Přeskočit na obsah

čisticí a mycí prostředky

  • Autor: awelina

    čisticí a mycí prostředky
    Prosím, jaké používáte mycí a čisticí prostředky ve vaší školní kuchyni na úklid zařízení, na mytí podlahy , na ruční mytí nádobí a na mytí podlahy v jídelně/ prostoru pro strávníky/
    Děkuji

    • Autor: Moňula

      Dobrý den, používáme v celku běžné mycí prostředky jako doma. Jar, Savo, Real, Medium, Drana, Clean…..Na ruční mytí nádobí si děvčata ředí Jar se Savem a vodou, na hrnce a pekáče pak Real písek nebo Drana. Podlahy Jar, Savo nebo Real a šrupák. V jídelně pak Jar se Savem.

      • Autor: Tichá

        Používali jsme na mytí nádobí Jar, mám hodně zničené ruce s bolavými prasklinami. Pro mytí nádobí jsem začala používat Disoman, je ekologický. Hned po pár umytích jsem cítila změnu, ruce nejsou vysušené. Dostala jsem od distributora Hilso také vzorek krému a je lepší než ten z lékárny. Mytí nádobí v ruce je tak mnohem příjemnější. Dezinfekci všech ploch jsme dělali jen Sanytolem a Savem, které mi vadilo při dýchání. Na doporučení používáme nyní Lerasept L 420, nemá žádný zápach, velmi dobře se s ní pracuje a myjeme s ní všechno a bezoplachovou Lerasept FP408. Pro naši školní kuchyň jsme si nechali od nich vypracovat nový sanitační plán. Zkusili jsme na mytí oken Tornado a překvapilo mě, jak dobře čistí. Doporučuji zkusit.

    • Autor: Moňula

      Dobrý den, používáme v celku běžné mycí prostředky jako doma. Jar, Savo, Real, Medium, Drana, Clean…..Na ruční mytí nádobí si děvčata ředí Jar se Savem a vodou, na hrnce a pekáče pak Real písek nebo Drana. Podlahy Jar, Savo nebo Real a šrupák. V jídelně pak Jar se Savem.

    • Autor: Martina

      Prosím o názor používání octa místo sava ? Myslíte ,že má ocet stejné dezinfekční schopnosti a nahradí savo ve školním stravování ? Předem děkuji za vaše názory.

      • Autor: vedoucíí

        U nás používáme ocet hodně, hlavně na pracovní plochy a prkénka. V létě jsme měli kontrolu, prováděli i stěry z ploch a nezjistili žádné závady. Ocet nám schvalovali.

    • Autor: kapřík

      Na školení nás důrazně informovali že míchat jar se savem nesmíme,neboť dochází k chemické reakci při které se uvolňuje chlor a ten potom vdechujeme.Pokud savo ,tak pouze s vodou.

    • Autor: awelina

      prosím, kdo mi poradí , od 1.1.2019 musí být zpracován o „bezpečáka“ pro školní jídelnu , postup pro nakládání s čisticími prostředky + doložen bezpečnostní list .Jak Jste to vyřešila na vaší jídelně ?Děkuji

      • Autor: Moňula

        Moc děkuji za info, hned zjednám nápravu 🙂

      • Autor: marcik11

        Postup pro nakládání s chem.prostředky už máme zpracován několik let, novinka to určitě není. A bezpečnostní listy jsou nařízeny taky již dlouho, ty vytisknete z internetu ke všem prostředkům,které na zařízení používáte. Povolení k nakládání s chem.přípravky by vám měl vypracovat váš bezpečák. Škola má určitě nějakého nasmlouvaného. On nebo vy potom musíte doručit na hygienu,kde vám to schválí. Vy pouze bezpečákovi předáte soupis chem.přípravků, které na zařízení používáte a on vypracuje potřebný dokument. Chemické přípravky musí korespondovat s vaším sanitačním řádem.

    • Autor: Valentýna

      Nic netiskněte, bezpečnostní listy jsou velmi obsáhlé, stačí je mít v počítači. Všichni ale musí vědět, kde jsou k nahlédnutí a mít k nim přístup.

    • Autor: Milena

      A jak si vedete evidenci čistících prostředků pro jídelnu? Systémem skladové evidence – příjemky, výdejky nebo nakoupené zboží dáváte hned přímo do spotřeby?

      • Autor: marcik11

        Vedu ručně skladové karty – položky – datum, příjem,výdej, konečný stav. Mám trvale přehled, kolik je na skladě.

        • Autor: Karla

          Skladovou evidenci ještě někdo dneska vede ručně na kartách…..no to teda žasnu

          • Autor: Frida

            Ne jenom čistící prostředky i potraviny zavádím ručně do karet, příjem výdej. Na konci měsíce sčítám položky kalkulačkou a hledám i korunu, pokud nevychází. To samé docházka a vyúčtování obědů. Přitom, vařím, vydávám, myju nádobí ručně, sklad a úklid jídelny vše v jedné osobě.

          • Autor: kuchařinka

            to nežasněte, dělám to též „ručně“ 60 strávníků, úvazek 0.25…

          • Autor: marcik11

            Karlo, vy máte nějaký zvlášť program a jaký na čistidla nebo to vedete mezi potravinami? Poraďte, radši bych to taky dělala přes PC. Děkuji.

          • Autor: Karla

            Ano, VIS Plzeň má program na vedení čistících prostředků, na stejném principu jako program SKLAD potravin, jestli používáte programy od VISu.

    • Autor: rohlik

      Vedeme také ručně, v malé jídelně nevidím v tom nic divného.

    • Autor: Sylva

      Provádím audity, HACCP, školení ŠJ. Ze zkušeností vím, že 99% ŠJ používá Savo, Chloramin + Jar.
      1.) Žádné čistící a dezinfekční přípravky se nesmí míchat! Dochází k chemickým reakcím a snižují se účinky.
      2.) Nikdo neředí SAVO dle návodu (9L vody+1L Sava). V tomto případě je lepší nedělat nic. Pokud je dezi špatně naředěná, nezabíjí patogeny, jenom je oslabuje a dává jim možnost vytvořit si rezistenci na účinnou látku (známe to u antibiotik).
      3.) JAR je přípravek na mytí nádobí, který se oplachuje vodou. Pokud Jarovou vodou umýváte podlahu, obklady, okna, následně neoplachujete vodou, tak díky svému složení na sebe váže prach a mastnotu a přidáváte si práci.
      4.) V kuchyni využíváte při práci profesionální zařízení (konektomaty, pánve, roboty), protože Vám usnadňují práci a odovídají kapacitě připravovaných jídel. Stejně tak by se Vám vyplatilo používat při úklidu prefesionální čistící přípravky, které se zásadně liší od běžných dostupných v drogerii a nejsou finančně náročné, naopak 🙂

    • Autor: Klara_mal

      My všechno objednáváme tady: https://www.apexsystems.cz/katalog/potravinarstvi-horeca-97/ jelikož se to dá rychle objednat najednou a hlavně na telefonu jsou na nás vždycky milí.
      Asi nejlepší je za mě značka Clean. V zásobě máme ale taky tohle: https://www.apexsystems.cz/katalog/mida-actisept-207-3470.

      Snad jsem pomohla a úklidu zdar 🙂

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se