BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY
Dobrý den,prosím o informaci kdo vaříte v SJ bramborové knedlíky z brambor.Paní ředitelka nám zakázala používat směs na brambor.knedlíky.Jak to máte vyřešené?Brambory se nesmí,dle hygieny,vařit den předem.Nevím,jak to vyřešit.Poraďte.Děkuji.
Objednejte si vařené vakuované brambory. A jaký je důvod k tomu, že nesmíte vařit knedlíky ze směsi? Je mi z této diskuse smutno, Proč nemůže každý dělat v klidu to, čemu rozumí? Pak se musí hledat všelijaké kličky jak dodržet předpisy a taková práce člověka nebaví. Přeji hodně sil.
Dobrý den,jelikož na poradách ředitelů a ved.ŠJ,se již delší dobu žádá úplného zákazu veškerých dochucovadel,směsí…A naše p.ředitelka jde za svým cílem nekompromisně,nechceš,tak jdi,venku čeká 100 dalších a ti to budou dělat rádi.Ale děkuji a pokusím se zeptat hygieny,zda můžeme vařit brambory den předem.
chtěla bych vidět, jak by paní ředitelka mluvila, kdyby měla třeba 5 dní po sobě připravit a vydat např. 500 obědů, dodržet veškeré předpisy, dochutit bez vegety nebo vývaru, uklidit pracoviště a navíc za mzdu kuchařky. Potřebovali by na vlastní kůži zažít několik směn kuchařky, pak by si naší práce možná i vážili! Stejně jsou na tom i uklizečky. Kdysi neexistovalo, že by děti odešly ze třídy, kde nejsou posbírané odpadky nebo zvednuté židle, dneska děti odpoví, že na to je uklizečka a odejdou jako z chlívku. Práce nepedagogických pracovníků je nedoceněná.
Nepíšete, kolik připravujete obědů. Ale asi bych poradila jediné. Pokud vaření knedlíků bez směsi technologicky nezvládnete, tak se bude muset paní ředitelka smířit s tím, že je vařit nebude vůbec.
My bychom také rádi nabízeli dětem například pohár z čerstvého nakrájeného a oloupaného ovoce, ale při počtu několika stovek jídel to prostě nezvládnem. No tak ho prostě neděláme a děti dostávají ovoce celé.
Ano, však přeci doma každý vaří, a tak tomu přeci také každý „rozumí“.
Od čeho máme směs na bramborové knedlíky, když je nesmíme používat? Je to přeci pro ulehčení práce. Pak můžeme dětem dělat jiná a to i náročnější jídla. To samé platí pro dochucovadla. Proč by jsme nemohli používat dochucovadla bez glutamátů?
Jen nám neustále zkracují úvazky, odebírají peníze. Nikdo už
Ředitelé také dnes neřídí školu jen s papírem a tužkou v ruce.
Problém je v tom, že každý se opravdu snaží mluvit do naší práce. Nikdo už nevidí, že doma těch pět brambor oloupu hned a dvě šišky knedlíků také uvařím raz dva. Ale nikdo z nich už si neuvědomuje, že uvařit dvacet, třicet kilo brambor, oloupat je, pak z nich udělat těsto a uvařit knedlíky trvá mnohem déle. A je na to potřeba nejen jednoho páru rukou.
Jestli pak se někdo pozastavuje nad tím, z čeho vaří „rádoby školní restaurace“?
Ano, však přeci doma každý vaří, a tak tomu přeci také každý „rozumí“.
Od čeho máme směs na bramborové knedlíky, když je nesmíme používat? Je to přeci pro ulehčení práce. Pak můžeme dětem dělat jiná a to i náročnější jídla. To samé platí pro dochucovadla. Proč by jsme nemohli používat dochucovadla bez glutamátů?
Jen nám neustále zkracují úvazky, odebírají peníze.
Ředitelé také dnes neřídí školu jen s papírem a tužkou v ruce.
Problém je v tom, že každý se opravdu snaží mluvit do naší práce. Nikdo už nevidí, že doma těch pět brambor oloupu hned a dvě šišky knedlíků také uvařím raz dva. Ale nikdo z nich už si neuvědomuje, že uvařit dvacet, třicet kilo brambor, oloupat je, pak z nich udělat těsto a uvařit knedlíky trvá mnohem déle. A je na to potřeba nejen jednoho páru rukou.
Jestli pak se někdo pozastavuje nad tím, z čeho vaří „rádoby školní restaurace“?
Bramborové knedlíky ze směsi jsem si vymohla, nakonec zjistili, že jsou výborné, děláme z ní i krokety nebo šišky. Kvalita brambor je tak kolísavá, že opravdu nevidíte do pytle, jestli knedlíky půjdou, nebo budou rozvařené. Předtím jsme bramborové knedlíky vůbec nedělali, teď je jídelníček pestřejší. Nejvíc vadilo, že vaříme z polotovaru, a že tím tak šetříme práci(jedna „starostka“nám to vyčítala). Musela jsem vysvětlovat, že těstoviny také neděláme domácí, a že bramborové s směsi se používají úplně normálně. Zdravím.
Nechápu, proč nepoužívat bramborové těsto inst., vždyť proto se přece vyrábí.To jako když chcete vařit kysané zelí, tak si jej budete nakládat samy, to přeci hyg.nedovolí, tak proč ne bramborové těsto????? Je mi vás úpřímně líto, že se vám vaše paní ředitelka plete takto nevhodným způsobem pod ruce, vždyť oni také naše děti učí s pomocí moderní techniky(televize, interakt.tabule atd.,venku prší, děcka se posadí k televizi a je vystaráno) a to vaší paní ředitelce nevadí? Milá kolegyně, úpřimně vám přeji hodně zdaru, svatou trpělivost a hlavně klid k naší už tak málo ceněné práci. hezký den
Dobrý den,
technicky zvládnout přípravu bramborových
knedlíků z brambor při počtu 500 obědů je nemožné.
Brambory nelze připravit den předem.Doporučuji
s p. ředitelkou promluvit a vysvětlit jí,že tím
porušíte předpisy.Ve finále je ředitelka školy
za vše odpovědná. Pozn. směsi na knedlíky
byly používány již před 30 lety, kdy bylo ve ŠJ
daleko více pracovníků a to při přípravě 1 druhu jídla.Přeji úspěšné navázání komunikace s p.ředitelkou.
Proč nepoužívat bramborové těsto?
1) cena
2) kvalita knedlíků
Nevidím problém v přípravě brambor den předem, za to Vám nikdo nic neudělá.
Knedlíky děláme z brambor, vaříme 1000 porcí ve 2 druzích.
Zdravím
No možná právě ta cena je rozhodující proč je děláme ze směsi. Kvalita brambor je dneska na nízké úrovni,cena používaných dalších surovin je celkem vysoká,přičtuli k tomu práci kterou musí kuchyň vynaložit na přípravu…. tak raději zvolím směs,která je bezproblémová, málo pracná a ve výsledku chutná a holky kuchařky v ušetřeném čase můžou upéct třeba domácí koláč….. a spokojenost je na všech stranách.
Kvalita knedlíků ze směsi je dneska na vysoké úrovni stačí si jen vybrat správného výrobce – nemluvím už vůbec o sortimentu / s cibulkou,petrželkou, paprikou aj. /
Taky se nebráním dělat ze směsí na bramborové halušky nebo knedlíky, jak z provozních, hygienických a kvalitativních důvodů. Z doporučení od výrobce nevidím důvod to nepoužívat. Více mě děsí, když slyším, co jsou výrobci schopni do obalů nasypat. Narážím na technickou sůl pro potravinářství, nedodržování základní věcí- záruční doby atd. Může mne někdo říci,jak osobu z tohoto odvětví to vůbec může napadnout? Taky se mi nezdá cukr krupice a krystal, jsem přesvědčená, že méně sladí. Mám zkušenosti i z domova. Při zaváření kompotů jsem dávala na sladké ovoce na litr vody 0,40 kg cukru. Během pěti let jsem už na 0,60 kg cukru a není určitě přeslazený a příští sezonu radši dám ještě 10dkg navíc. Konzultovalla jsem to i v okolí jestli moc nesladím a ty zkušenosti má více lidí. Takže si myslím, že řešit by se mělo, co se týče kvality potravin, úplně něco jiného a někde jinde.
Ještě dodatek – nezdá se Vám, že olej slunečnicový, řepkový…. jsou čím dál tím víc řídké? Pořád řeší vodu v benzínu a naftě, ale jestli je voda v potravinovém oleji tím se nikdo nezybývá. Auta!!! byla vždycky velkými našimi miláčky, a co lidi? Jinak příjemný víkend
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY
Autor: YYY
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY
Dobrý den,prosím o informaci kdo vaříte v SJ bramborové knedlíky z brambor.Paní ředitelka nám zakázala používat směs na brambor.knedlíky.Jak to máte vyřešené?Brambory se nesmí,dle hygieny,vařit den předem.Nevím,jak to vyřešit.Poraďte.Děkuji.
Autor: jitfr
my vaříme jenom z brambor hygiena to dovolí vařit den předem protože se to dále tepelně zpracuje
Autor: majka 1
Objednejte si vařené vakuované brambory. A jaký je důvod k tomu, že nesmíte vařit knedlíky ze směsi? Je mi z této diskuse smutno, Proč nemůže každý dělat v klidu to, čemu rozumí? Pak se musí hledat všelijaké kličky jak dodržet předpisy a taková práce člověka nebaví. Přeji hodně sil.
Autor: Brena
Protože ředitelky rozumí všemu a mají vždycky pravdu.Vracíme se s vařením do středověku, za chvíli si budeme i vše pěstovat.Jen lidí na to dají méně.
Autor: YYY
Dobrý den,jelikož na poradách ředitelů a ved.ŠJ,se již delší dobu žádá úplného zákazu veškerých dochucovadel,směsí…A naše p.ředitelka jde za svým cílem nekompromisně,nechceš,tak jdi,venku čeká 100 dalších a ti to budou dělat rádi.Ale děkuji a pokusím se zeptat hygieny,zda můžeme vařit brambory den předem.
Autor: YYY
A vakuované brambory,no to už vůbec nemůžeme!!
Autor: ...marie
chtěla bych vidět, jak by paní ředitelka mluvila, kdyby měla třeba 5 dní po sobě připravit a vydat např. 500 obědů, dodržet veškeré předpisy, dochutit bez vegety nebo vývaru, uklidit pracoviště a navíc za mzdu kuchařky. Potřebovali by na vlastní kůži zažít několik směn kuchařky, pak by si naší práce možná i vážili! Stejně jsou na tom i uklizečky. Kdysi neexistovalo, že by děti odešly ze třídy, kde nejsou posbírané odpadky nebo zvednuté židle, dneska děti odpoví, že na to je uklizečka a odejdou jako z chlívku. Práce nepedagogických pracovníků je nedoceněná.
Autor: Valentýna
Nepíšete, kolik připravujete obědů. Ale asi bych poradila jediné. Pokud vaření knedlíků bez směsi technologicky nezvládnete, tak se bude muset paní ředitelka smířit s tím, že je vařit nebude vůbec.
My bychom také rádi nabízeli dětem například pohár z čerstvého nakrájeného a oloupaného ovoce, ale při počtu několika stovek jídel to prostě nezvládnem. No tak ho prostě neděláme a děti dostávají ovoce celé.
Autor: Evča 1
Ano, však přeci doma každý vaří, a tak tomu přeci také každý „rozumí“.
Od čeho máme směs na bramborové knedlíky, když je nesmíme používat? Je to přeci pro ulehčení práce. Pak můžeme dětem dělat jiná a to i náročnější jídla. To samé platí pro dochucovadla. Proč by jsme nemohli používat dochucovadla bez glutamátů?
Jen nám neustále zkracují úvazky, odebírají peníze. Nikdo už
Ředitelé také dnes neřídí školu jen s papírem a tužkou v ruce.
Problém je v tom, že každý se opravdu snaží mluvit do naší práce. Nikdo už nevidí, že doma těch pět brambor oloupu hned a dvě šišky knedlíků také uvařím raz dva. Ale nikdo z nich už si neuvědomuje, že uvařit dvacet, třicet kilo brambor, oloupat je, pak z nich udělat těsto a uvařit knedlíky trvá mnohem déle. A je na to potřeba nejen jednoho páru rukou.
Jestli pak se někdo pozastavuje nad tím, z čeho vaří „rádoby školní restaurace“?
Autor: Evča 1
Ano, však přeci doma každý vaří, a tak tomu přeci také každý „rozumí“.
Od čeho máme směs na bramborové knedlíky, když je nesmíme používat? Je to přeci pro ulehčení práce. Pak můžeme dětem dělat jiná a to i náročnější jídla. To samé platí pro dochucovadla. Proč by jsme nemohli používat dochucovadla bez glutamátů?
Jen nám neustále zkracují úvazky, odebírají peníze.
Ředitelé také dnes neřídí školu jen s papírem a tužkou v ruce.
Problém je v tom, že každý se opravdu snaží mluvit do naší práce. Nikdo už nevidí, že doma těch pět brambor oloupu hned a dvě šišky knedlíků také uvařím raz dva. Ale nikdo z nich už si neuvědomuje, že uvařit dvacet, třicet kilo brambor, oloupat je, pak z nich udělat těsto a uvařit knedlíky trvá mnohem déle. A je na to potřeba nejen jednoho páru rukou.
Jestli pak se někdo pozastavuje nad tím, z čeho vaří „rádoby školní restaurace“?
Autor: věrka
Bramborové knedlíky ze směsi jsem si vymohla, nakonec zjistili, že jsou výborné, děláme z ní i krokety nebo šišky. Kvalita brambor je tak kolísavá, že opravdu nevidíte do pytle, jestli knedlíky půjdou, nebo budou rozvařené. Předtím jsme bramborové knedlíky vůbec nedělali, teď je jídelníček pestřejší. Nejvíc vadilo, že vaříme z polotovaru, a že tím tak šetříme práci(jedna „starostka“nám to vyčítala). Musela jsem vysvětlovat, že těstoviny také neděláme domácí, a že bramborové s směsi se používají úplně normálně. Zdravím.
Autor: já
Nechápu, proč nepoužívat bramborové těsto inst., vždyť proto se přece vyrábí.To jako když chcete vařit kysané zelí, tak si jej budete nakládat samy, to přeci hyg.nedovolí, tak proč ne bramborové těsto????? Je mi vás úpřímně líto, že se vám vaše paní ředitelka plete takto nevhodným způsobem pod ruce, vždyť oni také naše děti učí s pomocí moderní techniky(televize, interakt.tabule atd.,venku prší, děcka se posadí k televizi a je vystaráno) a to vaší paní ředitelce nevadí? Milá kolegyně, úpřimně vám přeji hodně zdaru, svatou trpělivost a hlavně klid k naší už tak málo ceněné práci. hezký den
Autor: janah
Dobrý den,
technicky zvládnout přípravu bramborových
knedlíků z brambor při počtu 500 obědů je nemožné.
Brambory nelze připravit den předem.Doporučuji
s p. ředitelkou promluvit a vysvětlit jí,že tím
porušíte předpisy.Ve finále je ředitelka školy
za vše odpovědná. Pozn. směsi na knedlíky
byly používány již před 30 lety, kdy bylo ve ŠJ
daleko více pracovníků a to při přípravě 1 druhu jídla.Přeji úspěšné navázání komunikace s p.ředitelkou.
Autor: VV
Proč nepoužívat bramborové těsto?
1) cena
2) kvalita knedlíků
Nevidím problém v přípravě brambor den předem, za to Vám nikdo nic neudělá.
Knedlíky děláme z brambor, vaříme 1000 porcí ve 2 druzích.
Zdravím
Autor: eva 2
No možná právě ta cena je rozhodující proč je děláme ze směsi. Kvalita brambor je dneska na nízké úrovni,cena používaných dalších surovin je celkem vysoká,přičtuli k tomu práci kterou musí kuchyň vynaložit na přípravu…. tak raději zvolím směs,která je bezproblémová, málo pracná a ve výsledku chutná a holky kuchařky v ušetřeném čase můžou upéct třeba domácí koláč….. a spokojenost je na všech stranách.
Kvalita knedlíků ze směsi je dneska na vysoké úrovni stačí si jen vybrat správného výrobce – nemluvím už vůbec o sortimentu / s cibulkou,petrželkou, paprikou aj. /
Autor: tara
Taky se nebráním dělat ze směsí na bramborové halušky nebo knedlíky, jak z provozních, hygienických a kvalitativních důvodů. Z doporučení od výrobce nevidím důvod to nepoužívat. Více mě děsí, když slyším, co jsou výrobci schopni do obalů nasypat. Narážím na technickou sůl pro potravinářství, nedodržování základní věcí- záruční doby atd. Může mne někdo říci,jak osobu z tohoto odvětví to vůbec může napadnout? Taky se mi nezdá cukr krupice a krystal, jsem přesvědčená, že méně sladí. Mám zkušenosti i z domova. Při zaváření kompotů jsem dávala na sladké ovoce na litr vody 0,40 kg cukru. Během pěti let jsem už na 0,60 kg cukru a není určitě přeslazený a příští sezonu radši dám ještě 10dkg navíc. Konzultovalla jsem to i v okolí jestli moc nesladím a ty zkušenosti má více lidí. Takže si myslím, že řešit by se mělo, co se týče kvality potravin, úplně něco jiného a někde jinde.
Autor: leventa
TOP výrobků:
mouka nezahušťuje, cukr nesladí, česnek nečesnekuje, pěna do koupele nepění ………..atd.
Autor: haris
Za vším jsou prachy!!!!!!
Autor: tara
Ještě dodatek – nezdá se Vám, že olej slunečnicový, řepkový…. jsou čím dál tím víc řídké? Pořád řeší vodu v benzínu a naftě, ale jestli je voda v potravinovém oleji tím se nikdo nezybývá. Auta!!! byla vždycky velkými našimi miláčky, a co lidi? Jinak příjemný víkend