Cizí strávníci
Dobrý den , moc prosím o pomoc. Náš zřizovatel chce abychom začali vařit pro cizí strávníci. Nemáme s tím žádnou zkušenost. Prosím je někde nějaký manuál co to obnáší a co udělat případně nenapsali by jste mi co všechno udělat. Děkuji moc.
také bych se připojila k prosbě paní Aleny – také s tímto nemáme žádné zkušenosti. Jde mi například o toto: můj názor je ten, že jsme zařízení pro školní stravování a tudíž se cizí musí přizpůsobit skladbě našeho jídelníčku, neboť musíme dodržet spotřební koš. Moc děkuji za vaše rady.
Dobrý den. Zase taková věda to není, provozujeme už 20 let. Na vašem místě bych začala živnostenským oprávněním na hostinskou činnost, nám ho před lety vystavil živnostenský úřad. Potom provedete správnou kalkulaci, včetně všech nákladů, určitě vám s tím pomůže paní účetní. Jakmile budete mít cenu pro doplňkovou činnost, oslovíte veřejnost a nabídnete své služby. Samozřejmě vaříte hlavně pro děti, buďto budou strávníci vaši nabídku akceptovat, nebo ne. Musíte vymyslet pravidla, od kdy do kdy vydáváte do kastrůlků a kde. A také dodržet přísné hygienické požadavky. Spotřební koš se v rámci doplňkové činnosti nesleduje. Ze zkušenosti vím, že naše služby využívají hlavně senioři. A ti jsou velmi milí a vděční strávnici. Nebojte se toho. Hodně štěstí!
Paní Marie, moc děkuji z odpověď, je mi jasné, že se na cizí strávníky nevztahuje SK, uvedla jsem toto z důvodu, že ho musíme dodržet, proto je skladba JL tomuto přizpůsobena.
A že musí být vedena výdejka zvlášť to vím, ale i tak je to zkreslené, pokud se vše uvaří v :jednom hrnci: Hezký den.
Prosím a jak máte ošetřen výdej- jedná se mi spíš o výdej do jídlonosičů, protože na jídlo v jídelně by nebyl časový prostor.
My máme třeba opravdu malou kuchyň a nedovedu si představit, kde bychom do jídlonosičů plnily, kde je skladovaly. Musí být na to stavebně oddělený prostor? Nebo můžu plnit na varně? Max. mám jeden pult na hrubou přípravu masa a vajec. Děkuji.
Dobrý den. Naštěstí máme dost místa a možnost prostorového oddělení výdeje pro doplňkovou činnost.
Ale vím, že některé kolegyně vydávají stravu do menu boxů. Jejich cenu můžete připočítat k ceně oběda.
V tom případě by se vám mohl výdej zjednodušit.
Hezký den.
Dobrý den, máme také malou kuchyň, jídlonosiče pro cizí strávníky skladujeme v chodbičce, na kterou navazují vchodové (boční ne hlavní) dveře – tudy si chodí pro jídlonosiče strávníci a nosí prázdné na další den – musí přes školní dvůr, ale v tom není problém. Jídlonosiče máme na pojízdném jídelním vozíku se spodní policí – s ním si přejedeme do varny, jídlonosiče rozkládáme přímo na vozíku – naplníme a zase odvezeme do chodbičky 🙂
Prosím , chci se zeptat jak při stravování cizích strávníků řešíte možnost vybírat si obědy jen v některých dnech, nebo musí povinně odebírat obědy každý den. Z principu školního stravování, kdy je jednotná cena za oběd, ať je jídlo levnější nebo dražší vyplívá odebírat každý den, ale u některých strávníků se nám stává, že odebírají jen tzv. lepší jídla a obyčejnější si odhlásí.
Dobrý den,
já jim to umožňuji. Jsou to jejich peníze a jejich volba. Mám dokonce i také, co si neberou pondělky. Toto je vedlejší činnost a školního stravování se nedotýká.
Mějte se 🙂
Není důvod, proč by cizí strávníci odebírali cokoliv povinně. Máme i takové, kteří si objednaní třeba jen dvě jídla za měsíc – svíčkovou a řízek, např. Je to jejich volba. Je to vcelku pochopitelné, rizoto nebo kuře, to si každý „ubramboruje“ doma sám 🙂
Dobrý den, kuchařka odešla do důchodu,mám tu novou,mladou, ale bez výčního listu. Tím pádem jí nevystaví živnostenský list na cizí strávníky. Je opravdu potřeba? Nemáme ani nikoho kdo by se za ni zaručil, jsme malinká jídelna. Děkuji.
Dobrý den, svačinky ZŠ – vedlejší činnost – vlastní výdejka. Cizí to samé – vlastní výdejka. Každá má úplně jiný sortiment potravin i jinou kalkulaci nákladů.
Dobrý den, prosím o radu. Jak je to s mzdovými prostředky z hospodářské činnosti? Existuje nějaký metodický pokyn k vyplácení mzdových prostředků z této činnosti nebo stačí jen vnitřní předpis? Dle mého se musí tyto prostředky měsíčně rozdělit mezi všechny, kteří tuto činnosti vykonávají? Zisk může zůstat např. na odměny nebo nákup věcí do kuchyně?
Děkuji.
Dobrý den, mohu stravovat cizí strávníky bez živnostenského listu? Jde mi třeba o stážisty, nebo kontrolu z ČŠI, nebo dělníky. Tudíž jen občas někdo. Děkuji za odpověď.
Děkuji za odpověď.
Ještě bych se zeptala, jestli by se tu nenašla nějaká dobrá duše, co by byla ochotná mi poradit, třeba telefonicky, se všemi podrobnostmi?
Nebo kam se obrátit?
Děkuji
Dobrý den,
nevěděl by někdo, jak vypočítat momentálně kalkulaci oběda? Náklady máme spočítané, ale nevím jaký počet obědů mám letos započítat. Za rok 2020 to bude asi nereálné, použít rok 2019?
Děkuji moc.
Cizí strávníci
Autor: Alena 11
Cizí strávníci
Dobrý den , moc prosím o pomoc. Náš zřizovatel chce abychom začali vařit pro cizí strávníci. Nemáme s tím žádnou zkušenost. Prosím je někde nějaký manuál co to obnáší a co udělat případně nenapsali by jste mi co všechno udělat. Děkuji moc.
Autor: kuchařinka
také bych se připojila k prosbě paní Aleny – také s tímto nemáme žádné zkušenosti. Jde mi například o toto: můj názor je ten, že jsme zařízení pro školní stravování a tudíž se cizí musí přizpůsobit skladbě našeho jídelníčku, neboť musíme dodržet spotřební koš. Moc děkuji za vaše rady.
Autor: MarieM.
Dobrý den. Zase taková věda to není, provozujeme už 20 let. Na vašem místě bych začala živnostenským oprávněním na hostinskou činnost, nám ho před lety vystavil živnostenský úřad. Potom provedete správnou kalkulaci, včetně všech nákladů, určitě vám s tím pomůže paní účetní. Jakmile budete mít cenu pro doplňkovou činnost, oslovíte veřejnost a nabídnete své služby. Samozřejmě vaříte hlavně pro děti, buďto budou strávníci vaši nabídku akceptovat, nebo ne. Musíte vymyslet pravidla, od kdy do kdy vydáváte do kastrůlků a kde. A také dodržet přísné hygienické požadavky. Spotřební koš se v rámci doplňkové činnosti nesleduje. Ze zkušenosti vím, že naše služby využívají hlavně senioři. A ti jsou velmi milí a vděční strávnici. Nebojte se toho. Hodně štěstí!
Autor: pepik
malé doplnění – musí mít vlastní výdejku. Budete mít přehled o financích jak jim dopřát. ( ovoce atd.)
Autor: kuchařinka
Paní Marie, moc děkuji z odpověď, je mi jasné, že se na cizí strávníky nevztahuje SK, uvedla jsem toto z důvodu, že ho musíme dodržet, proto je skladba JL tomuto přizpůsobena.
A že musí být vedena výdejka zvlášť to vím, ale i tak je to zkreslené, pokud se vše uvaří v :jednom hrnci: Hezký den.
Autor: Pepča
Prosím a jak máte ošetřen výdej- jedná se mi spíš o výdej do jídlonosičů, protože na jídlo v jídelně by nebyl časový prostor.
My máme třeba opravdu malou kuchyň a nedovedu si představit, kde bychom do jídlonosičů plnily, kde je skladovaly. Musí být na to stavebně oddělený prostor? Nebo můžu plnit na varně? Max. mám jeden pult na hrubou přípravu masa a vajec. Děkuji.
Autor: MarieM
Dobrý den. Naštěstí máme dost místa a možnost prostorového oddělení výdeje pro doplňkovou činnost.
Ale vím, že některé kolegyně vydávají stravu do menu boxů. Jejich cenu můžete připočítat k ceně oběda.
V tom případě by se vám mohl výdej zjednodušit.
Hezký den.
Autor: Emča
Dobrý den, máme také malou kuchyň, jídlonosiče pro cizí strávníky skladujeme v chodbičce, na kterou navazují vchodové (boční ne hlavní) dveře – tudy si chodí pro jídlonosiče strávníci a nosí prázdné na další den – musí přes školní dvůr, ale v tom není problém. Jídlonosiče máme na pojízdném jídelním vozíku se spodní policí – s ním si přejedeme do varny, jídlonosiče rozkládáme přímo na vozíku – naplníme a zase odvezeme do chodbičky 🙂
Autor: Lenka 1
Prosím , chci se zeptat jak při stravování cizích strávníků řešíte možnost vybírat si obědy jen v některých dnech, nebo musí povinně odebírat obědy každý den. Z principu školního stravování, kdy je jednotná cena za oběd, ať je jídlo levnější nebo dražší vyplívá odebírat každý den, ale u některých strávníků se nám stává, že odebírají jen tzv. lepší jídla a obyčejnější si odhlásí.
Autor: Marky
Dobrý den,
já jim to umožňuji. Jsou to jejich peníze a jejich volba. Mám dokonce i také, co si neberou pondělky. Toto je vedlejší činnost a školního stravování se nedotýká.
Mějte se 🙂
Autor: Valentýna
Není důvod, proč by cizí strávníci odebírali cokoliv povinně. Máme i takové, kteří si objednaní třeba jen dvě jídla za měsíc – svíčkovou a řízek, např. Je to jejich volba. Je to vcelku pochopitelné, rizoto nebo kuře, to si každý „ubramboruje“ doma sám 🙂
Autor: Lada2712
Dobrý den, kuchařka odešla do důchodu,mám tu novou,mladou, ale bez výčního listu. Tím pádem jí nevystaví živnostenský list na cizí strávníky. Je opravdu potřeba? Nemáme ani nikoho kdo by se za ni zaručil, jsme malinká jídelna. Děkuji.
Autor: mart
U nás si také cizí strávníci mohou vybrat jen některé obědy, ale mají vyšší cenu za obědy než ostatní. Výběr dražších obědů si musí zaplatit.
Autor: mart
Pokud budete vařit bez zisku, nepotřebujete živnostenský list. Do kalkulace započítáte pouze potraviny, provozní a mzdové náklady podle skutečnosti.
Autor: Zalka
Dobrý den, můžete najít i jinou osobu, která Vám bude ochotna dělat „dohled“ a zaručí se pro vydání živnosti.
Autor: Marta M.
Na vedlejší č. už děláme svačinky pro ZŠ. Tak tomu rozumím tak, že je to další vydejka? Nebo to můžu připisovat ke svačinkám Děkuji za odpověď.
Autor: Moňula
Dobrý den, svačinky ZŠ – vedlejší činnost – vlastní výdejka. Cizí to samé – vlastní výdejka. Každá má úplně jiný sortiment potravin i jinou kalkulaci nákladů.
Autor: Januša
Dobrý den, prosím o radu. Jak je to s mzdovými prostředky z hospodářské činnosti? Existuje nějaký metodický pokyn k vyplácení mzdových prostředků z této činnosti nebo stačí jen vnitřní předpis? Dle mého se musí tyto prostředky měsíčně rozdělit mezi všechny, kteří tuto činnosti vykonávají? Zisk může zůstat např. na odměny nebo nákup věcí do kuchyně?
Děkuji.
Autor: lullik
Dobrý den, mohu stravovat cizí strávníky bez živnostenského listu? Jde mi třeba o stážisty, nebo kontrolu z ČŠI, nebo dělníky. Tudíž jen občas někdo. Děkuji za odpověď.
Autor: Zalka
Ano, můžete, pokud se nejedná o trvalou činnost, ale pouze o příležitostné stravování. Cenu si vykalkulujete se všemi náklady, tzn. provozní a mzdové.
Autor: lullik
Děkuji za odpověď.
Ještě bych se zeptala, jestli by se tu nenašla nějaká dobrá duše, co by byla ochotná mi poradit, třeba telefonicky, se všemi podrobnostmi?
Nebo kam se obrátit?
Děkuji
Autor: Zalka
Můžete mi zavolat 546 451 133
Autor: KEva
Dobrý den,
nevěděl by někdo, jak vypočítat momentálně kalkulaci oběda? Náklady máme spočítané, ale nevím jaký počet obědů mám letos započítat. Za rok 2020 to bude asi nereálné, použít rok 2019?
Děkuji moc.