Přeskočit na obsah

centrální vyvařovny

  • Autor: Alena

    centrální vyvařovny
    V poslední době jsou hlavně v Praze tendence k zakládání centrálních vyvařoven, odkud by se strava dovážela (hlavně ve zmraženém stavu) do ostatních školních jídelen, kde by se ohřívala.
    Zajímal by mne na to váš názor a názor hygieniků a výživářů. Já osobně v tom žádný přínos nevidím. Proč se nákladně upravovaly školní jídelny, aby odpovídaly všem stávajícím vyhláškám ?

    • Autor: Pavel

      Re: centrální vyvařovny
      Důvod je ekonomický. Renovace a vybavení jídelny s kuchyní je levnější než výdejna.(zkuste si to propočítat).Samozřejmě to platí především u vývozu teplého jídla.Pokud je provoz dobře organizován je tento způsob i provozně levnější. Výdejna potřebuje i méně prostoru což je výhodné
      především ve škollách které zápasí s prostorem.
      Po zkušenostech je také důležité aby výdejny byly v dostupné vzdálenosti od kuchyně.Kvůli střídání a dalším efektům je dobré,když síť výdejen obsluhují 2 kuchyně. Dobrým nástrojem je elektronická evidence „stravenek“ a komunikace mezi k + v po internetu.

    • Autor: Pavel

      Re: centrální vyvařovny
      Důvod je ekonomický. Renovace a vybavení jídelny s kuchyní je levnější než výdejna.(zkuste si to propočítat).Samozřejmě to platí především u vývozu teplého jídla.Pokud je provoz dobře organizován je tento způsob i provozně levnější. Výdejna potřebuje i méně prostoru což je výhodné
      především ve škollách které zápasí s prostorem.
      Po zkušenostech je také důležité aby výdejny byly v dostupné vzdálenosti od kuchyně.Kvůli střídání a dalším efektům je dobré,když síť výdejen obsluhují 2 kuchyně. Dobrým nástrojem je elektronická evidence „stravenek“ a komunikace mezi k + v po internetu.

    • Autor: Pavel

      Re: centrální vyvařovny
      Důvod je ekonomický. Renovace a vybavení jídelny s kuchyní je levnější než výdejna.(zkuste si to propočítat).Samozřejmě to platí především u vývozu teplého jídla.Pokud je provoz dobře organizován je tento způsob i provozně levnější. Výdejna potřebuje i méně prostoru což je výhodné
      především ve škollách které zápasí s prostorem.
      Po zkušenostech je také důležité aby výdejny byly v dostupné vzdálenosti od kuchyně.Kvůli střídání a dalším efektům je dobré,když síť výdejen obsluhují 2 kuchyně. Dobrým nástrojem je elektronická evidence „stravenek“ a komunikace mezi k + v po internetu.

    • Autor: Jana

      Re: centrální vyvařovny
      Ekonomicky nejvýhodnější se zdá chlazená strava.Záruka 4 dny. Jedna vyvařovna, kde se jede na 2 – 3 směny a rozvoz. Naše kuchyně jsou využity jen na jednu směnu a to je trochu škoda.

      • Autor: abc

        Re: centrální vyvařovny
        A možná tudy by vedla cesta. Proč ředitelé brání využití jídelen pro širší okruh strávníků. Tělocvičny se pronajímají, nevyužité prostory škol se pronajímají, jídelny se pronajímají na různá jednání, tak proč nevyužít volné kapacity pro cizí strávníky. Docela mě dojímá, že to účetní neumí zpracovat atp. Vždyť zisk z jídelny se zase vrací do školy. Proč nechat vydělávat firmy /ve většině případů je strava nekvalitní a strávníci nejsou spokojeni/ a nezaměstnant raději více výrobních pracovníků a nerozšířit služby. Zájem o obědy mají v okolí škol důchodci, matky s dětmi, zaměstnanci firem. Kde dostanou kvalitní, denně čerstvou stravu kolem 40,- – 50,- Kč.
        A ještě mimochodem, ochutnejte mražené jídlo a dejte jej ochutnat svým dětem. Oni sami řeknou, zda o něj stojí.

        • Autor: Jana

          Re: centrální vyvařovny
          Myslím, že se hodně ruší cizí strávníci(i u nás od 1.9.) protože účetní to neumí (budeme plátci DPH) a účetní má na ředitele přeci jen větší vliv, protože je s ním v kontaktu denně. A taky ředitelé nepřejí kuchařkám.Protože by si něco přivydělali a to by pak mohli mít větší “ odměny“ než učitelé nemůžou strávit. Na základy se už ale nedívá. Mám dojem že cizí strávníci jsou u samostatným jídelen, kde do toho ředitelé nevidí a nemá právo mluvit.

    • Autor: Jana

      Re: centrální vyvařovny
      Ekonomicky nejvýhodnější se zdá chlazená strava.Záruka 4 dny. Jedna vyvařovna, kde se jede na 2 – 3 směny a rozvoz. Naše kuchyně jsou využity jen na jednu směnu a to je trochu škoda.

      • Autor: abc

        Re: centrální vyvařovny
        A možná tudy by vedla cesta. Proč ředitelé brání využití jídelen pro širší okruh strávníků. Tělocvičny se pronajímají, nevyužité prostory škol se pronajímají, jídelny se pronajímají na různá jednání, tak proč nevyužít volné kapacity pro cizí strávníky. Docela mě dojímá, že to účetní neumí zpracovat atp. Vždyť zisk z jídelny se zase vrací do školy. Proč nechat vydělávat firmy /ve většině případů je strava nekvalitní a strávníci nejsou spokojeni/ a nezaměstnant raději více výrobních pracovníků a nerozšířit služby. Zájem o obědy mají v okolí škol důchodci, matky s dětmi, zaměstnanci firem. Kde dostanou kvalitní, denně čerstvou stravu kolem 40,- – 50,- Kč.
        A ještě mimochodem, ochutnejte mražené jídlo a dejte jej ochutnat svým dětem. Oni sami řeknou, zda o něj stojí.

        • Autor: Jana

          Re: centrální vyvařovny
          Myslím, že se hodně ruší cizí strávníci(i u nás od 1.9.) protože účetní to neumí (budeme plátci DPH) a účetní má na ředitele přeci jen větší vliv, protože je s ním v kontaktu denně. A taky ředitelé nepřejí kuchařkám.Protože by si něco přivydělali a to by pak mohli mít větší “ odměny“ než učitelé nemůžou strávit. Na základy se už ale nedívá. Mám dojem že cizí strávníci jsou u samostatným jídelen, kde do toho ředitelé nevidí a nemá právo mluvit.

    • Autor: Jana

      Re: centrální vyvařovny
      Ekonomicky nejvýhodnější se zdá chlazená strava.Záruka 4 dny. Jedna vyvařovna, kde se jede na 2 – 3 směny a rozvoz. Naše kuchyně jsou využity jen na jednu směnu a to je trochu škoda.

      • Autor: abc

        Re: centrální vyvařovny
        A možná tudy by vedla cesta. Proč ředitelé brání využití jídelen pro širší okruh strávníků. Tělocvičny se pronajímají, nevyužité prostory škol se pronajímají, jídelny se pronajímají na různá jednání, tak proč nevyužít volné kapacity pro cizí strávníky. Docela mě dojímá, že to účetní neumí zpracovat atp. Vždyť zisk z jídelny se zase vrací do školy. Proč nechat vydělávat firmy /ve většině případů je strava nekvalitní a strávníci nejsou spokojeni/ a nezaměstnant raději více výrobních pracovníků a nerozšířit služby. Zájem o obědy mají v okolí škol důchodci, matky s dětmi, zaměstnanci firem. Kde dostanou kvalitní, denně čerstvou stravu kolem 40,- – 50,- Kč.
        A ještě mimochodem, ochutnejte mražené jídlo a dejte jej ochutnat svým dětem. Oni sami řeknou, zda o něj stojí.

        • Autor: Jana

          Re: centrální vyvařovny
          Myslím, že se hodně ruší cizí strávníci(i u nás od 1.9.) protože účetní to neumí (budeme plátci DPH) a účetní má na ředitele přeci jen větší vliv, protože je s ním v kontaktu denně. A taky ředitelé nepřejí kuchařkám.Protože by si něco přivydělali a to by pak mohli mít větší “ odměny“ než učitelé nemůžou strávit. Na základy se už ale nedívá. Mám dojem že cizí strávníci jsou u samostatným jídelen, kde do toho ředitelé nevidí a nemá právo mluvit.

    • Autor: Zdena

      Re: centrální vyvařovny
      Tyto tendence nejsou jenom v Praze, ale objevují se i jiných městech. Mám podobné signály z Hradce Králové. Jde o to, že většina jídelen již prošla nákladnou rekonstrukcí včetně vybavení moderní technologií a nyní někdo lobuje za centrální vývařovny. Jde o to, že nejsou ve školství peníze, školství se chce tedy stravování zbavit, postupně přestane školní stravování dotovat a obědy se žákům budou poskytovat na komerčním základě. A může to skončit tak, že i děti do mateřské školy si budou jídlo nosit s sebou z domova. Už podle současné vyhlášky totiž nemají povinnost odebrat jídlo v době pobytu ve školce, ale pouze právo na něj. Určitě někdo spočítal ekonomickou výhodnost centrálních vývařoven a místních výdejen, ale pokud by se vývařovna stavěla tzv. na zelené louce, nevěřím, že by to byla tak rychle návratná investice. A co se týká dětí: oběd ve školní jídelně je pro většinu dětí jediným teplým čerstvým pokrmem za celý den a představa, že by mělo být nahrazeno např. mraženým jídlem, mě docela děsí. A převoz teplých jídel v termoportech určitě snižuje senzorické vlastnosti. Celé by to vedlo k zániku systému, který se u nás léta budoval, dostal se na vysokou úroveň a fungoval ke spokojenosti dětí i rodičů. Jsme země s nejvyšší zaměstnaností žen a vymoženost „školní stravování“ hraje tak i roli sociální. Matky, jejichž děti chodí na obědy do školní jídelny, mohou mít jistotu v tom, že děti dostanou za dobré peníze dobrý oběd.

    • Autor: Zdena

      Re: centrální vyvařovny
      Tyto tendence nejsou jenom v Praze, ale objevují se i jiných městech. Mám podobné signály z Hradce Králové. Jde o to, že většina jídelen již prošla nákladnou rekonstrukcí včetně vybavení moderní technologií a nyní někdo lobuje za centrální vývařovny. Jde o to, že nejsou ve školství peníze, školství se chce tedy stravování zbavit, postupně přestane školní stravování dotovat a obědy se žákům budou poskytovat na komerčním základě. A může to skončit tak, že i děti do mateřské školy si budou jídlo nosit s sebou z domova. Už podle současné vyhlášky totiž nemají povinnost odebrat jídlo v době pobytu ve školce, ale pouze právo na něj. Určitě někdo spočítal ekonomickou výhodnost centrálních vývařoven a místních výdejen, ale pokud by se vývařovna stavěla tzv. na zelené louce, nevěřím, že by to byla tak rychle návratná investice. A co se týká dětí: oběd ve školní jídelně je pro většinu dětí jediným teplým čerstvým pokrmem za celý den a představa, že by mělo být nahrazeno např. mraženým jídlem, mě docela děsí. A převoz teplých jídel v termoportech určitě snižuje senzorické vlastnosti. Celé by to vedlo k zániku systému, který se u nás léta budoval, dostal se na vysokou úroveň a fungoval ke spokojenosti dětí i rodičů. Jsme země s nejvyšší zaměstnaností žen a vymoženost „školní stravování“ hraje tak i roli sociální. Matky, jejichž děti chodí na obědy do školní jídelny, mohou mít jistotu v tom, že děti dostanou za dobré peníze dobrý oběd.

    • Autor: Zdena

      Re: centrální vyvařovny
      Tyto tendence nejsou jenom v Praze, ale objevují se i jiných městech. Mám podobné signály z Hradce Králové. Jde o to, že většina jídelen již prošla nákladnou rekonstrukcí včetně vybavení moderní technologií a nyní někdo lobuje za centrální vývařovny. Jde o to, že nejsou ve školství peníze, školství se chce tedy stravování zbavit, postupně přestane školní stravování dotovat a obědy se žákům budou poskytovat na komerčním základě. A může to skončit tak, že i děti do mateřské školy si budou jídlo nosit s sebou z domova. Už podle současné vyhlášky totiž nemají povinnost odebrat jídlo v době pobytu ve školce, ale pouze právo na něj. Určitě někdo spočítal ekonomickou výhodnost centrálních vývařoven a místních výdejen, ale pokud by se vývařovna stavěla tzv. na zelené louce, nevěřím, že by to byla tak rychle návratná investice. A co se týká dětí: oběd ve školní jídelně je pro většinu dětí jediným teplým čerstvým pokrmem za celý den a představa, že by mělo být nahrazeno např. mraženým jídlem, mě docela děsí. A převoz teplých jídel v termoportech určitě snižuje senzorické vlastnosti. Celé by to vedlo k zániku systému, který se u nás léta budoval, dostal se na vysokou úroveň a fungoval ke spokojenosti dětí i rodičů. Jsme země s nejvyšší zaměstnaností žen a vymoženost „školní stravování“ hraje tak i roli sociální. Matky, jejichž děti chodí na obědy do školní jídelny, mohou mít jistotu v tom, že děti dostanou za dobré peníze dobrý oběd.

    • Autor: Zdena

      Re: centrální vyvařovny
      A ještě malá poznámka ze světa. Na www.vegetarian.cz je článek „Britští školáci budou mít obědy z bioproduktů“. Podle něj se stal neudržitelným stav škkolního stravování ve Velké Británii, kde většina škol ohřívala mražené jídlo v mikrovlnných troubách. Tento systém se zásadně odrazil na nadváze a zdraví školáků. Proto tamní vláda uvolnila finance na změnu systému, jídla se budou připravovat z čerstvých potravin nakoupených z ekofarem, vejce musí pocházet z volných chovů a suroviny nesmí být geneticky modifikovány!

    • Autor: Zdena

      Re: centrální vyvařovny
      A ještě malá poznámka ze světa. Na www.vegetarian.cz je článek „Britští školáci budou mít obědy z bioproduktů“. Podle něj se stal neudržitelným stav škkolního stravování ve Velké Británii, kde většina škol ohřívala mražené jídlo v mikrovlnných troubách. Tento systém se zásadně odrazil na nadváze a zdraví školáků. Proto tamní vláda uvolnila finance na změnu systému, jídla se budou připravovat z čerstvých potravin nakoupených z ekofarem, vejce musí pocházet z volných chovů a suroviny nesmí být geneticky modifikovány!

    • Autor: Zdena

      Re: centrální vyvařovny
      A ještě malá poznámka ze světa. Na www.vegetarian.cz je článek „Britští školáci budou mít obědy z bioproduktů“. Podle něj se stal neudržitelným stav škkolního stravování ve Velké Británii, kde většina škol ohřívala mražené jídlo v mikrovlnných troubách. Tento systém se zásadně odrazil na nadváze a zdraví školáků. Proto tamní vláda uvolnila finance na změnu systému, jídla se budou připravovat z čerstvých potravin nakoupených z ekofarem, vejce musí pocházet z volných chovů a suroviny nesmí být geneticky modifikovány!

    • Autor: Pavel

      Re: centrální vyvařovny
      Zdá se že jde o nepochopení problému.
      Je nutné rozlišit a) teplé jídlo uvařené v centrálce
      a vydané v satelitní výdejně do 3 hodi po uvaření
      b) mražené jídlo
      c) chlazené jídlo
      Pro školní stravování s omezenou dobou výdeje
      např. 11 – 13 hodin lze použít způsob a).Výdejna pak nemusí mít zařízení na znovuohřev a kuchyně nemusí mít zařízení na zmaažování a chlazenío to je to levnější. V případě b)a c) je to o tato zařízení dražší. Výhodou b) a c) je delš trvanlivost,což umoznuje logisticky oddělit proes vaření od výdeje. To je výhodné především při závodním stravování či při dlouhé době výdeje. Důležitý je také poče strávníků.Domnívám se,že do 300 lze úspěšně provozovat výdejnu . CEntrálka pak může bez problémů vařit v 1 směně 3 jídla v počtu 1200.
      Tj. 600 pro kmenovou školu a ještě 2 výdejny.
      Nebojte se toho,funguje to a o především s teplou stravou. V případě závodního stravování,kde je tendence přecházet na vícesměnný či nepřetržitý provoz pak přichází v úvahu i chlazená a mražená strava. Zajištění celodenního stravování pak může být kombinací všech tří způsobů.
      Budování výdejen je jdno z cest ak právě uetřit na to,aby se šoklní stravování nemuselo drasticky pmezovat.Zbytek je nepochopení nebo strach z neznámého.

      • Autor: Štěpánková

        Re: centrální vyvařovny
        Pane Pavle, 2x jsem si přečetla Váš příspěvek a  jsem na rozpacích. Za jaké družstvo kopete? Jestli nás chcete přesvědčovat, že vše máme vzdát a z našich provozů vytvořit výdejny, tak nám dejte více informací. Jsem poměrně chápavá holka a rozumím ekonomickým problémům dnešní doby. Jen mne srdce bolí, když léta vytvářený kvalitní systém stravování pro naše děti v našem státě je postupně okrajován a likvidován. POZN.: Co stát ušetří při rušení vývařoven, to dá kuchařkám na podporu v nezaměstnanosti, léčbu obezit z hamburgerů atd. Kvalita jídla a stravovací zvyklosti se na papíře nedají srovnávat s úsporami v rozpočtech!!! Smůla! Pro nás i pro zdraví našich dětí.

    • Autor: Pavel

      Re: centrální vyvařovny
      Zdá se že jde o nepochopení problému.
      Je nutné rozlišit a) teplé jídlo uvařené v centrálce
      a vydané v satelitní výdejně do 3 hodi po uvaření
      b) mražené jídlo
      c) chlazené jídlo
      Pro školní stravování s omezenou dobou výdeje
      např. 11 – 13 hodin lze použít způsob a).Výdejna pak nemusí mít zařízení na znovuohřev a kuchyně nemusí mít zařízení na zmaažování a chlazenío to je to levnější. V případě b)a c) je to o tato zařízení dražší. Výhodou b) a c) je delš trvanlivost,což umoznuje logisticky oddělit proes vaření od výdeje. To je výhodné především při závodním stravování či při dlouhé době výdeje. Důležitý je také poče strávníků.Domnívám se,že do 300 lze úspěšně provozovat výdejnu . CEntrálka pak může bez problémů vařit v 1 směně 3 jídla v počtu 1200.
      Tj. 600 pro kmenovou školu a ještě 2 výdejny.
      Nebojte se toho,funguje to a o především s teplou stravou. V případě závodního stravování,kde je tendence přecházet na vícesměnný či nepřetržitý provoz pak přichází v úvahu i chlazená a mražená strava. Zajištění celodenního stravování pak může být kombinací všech tří způsobů.
      Budování výdejen je jdno z cest ak právě uetřit na to,aby se šoklní stravování nemuselo drasticky pmezovat.Zbytek je nepochopení nebo strach z neznámého.

      • Autor: Štěpánková

        Re: centrální vyvařovny
        Pane Pavle, 2x jsem si přečetla Váš příspěvek a  jsem na rozpacích. Za jaké družstvo kopete? Jestli nás chcete přesvědčovat, že vše máme vzdát a z našich provozů vytvořit výdejny, tak nám dejte více informací. Jsem poměrně chápavá holka a rozumím ekonomickým problémům dnešní doby. Jen mne srdce bolí, když léta vytvářený kvalitní systém stravování pro naše děti v našem státě je postupně okrajován a likvidován. POZN.: Co stát ušetří při rušení vývařoven, to dá kuchařkám na podporu v nezaměstnanosti, léčbu obezit z hamburgerů atd. Kvalita jídla a stravovací zvyklosti se na papíře nedají srovnávat s úsporami v rozpočtech!!! Smůla! Pro nás i pro zdraví našich dětí.

    • Autor: Pavel

      Re: centrální vyvařovny
      Zdá se že jde o nepochopení problému.
      Je nutné rozlišit a) teplé jídlo uvařené v centrálce
      a vydané v satelitní výdejně do 3 hodi po uvaření
      b) mražené jídlo
      c) chlazené jídlo
      Pro školní stravování s omezenou dobou výdeje
      např. 11 – 13 hodin lze použít způsob a).Výdejna pak nemusí mít zařízení na znovuohřev a kuchyně nemusí mít zařízení na zmaažování a chlazenío to je to levnější. V případě b)a c) je to o tato zařízení dražší. Výhodou b) a c) je delš trvanlivost,což umoznuje logisticky oddělit proes vaření od výdeje. To je výhodné především při závodním stravování či při dlouhé době výdeje. Důležitý je také poče strávníků.Domnívám se,že do 300 lze úspěšně provozovat výdejnu . CEntrálka pak může bez problémů vařit v 1 směně 3 jídla v počtu 1200.
      Tj. 600 pro kmenovou školu a ještě 2 výdejny.
      Nebojte se toho,funguje to a o především s teplou stravou. V případě závodního stravování,kde je tendence přecházet na vícesměnný či nepřetržitý provoz pak přichází v úvahu i chlazená a mražená strava. Zajištění celodenního stravování pak může být kombinací všech tří způsobů.
      Budování výdejen je jdno z cest ak právě uetřit na to,aby se šoklní stravování nemuselo drasticky pmezovat.Zbytek je nepochopení nebo strach z neznámého.

      • Autor: Štěpánková

        Re: centrální vyvařovny
        Pane Pavle, 2x jsem si přečetla Váš příspěvek a  jsem na rozpacích. Za jaké družstvo kopete? Jestli nás chcete přesvědčovat, že vše máme vzdát a z našich provozů vytvořit výdejny, tak nám dejte více informací. Jsem poměrně chápavá holka a rozumím ekonomickým problémům dnešní doby. Jen mne srdce bolí, když léta vytvářený kvalitní systém stravování pro naše děti v našem státě je postupně okrajován a likvidován. POZN.: Co stát ušetří při rušení vývařoven, to dá kuchařkám na podporu v nezaměstnanosti, léčbu obezit z hamburgerů atd. Kvalita jídla a stravovací zvyklosti se na papíře nedají srovnávat s úsporami v rozpočtech!!! Smůla! Pro nás i pro zdraví našich dětí.

    • Autor: Alena

      Re: centrální vyvařovny
      Paní Štěpánková, moc děkuji za Váš příspěvek.
      Přesně jste to vystihla a nazvala pravým jménem.
      Ve stravování dělám již dlouho a přímo mne bolí u srdce, když to, co se léta pracně budovalo a troufám si říct, že úroveň školního stravování šla v poslední době značně nahoru, tak části lidí, které lobují za podobné firmy se to podaří zničit.
      Na naši školu chodí hodně zahraničních delegací a všichni jsou překvapeni úrovní školního stravování,které u nich doma neexistuje, nebo jen v omezené míře.

    • Autor: Alena

      Re: centrální vyvařovny
      Paní Štěpánková, moc děkuji za Váš příspěvek.
      Přesně jste to vystihla a nazvala pravým jménem.
      Ve stravování dělám již dlouho a přímo mne bolí u srdce, když to, co se léta pracně budovalo a troufám si říct, že úroveň školního stravování šla v poslední době značně nahoru, tak části lidí, které lobují za podobné firmy se to podaří zničit.
      Na naši školu chodí hodně zahraničních delegací a všichni jsou překvapeni úrovní školního stravování,které u nich doma neexistuje, nebo jen v omezené míře.

    • Autor: Alena

      Re: centrální vyvařovny
      Paní Štěpánková, moc děkuji za Váš příspěvek.
      Přesně jste to vystihla a nazvala pravým jménem.
      Ve stravování dělám již dlouho a přímo mne bolí u srdce, když to, co se léta pracně budovalo a troufám si říct, že úroveň školního stravování šla v poslední době značně nahoru, tak části lidí, které lobují za podobné firmy se to podaří zničit.
      Na naši školu chodí hodně zahraničních delegací a všichni jsou překvapeni úrovní školního stravování,které u nich doma neexistuje, nebo jen v omezené míře.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se