Přeskočit na obsah

doplňková činnost

  • Autor: ilka

    doplňková činnost
    Dobrý večer,můžete mi prosím napsat jak vysoké máte věcné a mzdové náklady na doplňkovou činnost- kalkulační list?Naše jídelna má věcný 7,- Kč mzdový 24,-Kč.Mzdový náklad se mi zdá příliš vysoký,ale je to způsobeno tím,že v minulých létech jsme měli málo cizích strávníků a tím se to vyšplhalo tak vysoko. Mohu mzdový náklad snížit dle potřeb jídelny nebo musím dodržet výsledek výpočtu /mzdy + odvody: počet uvařených obědů./Nyní s tímto mzdovým nákladem vydělám na plné úvazky kuchařek a jejich odměny a ještě zbude na odměny pracovníků školy.Započítávají se mi do mzdového nákladu i finanční prostředky vyplacené pracovníkům,kteří se na DČ nepodílejí?Jak mohu mzdový náklad snížit.Pokud bych mzdový náklad snížila nemusela bych zdražovat cizím stráníkům obědy. Cena našeho -obědu je 7,-Kč VN + 24 MN + 25 potraviny = 56,- Kč.Mnohé jídelny mají mzdový náklad daleko nižší i 19,- Kč.Jak ho mohu dosáhnout?Děkuji za odpovědi a názory

    • Autor: Pekařka

      Mzdové náklady počítá naše účetní tak, že celkový objem mzdových prostředků pro kuchyň za minulý rok podělí počtem vydaných obědů v tom daném roce. Věcné náklady zase zahrují všechny proplacené faktury za teplo, vodu, elektřinu, odvod odpadků, revize zařízení, prostě vše, co se týká kuchyně a podělí se opět počtem vydaných obědů v daném roce. Počítá to vždy tak, že změna režijních nákladů nastane od 1.4. podle nákladů za rok minulý a trvá do 31.3. (až jsou k dispozici všechny faktury za rok). Kontrola neshledala pochybení. Bohužel tedy nemůžete svévolně dosáhnout snížení částky na MR. My jsme měli v minulosti 21,- Kč, letos máme 18,- Kč, protože se projevilo snížení objemu mezd v loňském roce. Naproti tomu nám třeba stoupla věcná režie ze 4,- Kč na 6,-. Ještě mi u vás chybí zisková přirážka pro cizí, my máme 4,- Kč. Propočty jsou to složité, ale musejí odpovídat skutečným nákladům. Přeji hezký den.

      • Autor: Písnička

        Máme to také tak, jak Píše Pekařka.
        Jen k mzdovým prostředkům za kuchyň připočte paní ekonomka 0,1 svého úvazku. My máme 25,- mzdové prostředky (vysoký věk pracovnic a vyplacené odstupné jedné pracovnice), 8,- Kč věcná režie a 1,-Kč zisková přirážka.
        Kontrolou proběhlo vše v pořádku v souladu s platnýmí vyhláškami.

    • Autor: mirous

      Dobrý den,ctěla bych se zeptat jak je to s režii pro cizí stravníky a duchodce .zajímalo by mě podlečech se vypočítává a koli procent si muže nechávat kuchyně. Jelikož to dělám jen krátce tak si nevim moc rady.Děkuji moc za odpovědi

      • Autor: Elvina

        Věcná režie se počítá pořád stejně viz předešlé odpovědi, jen nerozumím tomu co si nechává kuchyně – pokud jste pod školou tak máte jeden rozpočet, takže k režii si připočtete zisk a a ten se vykazuje v účetnictví celé školy. Obědy pro cizí strávníky prodáváme za plnou cenu, tj. potraviny + režie + zisk, důchodcům cizím prodáváme také za tuto cenu a důchodcům, kteří odešli od nás do důchodu za cenu potravin – to máme v předpisu FKSP. Zaměstnancům prodáváme za cenu potravin sníženou o příspěvek z FKSP.

        • Autor: mirous

          Já to taky moc nechápu tak dám radči příklad důhodci maj 30Kč z toho je 25Kč na potraviny a zbytek 5kč tak tomu říkají režie. Ale já teď musím zdražit cizí strávníky na 62Kč podle kalkulace ty měly dřív 50Kč a z toho 25Kč na potrviny a 25Kč byl zisk tedy jak tomu říkaly režie.

          • Autor: Valentýna

            BOŽEPIŠTEČESKYNEBOSENATORADĚJIVYKAŠLETE!!!

    • Autor: janica

      25,- potraviny, 11,- mzdové náklady, 10,-režijní náklady, 2,- zisk. Mzdové náklady zůstávají nám, co dělá škola se ziskem vlastně ani nevím. Některá tu píšete, že máte dost vysoké mzdové, taky to máte k platu?

    • Autor: tara

      Ziskem si škola plni fond odměn, u nás to dělá asi 200000 za několik let a teď si ho odnese ředitel domů, protože nebyl na základě konkurzu potvrzen zpět do funkce a platí se mu nadále plat – není pro něj místo – tak to nemůžu ani kuchářkám říci a žere to jen mě.

    • Autor: ivka10

      Dobrý den všem, dovolím si udělat jasno ve mzdových nákladech na doplňkovou činnost. Mílé kolegyně, pokud otevřete na těchto stránkách – rádce jídelny a otevřete článek na téma Co Vás trápí, kontroly na porušení rozpočtové kázně, dostanete jasnou a odbornou odpověď na téma mzdové prostředky v doplňkové činnosti. Není možno mít jinou mzdovou režii u žáků a jinou u cizích strávníků, nebo závodního stravování. ČŠI v článku jasně hovoří o nemožnosti čerpat mzdy na úkor strávníků placených státem. Proto je třeba mít kalkulaci na jeden oběd a režijní náklady musí být shodné pro všechny strávníky, kterým zajišťujete stravování. Rozdíl bude pouze v nákladech na potraviny, protože ty jsou u dětí stanoveny vyhláškou.Přeji pěkný den a nedejte se obírat. Za práci náleží stejný plat, ať vaříte dětem nebo seniorům. Pěkný den Ivka

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se