Dochucovadla
Prosím kdo mi poradí, zda mohou kuchařky používat masox, vegetu a pod. Jsme školní stravování. Také bych chtěla poradit jak tedy normovat tyto dochucovací prostředky. Taky pokud někdo používá vývary jak je normovat, Taky prosím o radu v novým normách z roku 2008 v kroužkové vazbě nejsou u polévek vývary a pouze voda. Děkuji všem.
Re: Dochucovadla
Také mě toto zajímalo. Tak jsem se ptala na KÚ. Tam mi bylo odpovězeno, že nikde není zakázáno používání dochucovadel a vývarů. Jak normovat tyto suroviny nevím. Jediné co mi bylo sděleno, že se mají používat v menším množství.
Re: Dochucovadla
takže by mě zajímalo , proč nám na školeních a hygienici říkají, že by jsme je neměli používat….jak se tedy mám bránit, když to kuchařky dávají ze svého a jedna dokonce ve velkém …..prosím poraďte……..jsem školní jídelna…….
Re: Dochucovadla
Dobrý den,na dochucení polévky používám Podravku v množstí :30 litrů polévky -10dkg Podravky.Klasické vývary v prášku nepoužívám,považuji je za příliš drahé a nezdravé.Myslím si ,že spousta rodičů vaří doma polévky ze sáčku,takže do jídelny již toto neberu.Jinak polévky dělám z vody,pouze pokud vaříme maso ke koprovce,rajské ,špenátu atd.máme vývar.Nevím zda je přímo zakázáno používat např.kuřecí kostry,nebo vepřové kosti na polévku,osobně si myslím,že ne.Hezký mrazivý den.
Re: Dochucovadla
Vývary, masox, dochucovadla – doporučuji normovat dle návodu od výrobce, který bývá uveden na obalu. Používání těchto surovin by mělo být v omezeném množství. Na trhu jsou i výrobky bez glutamanu.
Re: Dochucovadla
pro Zdeňku, kdyby jsme měli vařit z vody, tak mě kuchařka napráská jako vždy řediteli. Ona totiž neumí vařit z vody a tak si kupuje svoje masoxy a dochucuje vše. Jinak v nových normách školního stravování z roku 2008, je to kroužková vazba, je u hovězích polévek jen vývar vitana. Já jsem sama osobně proti vývarům. Krásný den a díky všem za své názory.
Re: Dochucovadla
pro mysku 1,prosím za děti, opravdu tyto Vámi vypsané dochucovadla nepoužívat asi nejlépe by Vám odpověděla paní hygienička, ale když už chcete a neumíte vařit bez těchto hrůzností tak se snažte používat výrobky BEZ glutamatu,v dnešní době každý dodavatel umí zajistit. Je tam přítomna aminokyselina E 621. Pro děti do 3 let nevhodné způsobují např.poruchu metabolismu následují zdravotní potíže,problém v nervové soustavě,mohou se vyskytovat alergie.Neuvědomují si to ani maminky, krmí své děti rychle připravenou polívčičkou z pytlíku, levné uzeniny a hlavně tato nedobrota je dokonce i v chipsech.Tak snad Vám to trošičku pomohlo se v této problematice orientovat
Dochucovadla
Autor: myska1
Dochucovadla
Prosím kdo mi poradí, zda mohou kuchařky používat masox, vegetu a pod. Jsme školní stravování. Také bych chtěla poradit jak tedy normovat tyto dochucovací prostředky. Taky pokud někdo používá vývary jak je normovat, Taky prosím o radu v novým normách z roku 2008 v kroužkové vazbě nejsou u polévek vývary a pouze voda. Děkuji všem.
Autor: Kamča 1136
Re: Dochucovadla
Také mě toto zajímalo. Tak jsem se ptala na KÚ. Tam mi bylo odpovězeno, že nikde není zakázáno používání dochucovadel a vývarů. Jak normovat tyto suroviny nevím. Jediné co mi bylo sděleno, že se mají používat v menším množství.
Autor: myska1
Re: Dochucovadla
takže by mě zajímalo , proč nám na školeních a hygienici říkají, že by jsme je neměli používat….jak se tedy mám bránit, když to kuchařky dávají ze svého a jedna dokonce ve velkém …..prosím poraďte……..jsem školní jídelna…….
Autor: Jana 3
Re: Dochucovadla
mysce nerozumím,pište prosím srozumitelně
Autor: zdeňka
Re: Dochucovadla
Dobrý den,na dochucení polévky používám Podravku v množstí :30 litrů polévky -10dkg Podravky.Klasické vývary v prášku nepoužívám,považuji je za příliš drahé a nezdravé.Myslím si ,že spousta rodičů vaří doma polévky ze sáčku,takže do jídelny již toto neberu.Jinak polévky dělám z vody,pouze pokud vaříme maso ke koprovce,rajské ,špenátu atd.máme vývar.Nevím zda je přímo zakázáno používat např.kuřecí kostry,nebo vepřové kosti na polévku,osobně si myslím,že ne.Hezký mrazivý den.
Autor: Valentýna
Re: Dochucovadla
Vývary, masox, dochucovadla – doporučuji normovat dle návodu od výrobce, který bývá uveden na obalu. Používání těchto surovin by mělo být v omezeném množství. Na trhu jsou i výrobky bez glutamanu.
Autor: Evča 1
Re: Dochucovadla
Také používáme vývary bez glutamanu. A stačí i menší množství než je uvedeno v návodu.
Autor: myska1
Re: Dochucovadla
pro Zdeňku, kdyby jsme měli vařit z vody, tak mě kuchařka napráská jako vždy řediteli. Ona totiž neumí vařit z vody a tak si kupuje svoje masoxy a dochucuje vše. Jinak v nových normách školního stravování z roku 2008, je to kroužková vazba, je u hovězích polévek jen vývar vitana. Já jsem sama osobně proti vývarům. Krásný den a díky všem za své názory.
Autor: Janaj
Re: Dochucovadla
pro mysku 1,prosím za děti, opravdu tyto Vámi vypsané dochucovadla nepoužívat asi nejlépe by Vám odpověděla paní hygienička, ale když už chcete a neumíte vařit bez těchto hrůzností tak se snažte používat výrobky BEZ glutamatu,v dnešní době každý dodavatel umí zajistit. Je tam přítomna aminokyselina E 621. Pro děti do 3 let nevhodné způsobují např.poruchu metabolismu následují zdravotní potíže,problém v nervové soustavě,mohou se vyskytovat alergie.Neuvědomují si to ani maminky, krmí své děti rychle připravenou polívčičkou z pytlíku, levné uzeniny a hlavně tato nedobrota je dokonce i v chipsech.Tak snad Vám to trošičku pomohlo se v této problematice orientovat
Autor: Leona
Re: Dochucovadla
http://www.jidelny.cz/show.asp?id=927
přečtěte si starší článek na Jídelnách. cz
klikněte si na odkaz a otevře se vám v novém okně