Dochucování
Pan ředitel zakázal dochucovat různými práškovými bujony. Po pravdě já s ním v podstatě souhlasím ale čím tedy dochucovat? Strávníci jsou 15 let zvyklí na chuť glutamátu ( v naší jídelně má velký vliv kritika dospělých bez ohledu na děti) Prosím o Vaše zkušenosti s přírodním kořením. Děkuji
Re: Dochucování
Já beru dochucovadla od firmy Dobrota, mají spostu dochucovadel i vývarů bez glutamanu, dokonce i vývary s vlákninou apod. Zkuste si zadat do vyhledavače Dobrota a možná něco objevíme. Ke mně chodí obchodní zástupce. jsem z Ostravy.
Hezký den.
Firma Dobroty má sice sortiment, ale příliš vysoké ceny. Používáme jiné dochucovadlo za rozumné peníze a jsme velmi spokojeni. Nechci tady dělat reklamu, ale pokud budete chtít kontakt, napište na email 63mandy@seznam.cz
Re: Dochucování
U nás je to úplně stejné a to jsme MŠ. Vše se točí kolem učitelek, co jim chutná, vaří se podle jejich chuti. Doochucujeme jen polévku pro ně. Pro děti dochucování zakázáno.
Re: Dochucování
Pro ten zákaz musí mít pan ředitel pádný důvod ??!! A´t vám to dá písemně a uvede tam předpis podle kterého to nesmíte používat! Ať se orientuje lépe v zákonech a vyhláškách !
Tak u nás má hlavní slovo paní řiditelka,jsme MŠ a jsme pod školkou,tak že je moje přímá
nadřízená.Citace vyhlášek na ní neplatí a žádné argumenty také ne,chce vařit jen osvědčená a klasická jídla.Jak dám něco nového a děti to hned nepřijmou,je oheň na střeše.Mám zakázaná vařit určitá jídla.Jednou jsem přes zákaz zařadila šoulet a řiditelka mi odebrala os.hodnocení na dva měsíce.Když ji takhle naštvu,tak je schopná mi 4x do týdne udělat namátkovou kontrolu skladu a ještě mnohem víc znepříjemnit život.Spotřební koš plníme,to musím,ale zeleninu dáváme formou salátů a k svačinkám kousky.Běda,jak bychom ji daly do omáčky.Děti ji preparují a paní učitelky je přece nebudou přemlouvat ať tu zeleninu v omáčce snědí.Luštěniny smíme zařadit jen jako čočku na kyselo a v polévkách.Když napíšu čočková pomazánka,tak na mě vlítne,že ji děti vůbec nejedly a když tu čočkovou pomazánku dám inkognito a nazvu ji pomazánka z masa a sýra,tak mi to projde a děti ji jedí úplně stejně.
Prosím kdo nám pomůže,na koho se máme obrátit.My nemáme nikde zastání.Metodička,pokud ji nezrušili,se vždy přikloní na stranu ředitele,má strach aby si udržela místo dobře placené na úřadu.
Vždy je méně riskantní kritizovat ved.ŠJ než ředitele.
Irenn,tak u nás je to také přesně tak,paní ředitelka mne a kuchyni šikanuje,vymýšlí si neskutečné věci,jídelníčky kritizuje každý měsíc a to písemně.Při každé kontrole předkládá tyto zápisy a já mám nepříjemnosti.Vyhrožuje mi,že mi odebere os.hodnocen(potřebuje jej pro své oblíbence).
Pěkné odpoledne, tak jsem si početla a zjišťuji, že máte stejné problémy jako u nás. Nám do všeho mluví chlap stylem:“ Já jsem rozhodl, já jsem nařídil, já jsem ředitel ! Komu se to nelíbí může jít.“ Toto slyším kdykoliv, minimálně 3x do týdne, protože jsem na “ koberečku “ pořád. Opravdu vaříme normálně, jako všude jinde, “ makáme“ na maximum ( bezdůvodně odebráno 0,5 úvazku ), no ale stejně je vše špatné. Přiznám, je to náročné hlavně psychicky.
Přeji klidný víkendík
také nepoužíváme žádná dochucovadla. Občas použijeme jen Zdravitu je to směs sušené zeleniny k ochucení polévek a omáček. Já osobně nepoužívám bujony ani doma, tak proč je dávat dětem ve škole či školce.
Jinak tedy nechápu, jak může ředitel zakazovat to či ono. U nás mám v sestavování jídelního lístku absolutně volnou ruku. Já vím, co mám vařit, abych plnila spotřební koš. My jsme tady proto, abychom děti naučili jíst i jídla na která nejsou zvyklá.
Dobrý den, já se nestačím divit, jak to v jiných jídelnách chodí co se týká ředitelů a učitelů. U nás je to naprosto opačně. Všichni dospělí se na obědy těší a tím motivují i děti. Paní ředitelka nás chválí na každé poradě a místo jídelna nám přezdívají ,,výkrmovna“. Nás to velice těší, v takovém prostředí se pracuje naprosto fantasticky. Je milé, když vám učitelky chodí děkovat za obědy a kolikrát si řeknou i o recepty. Potom nás baví vymýšlet i různé specialitky a dobrůtky. Vtomto ohledu máme opravdu štěstí. Přeji všem hezký výkend a pevné nervy
Dobrý den,zrovna nyní řeším právě problém s dochucováním,vaříme pro školku a první stupen zš,moje předchůdkyně kupovaly klasickou vegetu,měly ji skovanou před hygienou,kdyby ale přišla hloubkovější kontrola a mrkla na fakturu tak je jim to jasné,ted čekám na zboží od firmy Dobroty kde je dochucovadlo bez glutamátu tak se uvidí.
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat zda mohu použít ovocný koncentrát se sníženým obsahem cukru a aspartamem(sladidlo).Že to není ideální vím.Ale když už jsem ho koupila……..!? Je to vysloveně zakázané??
Není to zakázané. Na školení nám říkali, že z potravin nic není zakázané, pouze alkohol.Nikde žádný zákaz nenajdete a vše je formou doporučení, takže klidně vydávejte.
ano,taky nám na jednom školení paní přednášející řekla že nic není zakázané a když jsem to řešila s naší hygienyčkou tak jí vstávaly vlasy hrůzou na hlavě
No, to je právě hrozné, že na jednom školení vám něco řeknou, že to můžete a na druhém to popřou a v závěru to hygiena chce úplně jinak.Ale skutečně není nikde napsané, že se nesmí dochucovat a pokud je paní hygienička trochu rozumná, tak jak je tomu u nás, tak si to v klidu hezky vysvětlíte.Je to o člověku. Jestli se chce hygiena vyřádit, tak vám najdou cokoliv.A té paní co mají MEGERU ředitelku MŠ je mně fakt líto. V takovém prostředí se špatně pracuje a pokud by to šlo a měla bych tu možnost jít někam jinam, okamžitě dávám výpověď. Ale vím jak to je s prac. místy.Náš pan řediel nás nezapomene při žádné příležitosti pochválit a pak víte, že má vaše práce nějaký význam a ráno se líp vstává.
Výše jsem si přečetla, jak některé ředitelky či ředitelé mohou znepříjemnit život. Je to fakt nezáviděnihodná situace. Zkusila bych na jídelnách zdarma zhodnotit JL /sestavený na žádost ředitelky/. Když by vyšel špatně, tak předložím paní ředitelce a argumentuji – já jako vedoucí mám v náplni práce sestavování JL, odpovídám za SK za pestrost JL atd. Možná bych i zapojila hygieničku na pomoc. Až by mě přišla na kontrolu, tak bych ji řekla o problémech a zda by mi s ředitelkou nepomohla. Mohla by to tak nějak zaobalit, aby to nevypadalo jako štěžování se. Své nápady bych dala do ankety – pro rodiče či žáky – pokud by je přijali – mám další argument. Holky nedejte se a vytáhněte své tajné ženské zbraně – trpělivé neustávající vysvětlování a argumentování by mohlo pomoci. Vím, že je to těžké a držím pěsti a přeji štěstí, ať se zadaří
Prosím o radu čím dochucovat hnědé omáčky a sos k přírodním plátkům?Dětem sice naše omáčky chutnají,ale s učitelkami mám věčný problém.Sama taky mám pocit,že jsou trochu mdlé a potřebovaly by něčím dochutit.Používáme pouze klasické koření.Také prosím o typy,na úpravu ryb na přírodní způsob,čím ji dochutit?Jsme MŠ.
i.reno můj argument by byl“
My Vaříme pro děti a pokud vám to p. učitelky nechutná tak se prosím odhlaste z obědů,“ jaké pořád dochucování, ještě by mě zajímalo jestli vám vůbec jde mzda za to že pro p. učitelky vaříte nebo jim vaříte zadarmo. Nenechte se pořád od někoho někam posouvat vy jste vedoucí a vy si za to zodpovídáte.
Dobrý den.
Jak tak pročítám,nemáte to vůbec jednoduché.Jinde se používá to,tam zase ono….když jsem vařil ve veřejném stravování(restaurace,hotel),dochucovalo se jak sypkými tak tekutými dochucovadly.Doma mám na synovi(13) odzkoušeno,dochucuji minimálně solí,ale více bezglutamanové vegety,apropo,naše s nejnižším obsahem soli!Když vařím pro manželku,rodinu,použiji sojovku bez glutamanu a worchester,bavím-li se o přírodních plácích,minutkových…ale v Mš,Zš..bych volil vegetu apod.zel.směsi…..pokud nemůžete jiná dochucovadla.Přeji hodně zdaru vaší práci.
Dochucování
Autor: evka
Dochucování
Pan ředitel zakázal dochucovat různými práškovými bujony. Po pravdě já s ním v podstatě souhlasím ale čím tedy dochucovat? Strávníci jsou 15 let zvyklí na chuť glutamátu ( v naší jídelně má velký vliv kritika dospělých bez ohledu na děti) Prosím o Vaše zkušenosti s přírodním kořením. Děkuji
Autor: zžukí
Re: Dochucování
bože můj-ať se stará o učitele.Až vám zakáže chodit na wc tak doufám,že také poslechnete…………
Autor: mumina
Re: Dochucování
Dobrý den, máme dobré zkušenosti se sypkým kořením Agáta od firmy AG-FOODS.
Autor: mama
Re: Dochucování
Používáme ho také, je slabší než s glutamanem, ale zdravé. Vyrábí také sojovou omáčku. Máme vyzkoušeno a můžeme doporučit.
Autor: Pekařka
Re: Dochucování
Já beru dochucovadla od firmy Dobrota, mají spostu dochucovadel i vývarů bez glutamanu, dokonce i vývary s vlákninou apod. Zkuste si zadat do vyhledavače Dobrota a možná něco objevíme. Ke mně chodí obchodní zástupce. jsem z Ostravy.
Hezký den.
Autor: mandy
Firma Dobroty má sice sortiment, ale příliš vysoké ceny. Používáme jiné dochucovadlo za rozumné peníze a jsme velmi spokojeni. Nechci tady dělat reklamu, ale pokud budete chtít kontakt, napište na email 63mandy@seznam.cz
Autor: petka
Re: Dochucování
U nás je to úplně stejné a to jsme MŠ. Vše se točí kolem učitelek, co jim chutná, vaří se podle jejich chuti. Doochucujeme jen polévku pro ně. Pro děti dochucování zakázáno.
Autor: mi55pp
Re: Dochucování
Snad v jídelnách vaříme pro děti, ne pro učitelky.
Autor: opportunity
Myslím že není. Ale můžu se plést, v tom případě mi prosím napište, jakou vyhláškou je zakázáno. Díky.
Autor: Retiga
Re: Dochucování
Pro ten zákaz musí mít pan ředitel pádný důvod ??!! A´t vám to dá písemně a uvede tam předpis podle kterého to nesmíte používat! Ať se orientuje lépe v zákonech a vyhláškách !
Autor: Irenn
Tak u nás má hlavní slovo paní řiditelka,jsme MŠ a jsme pod školkou,tak že je moje přímá
nadřízená.Citace vyhlášek na ní neplatí a žádné argumenty také ne,chce vařit jen osvědčená a klasická jídla.Jak dám něco nového a děti to hned nepřijmou,je oheň na střeše.Mám zakázaná vařit určitá jídla.Jednou jsem přes zákaz zařadila šoulet a řiditelka mi odebrala os.hodnocení na dva měsíce.Když ji takhle naštvu,tak je schopná mi 4x do týdne udělat namátkovou kontrolu skladu a ještě mnohem víc znepříjemnit život.Spotřební koš plníme,to musím,ale zeleninu dáváme formou salátů a k svačinkám kousky.Běda,jak bychom ji daly do omáčky.Děti ji preparují a paní učitelky je přece nebudou přemlouvat ať tu zeleninu v omáčce snědí.Luštěniny smíme zařadit jen jako čočku na kyselo a v polévkách.Když napíšu čočková pomazánka,tak na mě vlítne,že ji děti vůbec nejedly a když tu čočkovou pomazánku dám inkognito a nazvu ji pomazánka z masa a sýra,tak mi to projde a děti ji jedí úplně stejně.
Autor: Šírová
Upřímně Vás lituju, vždyť vy tam ani nemusíte být, ředitel to rozhodne vše za vás!!! Vážím si jídelny, v které pracuji!!
Autor: šmoula
Paní ředitelka bude určitě nějakého staršího vydání, tak snad jen čekat až odejde do důchodu…
Autor: ŠJ
Prosím kdo nám pomůže,na koho se máme obrátit.My nemáme nikde zastání.Metodička,pokud ji nezrušili,se vždy přikloní na stranu ředitele,má strach aby si udržela místo dobře placené na úřadu.
Vždy je méně riskantní kritizovat ved.ŠJ než ředitele.
Irenn,tak u nás je to také přesně tak,paní ředitelka mne a kuchyni šikanuje,vymýšlí si neskutečné věci,jídelníčky kritizuje každý měsíc a to písemně.Při každé kontrole předkládá tyto zápisy a já mám nepříjemnosti.Vyhrožuje mi,že mi odebere os.hodnocen(potřebuje jej pro své oblíbence).
Autor: Terka
Pěkné odpoledne, tak jsem si početla a zjišťuji, že máte stejné problémy jako u nás. Nám do všeho mluví chlap stylem:“ Já jsem rozhodl, já jsem nařídil, já jsem ředitel ! Komu se to nelíbí může jít.“ Toto slyším kdykoliv, minimálně 3x do týdne, protože jsem na “ koberečku “ pořád. Opravdu vaříme normálně, jako všude jinde, “ makáme“ na maximum ( bezdůvodně odebráno 0,5 úvazku ), no ale stejně je vše špatné. Přiznám, je to náročné hlavně psychicky.
Přeji klidný víkendík
Autor: Andy
Dobrý den,
také nepoužíváme žádná dochucovadla. Občas použijeme jen Zdravitu je to směs sušené zeleniny k ochucení polévek a omáček. Já osobně nepoužívám bujony ani doma, tak proč je dávat dětem ve škole či školce.
Autor: Andy
Jinak tedy nechápu, jak může ředitel zakazovat to či ono. U nás mám v sestavování jídelního lístku absolutně volnou ruku. Já vím, co mám vařit, abych plnila spotřební koš. My jsme tady proto, abychom děti naučili jíst i jídla na která nejsou zvyklá.
Autor: janinka
Pro mateřskou školu jsem přopravili jogurt s kiwi, vlašskými ořechy a cukrem. Jogurt zhořkl.
Zajímá mě proč a která složka jogurtu to způsobila.
Autor: kuchař
způsobili to ořechy pokud nebyli oloupané
Autor: ved
Dělá nám to kiwi na 100 %, protože ořechy nedáváme a jogurt byl taky hořký.
Autor: jimi
Jogurt zhořkl přídavkem kiwi.
Autor: zdenda
Dobrý den,ano je to tím kiwi,také se mi to stalo.Dejte něco jiného,hezký den.
Autor: Zuza
Podobný problém jsme měli s ovocným salátem, který zhořkl po přidání pomerančů. Dáváme tedy mandarinky a je to dobré.
Autor: Renda
Dobrý den, já se nestačím divit, jak to v jiných jídelnách chodí co se týká ředitelů a učitelů. U nás je to naprosto opačně. Všichni dospělí se na obědy těší a tím motivují i děti. Paní ředitelka nás chválí na každé poradě a místo jídelna nám přezdívají ,,výkrmovna“. Nás to velice těší, v takovém prostředí se pracuje naprosto fantasticky. Je milé, když vám učitelky chodí děkovat za obědy a kolikrát si řeknou i o recepty. Potom nás baví vymýšlet i různé specialitky a dobrůtky. Vtomto ohledu máme opravdu štěstí. Přeji všem hezký výkend a pevné nervy
Autor: zdenda
Já si myslím,že u těch pomerančů je to tím že někdy bývají hořké,stačí i kousek a pak Vám to zhořkne všechno.Stane se to i u okurek.Mějte se hezky.
Autor: ilka
Dobrý den,zrovna nyní řeším právě problém s dochucováním,vaříme pro školku a první stupen zš,moje předchůdkyně kupovaly klasickou vegetu,měly ji skovanou před hygienou,kdyby ale přišla hloubkovější kontrola a mrkla na fakturu tak je jim to jasné,ted čekám na zboží od firmy Dobroty kde je dochucovadlo bez glutamátu tak se uvidí.
Autor: Maarta
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat zda mohu použít ovocný koncentrát se sníženým obsahem cukru a aspartamem(sladidlo).Že to není ideální vím.Ale když už jsem ho koupila……..!? Je to vysloveně zakázané??
Autor: Dáša 23
Není to zakázané. Na školení nám říkali, že z potravin nic není zakázané, pouze alkohol.Nikde žádný zákaz nenajdete a vše je formou doporučení, takže klidně vydávejte.
Autor: ilka
ano,taky nám na jednom školení paní přednášející řekla že nic není zakázané a když jsem to řešila s naší hygienyčkou tak jí vstávaly vlasy hrůzou na hlavě
Autor: šmoula
No, to je právě hrozné, že na jednom školení vám něco řeknou, že to můžete a na druhém to popřou a v závěru to hygiena chce úplně jinak.Ale skutečně není nikde napsané, že se nesmí dochucovat a pokud je paní hygienička trochu rozumná, tak jak je tomu u nás, tak si to v klidu hezky vysvětlíte.Je to o člověku. Jestli se chce hygiena vyřádit, tak vám najdou cokoliv.A té paní co mají MEGERU ředitelku MŠ je mně fakt líto. V takovém prostředí se špatně pracuje a pokud by to šlo a měla bych tu možnost jít někam jinam, okamžitě dávám výpověď. Ale vím jak to je s prac. místy.Náš pan řediel nás nezapomene při žádné příležitosti pochválit a pak víte, že má vaše práce nějaký význam a ráno se líp vstává.
Autor: kleopatra
Výše jsem si přečetla, jak některé ředitelky či ředitelé mohou znepříjemnit život. Je to fakt nezáviděnihodná situace. Zkusila bych na jídelnách zdarma zhodnotit JL /sestavený na žádost ředitelky/. Když by vyšel špatně, tak předložím paní ředitelce a argumentuji – já jako vedoucí mám v náplni práce sestavování JL, odpovídám za SK za pestrost JL atd. Možná bych i zapojila hygieničku na pomoc. Až by mě přišla na kontrolu, tak bych ji řekla o problémech a zda by mi s ředitelkou nepomohla. Mohla by to tak nějak zaobalit, aby to nevypadalo jako štěžování se. Své nápady bych dala do ankety – pro rodiče či žáky – pokud by je přijali – mám další argument. Holky nedejte se a vytáhněte své tajné ženské zbraně – trpělivé neustávající vysvětlování a argumentování by mohlo pomoci. Vím, že je to těžké a držím pěsti a přeji štěstí, ať se zadaří
Autor: i.rena
Prosím o radu čím dochucovat hnědé omáčky a sos k přírodním plátkům?Dětem sice naše omáčky chutnají,ale s učitelkami mám věčný problém.Sama taky mám pocit,že jsou trochu mdlé a potřebovaly by něčím dochutit.Používáme pouze klasické koření.Také prosím o typy,na úpravu ryb na přírodní způsob,čím ji dochutit?Jsme MŠ.
Autor: sos
Přírodní ptáky nedochucujte. Nechte je tak jak narostli. Ještě k tomu všemu pták s glutamátem a dokonce ve školce. Neblázněte.
Autor: ved.
i.reno můj argument by byl“
My Vaříme pro děti a pokud vám to p. učitelky nechutná tak se prosím odhlaste z obědů,“ jaké pořád dochucování, ještě by mě zajímalo jestli vám vůbec jde mzda za to že pro p. učitelky vaříte nebo jim vaříte zadarmo. Nenechte se pořád od někoho někam posouvat vy jste vedoucí a vy si za to zodpovídáte.
Autor: sládek-b@nn@
Dobrý den.
Jak tak pročítám,nemáte to vůbec jednoduché.Jinde se používá to,tam zase ono….když jsem vařil ve veřejném stravování(restaurace,hotel),dochucovalo se jak sypkými tak tekutými dochucovadly.Doma mám na synovi(13) odzkoušeno,dochucuji minimálně solí,ale více bezglutamanové vegety,apropo,naše s nejnižším obsahem soli!Když vařím pro manželku,rodinu,použiji sojovku bez glutamanu a worchester,bavím-li se o přírodních plácích,minutkových…ale v Mš,Zš..bych volil vegetu apod.zel.směsi…..pokud nemůžete jiná dochucovadla.Přeji hodně zdaru vaší práci.
Autor: Bříza
Přidávám mletý kmín na barvu,trochu tučný pasty,hnědé jíšky a malinko vepřový štávy popř.vegetu. Někdy č.pastu,podle k čemu to je.