kontrole nevadilo.

• Autor: Dáša 23

Dobrý den,mám podobný problém jako paní Lenka.Jsem vedoucí již od dubna,ale stále nevím jak počítat koeficienty a hlavně kde je vzít.Mám na skladové kartě třeba kompoty a koeficient 1,pak třeba sterilovaný hrášek a koeficient 1,42(obojí zadáno viskou).Jaký koeficient má mít mražené maso??mražená ryba?? nevím něco na SK je od visky,ale spousta od vedoucí přede mnou a ta opravdu nevěděla která bije v tomto ohledu.Mám v podstatě všude koeficient 1 a občas jiný.Můžete mi to prosím vysvětlit??Moc děkuji

• Autor: marci

Milá Dášo,
        mám taky program VIS, a nemám s ním problém.Při zavádění karty např. kompotu si musíte rozmyslet, v jaké jednotce budete normovat, což je plánovaná jednotka a jak budete vydávat, to je ve sklad. jednotka. Např. u kompotu dávám jednotku plánovací kg a výdej v ks
        při koeficientu 3,5, což je takový průměr všech kompotů ve velké sklenci. co se týká ostatního, vždy se podívejte na obsah, ale snažte si to ulehčit, např. malé sklenky dejte všechny 0,7 nebo 0,8.Mražené maso je v čisté hmotnosti počítáno při koeficientu1, nikdy se mi nestalo, že bych nevyšla, mám dobře k. upraveno, ale beru vždy čerstvé,a rybu samozřejmě mraženou,objednám podle toho, jakou tepelnou úpravu budu dělat. tak např. smaženou beru pangasiuse dle normy, kuchařka si to rozpočítá na jednotlivé porce, ale třeba na másle beru filé bez kosti kostky zase podle počtu porcí děte 100g a 15-18 let 150 g,takže má určitě vyšší normu, což si tak splním i spotřební koš. Marci

• Autor: Leona

Marsi, máte tedy nastaveno takto : karta např. kompot broskve, který váží 3500 g na příjemku v KS a ve spotř. koši ovoce / koeficient 3,5 a hmotnost 3500 g nebo 1000g . V tomto mám zmatek :-)…. Já mám koef. 1 a hmotnost 1000 g. Děkuji za odpověď Lea

• Autor: Radka

Já mám – např. kompot broskve – 1 ks – hmotnost 4000 g – ve spotřebním koši jako ovoce s koeficientem 1,42. Většinou bereme broskve v plechu o hmotnosti 2650 g, takže zapíšu také 1 ks, hmotnost 2650 g a koeficient 1,42, tyto sklenice nebo plechovky vydáme vždy celé. Např. u mražené zeleniny zapisuji do příjemky sáčky o hmotnosti 2500g zase v kilogramech, protože odepisujeme po částech. Ve spotřebním koši mám jednotku kg a zapíšu příjem 2,5 kg, koeficient 1,42.

• Autor: Radka

Vyhláška 107/2008, příloha č. 1 – výživové normy pro školní stravování, odst. 3 – všechny sterilované zeleniny a kompoty mají koeficient 1,42. Tuky – podle obsahu na obalu (rama 0,8), šlehačka 0,3 tuku, sušená zelenina koeficient 10. Mám také VIS a polovinu jsem opravovala.

• Autor: ivina

Zdravím, mraženou zeleninu a kompotované ovoce mám s koeficientem 1,4(i sterilovanou zeleninu), rostlinné tuky 0,8, sušené ovoce a zelenina 10. Různá chladící zařízení mohou být v jedné místnosti. Finanční normativ musíme mít ke konci roku +- 1,- Kč. V každém případě se začíná nový rok od nuly. Případné velké přebytky v prosinci řeším větším množstvím ovoce(na Mikuláše) a poslední den před prázdninami děláme řízek a bramborový salát a vánočku, tak to si vždycky musím nechat nějakou rezervu. Ono stačí, když začnou být děti nemocné ve větší míře a finanční normativ se sníží raz dva. Přeji hodně úspěchů.

• Autor: Dája

Hledejte rady ve Sbírce zákona č.107/2005, je tam popsán výpočet spotřebního koše.

Já dávám do spotřebního koše koeficientem 1,4 všehnu zeleninu a ovoce, kde není žádný odpad(mražené), pokud dávám kompoty nebo ster.zeleninu, tak jen váhu ovoce, zeleniny (bez nálevu).
      Sušené ovoce 10
      Citróny 6
      Ovocné dřeně 1,4
      Máslo 0,8
      Smetana 33% 0,3-tuk

Pracuji s programem Z- WARE a ten to má zpracované velice dobře, ale v každém programu je asi nutné zadat správné počáteční hodnoty.

• Autor: Magda

Přesně tak, vyhláška 107 a tady na portálu jsou v menu metodické pokyny ke koši

Dobrý den,

děkuji Vám všem za odpovědi…teď je moje největší starost dostat limit dolů…ořebývá mě strašně moc peněz..začala jsem dávat na oběd i kysané jogurtové nápoje,jogurty,ovoce..každý den něco je,až mě to připadá,že to těm lidem a žákům leze už krkem :-).Ještě to střídám s nějakým moučníkem,s tím teda plnění spotřebního koše moc nevytrhnu.
      Co tak dáváte do balíčků na Mikuláše?Vánoce?Jen tak pro představu….já jsem si říkala,že by nebyl špatnej ananas(rostlý)než dávat nějaky čokolády a oplatky…..zdraví Lenka

My dáváme dvě mandarinky, jablko,perník s obrázkem, buráky a jednu čokoládovou figurku mikuláše.

• Autor: eva 2

dobrý den Leni … na Mikuláše dávám ovoce do balíčku a nějakou mlsku / zrovna dneska jsem objednala vajíčko s překvapením/, balíček můžete dát i dospělákům, budou z něj mít radost zrovna jako děti
        k finančnímu limitu… zařaďte potraviny které jsou dražší / kvalitnější maso nebo třeba BIO produkty a budete mít po starostech/ – hlavně si ale ještě jednou překontrolujte,že máte vše správně propočítáno a nastaveno, aby se účetní chyba nepromítla na strávnících, kteří budou v rámci úspor naopak hladovět 🙂

• Autor: Šárka

Také mi letos přebývá dost peněz, začlo nám v tomto školním roce chodit hodně dětí a ještě k tomu se nám některé druhy potravin zlevnily. Tak u nás děti dostanou na Mikuláše pořádný balíček, adventní kalendář, oplatky, ovoce a nechali jsme jim zhotovit dárkové balíčky ze sušeného ovoce. Do spotřebního koše je to super a finančně dost nákladné, takže v obojím nám to pomůže. Mějte se fajn Šárka

• Autor: koko

To je úplně špatně. Žádné balíčky se dávat nemají.
          Měli jsme poradu vedoucích jídelen v JMK a referentka stravování říkala, že je to nepřípustné!!!!!taky jsme dávali bohatou nadílku, ale letos končíme. Zařazujeme kvalitní potraviny a každý měsíc se snažíme přijít k 0 kč

• Autor: majka 1

balíčky
            Mně tedy připadá úplně jedno, zda je ovoce k obědu v misce nebo v balíčku, ale ten balíček si určitě vezme každý.Jestli dám ovoce každý den, nebo třeba 3 kousky do balíčku a k tomu nějakou zdravou tyčinku, to přece nemůže nikdo napadnout,ne? Vždyť ruku na srdce, neudělá to radost i dospělým, když si na ně někdo vzpomene s Mikulášem? 🙂

• Autor: slovensko

U nás doporučuju ked vela prebýva znížiť finančné pásmo limit, ale človek nikdy nevie ako ceny porastu teraz aj u nas íšli dole a ja dávam každy deň ovocie a mliečne výrobky a hlavne kde je veprová plec tak dáme kýta a kde hovadzie zadne tak roštenec prosto doprajte si drahšie potraviny a nebojte sa že detom ide hore krokm ovocie a ml. výrobky, A když chcete dát mikuláške balíky tak oslovte doddavatelov a oni vám sponzorky niečo dajú a nemusite sa bát že sa to nemá zo stravného.S pozdravom

• Autor: hujerka

kompoty koef. 1
      mražené ovoce a přesnídávky koef 1,4
      sušené ovoce koef. 10
      zelenina čerstvá koef. 1
      zelenina mraž. a steril. koef 1,4

• Autor: pepe

ráda bych se zeptala,jak vycházíte s normou pro cizí strávníky-zaměstnance,zda jim také dáváte doplnky jako opltaku,salát,ovoce atd.na mé jídelně toto vyžadují každý den,a já mám problém se dostat do finanční normy.děkuji za radu

• Autor: Alena II.

Pokud cizí strávníci toto vyžadují,tak je upozorněte na to, že jim budete muset zvýšit finanční normu, abyste se do toho vešla. V žádném případě se nemohou stravovat na úkor dětí.

• Autor: slovensko

U ná platia cudzí stravniciu tu istu čiastu ako žiak, zamestnanec alebo cudzí

Napr.. žiak 30 kč fin limit na potraviny
          30 kč réžia / u nás ju neplati žiak ale zriadovaťel spolu 60 kč

zamestnanec
          zamestnávateľ 33 kč 55% náklaadov
          zamestnanec 24 kč
          soc, fond. 3 kč musi to byt v kolektívnej
          zmluve spolu 60kč

a cudzí stravník zaplatí 60 kč čiže 30kč má finančný limit a 30kč má réžiu
          tak nemôžem prevariť na cudzích a dostanu taký istý obed všetci rovnako aj balíčky na mikuláša, ale balíčky riešim sponzorsky, ale neriešim či niekto je v ten deň chorý, pri 600 stravníkov to nejde .
          Do jl napíšeme,že možno príde aj mikulaš. Pred vianocmi už balíčky nedávame.

• Autor: ludmi

Podle mě by se žádné balíčky neměly dávat, protože si představte, že dítě chodí celý rok na oběd,čili se podílí na vzniku velkého finančního přebytku, a pak na Mikuláše onemocní a nedostane nic.Je to špatně. Zrovna tak je to o velikonocích apod..

• Autor: janka

My posíláme balíčky i nemocným dětem, je to i z jejich peněz.

• Autor: ludmi

Zdá se vám normální, že i žák, který chodí třeba jednou týdně na oběd, dostane takový balíček? Nevím, jak vám pasují počty ve výdejce na Mikuláše. Přece vydávám podle počtu, který je ten den přihlášený.

Mně se zdá utrácet přebytek hospodaření ve vytváření tzv. Mikulášských balíčků jako nehospodárné plýtvání penězi strávníků. Finanční hospodaření školní jídelny by mělo být vyrovnané a pokud to finanční limit dovolí, má jídelna zařazovat kvalitní potraviny a ne je utrácet tím, že jednou za rok na Mikuláše dětem nacpu všechno možné do balíčku, jen abych utratila peníze.

• Autor: kopretina

Naprosto souhlasím s Alenou II. Finanční limit v zimních měsících rozpouštím do vitamínů, hlavně citrusů. Vím o kolegyni, která koupila pro každého žáka celý ananas za 40,– Kč. Někteří si ho nebrali vůbec, někteří znehodnocovali a někteří s ním ve třídě hráli fotbal.

Dobrý den, když se zeptáte rodičů, jestli by chtěli přeplatek v ovoci a fit tyčince v balíčku nebo v pravé svíčkové místo zadního, jistě si vyberou balíček. Ten je navíc u nás spojený s Mikulášem, čertem a andělem, děti mají pěkný den. Do balíčků dáváme jablko, 2 mandarinky, perník, fit tyčinku a trochu ořechů, myslím. že to není žádné plýtvání a děti to potěší.

Musím vám oponovat: nelze dát na přání rodičů ani dětí. Školní stravování je dotované stravování a tudíž děti by měly dostávat především zdravé potraviny. Nebudu vyhazovat peníze za pravou svíčkovou, ale pokud na to máte, můžete zařazovat
        potraviny v bio kvalitě, zařazovat častěji ovoce, ovocné a zeleninové saláty. Pokud na to nemáte patřičné vybavení, tak to ukazuje na to, že máte zbytečně příliš vysokou finanční normu. Mikulášské balíčky by měly jít z jiných zdrojů, např. z příspěvků od sponzorů.

• Autor: kata

Paní Aleno II, buďte trochu lidská. Myslím,že jednou za rok ten balíček dětem můžeme dát.Ony se na to těší. Nezapomeňte,že nás ty děcka živí.Bez nich by nebyly žádné školní jídelny,ani my,ani vy.Ani tato diskuse o ničem.

Ale tady nejde vůbec o lidskost, ale o princip, že s penězi mám hospodařit průběžně po celý rok a ne to řešit tím, že přebytek hospodaření vyřeším tím, že nacpu do mikulášského balíčku všechno možné jenom proto, abych nějak utratila peníze. Mimoděk – u nás děti dostanou na Mikuláše také mikulášský perníček, starší děti dělají Mikuláše a čerta a chodí nejen do družiny, ale i „strašit“ paní kuchařky. Myslím, že tato debata byla původně o tom, jak řešit přílišný přebytek v hospodaření a ne o tom, zda přejeme nebo nepřejeme dětem Mikuláše.

• Autor: Janule

Aleno II,
            My teda dáváme taky mikulášské balíčky, ale nenacpu do nich všechno možné jen proto, abych utratila peníze, jak píšete vy.
            Nechápu, co je špatného na tom, že se dá do balíčku banán, jablko, müsli tyčka, perník a figurka.
            Co asi ty děti dostanou na Mikuláše doma? Domníváte se, že jim rodiče čokoládu nedají, že bychom snad děti „rozmlsali“ jednou figurkou nebo jak jste to myslela?

• Autor: sarda

A přesně to u nás dělají s ovocem. Buď si ho vůbec nevezmou, takže objednávám čím dál méně a tím pádem šetřím, nebo s ním hážou a dělají nepořádek kolem školy. Taky mám poslední dobou problémy provařit. Také nejsem příznivcem jednorázového řešení v podobě Mikulášského balíčku, ale letos mně nic jiného nezbyde, protože jinak neprovařím, zvlášť jestli se do toho namotají chřipkové prázdniny. Do snížení finančního normativu na potraviny se mně moc nechce. Už tak jsme nejlevnější široko daleko. Platí se u nás 7-10let 17,–, 11-14let 19,–, 15-18let 21,– a zaměstnanci 24,–Kč. V budoucnu to budu řešit asi tak, že budu objednávat i drahá masa jako např. hovězí roštěnec nebo v kvalitní zeleninu od Bonduelle i když mně bude srdce krvácet, při pohledu, jak to děti vrací do zbytků.

• Autor: Lucka

Ráda bych se zeptala na názor ostatních ohledně hranolek ve školním stravování. Tatarku bych nahradila jogurtovým dresingem.

• Autor: Dáša 23

Hranolky dávám 1x ročně na den dětí,upravené jsou v konvektomatu bez tuku

• Autor: magdalena

Dávali jsme dětem bramborové tolárky. Chutnaly jim více jako hranolky. Dáváme je maximálně 2 x za rok. Místo tatarky můžete dát i tzasiky.

• Autor: Monik

Podle mého hranolky do školní jídelny nepatří.

Dobrý pondělní den,

jsem ráda,že se tato diskuze rozjela…je to fajn znát různé názory a nebýt v tom sama :-).

Právě doplňuji skupiny v kartách a narazila jsem na fit tyčinky-do jaké skupiny je mám zařadit?

a ještě jaký koeficient?

a fruka???

k těm balíčkům-vím,že se dávat nemají,ale pro mě je to nevyhnutelné..nevím,jak bych srazila limit t ak rychlo.Musím si na to dávat od Nového roku pozor a opravdu provařit to,co mám,aby mě nic nezbývalo…někdy se zadaří a někdy zase zbyde za den třeba 200-500kč….ale to je všechno praxí :-)..já se mám ještě hóóódně co učit :-).

Byl někdo z Vás na poradě vedoucích stravování v Brně na škole informatiky a spojů???Myslím,že to bylo někdy v září….

další…mléčné snacky?

existuje nějaká tabulka,kde bych toto všechno našla???

• Autor: hujerka

K balíčkům bych chtěla říci. Dělám ved.ŠJ v mateřských
      školách bezmála 25 let. Za celou dobu se mi nestalo, že by děti strádaly, svědčí o tom i spotř. koš a přesto máme dost velké úspory. Balíčky se od nás tak trochu očekávájí.
      Přála bych Vám vidět ty dětské tváře, když si z Mikulášské
      besídky odnáší balíček s ovocem a nějakou sladkostí.
      Vím, že to není správné, ale lepší než plný kbelík zbytků.

• Autor: xenie

Dobrý den, v naší ŠJ balíčky k Mikuláši děláme každý rok.
      Spotřební koš plníme, nehledě na to, že v balíčku mají většinou ovoce a jenom trochu těch mlsů.
      Sice nemáme úplně malé dětičky, ale i 15letý puberťák
      to ocení.. Je to sice práce navíc, protože udělat 500balíčků a zároveň uvařit oběd dá docela zabrat. Zatím tuto
      tradici dodržujeme.
      Hezký advent všem kolegyním.

• Autor: adka

Chtěla bych se zeptat jak často mají nárok kuchařky na nový pracovní oděv,a jaké jsou zákony. Musím vypracovat zápis a nevím jak.Děkuji za rady.

• Autor: Leona

Adko, na to musíte mít vypracovavanou směrnici a schválenou Podle této směrnice nakupujete pracovní oblečení a obutí.

• Autor: adka

Leono dekuji za radu. Chci se zeptat děláte někdo ve ŠJ škubánky sypané mákem.

• Autor: BlankaŠJ

Majonéza?
      Co si myslíte o majonéze do bramborového salátu na závěr školního roku, může se dát dětem?

• Autor: zdeńka

Adko i u nás děláme škubánky s mákem.nebo s tvarohem.Děti je mají rády.Hezký zasněžený zbytek dne.

• Autor: Anonymní

Hmm, škubánky s mákem, majonézový salát, páté přes deváté, to si strávníci pochutnají. A k tomu ještě pracovní obuv kuchařek…
      Končím tuto diskusi, protože naprosto neplní svůj účel a masově se v ní porušují Pravidla.
      Moderátor.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se