biologický odpad v kuchyni
poraďte mi , prosím , jak správně nakládat s biologickým odpadem ( zbytky jídel ). Jak skladovat , atd ?
Konkrétně u nás se skladuje v kbelíkách s víkem, pak je odvážen soukromou osobou . Myslím že to není správně . A nevím kde mám hledat .
Moc děkuju
Michaela
Re: biologický odpad v kuchyni
Správné to není, ale dělám taky tak, vyhodím na dvůr kbelík se zbytky a ráno tam mám čistý kýbl zpátky. Jsme malí – jenom 45 obědů, na to si nebudu zvát firmu, někdy v tom kyblíku není skoro nic. Hygiena to ví a v tomto nešťourá.
Re: biologický odpad v kuchyni
Také si myslím, že to není úplně správný postup, ale u nás je to stejné. S paní co si bere zbytky, mám sepsanou smlouvu a s hygienou také zatím problém nebyl.
Re: biologický odpad v kuchyni
Doporučuji se seznámit s brožurou Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách (část I.) kde mimo jiné v kapitole VI,strana 19 se řeší potravinářské odpady. Přeji pěkný den.
Re: biologický odpad v kuchyni
To lze, pochválíme portál :-), zde velice jednoduše a přehledně.
Do vyhledávacího okénka vpravo nahoře zadejte „odpady“ a pak si už vyberete zda chcete hledat v diskusi, nebo v článcích, nebo v předpisech. Diskuse je inspirativní a jsou tam o články komplexně problematiku odpadů shrnující, i když legislativně už je to trochu jiné, volnější.
Re: biologický odpad v kuchyni
Dobrý den, jsme středně velká jídelna a u nás se s biologickým odpadem nakládá následovně:
O svoz tohoto odpadu se nám stará firma, která mimo jiné sváží komunál i tříděný odpad. Venku vedle jídelny máme uzavíratelnou skříňku, ve které je plastový barel (dodaný svozovou firmou) a ta dle smlouvy jednou v týdnu přijede, plný barel vymění za prázdný a vymytý. Každý den po výdeji se případné zbytky odnesou do barelu a já jsem s tím spokojená.
Re: biologický odpad v kuchyni
Prosím o vyřešení sporu mé kolegyně a nové vedoucí, zda lze používat na přípravu vývarů masové kosti a je-li možné tyto vyhodit do popelnice se směsným odpadem. Děkuji za odpověď.
Re: biologický odpad v kuchyni
Dobrý den, ikdyž je z kostí nejlepší vývar, tak bych z nich ve školní jídelně nevařila. A házet je do popelnice? Nevím jak často u vás odpad vyváží, ale většínou je to 1 x za 14 dnů a v létě by se vám v popelnici a kolem ní asi děly divy.
Re: biologický odpad v kuchyni
A proč byste ve školní jídelně nevařila z čerstvých masových kostí vývary? Raději používáte sypké chemické vývary,kterými dochutíte převařenou vodu?:-(
Re: biologický odpad v kuchyni
My z kostí vývar vaříme také, ale jenom zřídka, většinou je to polévka masová z masem a zavářkou nebo vývar z masa, které se použije třeba k rajské nebo tak. Myslím si, že na vývaru z kostí není nic špatného, ale do směsného odpadu bych je asi nehodila.
Autor: mumina
Re: biologický odpad v kuchyni
Jsme malá jídelna a vaříme jen z masa nebo ze zmraženého kuřecího křídel apod.. Sypké chemické vývary nepoužívám, to je mi proti srsti. Navíc sypké vývary nezařadíte do SK a ani v případě kostí nevím, jak bych je zařadila.
biologický odpad v kuchyni
Autor: michaela
biologický odpad v kuchyni
poraďte mi , prosím , jak správně nakládat s biologickým odpadem ( zbytky jídel ). Jak skladovat , atd ?
Konkrétně u nás se skladuje v kbelíkách s víkem, pak je odvážen soukromou osobou . Myslím že to není správně . A nevím kde mám hledat .
Moc děkuju
Michaela
Autor: Marťule
Re: biologický odpad v kuchyni
Správné to není, ale dělám taky tak, vyhodím na dvůr kbelík se zbytky a ráno tam mám čistý kýbl zpátky. Jsme malí – jenom 45 obědů, na to si nebudu zvát firmu, někdy v tom kyblíku není skoro nic. Hygiena to ví a v tomto nešťourá.
Autor: MUMINA
Re: biologický odpad v kuchyni
Také si myslím, že to není úplně správný postup, ale u nás je to stejné. S paní co si bere zbytky, mám sepsanou smlouvu a s hygienou také zatím problém nebyl.
Autor: hygienička
Re: biologický odpad v kuchyni
Doporučuji se seznámit s brožurou Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách (část I.) kde mimo jiné v kapitole VI,strana 19 se řeší potravinářské odpady. Přeji pěkný den.
Autor: Marťule
Re: biologický odpad v kuchyni
S touto brožurou jsem seznámena již delší dobu, stejně ale mám pocit, že nereší problémy malých provozů.
Autor: Aleš jiný
Re: biologický odpad v kuchyni
Diskuse na toto téma, zde již proběhla a lze v ní zpětně najít vcelku vyčerpávající informaci.
Autor: michaela
Re: biologický odpad v kuchyni
Díky moc, a mohl by jste mi poradit jak ji mám najít , někde v archivu diskuzí ?
Autor: Aleš jiný
Re: biologický odpad v kuchyni
To lze, pochválíme portál :-), zde velice jednoduše a přehledně.
Do vyhledávacího okénka vpravo nahoře zadejte „odpady“ a pak si už vyberete zda chcete hledat v diskusi, nebo v článcích, nebo v předpisech. Diskuse je inspirativní a jsou tam o články komplexně problematiku odpadů shrnující, i když legislativně už je to trochu jiné, volnější.
Autor: Monča
Re: biologický odpad v kuchyni
Dobrý den, jsme středně velká jídelna a u nás se s biologickým odpadem nakládá následovně:
O svoz tohoto odpadu se nám stará firma, která mimo jiné sváží komunál i tříděný odpad. Venku vedle jídelny máme uzavíratelnou skříňku, ve které je plastový barel (dodaný svozovou firmou) a ta dle smlouvy jednou v týdnu přijede, plný barel vymění za prázdný a vymytý. Každý den po výdeji se případné zbytky odnesou do barelu a já jsem s tím spokojená.
Autor: Nkomi
Re: biologický odpad v kuchyni
Prosím o vyřešení sporu mé kolegyně a nové vedoucí, zda lze používat na přípravu vývarů masové kosti a je-li možné tyto vyhodit do popelnice se směsným odpadem. Děkuji za odpověď.
Autor: mumina
Re: biologický odpad v kuchyni
Dobrý den, ikdyž je z kostí nejlepší vývar, tak bych z nich ve školní jídelně nevařila. A házet je do popelnice? Nevím jak často u vás odpad vyváží, ale většínou je to 1 x za 14 dnů a v létě by se vám v popelnici a kolem ní asi děly divy.
Autor: Vedení
Re: biologický odpad v kuchyni
A proč byste ve školní jídelně nevařila z čerstvých masových kostí vývary? Raději používáte sypké chemické vývary,kterými dochutíte převařenou vodu?:-(
Autor: Marťule
Re: biologický odpad v kuchyni
My z kostí vývar vaříme také, ale jenom zřídka, většinou je to polévka masová z masem a zavářkou nebo vývar z masa, které se použije třeba k rajské nebo tak. Myslím si, že na vývaru z kostí není nic špatného, ale do směsného odpadu bych je asi nehodila.
Autor: mumina
Re: biologický odpad v kuchyni
Jsme malá jídelna a vaříme jen z masa nebo ze zmraženého kuřecího křídel apod.. Sypké chemické vývary nepoužívám, to je mi proti srsti. Navíc sypké vývary nezařadíte do SK a ani v případě kostí nevím, jak bych je zařadila.