Přeskočit na obsah

Bezobjednávkový systm

  • Autor: Alena II.

    Bezobjednávkový systm
    Takže zakládám nové téma a mám dotaz na pana Leoše: prozradíte nám, méně zkušeným ,své know-how?
    Já si to asi představuji tak, že kdo přijde první, má možnost výběru z více jídel a kdo končí později, což jsou u nás pravidelně žáci z druhého stupně, má to, co zbyde. Mýlím se?

    • Autor: Soňa

      Re: Bezobjednávkový systm
      Také bych se ráda dozvěděla o bezobjednávkovém systému, na jakém principu funguje, jaké je potřebné SW vybavení, vybavení kuchyně, apod. Díky

    • Autor: zaza

      Re: Bezobjednávkový systm
      Pracovala jsem dost let v Eurestu, abych mohla dostatečnš odpovědět…Eurest nemá skladový program tam se hospodaří odhadem…samo, že ti co přicházejí mezi posledními na oběd mají jen to co zbyde – prostě to odhadují…a ti poslední mají smůlu:-(

      • Autor: hhelena

        Re: Bezobjednávkový systm
        Dobrý večer, také jsem několik let pracovala v Eurestu a musím říci-napsat, že skladový program jsme měli.Vařilo se odhadem. Ale tak, že i na poslední strávníky muselo vyjít všechno co bylo v nabídce na začátku výdeje. Nikdo neměl to co zbyde. Bylo to vše v šéfkuchaři, který uměl odhadnou co mají strávníci nejraději-co půjde nejvíce a co nejméně. A to se vařily 2 polévky, 4teplá jídla, 1jídlo studené, 6druhů zeleninovýyh a 2 druhy ovocných salátů. Strávníků bylo denně v průměru 600.

        • Autor: zaza

          Re: Bezobjednávkový systm
          tak to nevim, kde jste ten skladový program vzala, zřejmě na černo….a nezapomeňte dodat, že co zbylo nevydáno se muselo dál zpracovat, jinak nechápu, jak vám vycházel PKL..mě tada sakra šlapali na paty, zřejmě jste měla dobrého RŘ, ale těch lidských tam moc už nezůstalo.

    • Autor: kuchtička

      Re: Bezobjednávkový systm
      Kdo máte zkušenost s Eurestem? Co si o této společnosti máme myslet? Slyšela jsem, že mají výhradně své dodavatele potravin. Jaká je skutečná kvalita potravin? …… Je správné rozhodnutí, aby vstupovala tato společnost do školních jídelen? To, co zbyde se zamrazí? Ráda bych vyvolala diskusi na toto téma. Předem děkuji.

      • Autor: zaza

        Re: Bezobjednávkový systm
        Eurest má svoje výhradní dodavate, které vybírá tzv.centrální nákup..údajně systémem nejvyšší kvality:-))..ceny jsou značně vyšší než všude jinde, část peněz za suroviny jde rovnou na centrální nákup. Neexistuje nakupovat jinde, než od nařízených dodavatelů. V malých provozech pak mají co dělat, aby vyšly s hospodařením.

        • Autor: kuchtička

          Re: Bezobjednávkový systm
          To je přinejmenším podivné. Dnes se vedoucí snaží vybírat zdejší dodavatele potravin za zajímavé, výhodné ceny, aby mohly strávníkům nabídnout více za ušetřené peníze. A najednou centrální dodavatelé, o hodně dražší cena potravin. To je dost zarážející. Slyšíme v médiích, jaké se objevují problémy v evropských zemích s kvalitou potravin (viz dioxiny v drůbežím, vepřovém mase, vejcích….) A takovéto nadnárodní společnosti jako Eurest…… určitě mají zájem hodně vydělat…. tzn. levně nakoupit, draze prodat…… To bychom neměli dopustit!

          • Autor: zaza

            Re: Bezobjednávkový systm
            Je to trošku jinak, suroviny jsou údajně ty nejkvalitnější…rozdíl peněz/cena kterou dojedá centrální nákup/ jde rovnou k zisku firmě.
            Např. vepřová kýta normální nákup cca 90Kč, na závod v Eurestu se dostane v ceně cca 130Kč 🙂

          • Autor: kuchtička

            Re: Bezobjednávkový systm
            No, to je zajímavé, to by mě taky bavilo podnikat. Zisk na 1 kg masa 40,– Kč……… Po přečtení následujících příspěvků mi běhá mráz po zádech. Tohle by skutečně mělo být zakázané. Školní stravování, které je tady léta budované, je to nejlepší pro děti. ¨To nám leckde ve světě závidí. O tom již několikrát média informovala!!!!

    • Autor: mama

      Re: Bezobjednávkový systm
      Jednou jsem se byla podívat ve školní jídelně pod firmou Eurest.Shodou okolností tam pracovala spolužačka z hotelové školy. Zajímalo mě, jak praktikují výběr oběda z několika druhů ještě ve 14 hod., když si děti jídlo předem neobjednávají. No a ony prý vytahnou uvařené maso z lednice a omáčka se narychlo dodělá. / jaké maso? no zbytek z předešlého dne, jaká omáčka? no z pytlíku/. Nic nebyl problém, na všechny se dostalo všechno. Je to již několik let, nebyl HACAP.Dnes je tam třeba vše jinak, ale kdykoliv slyším slovo Eurest, vždy si na to vzpomenu.

      • Autor: *,*,

        Re: Bezobjednávkový systm
        Přesně takto to funguje i dnes. Do konce výdeje musíte mít na výdej všechny jídla, která připravujete podle tzv. restauračního stravování tzn., že se strávníci nepřihlašují předem, ale přijdou na oběd jen když chtějí! Takže odhadnout přesný počet je prakticky nemožné. Dříve třeba nebyl HACCP, ale dnes jsou provozovny vybaveny šokéry, takže vesele zamražují maso….. a podle potřeby ho vašim dětičkám prostě v konvektomatu ohřejí – tzv. regenerují. Položme si otázku, jestli tohle je správné? Vždyť léta budovaný systém školního stravování je založený právě na tom, že školní jídelny vaří výhradně z čerstvých surovin a jídlo se neohřívá…….. Nemluvím o tom, že omáčka se musí k tomu masu také „dovařit“ na rychlo. Z čeho asi…., že by polotovar?

        • Autor: AjaK

          Re: Bezobjednávkový systm
          No nazdar,to se u nás uživatelé budou mít jestli se tohle stravování uvede v život.

    • Autor: trebuvka

      Re: Bezobjednávkový systm
      Dcera se na střední škole stravovala v jídelně,kde si neměli možnost vybrat jidlo den předem,tak jak byla zvyklá ze základky.Na obědy chodili pravidelně mezi posledními.Za 4roky si vytvořila alergii na špenát.Dříve ho sice milovala,ale tady 2-3krát týdně už nic jiného nebylo,pokud ano tak max.ze dvou jídel.A to jídelna vařila 4 jídla+studený zaleninový talíř.

    • Autor: ivča)

      Re: Bezobjednávkový systm
      Pracuji jako vedoucí přes deset let, ale bezobjednávkový systém ve školní jídelně si fakt nedovedu představit. A už vůbec ne, aby do konce výdeje bylo na výběr ze všech jídel.

    • Autor: Jarka 1

      Stravovnání žáka z cizí školy
      Prosím o radu. Má někdo žáka navštěvující školu v cizině (konkrétně v Rakousku), u nás je žák zapsaný – chodí pouze 1x za 2 roky na přezkoušení a nyní ve 4. ročníku začal chodit na obědy. Ve vyhlášce jsem nic nenašla, přece žák
      musí být fyzicky přítomen – nemá nárok na oběd
      ani v době nemoci – tak jsem to rodičům vysvětlila, ale p. ředitelka mi nařídila, že nárok na
      stravu má. Děkuji.

    • Autor: drimka

      Re: Bezobjednávkový systm
      Dobrý den, ráda bych se také zmínila o stravování Eurestem.Byla jsem také zaměstnaná u této firmy. Jejich bezobjednávkový systém se zakládá na lžích a nepravdách,které jako vedoucí musíte sdělovat. Stravování EURESTEM nepatří do škol.Nekvalitní zboží musíte,ale bohužel brát od dodavatelů,kteří jsou Vám určeni od nadřízených z EURESTU.Je to restaurační stravování-nic se nesmí vyhodit,vše se musí prodat. Aleno II nemýlíte se.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se