Přeskočit na obsah

Alergeny

  • Autor: mumina

    Alergeny
    Dobrý den,
    pro inspiraci jsem se dívala na jídelníčky různých MŠ a překvapilo mě jak jsou tam uváděné alergeny. Téměř všechny jídelny uvádějí pouze alergen č. 1 a nerozepisují ho.
    Mám program od VIS, který mi alergeny č. 1 a č. 8 rozšířil na podskupiny, které do jídelníčku vypisuji.
    Chodí k nám děti s alergií na pšeničný lepek, ale ostatní obilniny jim nevadí a po přečtení jídelníčku vědí co jídlo obsahuje.
    Jak je to tedy správně.

    • Autor: 1234

      Nikde jsem nenašla vyhlášku nebo nařízení, že je to nutné. Pro mě je závazné 14 alergenů. Dokud to nebude jinak, nemíním si komplikovat práci. Každý alergik má přece možnost si informaci upřesnit.

      • Autor: mumina

        To máte samozřejmě pravdu, ale při představě např. 10 alergiků, kteří na mě budou ráno zvonit s dotazem jaký lepek je v pokrmu obsažen, to radši rozepíši už v jídelníčku, zvlášť když to program umožňuje.

        • Autor: Andy1

          Ano, program to umožňuje, ale ne všichni mají modul normování nebo peníze na rozšíření, tudíž jídelníčky píšeme normálně ve wordu. Rozepisovat se nebudu, když mi to zákon neukládá. 14 alergenů vypíši a tím to pro mě končí. A navíc, v programu od Visu co vím to taky není dokonalé. Alergeny vypisuje k jídlu jako celku, naše hygienička nás chválila, že píšeme ke každému jídlu zvlášť (maso, příloha, omáčka atd.)

    • Autor: janah

      Dobrý den,
      téměř ve všem pečivu je pšeničná mouka a to i v žitném.Nebudeme náhodou vypisovat
      i kdo obiloviny vypěstoval a kdo je sklidil jako to má být u masa.Za celé roky jsem se nesetkala s dotazem z jaké obiloviny vaříme.Pokud ano,byl by to strávník,kterému poskytnu informaci idividuálně. Pokud to pújde tímto směrem,dopracujeme se k tomu,že u každé potraviny budeme psát rodokmen na jídelní lístek.Většina restaurací alergeny nevypisují ale my ze školních jídelen pochopitelně píšeme, vypisujeme a opisujeme. Z evropské unie přichází a naši zákonodárci vylepšují..

    • Autor: Radkaa

      Tak já jsem psala lepek jako č. 1 do návštěvy hygieničky někdy v květnu nebo červnu, která mně toto dala do zápisu, že od data její návštěvy budu alergeny lepku rozepisovat. Jsme MŠ a podle materiálů z pekáren má některý druh chleba i 4 druhy lepku, naštěstí některý pouze 2. Argumentovala tím, že děti mohou být alergické jenom na některý druh lepku. U ořechů prý stačí napsat přímo do jídelníčku: pom. z lučiny s lískovými ořechy nebo zapečené brambory s nivou a mandlemi, bez rozepsaného čísla ořechů. Byla jsem hodně naštvaná, protože z 350 strávníků se na alergeny nepřišel informovat ani jeden rodič.
      Také by mě zajímalo, jak je možné, že některé počítačové programy uvádí jedny alergeny u polévky, masa a přílohy najednou a nikomu to nevadí.

      • Autor: janah

        Dobrý den,
        vypisuji na jídelní lístek větu pod výčet alergenů :Informace o konkrétních alergenech a stopových množstvích budou na vyžádání poskytnuty.Rozpisovat podkategorie alergenů je opravdu hraničící ze zdravým rozumem.Školní stravování je pro většinu zdravé populace.Individuálně je možné poskytnout informaci na dotaz.Co hygienička to jiný názor.Je nutné se řídit pravidly a není známo, že je povinnost dokonce písemně vypisovat alergeny tak jak to činí většina školních jídelen na rozdíl od restaurací.

    • Autor: Radkaa

      Andy – zajímalo by mě, jestli jste už měli letos kontrolu z hygieny, případně jak jste ji přesvědčila. Díky.

      • Autor: Andy1

        Ano měli, před týdnem, proto to píši.

        • Autor: Andy1

          A přesvědčovat jsem nijak nemusela. Prohlížela jídelníčky, pochválila nás a tím to skončilo. Kdyby to bylo špatně, řekla by nám to.

          • Autor: tristanka

            Nám jen doporučila mít alergeny(rozpis) napsané přímo na jídelníčku(pod ním), ať na to nemusíme mít extra papír..rozdělení lepku neřešila.

    • Autor: maty200

      Už se to tady řešilo,znova jsem si našla směrnici 1169/2011 EU a žádné podalergeny tam nejsou a lepek obsahují všechny obiloviny. V programu to taky nemám. Prostě 14 alergenů.

      • Autor: maruš

        Přesně!! Nevím co si kdo pořád vymýšlí navíc. Dělejte jenom to, co vám nařizují předpisy a ne kdejaká bláznivá hygienička. Vsadím se, že do zápisu vám to nedá, protože tam musí napsat i jaký předpis jste porušila a vy jste nic neporušila, protože podle směrnice 1169/2011 EU je alergenů 11! A i kdyby vám tam ten nesmysl do zápisu dala, máte přece možnost do 15 ti dnů podat písemné a zdůvodněné námitky řediteli KHS ( máte to uvedené v poučení v protokolu). Hlavní je se nebát 😉

    • Autor: Marky

      Zdravím kolegyňky 🙂 My měli kontrolu v květnu – okres Bruntál. Alergeny jim bez podkategorií stačí. Měla jste se bránit!!! Zákon vám to opravdu neukládá.

    • Autor: zdenouš

      Dobrý den,dělám to jako janah,žádný problém.

    • Autor: Brno

      Nejasnosti z praxe – co vás zajímá
      Jak správně informovat o alergenech v případě obilovin a ořechů?

      Dle nařízení (EU) č. 1169/2011 (čl. 21) je nutné uvést jasný odkaz na alergenní látku nebo produkt ze seznamu v příloze II. Jasným odkazem je uvedení konkrétní obiloviny obsahující lepek, konkrétní skupiny skořápkových plodů (v příloze II nařízení je u obilovin obsahujících lepek a skořápkových plodů uvedeno slovo „konkrétně“ s následným výčtem). Není tedy možné uvést pouze obecnou informaci např. „Obsahuje obiloviny obsahující lepek“ nebo „Obsahuje lepek“ nebo „Obsahuje skořápkové plody“. Musí být uvedena informace o konkrétním druhu obiloviny nebo ořechu. Správná podoba informace o přítomných alergenech tedy je např. „Obsahuje obiloviny obsahující lepek, konkrétně pšenice“ nebo „Obsahuje skořápkové plody – lískové ořechy
      Asi to máte mumino správně je tam totiž ještě uváděná příloha II

      • Autor: Radkaa

        Přečetla jsem si znovu zápis od hygieničky a bylo to přesně podle informačního materiálu SZPI, viz odkaz níže (nešlo odeslat v jednom příspěvku), takže žádné odvolávání k nadřízeným nepomůže. Jenom záleží, jak která KHS postupuje do detailů.

        • Autor: Radkaa

          Jednotlivé alergenní složky a produkty mohou být uvedeny:
          – jako výčet použitých alergenních látek za slovem „obsahuje“
          Úplný seznam všech použitých složek není u pokrmů povinným údajem.
          – V případě obilovin obsahujících lepek je nutné vždy uvést odkaz na konkrétní alergenní látku
          nebo produkt – tj. konkrétní obilovinu (např. odkaz na pšeničnou mouku), nestačí uvést pouze
          obecný odkaz na obiloviny obsahující lepek – bez specifikace konkrétního druhu obiloviny.
          Odkaz na obilovinu obsahující lepek nelze nahradit odkazem na lepek (např. „obsahuje: lepek,
          vejce“).
          Informaci o přítomnosti lepku je možné uvést pouze jako údaj navíc – tj. dobrovolnou informaci
          nad rámec požadavků platných předpisů (např. „obsahuje: pšeničná mouka (obsahuje lepek),
          sójové boby“).
          – Podobně v případě skořápkových plodů není dostačující deklarovat jejich přítomnost v pokrmu
          obecně, ale musí být uveden konkrétní druh skořápkových plodů (např. vlašské ořechy).

    • Autor: Danda

      Dobrý den, zajímalo by mě, jak řešíte alergeny, které jsou na obalech pod názvem „mohou obsahovat“? Píšete je na jídelníčky také? Děkuji za odpověď

    • Autor: provozní

      Dobrý den, i já požádám o odpověď. Jak řešíte alergeny, které třeba v obsahu koření např.kmínu se mohou vyskytovat..uvádějí se na jídelníčku nebo ne ?

      Děkuji za Váš čas…možná prosím i paní hygieničku ať to máme upřesněné.

      Hezký den.

      • Autor: muminna

        Dobrý den,
        na školení nám bylo řečeno, že se tak kryje výrobce a my máme uvádět pouze napsané alergeny.
        To už bychom mohli ke každému jídlu dát alergeny všechny.

        • Autor: provozní

          Děkuji za odpověď. Ano, výrobce uvádí, protože v závodě zpracovává všechny možné potraviny-alergeny. Proto se domnívám, že máme i my, jelikož jsme povinné informovat spotřebitele-strávníka, tyto alergeny také uvádět. I když se pouze mohou vyskytovat. Potřebovala bych skutečně odpověď od kompetentní osoby z hygieny. Prosím, paní hygieničku o odpověď !

          Děkuji všem 🙂

          • Autor: exitkaaa

            Sice nejsem hygienička…ale jak psala paní před vámi, na školeních jasně říkali, že se mají psát alergeny, který daný výrobek OBSAHUJE. To, že jsou tam napsané stopy alergenu, toho si všímat nemáme.

          • Autor: rohlik

            Dobrý den, mám stejný názor jako kolegyně, stopové prvky neuvádět a pokud chcete názor hygieny, tak není problém tam zavolat. Já mám zkušenost s naší hygienou, že když zavolám, vždy mi poradí. Na tomto portálu je přezdívka hygienička, ale nemůžete vědět, že opravdu pracuje na hygieně. Přeji hezký den

    • Autor: javvulka

      Dobrý den, pracuji jako vedoucí v mateřské škole . Na jídelníček píši jen větu: „Pokrmy obsahují alergeny, více informací získáte u personálu kuchyně“. Paní hygieničky už u nás byly několikrát, vždy si prohlížejí jídelníčky, výdejky a nikdy mi nic ohledně alergenů nevytkly. Vždy , když máme bezlepkovou, bezmléčnou nebo bezvaječnou dietu, tak to řeším s rodiči, na co tedy vypisovat čísla. Přeji krásný a klidný podzim Jarka

    • Autor: Moňula

      Dobrý den, prosím o radu. Pokud přijde rodič, že jeho dítě je alergik, chci po něm úplnou zprávu z alergologické poradny. z které vycházím při úpravě jídelního lístku pro konkrétní dítě. Nyní mi sem přišla maminka, na A4 vypsané vlastní rukou alergeny např. letní jablko, med v čisté formě apod. a pod tím razítko dětské lékařky. Dle mého názoru to pro mě není dostatečný doklad a myslím si, že bych měla trvat na návštěvě alergologické poradny. Můžete mi někdo poradit nebo se podělit o vlastní zkušenosti? Děkuji

      • Autor: Janotova

        Dobry den. Jen bych rada upozornila, ze „letni jablko“, „med“ nejsou dle narizeni 1169/2011 alergeny.

        • Autor: exitkaaa

          Ať si maminka vyplni řádnou žádost o dietu. A pak na základě žádosti a její A4 to zkonzultujte z nutričním terapeutem. já osobně si myslím, že není v našich silách hlídat, které dítě je na co alergické. Proto se píší alergeny, které jsou v jídelníčku a můžou si daný oběd odhlásit. Chce maminka riskovat, že její dítě pozře něco co nesmí? Není jednodušší pro něj vařit sama? Je to na zvážení.

    • Autor: maruš

      na lékařskou zprávu nárok nemáte. Bohatě stačí to, co vám maminka předala

      • Autor: maruš

        Tady není ale řeč o alergenech jako alergenech podle nařízení EU, ale o tom, že děti můžou být alergické ne alergeny, ale na některé konkrétní potraviny – jablka, jahody, med atd. Proto alergeny uvedené na jídelním lístku neřeší všechno. Takže maminka postupovala správně.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se