Přeskočit na obsah

čočka + chléb

  • Autor: ni.se

    čočka + chléb
    Přeji hezký den,
    ráda bych se zeptala, jak jste přistoupily k „ozdravění jídelníčku“. Na školení nám bylo několikrát zdůrazněna nevhodná kombinace masa a luštěnin. Ráda bych se tomuto doporučení podřídila, nicméně se bojím, jak na tuto změnu zareagují, a teď vím že je to hloupé (vaříme pro děti) cizí strávníci a zaměstnanci, až místo čočky + vejce + uzené maso dostanou čočku + chléb + zelný salát či dušenou zeleninu. Vím, že mohu argumentovat výživou a tím, že jindy mají podstatně jinak hodnotné jídlo, ale i tak….. už jste to některá zkusila? Co na to strávníci? A máte někdo zkušenost s červenou čočkou?

    • Autor: ni.se

      Re: čočka + chléb
      A ještě jsem zapomněla, na stránkách jsem mimo jiné našla v článku Mýty ve výživě (ze dne 4.7.2007) tento komentář:
      „Čočka v kombinaci s chlebem je krajovou zvyklostí – v části České republiky se vůbec nepoužívá, v jiné pak není možné chléb vynechat. Z nutričního hlediska jistě není třeba doplňovat sacharidovou složku obsaženou v luštěninách chlebem. Velmi záleží na celkové skladbě jídla, jistě by bylo vhodné čočku kombinovat se zdrojem bílkovin živočišných.“

      • Autor: vendula

        Re: čočka + chléb
        Také jsem na jedné schůzce toto doporučení zaznamenala. Pravdou je, že jsme k mexickým fazolím chléb dávali již před doporučením a děti jej vždy přijímaly s nadšením. Proto jsme chléb podali i k čočce, hrachové kaši i k pyré ze zeleného hrášku.Děti chléb milují a při obědě se tvářily, jako když jsou na to zvyklé odjakživa. Také dospěláci.Pravdou je,že jsme neodbourali úplně třeba vejce, nebo uzeninu, ale dali jsme ji pouze symbolicky, spíše na ozdobu malý kousek. S červenou čočkou zkušenost nemám. Úspěch je také kombinace -třeba fazolový guláš s chlebem, nebo s tmavým pečivem.

    • Autor: eva2

      Re: čočka + chléb
      Vůbec se toho nebojte, děláme čočkový eintopf jako hl.jídlo a podáváme jej s chlebem, maso uvedené v receptuře jednoduše vynecháme a děláme čočku jen se zeleninou – je vynikající a nikdo nám nenadává.Červená čočka je také moc dobrá, zpracováváme ji do pomazánek,přidáváme do zelenninových salátů a polévek/mrkvová s čočkou je dost oblíbená/.Jen pozor děvčata, čočka je téměř hned uvařená.Co mi na ní opravdu nevyhovuje je její cena – je to bohužel trochu dražší záležitost.Mexické fazole s chlebem, jak zde uvádí děvčata,jsou taky moc dobré a pravdou je,že děti u nás mají luštěniny moc rády,takže v tomhle směru s mini nemám žádný problém – s dospěláky ovšem také ne – fazolový, nebo luštěninový salát v teplých dnech docela vítají, byť je třeba jen s chlebem…. hodně spokojených strávníků přeji…

    • Autor: ivina

      Re: čočka + chléb
      Dobrý den, k čočce, fazolím a hrachové kaši dáváme zelný salát a rohlík.

    • Autor: ni.se

      Re: čočka + chléb
      Děkuji moc za odpovědi. Fazolový guláš také děláme, ale pravda, že včetně hovězího masa. Vyšší cena u červené čočky by mi zase tak moc nevadila, aspoň by se zvedlo fin. porovnání, obyčejná čočka bez masa se salátem musí být moc levná. Zkusíme to tedy!
      Ještě jsem si vzpomněla na recept od Nowaca, čočka zapečená s celozrnnými těstovinami. Ochutnávali jsme tento recept na prezentaci na poradě vedoucích. Sice tam bylo ještě kuřecí maso, ale to by se myslím dalo nahradit sojovým nebo jen dobrým kořením.

    • Autor: renča

      Re: čočka + chléb
      Čočku a jiné luštěniny dávám zásadně s chlebem,je to zvyk.Co se týče červené čočky přidávala jsem ji k dušené rýži a pak uvařila v konvektomatu,nejvíc mě překvapilo, že se barva čočky změnila a byla skoro bílá.

    • Autor: Leoš

      Re: čočka + chléb
      Všechny žijící generace byly přesvědčovány, že rostlinné bílkoviny obsažené v luštěninách jsou pro tělo lépe zpracovatelné, pokud se jí současně s bílkovinou živočišnou (maso, vejce). Vznikla standardní, staletím osvědčená kombinace hrách s klobásou, + chléb.
      No, dobře. Noví „nutriční odborníci, říkají, že maso ne. Ovšem současně říkají, že luštěnina má dostatek uhlovodanů, proto vynechme i chleba.

      Nejsem nutriční odborník, ale luštěniny mají nadýmavý charakter. Vynechme tedy z tohoto jídla i ten hrách, nebo čočku. Vše bude dokonale korespondovat s vědeckými poznatky, akorát talíř bude jaksi prázdný. Nevím, ale že by právě o to šlo?

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se