Alergeny být v HACCP nemusí. Máte pouze povinnost spotřebitele informovat o tom, v kterém pokrmu je jaký alergen. Je tu o alergenech celé vlákno, stačí trochu hledat.
HACCP znamená analýzu nebezpečí a metodu stanovení kritických kontrolních bodů, kde by mohlo dojít k ohrožení zdravotní nezávadnosti pokrmu. Ty je třeba zjistit, zdokumentovat a zajistit jejich ovládání. Tedy se jedná o systém preventivních opatření pro zajištění zdravotní nezávadnosti pokrmů během všech postupů od výroby po prodej. S alergeny v potravinách to tedy nemá vůbec nic společného. O alergenech pouze spotřebitele informujete a nezavádíte žádná opatření k jejich eliminaci v jídle.
Já bych to tak rychle za hlavu neházela. Když v nabízeném jídle podle jídelníčku alergen není a použijeme tam potravinu s alergenem, tak pro některé vnímavé jedince vyrobíme zdravotně závadné jídlo. A tady je k principům hacap hodně blízko. Podobně diety o kterým se teď mluví, třeba když do bezlepkového jídla omylem nasypu obyčejnou mouku. Spadá toto do hacap nebo ne?
Jistě, máte pravdu, to se může stát. Ale to asi nemá s HCCP moc společného, to je hrubá nedbalost při psaní jídelníčku a těžko to definovat jako kritický bod a aplikovat ovládací opatření. Snad obecně kontrola jídelníčku před jeho zveřejněním ?….No, abychom ale z přípravy jídla neudělali kocourkov a slohová cvičení.
U diet lze ovšem připustit, že by nějakým způsobem měly být v HCCP zmíněny a jejich příprava podrobena přezkoumání, zda skutečně nějaký kritický bod nemůže být. Třeba ta záměna asi možná je. To je ovšem zcela individuální a záleží na konkrétním provozu a jeho uspořádání..
alergeny a HACCP
Autor: ko-te
alergeny a HACCP
Poradí prosím někdo, jak zpracovat alergeny do Haccp? Nevím si s tím rady. Předem děkuji
Autor: chytrejzvodnan
Alergeny být v HACCP nemusí. Máte pouze povinnost spotřebitele informovat o tom, v kterém pokrmu je jaký alergen. Je tu o alergenech celé vlákno, stačí trochu hledat.
Autor: ko-te
na školení jídelny cz říkali že v HACCP musí být zapracovány.
Autor: Aleš jiný
HACCP znamená analýzu nebezpečí a metodu stanovení kritických kontrolních bodů, kde by mohlo dojít k ohrožení zdravotní nezávadnosti pokrmu. Ty je třeba zjistit, zdokumentovat a zajistit jejich ovládání. Tedy se jedná o systém preventivních opatření pro zajištění zdravotní nezávadnosti pokrmů během všech postupů od výroby po prodej. S alergeny v potravinách to tedy nemá vůbec nic společného. O alergenech pouze spotřebitele informujete a nezavádíte žádná opatření k jejich eliminaci v jídle.
Autor: vedoucí 77
Já bych to tak rychle za hlavu neházela. Když v nabízeném jídle podle jídelníčku alergen není a použijeme tam potravinu s alergenem, tak pro některé vnímavé jedince vyrobíme zdravotně závadné jídlo. A tady je k principům hacap hodně blízko. Podobně diety o kterým se teď mluví, třeba když do bezlepkového jídla omylem nasypu obyčejnou mouku. Spadá toto do hacap nebo ne?
Autor: Aleš jiný
Jistě, máte pravdu, to se může stát. Ale to asi nemá s HCCP moc společného, to je hrubá nedbalost při psaní jídelníčku a těžko to definovat jako kritický bod a aplikovat ovládací opatření. Snad obecně kontrola jídelníčku před jeho zveřejněním ?….No, abychom ale z přípravy jídla neudělali kocourkov a slohová cvičení.
U diet lze ovšem připustit, že by nějakým způsobem měly být v HCCP zmíněny a jejich příprava podrobena přezkoumání, zda skutečně nějaký kritický bod nemůže být. Třeba ta záměna asi možná je. To je ovšem zcela individuální a záleží na konkrétním provozu a jeho uspořádání..