audit
Dobrý den,
prosím o radu týkající se auditu. Jak jej každoročně vytváříte, kde sháníte otázky týkající se auditu? Co se týče auditu, tak vím, že by jej měla dělat nezávislá osoba, ale nevím, zda si otázky vymýšlet, čeho se držet. Jsem v ŠJ nová a má předchůdkyně mě bohužel do této problematiky nezasvětila. Děkuji za odpověď.
Betty, tak to jsme dvě, co o tom nic nevíme. Začínám jak vy a o této problamatice nic nevím. Předchozí mě o auditu vůbec neinformovala, přišla jsem na to až jsem se prodírala dokumenty. V nejbižší době to budu muset vyřešit, ale nevím co dřív mám po předchozí napravovat. Taky prosím moc o radu. Kdo můžete , prosím poraďte. Díky
Dobrý den,
pokud chcete audit pořídit zadarmo,tak se praktikuje , že si je vzájemně provádí ved.ŠJ.
Audit obsahuje kontrolu dokumentace HACCP/složka obsahuje dokumentaci k celému provozu ŠJ/ kontrolu evidence měření teploty,kontrolu provozu tj. jestli stavební uspořádání odpovídá provozu dle vyhlášky – pokud ne tak se zapíše do auditu.
Jedná se o dostatek umyvadel,uspořádání oddělení jednotlivých provozů,aby nedocházelo ke křížení činností. Audit se provádí 1 x ročně.
děkuji za přříspěvky, moc si jich vážím. Našla jsem od mé předchůdkyně audit z roku 2009, je možné použít stejné otázky nebo je třeba jej obměňovat: Děkuji za odpověď.
Určitě obměňovat, protože audit slouží k posouzení funkčnosti HACCP. Pozvěte si někoho z oboru nebo z jiné školní jídelny, ať Vám projde provoz a dle souvisejících vyhlášek, zákonů a Vašich HACCP posoudí zda máte vše v pořádku. Je to vcelku prospěšné, i když si myslíte, že to máte dobře, druhý to může vidět jinak. Více hlav – více rozumu. Písemně pak vyberte věci, které jste řešili a uveďte i případné závady a k nim termín odstranění. Není to nic proti ničemu, pokud závady jsou Vámi neovlivnitelné a závažné , pustupte je na vedení nebo zřízovatele k odstranění. Myslím tím stavební nebo jiné závady.
Dobrý den,
ráda bych věděla, zda jste již někdo řešil problém strávníka s odvoláním na dodržování kritických bodů. O co šlo, a jak se záležitost řešila. Děkuji.
Měla jsem na mysli situaci, že by si strávník stěžoval, že je mu špatně ze stravy v jídelně. Jak mu to lze vyvrátit a dokázat, že byl dodržen správný technologický postup, když zápisy o kontrole kritických bodů vypracovává ten, kdo pokrm vaří.
Dobrý den, mockrát Vám děkuji za názory a odpovědi ohledně auditu, audit jsme zvládly s jednou paní kolegyní ze školní jídelny, mělo by být vše v pořádku. Nyní mi paní ředitelka oznámila, že se ke konci dubna počítají skutečné náklady na oběd. Mohu i v tomto případě poprosit o radu? Děkuji a hezký Jarní den přeji
vezměte si náklady za uplynulý rok, rozdělte na mzdové a ostatní a každou částku podělte množstvím celých obědů (přepočítejte si menší obědy na dospělé porce vynásobením koeficientem) a dostanete náklady na 1 oběd.
Příklad:
100 obědů 1.kategorie= 70obědů(100×0,7)
125 obědů 2.kategorie=100 obědů(125×0,8)
20 obědů dospělí+9.tř= 20 obědů
celkem 190 obědů – náklady vydělíme 190
– zvlášť mzdové včetně odvodů a zvlášť ostatní
Paní Majko 1, rozumím tomu dobře, že máte u každé kateg. vypočítanou jinou částku na režii? A pokud doúčtováváte režii za neodhlášené obědy v době nepřítomnosti strávníka ve škole, tak počítáte s jakou režií?
pokud chcete spočítat náklady na uvaření 1 oběda, měla byste si přepočítat na celé porce. U vedlejší činnosti jen vydělím náklady na tuto činnost porcemi, u hlavní činnosti přepočítám, abych se dostala na náklady pro 1 porci. Přece nemůžete sčítat porce např. s koeficientem 0,5 pro MŠ a 1 pro deváťáka. Tolik práce navíc to zase není.
Nevidím důvod, proč propočítáváte náklady na 1 oběd podle kategorií. Energie na uvaření 70g nebo 80 g je stejná a mzdové náklady na zpracování také.Nebo tak minimální, že to nestojí za řeč. Připadá mi to tak komplikované, obzvlášť při doúčtovávání nákladů za neodhlášené obědy. To bych se v tom nimrala týden a na to opravdu nemám čas.
audit
Autor: Betty
audit
Dobrý den,
prosím o radu týkající se auditu. Jak jej každoročně vytváříte, kde sháníte otázky týkající se auditu? Co se týče auditu, tak vím, že by jej měla dělat nezávislá osoba, ale nevím, zda si otázky vymýšlet, čeho se držet. Jsem v ŠJ nová a má předchůdkyně mě bohužel do této problematiky nezasvětila. Děkuji za odpověď.
Autor: Evča 1
http://www.jidelny.cz/fulltext.aspx?co=audit
tady najdete informace, jinak si je většinou dělají jídelny mezi sebou.
Autor: andrea
Betty, tak to jsme dvě, co o tom nic nevíme. Začínám jak vy a o této problamatice nic nevím. Předchozí mě o auditu vůbec neinformovala, přišla jsem na to až jsem se prodírala dokumenty. V nejbižší době to budu muset vyřešit, ale nevím co dřív mám po předchozí napravovat. Taky prosím moc o radu. Kdo můžete , prosím poraďte. Díky
Autor: janah
Dobrý den,
pokud chcete audit pořídit zadarmo,tak se praktikuje , že si je vzájemně provádí ved.ŠJ.
Audit obsahuje kontrolu dokumentace HACCP/složka obsahuje dokumentaci k celému provozu ŠJ/ kontrolu evidence měření teploty,kontrolu provozu tj. jestli stavební uspořádání odpovídá provozu dle vyhlášky – pokud ne tak se zapíše do auditu.
Jedná se o dostatek umyvadel,uspořádání oddělení jednotlivých provozů,aby nedocházelo ke křížení činností. Audit se provádí 1 x ročně.
Autor: Betty
Dobrý den,
děkuji za přříspěvky, moc si jich vážím. Našla jsem od mé předchůdkyně audit z roku 2009, je možné použít stejné otázky nebo je třeba jej obměňovat: Děkuji za odpověď.
Autor: tara
Určitě obměňovat, protože audit slouží k posouzení funkčnosti HACCP. Pozvěte si někoho z oboru nebo z jiné školní jídelny, ať Vám projde provoz a dle souvisejících vyhlášek, zákonů a Vašich HACCP posoudí zda máte vše v pořádku. Je to vcelku prospěšné, i když si myslíte, že to máte dobře, druhý to může vidět jinak. Více hlav – více rozumu. Písemně pak vyberte věci, které jste řešili a uveďte i případné závady a k nim termín odstranění. Není to nic proti ničemu, pokud závady jsou Vámi neovlivnitelné a závažné , pustupte je na vedení nebo zřízovatele k odstranění. Myslím tím stavební nebo jiné závady.
Autor: Bledule
Dobrý den,
ráda bych věděla, zda jste již někdo řešil problém strávníka s odvoláním na dodržování kritických bodů. O co šlo, a jak se záležitost řešila. Děkuji.
Autor: Tereza
Týkalo se odvolání všech sedmi kritických kontrolních bodů? Nebo jen některých? Kterých? V čem byl problém?
Autor: Bledule
Měla jsem na mysli situaci, že by si strávník stěžoval, že je mu špatně ze stravy v jídelně. Jak mu to lze vyvrátit a dokázat, že byl dodržen správný technologický postup, když zápisy o kontrole kritických bodů vypracovává ten, kdo pokrm vaří.
Autor: Alena II.
A kdo jiný by jej měl vypracovávat, než ten kdo ji vaří?
Autor: Bledule
Pak nezbývá nic jiného, než věřit, že kuchař kritické body dodržuje a správně je zapisuje.
Autor: Betty
Dobrý den, mockrát Vám děkuji za názory a odpovědi ohledně auditu, audit jsme zvládly s jednou paní kolegyní ze školní jídelny, mělo by být vše v pořádku. Nyní mi paní ředitelka oznámila, že se ke konci dubna počítají skutečné náklady na oběd. Mohu i v tomto případě poprosit o radu? Děkuji a hezký Jarní den přeji
Autor: majka 1
vezměte si náklady za uplynulý rok, rozdělte na mzdové a ostatní a každou částku podělte množstvím celých obědů (přepočítejte si menší obědy na dospělé porce vynásobením koeficientem) a dostanete náklady na 1 oběd.
Příklad:
100 obědů 1.kategorie= 70obědů(100×0,7)
125 obědů 2.kategorie=100 obědů(125×0,8)
20 obědů dospělí+9.tř= 20 obědů
celkem 190 obědů – náklady vydělíme 190
– zvlášť mzdové včetně odvodů a zvlášť ostatní
Autor: Olina
Paní Majko 1, rozumím tomu dobře, že máte u každé kateg. vypočítanou jinou částku na režii? A pokud doúčtováváte režii za neodhlášené obědy v době nepřítomnosti strávníka ve škole, tak počítáte s jakou režií?
Autor: majka 1
pokud chcete spočítat náklady na uvaření 1 oběda, měla byste si přepočítat na celé porce. U vedlejší činnosti jen vydělím náklady na tuto činnost porcemi, u hlavní činnosti přepočítám, abych se dostala na náklady pro 1 porci. Přece nemůžete sčítat porce např. s koeficientem 0,5 pro MŠ a 1 pro deváťáka. Tolik práce navíc to zase není.
Autor: mama
Nevidím důvod, proč propočítáváte náklady na 1 oběd podle kategorií. Energie na uvaření 70g nebo 80 g je stejná a mzdové náklady na zpracování také.Nebo tak minimální, že to nestojí za řeč. Připadá mi to tak komplikované, obzvlášť při doúčtovávání nákladů za neodhlášené obědy. To bych se v tom nimrala týden a na to opravdu nemám čas.
Autor: Betty
Dobré dopoledne,
děkuji mnohokrát za rady. Mohly byste mi ještě poradit, kde se dají sehnat normy a receptury pro školní jídelny?
Hezký víkend všem,
Betty
Autor: maty200
jídelny.cz odkaz http://www.jidelny.cz/objednejtesi_detail.aspx?id=59