doplňková činnost
Dobrý večer,můžete mi prosím napsat jak vysoké máte věcné a mzdové náklady na doplňkovou činnost- kalkulační list?Naše jídelna má věcný 7,- Kč mzdový 24,-Kč.Mzdový náklad se mi zdá příliš vysoký,ale je to způsobeno tím,že v minulých létech jsme měli málo cizích strávníků a tím se to vyšplhalo tak vysoko. Mohu mzdový náklad snížit dle potřeb jídelny nebo musím dodržet výsledek výpočtu /mzdy + odvody: počet uvařených obědů./Nyní s tímto mzdovým nákladem vydělám na plné úvazky kuchařek a jejich odměny a ještě zbude na odměny pracovníků školy.Započítávají se mi do mzdového nákladu i finanční prostředky vyplacené pracovníkům,kteří se na DČ nepodílejí?Jak mohu mzdový náklad snížit.Pokud bych mzdový náklad snížila nemusela bych zdražovat cizím stráníkům obědy. Cena našeho -obědu je 7,-Kč VN + 24 MN + 25 potraviny = 56,- Kč.Mnohé jídelny mají mzdový náklad daleko nižší i 19,- Kč.Jak ho mohu dosáhnout?Děkuji za odpovědi a názory
Mzdové náklady počítá naše účetní tak, že celkový objem mzdových prostředků pro kuchyň za minulý rok podělí počtem vydaných obědů v tom daném roce. Věcné náklady zase zahrují všechny proplacené faktury za teplo, vodu, elektřinu, odvod odpadků, revize zařízení, prostě vše, co se týká kuchyně a podělí se opět počtem vydaných obědů v daném roce. Počítá to vždy tak, že změna režijních nákladů nastane od 1.4. podle nákladů za rok minulý a trvá do 31.3. (až jsou k dispozici všechny faktury za rok). Kontrola neshledala pochybení. Bohužel tedy nemůžete svévolně dosáhnout snížení částky na MR. My jsme měli v minulosti 21,- Kč, letos máme 18,- Kč, protože se projevilo snížení objemu mezd v loňském roce. Naproti tomu nám třeba stoupla věcná režie ze 4,- Kč na 6,-. Ještě mi u vás chybí zisková přirážka pro cizí, my máme 4,- Kč. Propočty jsou to složité, ale musejí odpovídat skutečným nákladům. Přeji hezký den.
Máme to také tak, jak Píše Pekařka.
Jen k mzdovým prostředkům za kuchyň připočte paní ekonomka 0,1 svého úvazku. My máme 25,- mzdové prostředky (vysoký věk pracovnic a vyplacené odstupné jedné pracovnice), 8,- Kč věcná režie a 1,-Kč zisková přirážka.
Kontrolou proběhlo vše v pořádku v souladu s platnýmí vyhláškami.
Dobrý den,ctěla bych se zeptat jak je to s režii pro cizí stravníky a duchodce .zajímalo by mě podlečech se vypočítává a koli procent si muže nechávat kuchyně. Jelikož to dělám jen krátce tak si nevim moc rady.Děkuji moc za odpovědi
Věcná režie se počítá pořád stejně viz předešlé odpovědi, jen nerozumím tomu co si nechává kuchyně – pokud jste pod školou tak máte jeden rozpočet, takže k režii si připočtete zisk a a ten se vykazuje v účetnictví celé školy. Obědy pro cizí strávníky prodáváme za plnou cenu, tj. potraviny + režie + zisk, důchodcům cizím prodáváme také za tuto cenu a důchodcům, kteří odešli od nás do důchodu za cenu potravin – to máme v předpisu FKSP. Zaměstnancům prodáváme za cenu potravin sníženou o příspěvek z FKSP.
Já to taky moc nechápu tak dám radči příklad důhodci maj 30Kč z toho je 25Kč na potraviny a zbytek 5kč tak tomu říkají režie. Ale já teď musím zdražit cizí strávníky na 62Kč podle kalkulace ty měly dřív 50Kč a z toho 25Kč na potrviny a 25Kč byl zisk tedy jak tomu říkaly režie.
25,- potraviny, 11,- mzdové náklady, 10,-režijní náklady, 2,- zisk. Mzdové náklady zůstávají nám, co dělá škola se ziskem vlastně ani nevím. Některá tu píšete, že máte dost vysoké mzdové, taky to máte k platu?
Ziskem si škola plni fond odměn, u nás to dělá asi 200000 za několik let a teď si ho odnese ředitel domů, protože nebyl na základě konkurzu potvrzen zpět do funkce a platí se mu nadále plat – není pro něj místo – tak to nemůžu ani kuchářkám říci a žere to jen mě.
Dobrý den všem, dovolím si udělat jasno ve mzdových nákladech na doplňkovou činnost. Mílé kolegyně, pokud otevřete na těchto stránkách – rádce jídelny a otevřete článek na téma Co Vás trápí, kontroly na porušení rozpočtové kázně, dostanete jasnou a odbornou odpověď na téma mzdové prostředky v doplňkové činnosti. Není možno mít jinou mzdovou režii u žáků a jinou u cizích strávníků, nebo závodního stravování. ČŠI v článku jasně hovoří o nemožnosti čerpat mzdy na úkor strávníků placených státem. Proto je třeba mít kalkulaci na jeden oběd a režijní náklady musí být shodné pro všechny strávníky, kterým zajišťujete stravování. Rozdíl bude pouze v nákladech na potraviny, protože ty jsou u dětí stanoveny vyhláškou.Přeji pěkný den a nedejte se obírat. Za práci náleží stejný plat, ať vaříte dětem nebo seniorům. Pěkný den Ivka
doplňková činnost
Autor: ilka
doplňková činnost
Dobrý večer,můžete mi prosím napsat jak vysoké máte věcné a mzdové náklady na doplňkovou činnost- kalkulační list?Naše jídelna má věcný 7,- Kč mzdový 24,-Kč.Mzdový náklad se mi zdá příliš vysoký,ale je to způsobeno tím,že v minulých létech jsme měli málo cizích strávníků a tím se to vyšplhalo tak vysoko. Mohu mzdový náklad snížit dle potřeb jídelny nebo musím dodržet výsledek výpočtu /mzdy + odvody: počet uvařených obědů./Nyní s tímto mzdovým nákladem vydělám na plné úvazky kuchařek a jejich odměny a ještě zbude na odměny pracovníků školy.Započítávají se mi do mzdového nákladu i finanční prostředky vyplacené pracovníkům,kteří se na DČ nepodílejí?Jak mohu mzdový náklad snížit.Pokud bych mzdový náklad snížila nemusela bych zdražovat cizím stráníkům obědy. Cena našeho -obědu je 7,-Kč VN + 24 MN + 25 potraviny = 56,- Kč.Mnohé jídelny mají mzdový náklad daleko nižší i 19,- Kč.Jak ho mohu dosáhnout?Děkuji za odpovědi a názory
Autor: Pekařka
Mzdové náklady počítá naše účetní tak, že celkový objem mzdových prostředků pro kuchyň za minulý rok podělí počtem vydaných obědů v tom daném roce. Věcné náklady zase zahrují všechny proplacené faktury za teplo, vodu, elektřinu, odvod odpadků, revize zařízení, prostě vše, co se týká kuchyně a podělí se opět počtem vydaných obědů v daném roce. Počítá to vždy tak, že změna režijních nákladů nastane od 1.4. podle nákladů za rok minulý a trvá do 31.3. (až jsou k dispozici všechny faktury za rok). Kontrola neshledala pochybení. Bohužel tedy nemůžete svévolně dosáhnout snížení částky na MR. My jsme měli v minulosti 21,- Kč, letos máme 18,- Kč, protože se projevilo snížení objemu mezd v loňském roce. Naproti tomu nám třeba stoupla věcná režie ze 4,- Kč na 6,-. Ještě mi u vás chybí zisková přirážka pro cizí, my máme 4,- Kč. Propočty jsou to složité, ale musejí odpovídat skutečným nákladům. Přeji hezký den.
Autor: Písnička
Máme to také tak, jak Píše Pekařka.
Jen k mzdovým prostředkům za kuchyň připočte paní ekonomka 0,1 svého úvazku. My máme 25,- mzdové prostředky (vysoký věk pracovnic a vyplacené odstupné jedné pracovnice), 8,- Kč věcná režie a 1,-Kč zisková přirážka.
Kontrolou proběhlo vše v pořádku v souladu s platnýmí vyhláškami.
Autor: mirous
Dobrý den,ctěla bych se zeptat jak je to s režii pro cizí stravníky a duchodce .zajímalo by mě podlečech se vypočítává a koli procent si muže nechávat kuchyně. Jelikož to dělám jen krátce tak si nevim moc rady.Děkuji moc za odpovědi
Autor: Elvina
Věcná režie se počítá pořád stejně viz předešlé odpovědi, jen nerozumím tomu co si nechává kuchyně – pokud jste pod školou tak máte jeden rozpočet, takže k režii si připočtete zisk a a ten se vykazuje v účetnictví celé školy. Obědy pro cizí strávníky prodáváme za plnou cenu, tj. potraviny + režie + zisk, důchodcům cizím prodáváme také za tuto cenu a důchodcům, kteří odešli od nás do důchodu za cenu potravin – to máme v předpisu FKSP. Zaměstnancům prodáváme za cenu potravin sníženou o příspěvek z FKSP.
Autor: mirous
Já to taky moc nechápu tak dám radči příklad důhodci maj 30Kč z toho je 25Kč na potraviny a zbytek 5kč tak tomu říkají režie. Ale já teď musím zdražit cizí strávníky na 62Kč podle kalkulace ty měly dřív 50Kč a z toho 25Kč na potrviny a 25Kč byl zisk tedy jak tomu říkaly režie.
Autor: Valentýna
BOŽEPIŠTEČESKYNEBOSENATORADĚJIVYKAŠLETE!!!
Autor: janica
25,- potraviny, 11,- mzdové náklady, 10,-režijní náklady, 2,- zisk. Mzdové náklady zůstávají nám, co dělá škola se ziskem vlastně ani nevím. Některá tu píšete, že máte dost vysoké mzdové, taky to máte k platu?
Autor: tara
Ziskem si škola plni fond odměn, u nás to dělá asi 200000 za několik let a teď si ho odnese ředitel domů, protože nebyl na základě konkurzu potvrzen zpět do funkce a platí se mu nadále plat – není pro něj místo – tak to nemůžu ani kuchářkám říci a žere to jen mě.
Autor: ivka10
Dobrý den všem, dovolím si udělat jasno ve mzdových nákladech na doplňkovou činnost. Mílé kolegyně, pokud otevřete na těchto stránkách – rádce jídelny a otevřete článek na téma Co Vás trápí, kontroly na porušení rozpočtové kázně, dostanete jasnou a odbornou odpověď na téma mzdové prostředky v doplňkové činnosti. Není možno mít jinou mzdovou režii u žáků a jinou u cizích strávníků, nebo závodního stravování. ČŠI v článku jasně hovoří o nemožnosti čerpat mzdy na úkor strávníků placených státem. Proto je třeba mít kalkulaci na jeden oběd a režijní náklady musí být shodné pro všechny strávníky, kterým zajišťujete stravování. Rozdíl bude pouze v nákladech na potraviny, protože ty jsou u dětí stanoveny vyhláškou.Přeji pěkný den a nedejte se obírat. Za práci náleží stejný plat, ať vaříte dětem nebo seniorům. Pěkný den Ivka