doplňková činnost
Dobrý den,
začala jsem nově pracovat ve školní jídelně, kde i nově začala doplňková činnost. Prosím o radu. Je nutné vést 2 výdejky??A co skladová evidence? Nedokáži si představit, že bych zaváděla zvlášť faktury za potraviny na dopl.čin. a zvlášť na hlavní. To by byly dva sklady??Zvlášť na hlavní a zvlášť na doplňkovou? Dále se chci zeptat zda musí být živnostenský list, když máme ve zřizovací listině dodatek -povolení k doplňkové činnosti.
Děkuji za každou radu a poznatek Iva
Živnostenský list musíte mít! Sklad pouze jeden. Výdejku na doplňkovku musíte mít samostatnou. Já dělám výdejky tři. Jednu pro žáky, jednu pro zaměstnance školy a jednu pro cizí strávníky. Minulý rok jsem měla kontrolu ČŠI a bylo to OK.
dvě výdejky musíte mít v každém případě, aby bylo jasné za kolik vaříte pro děti a za kolik pro cizí strávníky. Sklad mám jeden. Jestli stačí dodatek nevím,ale myslím si, že ano. U nás jsme dělali novou zřizovací listinu, kde máme hostinskou činnost. Jedeme jen na náklady bez zisku.
Dobrý den, 2 výdejky mít musíte, všechny náklady a výnosy z doplňkové činnosti musíte vést odděleně. Sklad potravin budete mít jeden, spotřebu potravin rozdělíte ve výdejkách. Pokud nebudete vykazovat zisk z doplňkové činnosti, živnostenský list mít nemusíte, v případě kalkulace ceny se ziskem ano.
Dobrý den, a pokud se to tedy vede dohromady, je to špatně? Nastoupila jsem do jídelny, kde se to takhle vede celou dobu dohromady, tak docela koukám. A je to i tak pokud mají všichni stejnou porci masa a všeho. ?
Dobrý den, výdejky by mě také zajímaly. Každý tvrdí, že musím mít 2. Pro zaměstnance a děti. Ale byla tu ČŠI, s paní sem to řešil ohledně finančí bilance. A ptal sem se, že tedy budu muset dělat dvě výdejky. Paní kontrolorka, jasně řekla, že ne. Mám program od VIS. Tak na doporučení či radu paní z ČŠI dělám jednu výdejku. S tím, že věci na snídaně píšu do snídaně, svačinu do svačiny atd… V programu to pak mám rozdělené, že děti a zaměstnanc mají obědy a případně večeře. Tím prokážu co sem spotřebaval na daný druh jídla. A díky finanční bilanci vidíte kdo kolik platí či máte provařeno či vyvařeno. Do spotřebního koše se mi započítávají pouze děti. Podle mě vše beru z jednoho skladu, vařím v jednom hrnci, tak proč si to rozdělovat? I když budu mít 2 výdejky a vařit budu v jednom hrnci jak prokážu, že sem nedal více omáčky dospělým a dětem více přílohy?
Mám to přesně tak jak pepinda. 1 výdejka dohromady. Živnostenský list nemám, máme dodatek ve zřizovací listině. V lednu zde byla také ČŠI a neřekli ani popel. Tak asi to nechám tak jak to bylo zavedeno..
Iva F
Možná si jenom navzájem nerozumíme. Kuchařka píše do jednoho bloku Výdejka potravin a rozepisuje jednotlivé potraviny na přesnídávky, obědy a svačiny pro MŠ, obědy ZŠ a obědy pro dospělé. Já si jednotlivé potraviny rozkliknu v programu VIS, zapíšu jednotlivé kategorie a vyjedou 3 výdejky. Tak vidím, jak je na tom každá kategorie finančně i spotřební koš vyjede pro MŠ a ZŠ zvlášť.
Většinu peněz nedostaneme, bohužel. Není motivace, tak doplňkovou činnost moc nepodporujeme a počet strávníků se spíše snižuje.
Pokud už nějakou odměnu dostaneme, tak zase nedostaneme své peníze třeba za dlouhodobě nemocné.
Jak jinak, o všem rozhodují ředitelé škol.
Dobrý den,
mohl by mi někdo poradit, jak v doplňkové činnosti vypočítat cenu oběda a podle čeho se určují úvazky pro personál kuchyně v hlavní a hlavně pak v doplňkové činnosti?
Děkuji za odpověď.
Kalkulaci tvoří: cena potravin – normativ pro danou kategorii
věcná režie ( všechny provozní náklady související s provozem ŠJ – energie, voda, revize, opravy, kancelář.věci,odpisy zařízení…)
mzdová režie ( tak jak vám vychází platy+ odvody+FKSP na jeden oběd dětí, stejně nebo více by měla být cena u DČ – kontroluje ČŠI)
zisk (nemusí být, ale je to taková rezerva)
DPH (pokud jste plátce)
Co se týče úvazků, pokud Vám stačí počet úvazků z hlavní činnosti, nechte peníze z DČ na odměny. Jinak zaměstnanci mají pouze 1 pracovní smlouvu a ani fyzicky nemusí vědět, zda jsou v hlavní činnosti nebo doplňkové. Úvazek v DC dejte, jen pokud Vám nevychází úvazky v HČ.
Máme dopl. č. a ta nesmí být v hlavní pr. činnosti. Máme zkrácené úvazky o 1 hodinu. Škola má živnostenský líst na hostinskou č.. Peníze vybrané z dopl. č. mám p. ředitelka rozděluje každý měsíc. Počet obědů x vypočítanou reži na jeden oběd dělím počtem kuchařek. Máme i smlouvu o doplň. č. na 1hod. denně. Jedem jen na náklady a nejsme plátci DPH.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat těch kdo vaří pro cizí strávníky. Jsme malá ZŠ pod obcí, jestli musím mít označení provozovny poskytující stravovací služby. Chce se to po mně a nevím, které náležitosti tam musí být uvedené. Děkuji za odpověd
Dobrý den. O hlavních prázdninách bude naše ŠJ poskytovat celodenní stravu dětem v rámci táborů. Organizátor tábora vznesl dotaz, zda budeme moci vařit pro děti diety (bezlepková, mléčná…). My během školního roku diety nevaříme. Je naší povinností v doplňkové činnosti dodržovat vyhlášku 107/2005 a sjednat si nutričního terapeuta? Máte s tím někdo zkušenost? Díky za odpovědi.
Nejedná se o školní stravování, bude to doplňková činnost, tudíž budete účtovat nejen normu potravin, ale i režijní a mzdové náklady. Nemusíte tedy dodržovat ani spotřební koš a porce dle věku. Pokud budete vařit diety, musíte oslovit a spolupracovat s garantem – nutričním terapeutem, musíte být proškolené o dietách, mít lékařská potvrzení od dietně stravovaných a vypracován dietní jídelní lístek pro každou dietu, který musí nutr.terapeut schválit.
Můžete uvařit v hlavní činnosti, účtovat jako příjem z jiných zdrojů. Předem mít ve vnitřních předpisech, že mimořádně (ne opakovaně)připravíte stravu, např. pro opraváře, ČŠI, hygienu. Jedná se většinou o dva až 10 obědů za rok.
Soustavné poskytování stravovacích služeb pro cizí máte ošetřené ve zřizovací listině a spravujete v doplňkové činnosti.
Rozúčtování musí provést vaše ekonomka dle vámi odevzdané uzávěrky, kde by měly být uvedené částky za stravné, mzdové náklady, provozní náklady a zisková přirážka.
U nás účtujeme MD 324/008 NA DAL 602/007- mzdové nákl.,602/008-režijní nákl.,602/005 zisková přirážka.
Dobrý den,
poradíte mi, v jakém zákoně najdu tyto informace? Chceme vařit pro cizí strávníky a chystáme směrnici, ale odkud je tento text?
„Platy a odměny zaměstnanců školy, kteří mají uzavřen pracovně právní vztah pro doplňkovou činnost, odvody sociálního a zdravotního pojištění, tvorba FKSP a daně jsou odváděny za školu a doplňkovou činnost jednou platbou z účtu školy. Prostředky týkající se doplňkové činnosti jsou přeúčtovány na účet doplňkové činnosti a vráceny na provozní účet školy.“
Děkuju za pomoc.
doplňková činnost
Autor: Iva F
doplňková činnost
Dobrý den,
začala jsem nově pracovat ve školní jídelně, kde i nově začala doplňková činnost. Prosím o radu. Je nutné vést 2 výdejky??A co skladová evidence? Nedokáži si představit, že bych zaváděla zvlášť faktury za potraviny na dopl.čin. a zvlášť na hlavní. To by byly dva sklady??Zvlášť na hlavní a zvlášť na doplňkovou? Dále se chci zeptat zda musí být živnostenský list, když máme ve zřizovací listině dodatek -povolení k doplňkové činnosti.
Děkuji za každou radu a poznatek Iva
Autor: none
Živnostenský list musíte mít! Sklad pouze jeden. Výdejku na doplňkovku musíte mít samostatnou. Já dělám výdejky tři. Jednu pro žáky, jednu pro zaměstnance školy a jednu pro cizí strávníky. Minulý rok jsem měla kontrolu ČŠI a bylo to OK.
Autor: pepik
dvě výdejky musíte mít v každém případě, aby bylo jasné za kolik vaříte pro děti a za kolik pro cizí strávníky. Sklad mám jeden. Jestli stačí dodatek nevím,ale myslím si, že ano. U nás jsme dělali novou zřizovací listinu, kde máme hostinskou činnost. Jedeme jen na náklady bez zisku.
Autor: rohlik
Živnostenský list být musí, bez něho nemůžete začít. Měla byste mít i kalkulace oběda. Výdejky vedete 2. Já vedu 3, MŠ, ZŠ a cizí strávníky.
Autor: Mart
Dobrý den, 2 výdejky mít musíte, všechny náklady a výnosy z doplňkové činnosti musíte vést odděleně. Sklad potravin budete mít jeden, spotřebu potravin rozdělíte ve výdejkách. Pokud nebudete vykazovat zisk z doplňkové činnosti, živnostenský list mít nemusíte, v případě kalkulace ceny se ziskem ano.
Autor: Janinkka
Dobrý den, a pokud se to tedy vede dohromady, je to špatně? Nastoupila jsem do jídelny, kde se to takhle vede celou dobu dohromady, tak docela koukám. A je to i tak pokud mají všichni stejnou porci masa a všeho. ?
Autor: Zalka
Neprokážete, zda se dospělí nestravují na úkor dětí. Živnostenský list musíte mít pokud je to činnost opakovaná
Autor: Pišt@
Dobrý den, výdejky by mě také zajímaly. Každý tvrdí, že musím mít 2. Pro zaměstnance a děti. Ale byla tu ČŠI, s paní sem to řešil ohledně finančí bilance. A ptal sem se, že tedy budu muset dělat dvě výdejky. Paní kontrolorka, jasně řekla, že ne. Mám program od VIS. Tak na doporučení či radu paní z ČŠI dělám jednu výdejku. S tím, že věci na snídaně píšu do snídaně, svačinu do svačiny atd… V programu to pak mám rozdělené, že děti a zaměstnanc mají obědy a případně večeře. Tím prokážu co sem spotřebaval na daný druh jídla. A díky finanční bilanci vidíte kdo kolik platí či máte provařeno či vyvařeno. Do spotřebního koše se mi započítávají pouze děti. Podle mě vše beru z jednoho skladu, vařím v jednom hrnci, tak proč si to rozdělovat? I když budu mít 2 výdejky a vařit budu v jednom hrnci jak prokážu, že sem nedal více omáčky dospělým a dětem více přílohy?
Autor: pepinda
stejnou porci děti i cizí?
Autor: Iva F
Mám to přesně tak jak pepinda. 1 výdejka dohromady. Živnostenský list nemám, máme dodatek ve zřizovací listině. V lednu zde byla také ČŠI a neřekli ani popel. Tak asi to nechám tak jak to bylo zavedeno..
Iva F
Autor: Radkaa
Možná si jenom navzájem nerozumíme. Kuchařka píše do jednoho bloku Výdejka potravin a rozepisuje jednotlivé potraviny na přesnídávky, obědy a svačiny pro MŠ, obědy ZŠ a obědy pro dospělé. Já si jednotlivé potraviny rozkliknu v programu VIS, zapíšu jednotlivé kategorie a vyjedou 3 výdejky. Tak vidím, jak je na tom každá kategorie finančně i spotřební koš vyjede pro MŠ a ZŠ zvlášť.
Autor: janav.
My když jsme před lety začali s doplňkovou činností, tak jsme ji museli nahlásit i na hygieně. Nevím, jestli to pořád platí.
Autor: Janinkka
Ano stejnou porci mají děti, zaměstnanci, cizí….
Autor: sarda
A opravdu dostanou na talíř i do jídlonosiče tu stejnou porci děti, dospělí i cizí?
A děti které věkové kategorie?
Autor: Janinkka
Ano opravdu dostanou tu samou porci – jsme střední škola.
Autor: ithaka
dostáváte, prosím, za doplňkovou činnost finanční odměnu?
Autor: rohlik
Ano dostáváme, uděláte si kalkulaci oběda a každé září uzavíráme dohodu o pracovní činnosti, kde je stanovena částka. Přeji hezký den
Autor: ithaka
Děkuji za odpověď, dohoda o pracovní činnosti – záleží asi na rozhodnutí ředitele školy nebo jak se této dohody domoci?
Autor: Marie Terezie
Většinu peněz nedostaneme, bohužel. Není motivace, tak doplňkovou činnost moc nepodporujeme a počet strávníků se spíše snižuje.
Pokud už nějakou odměnu dostaneme, tak zase nedostaneme své peníze třeba za dlouhodobě nemocné.
Jak jinak, o všem rozhodují ředitelé škol.
Autor: rohlik
Dohoda s ředitelem,děláme minimálně 15 let. Nikdy nebyl problém.
Autor: Kája
Dobrý den,
mohl by mi někdo poradit, jak v doplňkové činnosti vypočítat cenu oběda a podle čeho se určují úvazky pro personál kuchyně v hlavní a hlavně pak v doplňkové činnosti?
Děkuji za odpověď.
Autor: Zalka
Kalkulaci tvoří: cena potravin – normativ pro danou kategorii
věcná režie ( všechny provozní náklady související s provozem ŠJ – energie, voda, revize, opravy, kancelář.věci,odpisy zařízení…)
mzdová režie ( tak jak vám vychází platy+ odvody+FKSP na jeden oběd dětí, stejně nebo více by měla být cena u DČ – kontroluje ČŠI)
zisk (nemusí být, ale je to taková rezerva)
DPH (pokud jste plátce)
Co se týče úvazků, pokud Vám stačí počet úvazků z hlavní činnosti, nechte peníze z DČ na odměny. Jinak zaměstnanci mají pouze 1 pracovní smlouvu a ani fyzicky nemusí vědět, zda jsou v hlavní činnosti nebo doplňkové. Úvazek v DC dejte, jen pokud Vám nevychází úvazky v HČ.
Autor: ucetni
Dobrý den, prosím, mohla bych Vás poprosit o radu? Email : ucetni@1zs.dobris.cz Moc děkuji Vendula
Autor: pepinda
Máme dopl. č. a ta nesmí být v hlavní pr. činnosti. Máme zkrácené úvazky o 1 hodinu. Škola má živnostenský líst na hostinskou č.. Peníze vybrané z dopl. č. mám p. ředitelka rozděluje každý měsíc. Počet obědů x vypočítanou reži na jeden oběd dělím počtem kuchařek. Máme i smlouvu o doplň. č. na 1hod. denně. Jedem jen na náklady a nejsme plátci DPH.
Autor: malá
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat těch kdo vaří pro cizí strávníky. Jsme malá ZŠ pod obcí, jestli musím mít označení provozovny poskytující stravovací služby. Chce se to po mně a nevím, které náležitosti tam musí být uvedené. Děkuji za odpověd
Autor: Zalka
Chce to živnostenský úřad – označení subjektu, kdo je zodpovědný a provozní doba
Autor: Pažitka
Dobrý den. O hlavních prázdninách bude naše ŠJ poskytovat celodenní stravu dětem v rámci táborů. Organizátor tábora vznesl dotaz, zda budeme moci vařit pro děti diety (bezlepková, mléčná…). My během školního roku diety nevaříme. Je naší povinností v doplňkové činnosti dodržovat vyhlášku 107/2005 a sjednat si nutričního terapeuta? Máte s tím někdo zkušenost? Díky za odpovědi.
Autor: marcela11
Nejedná se o školní stravování, bude to doplňková činnost, tudíž budete účtovat nejen normu potravin, ale i režijní a mzdové náklady. Nemusíte tedy dodržovat ani spotřební koš a porce dle věku. Pokud budete vařit diety, musíte oslovit a spolupracovat s garantem – nutričním terapeutem, musíte být proškolené o dietách, mít lékařská potvrzení od dietně stravovaných a vypracován dietní jídelní lístek pro každou dietu, který musí nutr.terapeut schválit.
Autor: eviku
Dobrý den, máme nahlášenou ČSI. Jsme jídelna, která nemá doplňkovou činnost, pokud budou chtít oběd jak se máme zachovat? Díky.
Autor: majka1
účtujte oběd jako cizího strávníka v plné ceně.
Autor: majka1
promiňte, špatně jsem si přečetla příspěvek a nevšimla si, že nemáte vedlejší činnost
Autor: zdenouš
Pokud nevaříte pro cizí strávníky a nemáte doplňkovou činnost,tak jim ho nemůžete dát.Alespoň já jsem to tak řešila.
Autor: Pepča
Ta inspekci to loni nezajímalo a museli jsme jim oběd za plnou cenu uvařit (nemáme doplňkovou činnost). už nevím přesně čím se oháněli.
Autor: janaex
Můžete uvařit v hlavní činnosti, účtovat jako příjem z jiných zdrojů. Předem mít ve vnitřních předpisech, že mimořádně (ne opakovaně)připravíte stravu, např. pro opraváře, ČŠI, hygienu. Jedná se většinou o dva až 10 obědů za rok.
Soustavné poskytování stravovacích služeb pro cizí máte ošetřené ve zřizovací listině a spravujete v doplňkové činnosti.
Autor: Jana P
Dobrý den, jak prosím účtujete obědy pro cizí strávníky – máme kontrolu ČŠI, platí nám plnou cenu, ale nevíme jak zaúčtovat.
Autor: marcik11
Rozúčtování musí provést vaše ekonomka dle vámi odevzdané uzávěrky, kde by měly být uvedené částky za stravné, mzdové náklady, provozní náklady a zisková přirážka.
U nás účtujeme MD 324/008 NA DAL 602/007- mzdové nákl.,602/008-režijní nákl.,602/005 zisková přirážka.
Autor: Mani
Dobrý den,
poradíte mi, v jakém zákoně najdu tyto informace? Chceme vařit pro cizí strávníky a chystáme směrnici, ale odkud je tento text?
„Platy a odměny zaměstnanců školy, kteří mají uzavřen pracovně právní vztah pro doplňkovou činnost, odvody sociálního a zdravotního pojištění, tvorba FKSP a daně jsou odváděny za školu a doplňkovou činnost jednou platbou z účtu školy. Prostředky týkající se doplňkové činnosti jsou přeúčtovány na účet doplňkové činnosti a vráceny na provozní účet školy.“
Děkuju za pomoc.