Přeskočit na obsah

Další článek v tisku

  • Autor: majdan

    Další článek v tisku
    http://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha-servis/402521/skolni-jidelny-bez-ecek-praha-8-chysta-revoluci-ve-stravovani-deti.html
    Pokrmy bez chuti, některé nepoživatelné, jeden den k obědu, univerzální hnědá omáčka, druhý den univerzální hnědá omáčka, navíc ředěná.
    Bohužel fotky jsou ilustrační – jako vždy

    • Autor: majdan

      K tomu už snad není ani co říct. Když chceš psa bít …..

    • Autor: fedora7

      Je vidět, že si novináři ani nedají tu práci mrknout na jídelníčky na internetu nevím kde vzali jídlo – studentský řízek z gothaje to si pamatuji z dob dávno minulých a ani tehdy jsem to nejedla ve školní jídelně ale bylo to nejlevnější jídlo v restauraci. Špenát jako přílohu děláme listový a ten vypadá daleko na talíři lépe. Pokud máme jakékoliv maso pečené a k tomu bramborový knedlík se špenátem patří to mezi nejžádanější jídla. Z protlaku tak maximálně špenátovou polévku – mimochodem si jí děti chodí přidat.

    • Autor: Marky

      A máme tu další článek http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/418726/hadka-o-jidelnicek-deti-ve-skolach-stravuji-se-podle-26-let-starych-norem.html

    • Autor: 11111

      A jsme zase u toho,copak jídelna může za to co se prodává – jaké potraviny. Je to jenom kecání o ničem. Já jsem stále toho názoru, ře pokud dítě jde na oběd,tak se aspoň jednou denně nají teplého jídla.Jídelny dělají co můžou,za almužnu! Ženský dřou,už vidím jak mladá kočička půjde za 10000,- makat.Že jsou staré normy a co chtějí změnit na svíčkové,rajské…..se aspoň děti nají a né nudle se zeleninou.Teď si zrovna stěžují ,že je slané jídlo, sýr gouda – je tak slaný, že to je hrůza. Jídelny tohle neovlivní co se vyrábí.Ale jídelny napadá každý.

    • Autor: Zdenouš

      Dobrý den, na stránkách www. ona.idnes.cz,článek o školních jídelnách

    • Autor: Amálie

      Tak, co kdyby nám to ti páni novináři šli za naše platy předvést? Jak se má vařit a hlavně přesvědčit děti, aby to jedly ? Jsem v jídelně přes 20 let. Nikdy jsme Gothaj nesmažili.To, co jedly děti dříve, dnešní odmítají. Luštěniny? Zeleninu? Ryby? A když máme 1x za měsíc tzv. UHO, snědly by i hrnce, jak běhají pro přídavek. Kdo ví, v jakém zařízení páni novináři byli na obědě. Fotku mohou pořídit i doma, no ne ?

    • Autor: Tara

      Zcela s Amélií souhlasím, berte to s rezervou, vždyť budou volby, tak je zase plno chytrých.

    • Autor: maty200

      A že nenafotí jak se děti cpou v mekáči, v KFC a jiných takových „zdravých“zařízeních! Ať už jdou fakt někam. Bohužel u nás se jenom kritizuje a pochválit neumí nikdo. Je to zajímavější,i když to není pravda!

    • Autor: Kamínek

      Vážené kolegyně, kolegové,
      dovolte mi Vám sem vložit odkaz i na hezký článek v novinách. (a také se trochu pochlubit).
      http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/svaciny-ve-skole-snime-vsechno-a-mame-je-radi-shoduji-se-deti-20160228.html

      • Autor: majka1

        Blahopřání do Brna. To je vždy radost koukat na prázdné talíře a spokojené strávníky. Ať se vám to stále daří

      • Autor: Moderátor

        Odstraněno
        Příspěvek byl odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuse.

      • Autor: nototo

        V sobotní příloze deníku Právo vyšel článek o školní jídelně, která je zapojena do projektu Zdravá školní jídelna – kde mého mínění by všechny potraviny měly být čerstvé a v této jídelně míchají den dopředu mleté maso jak se píše v článku a další zarážející věc byla likvidace bio odpadu – odvoz ke krmení hospodářských zvířat ?Co na to ostatní vedoucí – máte přípravu mletého masa den dopředu ošetřenu v HACCP a jak likvidujete zbytky jídel?

        • Autor: jentak

          Toto není moc dobrá reklama pro školní stravování – rizikové potraviny/mleté maso připravovat den předem/ . U nás děláme vše čerstvé, žádná příprava den předem, bio odpad likviduje odborná firma

          • Autor: bibi

            Při čtení článku v sobotním magazínu Práva o školní jídelně v Kunraticích jsem se nestačila divit. V Praze jsou hygieničky asi velmi benevolentní, v Moravskoslezském kraji by neprošlo ani to, že kuchařky pracují bez pokrývky hlavy. A mlít maso 24 hodin předem na zítřejší oběd………..no velká odvaha.

    • Autor: Zdenouš

      Dobrý den ,článek jsem si přečetla na stránkách školní jídelny.U nás to při výdeji funguje také tak a to nemáme výběr.Je to napsáno po pravdě.Ženy v této jídelně se mají co ohánět,nechť se jim daří.Hezký podzimní den

    • Autor: janav.

      Můžete prosím okopírovat odkaz? Nemůžu to najít. Děkuji.

    • Autor: janav.

      Některé jídelny ale vaří pořád jak před 30 lety. např. ZŠ Litvínovská Praha. – Vepřový bůček v marinádě 18.10. Co to je? To někdo dnes z dětí sní?

    • Autor: jentak

      http://www.zskunratice.cz/files/items/8952/files/a2016_10_01-jidelna1.jpg

      • Autor: nototo

        https://www.novinky.cz/zena/styl/416443-v-tovarne-na-obedy-aneb-jak-se-vari-ve-skolnich-jidelnach-v-cesku.html – tak dnes opět na seznamu článek o přípravě mletého masa na čufty, které tato jídelna – zapojena do projektu Zdravá školní jídelna míchá v pavouku dopředu na druhý den – velký risk ze strany vedení této jídelny, asi mají hodnou paní hygieničku?

    • Autor: janav.

      A co ty zbytky? Musí být smlouva s firmou, která má oprávnění likvidovat zbytky. Prasatům ne!!

      • Autor: nototo

        Ze zákona musí zbytky jídel likvidovat pouze odborná firma. Škola musí mít uzavřenou smlouvu a při odvozu vám na kartu zaznamenávají datum odvozu a množství. Chodí na to kontroly, tak si to raději dejte do pořádku. Prasatům tedy ne?

    • Autor: majka1

      http://www.denik.cz/z_domova/polovina-skolnich-jidelen-propadla-v-testu-hygieniku-20171016.html
      … a to hodnotili porci na talíři, ne to co děti skutečně snědí. Nevezmou si polévku, ovoce, salát … A za všechno může jídelna! Plné fast foody rodin s dětmi a mládeže, doma se nevaří a v jídelně se to vše vytrhne když omezíme solení a budeme vařit zdravě.

      • Autor: Jiřík

        Ne, že bych se jich zastával, ale s tím železem je to o tom, že jsou normy 75 g na porci masa… Toho se máme jako osmnáctiletí chlapi najíst? Pardon, ale stát asi někde udělal chybu, když máme o 9 g vyšší průměrné normy na maso než sedmiletý kluk… Proč se tak hrozně všichni diví, že si radši zaplatí KFC, kde mají kuřat plný kyblík?

        • Autor: Valentýna

          Jiříku, není problém se s jídelnou domluvit a zaplatit si také „plný kyblík kuřat“, tedy vyšší normu – třeba 150g masa. Jídelna musí jen respektovat cenový strop daný státem, ve vašem případě 37 Kč za oběd.

          • Autor: Jiřík

            Dneska jsem měl právě menu za 46 Kč s kuřecím masem a tentokrát jsem ho měl na talíři opravdu hodně, takže po delší době jsem byl spokojen až nad očekávání. Každopádně je to 46 Kč a tudíž asi jídelna porušuje vyhlášku, byť klasická menu nabízí za 33 Kč…

          • Autor: Valentýna

            I vy jeden Jiříku, jak to, že si debužírujete za 46 Kč, když máte státem povoleno jen do 37 Kč. Nechodíte náhodou do nějaké soukromé jídelny?

          • Autor: Jiřík

            Zas takovou demenci snad ještě nemám. Je to uváděno samozřejmě ve všech dokumentech jako „soukromá školní jídelna“.

        • Autor: maty200

          Jirko,ono se opravdu nedá moc vyskakovat.Vařim pro kategorii jako jste vy t.j. 15 a více. Ceny se už 5 lez neměnily – dle vyhlášky, ale potraviny se zvedly a to dost.To snad vidíte i vy. Třeba zadní maso je v průměru 190,- při váze 150g t.j.
          29,- Kč na osobu a kde je to ostatní? U nás je maso na 100g a i někdy více, dle peněz. Já uznávám, že se těžko najíte ze zeleniny atd. co by se mělo (zdravá výživa) ve školách vařit. Na školní stravování je požadováno takových věcí a jak jste psal jinde, že byste za ty peníze nedělal. A kdo to bude dělat, mladý asi těžko? Domluvte se s ved.jídelny, ať vám ukáže co se smí a nesmí v jídelnách a za kolik.

          • Autor: Jiřík

            Tak to jsem nikdy neřekl, že se dá bůhví jak vyskakovat. Hlavně se snažím poukázat na ten poměr peněz špalda/maso, přičemž mi jednoznačně lépe vychází to maso. Koukal jsem čerstvě na maloobchodní cenu špaldové mouky, která začíná na 60 Kč za kilo… Ještě dodávám, že naše jídelna je poměrně velká a nakupuje ve velkoobchodě, např. na maso přijede sólo dodávka. Co se týče cen potravin, měl by se do toho pustit stát a nedotovat jen režijní náklady, ale částečně i ty potraviny. Pak by se dalo vařit mnohem snáze a kvalitněji.

          • Autor: maty200

            Proč by měl stát dotovat potraviny? Nezlobte se,ale nemáte vůbec pojem o školním stravování. To se pak těžko něco vysvětluje.

          • Autor: Jiřík

            Tak mi to vysvětlete, pokud si to myslíte. Ve vyhlášce je jasně napsáno, že stát platí režijní náklady a potraviny strávník. Když by stát přispíval něco i na potraviny, aby se nemuselo zdražovat, bylo by to ideální pro všechno strany. I v mém věku už jsem odvedl na daních desetitisíce korun a vzhledem k tomu, že jich jednou budu odvádět mnohem, mnohem více, mělo by být v zájmu státu, abych byl zdravý a jedl dostatečně…

          • Autor: Iva K.

            Pane Jiří, držím Vám pěsti, ať nám do daňového systému jednou (co nejdříve) přinesete více peněz, ať se Vám daří vybudovat lepší zítřky pro Vás i Vaše děti. Ráda bych se dočkala i já toho, že mé paní kuchařky při vší odpovědnosti, namáhavosti a pod stálou kritikou, nebudou pracovat za zaručenou mzdu. Třeba dokážete ovlivnit i tok peněz a díky Vám bude stát dotovat i potraviny ve ŠJ. Začněte s tím, že se seznámíte podrobně se specifickou problematikou školního stravování. S financováním, s legislativou, se závěry Světové zdravotnické organizace a jejich doporučení pro podmínky v České republice, která v této souvislosti vyhlásila program Zdraví 2020, který schválila Vláda ČR a Poslanecká sněmovna, se stavem veřejného zdraví v ČR, atd. … A poté možná i oceníte snahy v jídelnách o změny v souvislosti s nutričním doporučením Ministerstva zdravotnictví, které nám všem udává směr. A možná nás lépe pochopíte a nebudete nás tak odsuzovat. Iva

          • Autor: Jiřík

            Neřekl bych, že je to o tom, že peníze nejsou, myslím, že v rozpočtu bych se těch pár milionů navíc určitě našlo. Není spíše žádná vůle pro to. Co se týče toho programu, myslím, že SZO by měla řešit daleko důležitější věci než je fakt, jestli si dám špaldové nebo houskové knedlíky, začít by mohla např. u vyhazování funkčních potravin ze supermarketů a končit u hladomoru v chudých zemích. 😉 Klidně, ať mi cpou tu zeleninu, ale hlavně, ať ty porce za něco stojí. A taky by si měla SZO uvědomit, že konkurence fastfoodů je opravdu velká a jestli si strávníky odradí množstvím zeleniny a naopak malou porcí masa, už těžko se pak vrátí dotyčný z KFC zpět.

          • Autor: PavlaK

            Nápadů máte hodně, času také, tak teď chutě do realizace

    • Autor: pepinda

      DOBRÉ – STRUČNÉ – POUČNÉ PRO NEZNALCE VĚCI !!!!!!! OTÁZKA ZNÍ“ JESTLI HLAVNĚ NĚKDO CHCE VĚDĚT JAK TO CHODÍ“ LEPŠÍ JE KRITIZOVAT NEŽ SE VĚCÍ ZAOBÍRAT..

    • Autor: Zdenouš

      Jiříku,já být státem,tak nepřispívám ani na režijní náklady,natož na suroviny.To nebylo ani za komunistů,aby se přispívalo na potraviny a další důvod je neskutečné plýtvání jídlem,které uvaříme a které skončí v odpadu aniž by bylo vůbec ochutnáno.A poslední příklad plýtvání ovocem a zeleninou,projekt Ovoce do škol.Žáci dostávají zdarma ovoce,jděte se podívat do naší školy a jejího okolí, poznáte na chodbách,v koších na odpadky a na chodnících co bylo rozdáváno.V lepším případě si to vezmou učitelé nebo uklízečky.Takže za mně,která 33 let pracuje ve školní jídelně,žádné příspěvky na potraviny ze strany státu.

      • Autor: maty200

        Přesně, nic jiného než rozežranost, brambor je moc bramborovej, maso moc masové atd. A nikdo už neví co by do ty huby strčil. Je to stále dokola. A Jirko, když by všichni šli třeba do Lídlu, kdo bude v těch školních jídelnách vařit??? A kdo vám přispívá na kyblík s KFC,150,- vám na něj nestačí. To vám nevadí? A že to jsou polotovary, taky néé!

        • Autor: tristanka

          Tak,tak… jděme všichni do Lidlu, chleba si tam upečeme z polotovaru, za chvíli nebudou pekaři, za ty platy v kuchyni tam nikoho nedostanu, bude mi odcházet kuchařka, mám už teď špatné spaní, koho a jestli tady seženeme, jsme šj na vesnici, už vidím, jak se tu ženou davy…Měli bychom být hrdí, co tady máme, děti mají DENNĚ čerstvé jídlo, copak takhle si někdo doma může dovolit vařit?! Skvěle vypracovaný systém stravování, okolní země nám ho závidí, ale možná to rodičům a dětem dojde až ve chvíli, kdy se maminky budou muset domlouvat, kdo dnes poveze oběd dětem do školy, aby alespoň něco měly…tak jak to mají v Rakousku a Švýcarsku…ale to už bude pozdě…Děti jsou neskutečně rozežrané, musíme mít hroší kůži a zavírat oči, když to jídlo vyhazujeme…člověk by kolikrát brečel…

          • Autor: Jiřík

            No v těchto podmínkách je opravdu hrdost sehnat a udržet na práci lidi, to je pravda. Taky u nás pracují na špíně cikánky a vaří někdo z východu, u kterých se vždy v duchu zasmějeme, když říkají česky číslovku menu… Bohužel, líp bez zásadního zásahu státu nebude. Co se týče vyhazování jídla, každé dítě ví, co mu chutná a co ne. Je možnost být extrémně inovativní a zkušebně zavést dvojí porce a důsledně upozorňovat děti na to, aby si odhlašovaly obědy, pokud tam nepůjdou. Spíš by mě zajímalo, jak je to s polévkou, jestli se musí navařit opravdu pro všechny porce, nebo už na to existuje nějaký odhad spotřeby. U nás na základce třeba šla na dračku gulášová, té jsem si dal 3 talíře…

        • Autor: Jiřík

          A já snad někdy řekl, že je jídlo z KFC dobré nebo dokonce zdravé? Ne. Já snad někdy řekl, že si práce školních kuchařek nevážím? Ne. Právě kvůli nízkým platům jim vyjadřuji respekt. Všem těmto lidem by se měly zvýšit platy aspoň o 30%. Hromadný odchod však nejspíš bude jediné řešení, jak k tomu stát a vůbec celé vedení škol dokopat. Bojuje se vlastně vůbec za zvyšování?

    • Autor: jana v.

      My jsme dnes dostali špaldovou mouku z velkoobchodu za 25,70Kč.

    • Autor: Peťule

      Kdo vůbec je a odkud je, ten JIŘÍK?

      • Autor: Jiřík

        Strávník, který si myslí, že je lepší vařit houskové knedlíky místo špaldových a zbylé peníze přehodit do masa.

    • Autor: Katharinka

      Jestli to chápu správně, tak Jiřík je nespokojený strávník soukromé jídelny.

    • Autor: maty200

      https://zpravy.idnes.cz/asociace-skolni-jidelna-karel-jahoda-skolni-obed-rozhovor-pmv-/domaci.aspx?c=A171102_173600_domaci_nub

    • Autor: Zdenouš

      Děvčata,slyšela jste některá dnes ráno v půl osmé na Impulsu ve zprávách ,hlášku o tom,že polovina dětí ve školní jídelně vrací jídlo a školní jídelny to neřeší.

      • Autor: MarieM

        Dneska ráno na Radiožurnálu jsem zaslechla, že dětem jídlo ve školních jídelnách nechutná. Prý se kvůli spotřebnímu koši jídla neustále opakují.
        Máme tolik starostí se kterými nám nikdo nepomůže, neustále čelíme atakům.

        • Autor: Pavel Ludvík

          Všechno to asi vychází z článku na IDnes https://zpravy.idnes.cz/skolni-jidelny-skola-jidla-mf-dnes-inspekce-studie-fsw-/domaci.aspx?c=A171109_200844_domaci_hm1 Přečtete si ho a hlavně diskusi, kde většina diskutujících stojí za školními jídelnami a oceňují je.

    • Autor: maty200

      To už asi nemá cenu řešit! Jsem stále názoru, že už neví co by do ty huby strčily, ať si každý myslí co chce, je to rozcapenost v jídle! JE TO VĚC RODIČŮ A NÉ ŠKOL!

    • Autor: nenad

      Nedělejte si z toho hlavu. Ráno ve školním bufetu běžně kupují studenti svačinu za minimálně 99,-Kč. Jsou to samá zdravá jídla : párek, oblož. bagety , dorty atd.
      Já bych zrušila dotace na školní obědy, stejně si jich nikdo neváží. Myslí, že i celý oběd za 65,- Kč je v dnešní době zadarmo.

    • Autor: nenad

      Nedělejte si z toho hlavu. Ráno ve školním bufetu běžně kupují studenti svačinu za minimálně 99,-Kč. Jsou to samá zdravá jídla : párek, oblož. bagety , dorty atd.
      Já bych zrušila dotace na školní obědy, stejně si jich nikdo neváží. Myslí, že i celý oběd za 65,- Kč je v dnešní době zadarmo.

    • Autor: Zdenouš

      Dámy,dnes na video.aktualne.cz UHO nikdy neodbouráme rozhovor s p.Jahodou z Asociace š.j.Pán tam mimo jiné říká, že školní stravování by měl mít ředitel školy,jako výkladní skříň školy.A ještě jednu perličku z naší školy.Dnes jsem se ředitele,když přišel na oběd zeptala zda si mohu koupit dvě dvě prkénka na krájení zeleniny a bylo mi odpovězeno ať ho neoptravuji před obědem.No, asi nebyl v dobrém rozmaru.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se